Barion Pixel

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás, hogy te már csak az élményekre fókuszálj!

Az utasbiztosítás története a XX. század elején kezdődött és azóta is töretlenül tart. Lehetővé teszi számodra, hogy azzal a tudattal indulj útnak, hogy külföldön is van mögötted védőháló.

Utasbiztosítás

Bármilyen utazás, főleg egy rég vágyott külföldi nyaralás hosszas előkészületekkel és jelentős kiadásokkal jár. Érthető elvárás a részedről, hogy szeretnéd, ha tökéletes lenne a nyaralásod, visszatérve fülig érő szájjal mesélnéd az élményeidet az irigységtől sárguló vagy épp ámulatba ejtett hallgatóságnak.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minket nem érhet semmilyen váratlan esemény, a vészhelyzet, a baj mindig csak másokkal történik és az utazás költségeit emiatt már nem emelnéd tovább az utasbiztosítás kiadásaival. Ám pont az utasbiztosítás az, amin soha sem érdemes spórolni, hiszen számtalan kellemetlenséggel kapcsolatban nyújthat segítséget.

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosítással Kockázatok kezelése a pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Alapcsomag a pénzügyekhezKattints a képre és nézd meg csomagban!

Mi az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás egy összetett biztosítástípus, amely kifejezetten külföldi kirándulások, nyaralások során fellépő károk ellen nyújt védelmet a biztosítottaknak.

Mikortól érvényes az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás érvényességére két irányadó dátum is létezik, ráadásul a kettőt egyszerre kel figyelned:

 • a kötvényen megjelölt dátum
 • az a dátum, amikor elhagytad az országot

Sok biztosító ugyanis csak a külföldi tartózkodás idejére nyújt védelmet, így ha például késve indulnál, akkor idehaza még a standard, bárki által elérhető biztosítástípusok szolgáltatnak.

Mikor köthetsz utasbiztosítást?

A mikor egy roppant egyszerű, még utazás előtt tudod megkötni (akár közvetlenül az országhatár átlépése előtt), olyan esetekben, amikor nyaralási céllal léped át az országhatárt. Ebből egyenesen következik, hogy ha munka miatt mész oda vagy eleve életvitelszerűen kétlaki vagy, akkor ez a biztosítás nem neked szól.

Kire köthetsz utasbiztosítást?

Jellemzően saját magadra és azokra, akikkel együtt utazol nyaralni.

Így pl:

 • családtagok
 • veled együtt utazó olyan magyar állampolgárok, akik nem külföldi munkavállalás miatt vagy második lakóhelyükre utaznak
 • olyan külföldi állampolgárok, akik nem hazautaznak, hanem számukra is 3. ország területére lépnek

Az utasbiztosítás szolgáltatásai

A szolgáltatási szinteket te határozod meg céljaid, igényeid és lehetőségeid függvényében. Ennél a biztosításnál kifejezetten azok az elemek választhatók ki bármely biztosítónál, amelyek káresemények jellemzően az utazásod alatt történhetnek. Így ez (pont a költséghatékonyság miatt) egyfajta szűkített csomag. Bár komoly eltérést tapasztalhatsz a biztosítók apróbetűi között, ami azonban egységesen elmondható, hogy a legjobb szolgáltatások az alábbiakat tartalmazzák:

Élet- és balesetbiztosítás

Hasonlít a standard életbiztosításhoz, valamint a standard balesetbiztosításhoz. Itt a szolgáltatási csomagok között találhatsz komolyabb eltérést, elvégre nem mindenki vállalja a búvárkodás vagy épp hegymászás kockázatát. Ám egy baleset könnyen rémálommá változtathatja az utazást, ha nincs mögötted védőháló, ezért is kell megfelelően kiválasztani az utasbiztosítás fedezeti csomagját.

Sok olyan eset van, amire az Európai Egészségbiztosítási Kártya megoldást nyújt, más esetben pedig az utasbiztosítás fog szolgáltatni.

Mi az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya segítségével magyarországi vagy EU-s állandó lakcímmel jogosult vagy orvosi szempontból indokolt egészségügyi ellátásra az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban. A kártya az alapvető védelmet a nyaraláshoz, azonban koránt sem rendelkezik egy standard, piaci alapú utasbiztosítás minden előnyével.

A járási hivatalokban vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő központokban szerezhető be az okmány, mindössze egy személyazonosságot igazoló okirat és egy TB kártya kell a kiváltásához.

Sürgősségi orvosi ellátás / mentés

Ez a rész hasonlít az egészségbiztosításhoz, annyi különbséggel, hogy itt kifejezetten az akut eseteket térítik. Elvégre egy sürgős szituációban az idő az, ami kiemelten fontos.

Előfordulhat, hogy akár baleset, már meglévő, de előtted sem ismert betegség vagy egy egyszerű fertőzés miatt orvosi segítségre szorulsz külföldön, ennek a költségeit fedezi az utasbiztosítás. Ideális esetben ez lehetővé teszi azt is, hogy ne kelljen megszakítanod az utazásodat.

Hazaszállítás térítése

A leggondosabb és leggyorsabb ellátás ellenére is előfordulhat, hogy olyan eset, amikor a hazaszállításról kell gondoskodni akár orvosi kísérettel, amit saját zsebből kifizetve kifejezetten költséges téma lenne. Egyes csomagokban ez a pont még a sérült felkutatását is magában foglalja, amennyiben pl. egy baleset miatt eltűnne.

Poggyászbiztosítás

Főleg repülővel történő utazás során gyakori, hogy a poggyász nem ott vagy nem úgy érkezik meg, mint ahogyan azt eredetileg gondoltad volna. Amennyiben a poggyászod elkallódik, ne adj’ Isten valaki ellopja vagy megrongálja azt, akkor a poggyászbiztosítás nyújt neked segítséget, amely akár az elveszett okmányok újbóli beszerzésének költségeihez is hozzájárul. Poggyászbiztosítás

Jogvédelem

A jogvédelem önmagában egy szerteágazó szolgáltatás, ami idehaza is széleskörben elterjedt. Ám itt a kifejezetten külföldön, idegen nyelven folytatott jogviták elleni védelemről beszélünk. Erre sokszor szerencsére nincs szükséged, ám az utasbiztosítás erre az esetre is alkalmazható. A jogvédelmet is tartalmazó csomagok megtérítik a külföldön szabálysértés (pl. közlekedési témakör) vagy gondatlan bűncselekmény miatt indult eljárások költségeit, valamint ha a külföldi utazás során személyi sérüléses balesetet szenved, akkor a kártérítési igényének érvényesítésével kapcsolatos eljárások költségeit is.

Felelősségbiztosítás

Milyen felelősségi körről is beszélhetünk egy békés szándékú turista esetében? Nos, úgy, ahogy más is okozhat neked kárt akaratán kívül, ez visszafelé veled is előfordulhat.

Gyors példa:

Városnézés közben lenyűgöznek az építészeti csodák, a színek és a formák, észre sem veszed, hogy már rég nem a történelmi sétálóutcán vagy. Egy óvatlan pillanatban kilépsz egy autós elé, aki a baleset elkerülése érdekében félrerántja a kormányt, és összetöri a saját kocsiját. Egy ilyen esetben az általad harmadik félnek okozott kárt az utasbiztosítás szerződésében megjelölt összegig a biztosító megtéríti.

Autós segítségnyújtás

Mostanában sokan utaznak külföldre is saját gépjárművel. Lehet, hogy gyakorlott vezető vagy, van érvényes KGFB-d és még Cascot is kötöttél. Ám ez a pont azokat a kiadásokat fedezi, amikor az autód a legváratlanabb helyzetben hagy téged cserben. Ekkor a javítás és szállítás költségeit fedezi az utasbiztosítás.

Asszisztencia

Egyfajta kibővített segítségnyújtás, mindezt magyar nyelven. Ilyen segítségnyújtás lehet például a kárbejelentéshez szükséges lépések megtétele (végig fogják a kezedet, hogy mit kell benyújtanod), vagy épp hozzátartozók értesítése.

Fedezet utazásképtelenség esetére?

Mi történik, ha a régóta várt utazás el sem kezdődik, vagy valamilyen ok miatt idő előtt véget ér? Erre is van megoldás.

Útlemonás biztosítás

Utazásképtelenség vagy a már megkezdett utazás megszakítása esetén nyújt fedezetet akár az utazási irodákban vagy magánúton vásárolt szolgáltatásokra.

Az Útlemondási biztosítás egyaránt köthető szállásra (belföldön is!), repülőjegyre, hajóutakra (tengeri, óceánjáró, stb), belépőjegyekre (kulturális programok, sportesemények), de még egy meglévő utazás önrészére is. És nem szükséges rokonsági kapcsolat a kötvényen szereplők között.

Ez lehet önrésszel, vagy önrész nélkül. Az pedig cégenként változó, hogy mennyi idővel az utazás előtt köthető meg.

Mire nem térít az utasbiztosítás?

Amennyiben nem a már tárgyalt kizárásokról beszélünk (amit fentebb, a ki és mikor köthet utasbiztosítást témánál említettem), úgy az általános kizárások itt is érvényesek. Ennek megfelelően nem térít nukleáris sugárzás, polgárháború, háború esetén.

Poggyászbiztosításnál a biztosítók kizárják a kockázatból a kifejezetten magas értéket képviselő tételeket, így nemesfémeket, gyűjteményeket, szőrméket, készpénzt, sporteszközöket ideértve a kerékpárt is. De ide sorolható pl. a fényképezőgép, videókamera is.

A személybiztosításnál pedig az elvárható gondosság hiánya a kizárás. Ilyen például a jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, ittas állapot, kábítószer hatása, öngyilkosság.

Hogyan jelented be a káreseményt az utasbiztosítás keretein belül?

Ekkor az asszisztencia szolgálatot célszerű felhívni. A segélyszolgálat amellett, hogy tanácsokat ad magyarul, hanem a az ellátó egészségügyi intézmény felé fizetési garanciát is nyújt, így nem neked és nem ott kell rendezni a kiadásaidat.

Milyen dokumentumok szükségesek a kárbejelentéshez?

Függően attól, hogy mi történt, szükség lehet a következőkre:

 • Biztosítási kötvény
 • Orvosi igazolások
 • Jegyzőkönyv balesetbiztosítási káresemény esetén
 • Eredeti számlák (pl. gyógyszervásárlás)
 • Eredeti rendőrségi jegyzőkönyv
 • Haláleset esetén halotti anyakönyvi kivonat

Melyik utasbiztosítás csomagot válaszd?

Nos, ez attól függ, hogy hova, mennyi időre és miért utazol. A biztosítók különböző termékei és csomagjai ugyanis különböző szolgáltatási szinteket (és ezáltal díjakat) tartalmaznak. Egy egyszerűbb csomag nyilván olcsóbb, ám ezzel együtt kevesebbet is tud. A fő kérdés, hogy reálisan mi az, amire van esély, hogy használni is fogod.

Pár napos utazás a szomszédos országokba

Ha a célod valamelyik szomszédos ország (most épp nem a háború sújtotta Ukrajna), és a kint tartózkodás nem több két-három napnál, úgy egy egyszerűbb és ezzel együtt olcsóbb utasbiztosítás is elegendő. Ezen termékek mindegyike tartalmazza a szükséges alapokat, azaz a betegség és baleset esetén fellépő költségek térítését (ez is néhány millió Ft), valamint a poggyászokban esett károkra is fizetnek.

Hosszabb utazás egy európai országba

Itt előre bocsátanám, hogy az Európa szó alatt nem mindig ugyanazt értik a biztosítók. Például van, akinél Törökország még Európa, van, akinél már nem.

Pár napnál hosszabb, európai országba utazás során érdemes megfontolni a magasabb költségtérítési limiteket kínáló csomagot, amelyek betegség és baleset esetén már az alapcsomag többszörösét is kínálják fedezetként, illetve további szolgáltatásokkal (pl. óvadék és ügyvédi költségek) még magasabb biztonsági szintet adnak.

Utazás Európán kívülre

Amennyiben egzotikusabb helyekre vágysz, úgy célszerű mérlegelned az adott ország egészségügyi rendszerének felkészültségét valamint a biztonságát. Ha ezeket rendben levőnek találod, akkor egy olyan csomag választása való neked, amely a céljaidhoz igazodva térít.

Utazás kifejezetten kockázatos országba

Ezekben az esetekben az előírt, utasbiztosítástól független óvintézkedés (pl. védőoltás) mellett javasolt a legmagasabb csomag választása, és az alapos tájékozódás is. Elvégre sok biztosító nem fogja „szeretni” a rizikót.

Utazás kockázatos tevékenység, extrém sport miatt

Ezeknél a tevékenységeknél (hegymászás, búvárkodás, vadvízi evezés, stb) szintén fel kell készülnöd arra, hogy magasabb a kockázata a balesetnek, illetve a mindentől távol levő helyszín miatt nehezebb az esetleges mentés.

Ennél a célnál a biztosítók között elég nagy eltérés lehet mind szolgáltatásban, kizárásban illetve árazásban is, de a baleseti védelem magasra állítása mindenképp javasolt.

Utazás

 

Az utasbiztosítás lehetőséget ad számodra arra, hogy tényleg a pihenésre összpontosíts és a tökéletes nyaralás élményével érj haza. Vedd fel a kapcsolatot velünk, hogy megnézzük, te milyen iránnyal jársz a legjobban.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.