Barion Pixel

A számviteli beszámoló

A számviteli beszámoló – mit tudhatsz meg belőle

A számviteli beszámoló sok esetben csak azért készül, mert törvényileg kötelező. Ám ha csak ezért készíted, akkor ezzel sok kiaknázatlan lehetőséget szalasztasz el.

A pénzügyi beszámoló

A számviteli beszámoló lehetőséget ad a pénzügyi elemzésre is, amely a modern (sikeres) vállalkozások egyik alapköve. Ekkor olyan szintű betekintést kapsz a vállalkozás működésébe, amely segít nem csak abban, hogy megfelelj a jogszabályoknak, hanem abban is, hogy optimalizáld vagy „csak” racionalizáld a kiadásaidat, ezzel együtt az elért eredményeidet is.

A pénzügyi beszámoló megfelelő alkalmazásával a különböző pénzügyi mutatószámokat felhasználva jelentős fejlesztéseket hajts végre egy olyan területen, amely lehetővé teszi számodra a még nagyobb eredmény elérését.
Ehhez viszont ismerned kell a pénzügyi beszámoló szerepét.

Online Képzések
A számviteli beszámoló Válaszd inkább a csomagot!
Számviteli beszámolóKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi sikerképletekKattints és nézd meg csomagban!

 

Mi a számviteli beszámoló?

Olyan számviteli összeállítás, amely megmutatja az adott vállalkozás vagyoni helyzetét és adott évben elért eredményességét.

Ennek tartalma nyilvános, mindenki által hozzáférhető, így használhatod ezt akkor is, ha a saját vállalkozásod fejlesztését szeretnéd hatékonyabbá tenni, és akkor is, ha befektetőként keresel a pénzednek helyet.

Az éves beszámoló tartalma

A mérleg

A mérleg képet ad egy vállalkozás eszközeiről és kötelezettségeiről a mérlegkészítés napjára vonatkozóan. A vállalkozás pénzügyi helyzetét mutatja be, magyarán hogy mit birtokol a cég, és azt miből teremtette elő.

Az eredménykimutatás

Az eredménykimutatás bemutatja a vállalat bevételeit és kiadásait egy adott időszak alatt. Fő célja annak bemutatása, hogy a vállalkozás az adott időszakot nyereséggel vagy veszteséggel zárta-e.

A kiegészítő melléklet

A kiegészítő mellékleg segít abban, hogy megbízható és valós képet kapj a cég működéséről. A cég ebben a szöveges dokumentumban írja le azokat az eseményeket, amelyek hatással voltak a vállalkozás eredményére, viszont a mérlegből és eredménykimutatásból nem kapnál teljes képet erről. Ennek része idehaza a cash-flow kimutatás, valamint a saját tőke változásának bemutatása.

Ebből a jelentésből bár a vezetési struktúrába vagy épp a vállalati kultúrába nem láthatsz bele (ez a saját vállalkozásod fejlesztésénél nem is kérdés), „csupán” a vállalat általános pénzügyi egészségi állapotát tudod meg.
A pénzügyi egészség ugyanis elengedhetetlen abban az esetben, ha megalapozott, felelősségteljes döntést szeretnél hozni a cégben, vagy befektetőként megfelelően szeretnél dönteni.

Az éves beszámoló használatának előnyei

Trendek azonosítása

Az üzleti terv részét képző SWOT analízisben is hangsúlyt kap a saját céged ismerete bemutatása. A számviteli beszámoló megfelelő alkalmazásával lehetőséget kapsz a trendek azonosítására, és így az esetleges gyengeségek vagy kifejezett veszélyek kezelésére, valamint a pozitív oldal még hatékonyabb kiaknázására.

Hatékonyabb adósságkezelés

Egy rosszul megválasztott, vagy épp (már) szükségtelen hitel felesleges terhet ró a cégedre, ami akár meg is béníthat. Ezek nyomonkövetésével a likviditásod fenntartásával az indokolt és szükséges mértékű és futamidejű hitelekkel finanszírozhatod a cégedet.
A hitelkeretek, banki hitelek, szállítói kötelezettségek mind a kezelendő kötelezettségek részét képezik. Amennyiben használod ezeket a mutatókat, időben láthatod, hogy ha valamelyik „túlszalad” az egészséges mértéken, és még azelőtt csökkentheted a mértékét, még mielőtt az eredményedre negatív hatást gyakorol (akár szerződés felmondásával, akár banki hitel elutasításával, vagy a likviditásod veszélyeztetésével)

Pénzforgalom javítása

Amikor másvalaki cégébe szeretnél pénzt fektetni, akkor természetesen csak a múltbeli adatokra tudsz támaszkodni. A saját vállalkozásodnál viszont lehetőséged nyílik arra, hogy a már meglévő szerződéseid és eddigi tapasztalataid alapján egy eredménytervet hozz létre (ez nagyjából azt mutatja, hogy oda jutnál el a következő beszámolókészítés időpontjára, ha minden így maradna). Ezáltal lehetőséget kapsz arra, hogy eldöntsd, hogy ez tetszik-e neked, ezt szeretnéd-e, vagy most, az időszak elején változtatni kívánsz rajta.
Ennek segítségével a többi döntésedet is összehangoltabban tudod meghozni.

Ki veszi hasznát a pénzügyi beszámoló előnyeinek?

Vezetők

A legnagyobb hasznát azok veszik, akik hatással lehetnek rá. A cégvezetők számára egy megfelelően elkészített pénzügyi beszámoló kincset ér, ugyanis nyomon követhetik az eddig elért eredményeket, valamint lehetőséget kapnak a pontosabb tervezésre.

Felügyeleti szervek, adóhatóság

A cég, amíg működik, az adózásával tehet sokmindent. Halaszthatja, optimalizálhatja, tehet vele sokmindent. Egyet nem: megszüntetni nem tudja.
Egy jól elkészített és a tervezéshez ésszerűen felhasznált beszámoló segítséget nyújt az adóhatóságnak is ahhoz, hogy megállapítsa, hogy törvényesen jártál-e el, valamint a számodra is, hogy olyan irányba menj tovább, amely a lehető legkevesebb terhet rója rád.

Befektetők

Legyen az bank, másik cég, vagy részvényes, egy közös bennük: szeretnék tudni, hogyan bánsz vagy várhatóan hogyan fogsz bánni a pénzükkel, és ennek alapján hoznak döntést.

Ügyfelek, alkalmazottak

Bár az alkalmazottak (pl. kulcsemberek) és az ügyfelek várhatóan más és más területre fókuszálnak, de a hosszútávú stabilitást mind a két csoport szereti. Ezt pedig kiolvashatják a beszámoló által mutatott trendekből.

Miért fontos a pénzügyi beszámoló?

Vezetői döntéshozatal megkönnyítéséhez

Egyfajta „műszerfal” szerepét tölti be egy jól elkészített számviteli beszámoló. Bár nyilvánvalóan nem olvashatsz ki minden adatot, de a döntéseid alapját képezik az itt lévő adatok.
Ezért is létfontosságú, hogy az a lehető legpontosabban legyen elkészítve, máskülönben a döntéseid is fokozottan pontatlanok lesznek. Felmérések szerint a legtöbb megkérdezett cégvezető számára az „a részletek elégtelen szintjét” jelölte meg, mint fő problémát, már ami a döntéselőkészítést illeti akár a pénzügyi beszámoló szintjén is. Zanzásított információból pedig leginkább pénzfeldobással lehet bármit is kiolvasni.

Stratégiák kialakításához

Egy vállalat vezetését ad-hoc módon nem lehet megvalósítani. Egy megfelelő stratégia kialakítása elengedhetetlen akár annak érdekében, hogy csökkentsd a költségeket és a potenciális veszteségeket, akár azért, hogy növeld a nyereségedet vagy épp a piaci részesedésedet.
Az éves beszámoló által nyújtott vagy az abból kiolvasható adatok pedig ebben segítenek téged.

A pénzügyi mutatók kezeléséhez

A pénzügyi mutatók által adott arányszámok mutatják meg az egyes lényegi kérdésekre adott választ, amelyek segítenek neked lebontani és átláthatóbbá tenni az amúgy hatalmas adathalmazt.

Az adók miatt

Nem véletlen vannak a nagy nevű könyvvizsgáló cégek (Deloitte, PWC, KPMG, Ernsd & Young), amelyek azért léteznek, hogy a cégtől függetlenül vizsgálják felül a vállalatok pénzügyi jelentéseit. Ez a folyamat jogi követelmény, amely alapján a székhely szerint illetékes adóhatóság is meggyőződhet arról, hogy a cég tisztességesen kiveszi a részét a kötelezettségvállalásból.

A befektetők (pl. tagok, részvényesek) számára

Belegondolva, ha te befektetésen gondolkodsz, te is azt szeretnéd, hogy megfelelően és átláthatóan legyen kezelve a pénzed, no meg nyereséget is termeljen.
Ehhez viszont kevés a marketing által gyártott brossúra, amelynek egyetlen célja, hogy jól nézzen ki. Ekkor fogod hasznát venni a számviteli beszámolóknak.

Ha te még nem vagy akkora, hogy részvényeseken gondolkodj, akkor is lehet két nagy befektető a cégedben.

A bank

Hitelfelvételnél alaposan megnézik, hogy akarnak-e neked hitelezni (azaz a cégedbe befektetni)

Te magad, mint tulajdonos

Tekintsünk most el egy fejlesztés lezárultáig megjelenő veszteségtől, és maradjunk a standard terepen. Ha csak dolgozol, de ezért csak nagyon gyenge vagy semmilyen eredményeid nem lesznek, akkor

  • vagy nézd meg, hogy hol úszik el a történet (ezt megtudod a beszámolóból),
  • vagy zárd le a céget, mert nincs értelme folytatni, legfeljebb kedvtelésből.

 

Alapvető esetek a pénzügyi beszámoló felhasználásához

Eddig megnéztük a nagy képet, most lépjünk kissé közelebb.

Jó ötlet-e annak a részvénynek a megvásárlása?

A fundamentális elemzés a hosszútávú befektetés egyik alapköve. A pénzügyi beszámolók áttekintésével és elemzésével meg tudod mondani, hogy egy adott részvény túl- vagy éppen alulértékelt-e a tőzsdén.
A túlértékelt részvénynél várható egy visszarendeződés, míg az alulértékelt részvény (hacsak valamilyen előre nem látható negatív esemény nem jön közbe) közép- és hosszútávon a fundamentális elemzések eredményeit követve várhatóan emelkedik.

Hogyan alakul egy vállalat pénzügyi stabilitása?

Ha voltál startup, akkor tudod, mennyire stresszes megélni azt, hogy fogalmad sincs arról, hogy képes leszel-e egy adott tételt kifizetni nem csak időben, hanem belátható időn belül. Mivel nincs kellő rálátásod, így tervezni is lehetetlen.
Egy vállalat létezésének fő célja a nyereség termelése, ezt pedig megfelelő pénzügyi tervezéssel tudja legkönnyebben megvalósítani. Ehhez pedig látnia kell, hogyan alakult eddig, és várhatóan hogyan fog alakulni a pénzügyi helyzete. Ezt olvashatod ki a pénzügyi elemzésekből.

Mennyire, mikorra és milyen irányban gondolkodhat a cég fejlesztésben?

Vannak cégek, amelyek jelentős, gyorsan mozgósítható készpénzállománnyal rendelkeznek annak érdekében, hogy ha jó üzleti lehetőség mutatkozik, akkor lépni tudjanak. Így működik pl. az Apple is.
Más cégek inkább visszaforgatják a pénzt saját fejlesztésbe, amely lehet, hogy sokkal lassabban érik be, de az időszak végén nyereségesek lesznek. (Ők rendszerint gyártanak valamit.)
Ahhoz viszont, hogy lásd, mi várható akár a saját cégedtől, akár másvalaki cégétől, látnod kell, hogy mit tud felmutatni.

Szállítói / Vevői kapcsolatok stabilitása

Furán hangzik, de itt is fontos a pénzügyi beszámoló és a pénzügyi elemzés.
Ha a vevőid instabilak, nem eléggé likvidek, akkor te is számíthatsz arra, hogy az ő problémájuk előbb-utóbb elér hozzád is. Ez cégek esetén az ő beszámolóikból is láthatod (elvégre nem azonnali fizetés esetén te mint hitelező is fellépsz, azonnali fizetés esetén pedig nem lesz képes megvenni a te portékádat). Magánszemélyek irányában ritkábban kerül ez szóba, de az egyes vevőid felől elért nyereség elemzésével közelebb kerülhetsz a megoldáshoz (ezt a saját számaid elemzésével tudod meg)
A szállítóid elemzésével pedig biztosíthatsz két dolgot is. Egyrészt nem lesz gondod azzal, hogy tudnak-e időre szállítani, így a te termelésed / szolgáltatásod sem fog akadozni emiatt. Másrészt ha amúgy jó a kapcsolatod velük, és vis major helyzetben haladékot kérsz, egy stabil cég nagyobb valószínűséggel fog téged segíteni ezzel, mint az, akinek szintén a léte forog kockán.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.