Barion Pixel

Pénzügyi mutatók

A pénzügyi mutatók használata egy cég életében

Egy vállalkozásnál a megalapozott pénzügyi döntéshozatalban segítik a vezetőséget a pénzügyi mutatók. Mivel több típusuk is létezik, ezért egymást kiegészítve adnak információt.

Pénzügyi mutatók a döntéselőkészítéshez

A pénzügyi mutatók közös tulajdonságai

Az adatok forrása

A pénzügyi mutatók számításához szükséges adatok forrása a következő három forrás lehet:

 • a mérleg
 • az eredmény kimutatás
 • és a cash-flow kimutatás

A számviteli alapelvek miatt a három forrásnak hiteles adatokat kell tartalmaznia. Épp ezért alkalmasak a döntéshozás előkészítésére.

A pénzügyi mutatók esetében leginkább fontos számviteli alapelvek

A teljesség elve

Az eszközökben és forrásokban bekövetkezett változásokat teljeskörűen rögzíteni kell, azokat is, amelyek az üzleti évre vonatkoznak, de csak a fordulónap és a mérlegkészítés között váltak ismertté. Így a biztos lehetsz abban, hogy minden információ a rendelkezésedre áll.

A valódiság elve

Az adatoknak a valóságban is megtalálhatónak, megállapíthatónak és bizonyíthatónak kell lennie (pl. számlákkal, leltárral, stb). Így olyan döntést tudsz előkészíteni, amely lehetőséget biztosít számodra, hogy végre is tudd hajtani.

A következetesség elve

A beszámoló tartalma és formája, valamint az azt alátámasztó könyvvezetés tekintetében az összehasonlíthatóság biztosított. Ez megkönnyíti a dolgodat, amikor a különböző pénzügyi mutatók időbeli alakulására vagy kíváncsi.

Az összemérés elve

A bevételek és a költségek ahhoz az időszakhoz kapcsolódnak, amikor azok ténylegesen gazdaságilag felmerültek. A pénzügyi mutatók pontosságát és hitelességét ez nagyban befolyásolja, sokkal kevesebb torzító hatás lép így fel.

Az óvatosság elve

Nem lehet eredményt kimutatni abban az esetben, ha a bevétel pénzügyi realizálása bizonytalan. Ennek hatása a pénzügyi mutatókon is látszódhat, és később ugyan befolyhat a pénz, de ezzel is a valósághoz közelebbi eredményt kaphatsz, kisebb kockázatot vállalsz.

A bruttó elszámolás elve

A bevételek és a költségek nyilvántartása az eredmény kimutatásban is és a mérlegben is elkülönülten történik, egymással ezeket összevonni nem szabad. A pénzügyi mutatóknál ennek különösen nagy hasznát fogod venni, amikor bevételarányos hatékonyságról vagy éppen költségekre vetített hatékonyságról beszélünk.

A mutatók alkalmazása

Mivel ezek kivétel nélkül viszonyszámok, így önállóan, a környezetükből kiragadottan nem alkalmazhatóak, de kitűnő alapjai lehetnek az összehasonlításnak.

Ez az összehasonlítás lehet

 • iparágon belüli: a többi, hasonló területen működő céghez képest hogyan teljesít a vállalat
 • adott vállalat egyes időszakait összehasonlító: egy trend rajzolódhat ki a különböző időszakok egymás mellé állításával

Akár iparágon belül, akár a cégen belül nézzük a pénzügyi mutatókat, bármelyik alkalmas lehet arra, hogy problémákat jelezzen előre.
Abból kifolyólag, hogy viszonyszámok, közös tulajdonságuk még, hogy nincs jó vagy rossz értékük. Mindössze olyan van, amit célszerű vagy éppen kívánatos elérni.

A pénzügyi mutatók típusai

Tőkeszerkezeti mutatók

A tőkeszerkezeti mutatók képet adnak arról, hogy a vállalkozás számára rendelkezésre álló tőke saját vagy idegen forrásból származik.

Megmutatja:

 • Üzleti és pénzügyi kockázatot
 • Kamatfedezetet: ki tudja-e fizetni a kamatokat
 • A tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott saját tőke multiplikálásának képességét

Hatékonysági mutatók

A hatékonysági mutatók esetében a fő kérdés, hogy mennyire használtad ki a rendelkezésedre álló eszközöket.

Az eszközarányos árbevétel magas szintje jelzi, hogy jó hatásfokkal használtad a vállalati kapacitásaidat, de jelezheti azt is, hogy további eszközbevonás lenne időszerű.
A készletek forgási sebességéből megtudod, hogy egy év leforgása alatt a vállalatnak hányszor sikerült a készleteit értékesíteni. A magas forgási sebesség egyrészt jelezhet hatékony értékesítést is, de jelentheti az optimálisnál alacsonyabb készletállományt is.

A hatékonysági mutatók lehetőséget biztosítanak számodra a pénzügyi tervezés átgondolására is.

Működési ciklus

 

A vevők forgási sebessége és az átlagos beszedési időszak számodra megmutatja, hogy az eladott terméket után milyen hamar látsz pénzt, valamint milyen gyakran vásárolnak újra tőled a vevőid.
Ugyanez a szállítókra kiszámolva (ahol te vagy a vevő) megmutatja, hogy hány napig finanszírozza meg neked a szállító a számodra eladott terméket.
A kettőt egybevetve kapod meg a teljes működési ciklust. Azaz azt az időszakot, amennyi idő eltelik onnan, hogy megvetted a készleteidet egészen odáig, hogy azt tőled a vevő nem csak megvette, hanem ki is fizette. Emellett megtudhatod a pénzciklust is: ennyi ideig áll a pénzed a készletekben. Te már kifizetted a szállítónak, neked még nem fizetett a vevő. Minél hosszabb ez az időszak, annál tőkeigényesebb a vállalkozásod.

Likviditási mutatók

A likviditási mutatók esetében a kérdés, hogy a vállalkozás képes-e időben kifizetni a kötelezettségeit.
Mivel a készletek nem mindig tehetőek pénzzé, így szükséges több likviditási mutatót is használni. Ezeket célszerű gyakran figyelemmel kísérni, mivel hamar elévülnek.

Pénzügyi megtérülési mutatók

A megtérülési mutatók esetében két fő kérdés szokott felmerülni:

 • amikor egy későbbi fejlesztés terveit értékeli a cég vezetése: a fő kérdés, hogy belevágjon-e. Itt természetes, hogy a minél magasabb megtérülés a kívánatos a várható élettartam alatt.
 • már meglévő tevékenység esetében dönthet a tevékenység befejezéséről is, amennyiben annak belső megtérülési rátája már nem éri el a kívánt szintet.

Ezeknél az eseteknél a pénzügyi vezetés nem tesz mást, mint a tőke minél hatékonyabb felhasználását készítik elő akár évekre előremenően.

Jövedelmezőségi megtérülési mutatók

A jövedelmezőségi mutatók esetében a kérdés, hogy a vállalat mennyire hatékonyan teremti meg az elért eredményeit.

Több eredményt vehetsz alapul, ilyen lehet pl.:

 • eszközarányos nyereség (ROA)
 • sajáttőke-arányos nyereség (ROE)
 • árbevétel-arányos nyereség (ROS)

Amennyiben érint téged, ennél a típusnál számítod ki az osztalékfizetési rátádat.

A ROA és a ROE túl magas szintje ugyan jól néz ki, de jelezheti, hogy a vállalkozásba még több eszközt vagy tőkét szükséges bevonni a hatékonyság növeléséhez.
A ROS esetében szintén nincs egyetlen értelmezési lehetőség. A magas érték mutatja, hogy az elért árbevételen nagy nyereséget ért el a cég, arról viszont nem szól a fáma, hogy a darabszám függvényében is megfelelő-e az érték.
Az osztalékfizetésnél szintén szükséges egy egészséges arány megtalálása. A magas érték a részvényesek szemében jó pont lehet, viszont ennyivel kevesebb marad a következő évek fejlesztéséhez.

Mennyit tudsz a pénzügyi mutatókról? - Teszt

 

A pénzügyi mutatók használata

 

pénzügyi mutatók

 

 

Ahogy látod, a mutatók egymásra is hatással vannak. Ezeket az értékeket több módon tudod felhasználni.

Likviditás tervezés

A rossz likviditás előbb utóbb csődhöz vezet. Ennek megfelelően a pénzügyi mutatók elemzésével megtalálhatod, hogy mik az esetleges veszélyforrások, és azt is megtudhatod, hogy mit tudsz tenni a likviditásod javítása érdekében. Ez lehet pl.:

 • forgási sebesség javítása: ekkor akár egyetlen napnyi javulás is komoly javulást mutathat az eredményekben
 • magas eladósodottság: a kamatokat akkor is ki kell fizetni, ha a bevételek csökkennek, ez pedig rontja a likviditást. Ekkor az előtörlesztés, hitelkiváltás vagy adósságrendezés lehet a megoldás.
 • alacsony jövedelmezőség: jellemzően vagy nagy verseny vagy rossz árazási modell okozza. Vagy gondold át az árazásodat, vagy növeld a fordulatszámot, vagy használj a vevőmegtartáshoz más eszközöket.

Fejlesztési tervek

Egy későbbi fejlesztési tervnél a pénzügyi mutatók kulcsfontosságú szerepet játszanak. Elvégre ez a döntés akár hosszú évekre is meghatározza majd a céged lehetőségeit. Itt mindenképp gondold át a mutatók segítségével a következőket:

 • Mekkora hitelre van szükséged, és mi az, amit ebből a céged kibír?
 • Hogyan hat a likviditásodra a megvalósítás utáni állapot?
 • Mikorra térül meg a beruházás és hogyan módosul ezáltal a jövedelmezőséged?

Tulajdonosi kör bővítése, generációváltás előkészítése

A generációváltás témaköre sok esetben csak abban az évben kerül képbe, amelyben a tulajdonos a visszavonulás mellett dönt akár önként akár kényszerből. Természetesen attól, hogy a céged készen áll arra, hogy valakinek átadd, még akár évtizedekig is dolgozhatsz benne. Ennek előkészületére viszont nem árt tudnod, hogy mi is az, amit átadsz akár az örökösöknek, akár egy ügyvezetőnek, aki az örökös helyett irányítja a céget.

A tulajdonosi kör bővítése pedig plusz tőkebevonást jelent, ezáltal a vállalkozás gyorsabban tud növekedni. Ez lehet akár egyetlen nagytőkés bevonásával (aki vagy a pénzével, vagy a pénzével és szakértelmével segít téged), akár részvénykibocsátás útján.

Bármelyik is legyen a fő kérdés, tudnod kell, hogy

 • milyen hatásfokkal üzemel a cég,
 • mik a veszélyforrások a pénzügyeiben
 • a tulajdonosok (azaz részvényesek) milyen nyereségre számíthatnak, ha a te céged mellett teszik le a voksukat

Ez a pont már előkészíti azt is, hogy teljesen professzionálisan működtesd a cégedet, ne csak az addigi rutin vagy a megszokások miatt haladjon a maga útján minden.

 

Kérdések:

 1. Te hogyan hangolod össze a különböző pénzügyi mutatók eredményeit?
 2. Milyen időközönként nézed meg a trendek alakulását?
 3. Melyik az a terület, amelyiknél a legnagyobb hasznát látod a mutatóknak, és melyiknél ütközöl akadályba?

Meglátásaitokat szívesen olvasom akár kommentben, akár személyes kapcsolat útján. Iratkozzatok fel a hírlevelünkre, hogy mindig frissen értesüljetek a legújabb cikkekről.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.