Barion Pixel

A részvény

A részvény, és amit tudni érdemes róla!

A részvény ugyanúgy a befektetési kosarad része lehet, mint a kötvény vagy éppen az állampapír. Mielőtt azonban továbbmennénk, nézzünk meg közelebbről a részvényt és azt, hogyan is jön létre.

részvény

Mi a részvény?

A részvény tulajdonjogot megtestesítő, lejárat nélküli értékpapír. Ez így nagyon hivatalos definíció, bontsuk ki egy kicsit a jelentését.

Egy cég működéséhez a saját tőkét a tulajdonosok adják, amiből a vállalkozás megvásárolja a működéséhez szükséges eszközöket. Kezdetben természetesen csak azok adnak bele, akik alapító tagok. Mindenki a rendelkezésre bocsátott tőke arányában lesz tulajdonosa a vállalatnak, ugyanúgy, mint ha te a családtagjaiddal közösen vennél egy ingatlant. A tulajdoni hányadot a beleadott összeg alapján állapítjátok meg.

Ezt a tőkét nem hitelként adják, hanem a cég tulajdona lesz, amit véglegesen kap a vállalkozás. Ezt a pénzt normál működés esetén a cégtől nem kapja vissza a tulajdonos, helyette jogokat és tulajdonrészt kap. Ha mégis a pénzre van szüksége, akkor eladhatja a részesedését bárkinek, akár annak a vállalkozásnak is, amelyik tulajdoni jogáról szól.

Ahogy a cég növekszik, előfordul, hogy nagyobb mennyiségű tőkére lesz szüksége, amit az addigi tulajdonosok már nem tudnak a cég rendelkezésére bocsátani. Ekkor vonnak be új befektetőket.

Mivel a törvény kimondja, hogy tilos a részvénytársaság alapítása során a részvénytársaság részvényeseit és alaptőkéjét nyilvános felhívás útján gyűjteni, így először zárt körű részvénytársaság jön létre. Ennek a papírjait még nem veheti meg bárki, viszont átalakítható nyilvánosan működővé, amelynek a részvényeivel már tőzsdén is lehet kereskedni.

Ahhoz, hogy könnyen meg lehessen határozni valakinek a részesedését, a céget papíron egyenlő részekre darabolják. Ezeknek a részeknek az értéke lesz a részvény névértéke.

Így a részvénytársaság alaptőkéje nem más, mint a részvények névértékének és darabszámának szorzata.

A részvény megvásárlásával ugyanúgy a befizetett tőkéd arányában tulajdonosává válsz az adott vállalatnak, mint ahogyan az alapító tagok is ennek arányában voltak tulajdonosok. Mivel a részvény lejárat nélküli, így nincs egy előre meghatározott időpont, amikor visszakapod a pénzedet.

 

Ezt mindenképp tudnod kell a részvényekkel kapcsolatban

Jelenleg Magyarországon a részvények nyilvántartását a Keler Zrt. végzi. Ők garantálják, hogy a tőzsdei kereskedés során a tulajdonjog átruházása nyomon követhető legyen.

Mivel a részvény egy-egy céghez kapcsolódik, így az ezzel kapcsolatosan nem csak a nyereség, hanem a kockázat is a tied. Így baj esetén sem a BEVA sem az OBA segítségére nem támaszkodhatsz.

Ahogy már volt róla szó, a részvénynek van névértéke. Ezt a kibocsátáskor rögzítik. Ettől viszont bármilyen irányban eltérhet a részvény árfolyama. Az árfolyam az az ár, amelyet kifizetsz, ha meg szeretnéd vásárolni az adott részvényt. A kettő között csupán annyi az összefüggés, hogy ugyanarról a cégről szól. Könnyen lehet, hogy 100 forint névértékű részvényt 10.000 forintért veszel meg.

A névérték alapján határozzák meg a saját tőkét, az árfolyamot pedig kifizeted érte. Így már talán érthető, hogy miért nincs mögötte garancia.

Nyilván a befektetők nem véletlenül fizetik ki a részvényt magasabb áron is. A hozzájuk kapcsolódó jogok miatt még így is jól járhatnak.

A részvényesek főbb jogai

Közgyűlésen való részvétel

Első és talán legfontosabb jog, hogy a tulajdoni hányadod alapján ráhatásod lehet egy cég működésére. Ehhez mondjuk jelentős mennyiségű pénzt szükséges egy adott cégbe befektetned, de nem lehetetlen. A közgyűlésen a szavazatodat részvényeid arányában veszik figyelembe, így akár előfordulhat az, hogy több ezer részvényessel szemben egyedül a te szavad érvényesül.

Osztalékhoz való jog

A vállalkozás a megtermelt nyereségének egy részét kiosztja, amiből a részvényeid arányában részesülhetsz. Osztalékra abban az esetben vagy jogosult, ha a részvények egy meghatározott időpontban már a tulajdonodban vannak. Ez általánosságban az osztalékfizetést megelőző 1 hétben zárul le.

Ahogy a képen is látod, dönthet úgy a vállalkozás, hogy nem fizet osztalékot, így ez a jog csak akkor jár, ha van osztalék.

OTP osztalékfizetés
Forrás: OTP Bank

Átruházáshoz való jog

Mivel a részvény forgalomképes értékpapír, így bármikor dönthetsz úgy, hogy megválsz tőle. Ezt a mindenkori aktuális árfolyamon tudod megtenni, amit a kereslet és a kínálat befolyásol. Ez jelentheti számodra azt is, hogy drágábban adod el, mint ahogyan megvetted (azaz nyersz vele), de egy kevésbé átgondolt lépéssel veszteséged is keletkezhet.

Ellenőrzési jog

Amennyiben üzleti titkot nem sért, felvilágosítást kaphatsz a cég működéséről.

A részvények típusai

Mielőtt rátérnénk arra, hogy értékpapír vásárlás során mire figyelj, nézzük át a részvények típusait. Ezek némelyikéhez a fentebb felsorolt alapjogokon kívül többletjogok is kapcsolódnak.

Elsőbbségi részvény

Ennek a részvénytípusnak a birtokában valamiből először vagy többet kaphatsz. Ilyen jogok lehetnek:

  • osztalékelsőbbség: kedvezőbb mértékű osztalékkifizetésre jogosít
  • szavazatelsőbbség: közgyűlésen a szavazatát többszörös mértékben veszik figyelembe, esetleg vétójoga is lehet.
  • likvidációs elsőbbség: a részvénytársaság megszűnése esetén a hitelezők után, de a többi részvényes előtt kap pénzt (így neki nagyobb valószínűséggel jut)

Dolgozói részvény

Korlátozottan átruházható részvénytípus. A dolgozók motiválására szolgál, mert ezzel a fizetésükön felül a saját munkahelyük eredménye után is kapnak pénzt.

Átváltoztatható kötvény

Ezt az értékpapírt kötvényként (azaz hitelviszonyt megtestesítő értékpapírként) bocsátják ki, de a tulajdonosa dönthet arról, hogy lejáratkor nem a kamatot és a tőkét kéri, hanem inkább a tulajdoni hányadot és a későbbi osztalékot.

Kamatozó részvény

Előre meghatározott mértékű kamatra jogosít az osztalékon felül. A kamat akkor is jár a tulajdonosnak, ha a társaság abban az évben nem fizet osztalékot.

Saját részvény

Mivel a részvény korlátozás nélkül átruházható, a vállalat dönthet úgy is, hogy a saját részvényeit vásárolja vissza. Ezzel szavazati jog nyilván nem jár, és szigorú szabályok vonatkoznak rá.

Törzsrészvény

A részvények alaptípusa, a tőzsdéken jellemzően ezzel találkozhatsz. A részvényesek alapjogai kapcsolódnak hozzá.

Ha részvénybefektetés mellett döntesz, akkor alapvetően a törzsrészvénnyel találkozhatsz. Ezek között is különbség van, lévén, hogy nem ugyanaz a különböző cégek körülménye és piachoz való hozzáállása.

Eltérés a törzsrészvényeket kibocsátó cégek között

A részvények típusairól bővebben is olvashatsz, és mielőtt részvényt választasz, tudnod kell, hogy melyik piaci szektorhoz tartozik, és épp milyen piaci ciklusnál tart a gazdaság.

Mivel ezek külön-külön is bőséges területet fednek le, így most a törzsrészvények közötti eltérést csak áttekintésképp nézzük meg.

Ha megnézed az alábbi két cég árfolyamait, láthatod, hogy bár ugyanúgy törzsrészvényt kínált eladásra, mégis teljesen más utat jártak be. Ami közös bennük, hogy rövidtávon jelentős ingadozást mutathat mind a kettő, hosszútávon viszont a normál lekötésekhez képest messze magasabb hozamkilátással bírnak.

Mc Donald's árfolyama
McDonald’s árfolyama, forrás: tradingeconomics.com
Amazon árfolyama
Amazon árfolyama, forrás: tradingeconomics.com

Növekedésre fókuszáló cégek

Lehet, hogy nem fizet osztalékot egyáltalán, vagy ha mégis fizet, akkor sem sokat. Abból van hasznod, hogy a vállalkozás jelentős növekedést mutat, ezáltal részvényeinek az árfolyama is nyereséggel adható el. Ilyen tud lenni pl. a technológiai cégek, amelyek jelentős növekedésen mennek keresztül.

Osztalékfizetésre fókuszáló cégek

Stabil, nagy piaccal rendelkező vállalatok. További jelentős növekedésre pont a méretük miatt már nem számíthatsz, így részvényeik árfolyama viszonylag stabil. Jelentősnek mondható osztalékot is ki tudnak fizetni részben pont a méretükből adódó előnyük miatt.

Erre a típusra jó példa lehet a Procter & Gamble. Mosakodni, fogat mosni, stb az emberek válság alatt is szoktak, így nagy tömegek vásárolják a termékeiket.

Ha emellett a típus mellett döntesz, akkor ne csak egyetlen év osztalékát vedd alapul. Nézd át, hogy korábban mennyi osztalékot fizetett, és abból vonj le következtetéseket.

IPO

Jelentése: Részvénykibocsátás, tőzsdére bevezetés.

Azon cégek papírjai, amelyeket eddig nem vásárolhattál meg tőzsdén keresztül.

Van benne rizikó, elvégre új területeket nyitnak. Ha emellett döntesz, nézd át a vállalkozás korábbi teljesítményét, valamint a vezetőség korábbi eredményeit.

Most, hogy áttekintettük a részvényeket, nézzük meg, hogy hogyan tudsz befektetni, és saját részvényportfóliót felépíteni magadnak.

 

 

Befektetés részvényekbe

A részvények hozamaival hosszútávon magasabb lehet az elért eredményed, mint mondjuk egy banki lekötéssel vagy állampapírral.

A saját befektetési portfóliódba a részvényeket használhatod:

  • állandó jelleggel: osztalékfizetésük miatt stabil bevételi forrásod lehet árfolyamuktól függetlenül.
  • ciklikusan: a piacnak vannak ciklusai, így ennek kezdetén ezt megvásárolod, árfolyamnövekedés után eladod
  • „kipróbálásra”: magas hozamkilátással de magas kockázati szinttel is rendelkező részvényekbe is fektethetsz olyan pénzt, amellyel megengedheted magadnak, hogy kockáztatsz

Ha részvénybefektetés mellett döntesz, akkor azt megteheted különböző módokon.

Egyedi részvények vásárlásával

Tartsd szem előtt, hogy a diverzifikáció a biztonságodat növeli. Ha egyedi részvényekbe fektetsz, akkor is alakíts ki egy megfelelően diverzifikált portfóliót. Azaz a meglévő tőkédet ne egyetlen irányba fektesd akkor sem, ha nagy hozamkilátással kecsegtet.

Aktívan menedzselt befektetési alapokon keresztül, amelyek részvényekbe fektetnek

Ekkor a diverzifikáció akár egyetlen befektetési alap használatával is megoldottnak tekinthető, de akár több befektetési alap befektetési jegyébe is irányíthatod a pénzedet.

Ahogy a képen látod, így is szép eredményeket tudsz elérni.

Részvényalap árfolyamösszehasonlítás
Forrás: bamosz.hu

Részvény ETF

Az indexkövető alap egy előre kijelölt logikát követve passzív módon fekteti be a pénzedet. Valamely részvényindexet másolja meghatározott módon. A részvény ETF használatával a részvénypiac teljesítményét tudod másolni anélkül, hogy napi szinten mellette kellene ülnöd.

indexkövető alap árfolyamösszehasonlítás
Forrás: bamosz.hu

Mivel a hosszútávú befektetés, a napi kereskedés és a spekuláció három különböző dolog, most nézzük meg, hogy mik azok, amelyek hosszútávon hatnak egy részvény árfolyamára.

A részvény árát befolyásoló tényezők

Árbevétel       

A nagy árbevétel még nem feltétlen egyenlő a nagy profittal, mindenesetre jó előjel. Egy sikeres év zárását követően ugyanis nagyobb az esély az emelt osztalékfizetésre, a terjeszkedésre és a stabilitás megőrzésére.

Összeolvadások, felvásárlások

Ez egy kétélű lehetőség. Nyilván egy összeolvadás nagyobb piaci erőt képvisel, ettől még a kezdetek kezdetén lehetnek rázós szakaszok, de akár jogi kérdések sora is felmerülhet.

Részvény visszavásárlások

Annak jellemzően jó oka szokott lenni, hogy egy cég a saját papírjait vásárolja vissza. Bármi legyen is az, a lecsökkent forgalomban levő darabszám miatt jelentősen torzulni fog az egy részvényre fizetett osztalék mértéke, és ez sok ember figyelmét elterelheti.

Jelentős mértékű osztalékfizetés

Az osztalékfizetés egyrészt „jutalmazza” a befektetőket és a stabilitást is megmutatja. Viszont ennyivel kevesebb marad a következő évre.

Osztalékfizetés
Forrás: saját rajz

Új termék bevezetése

Egy új termék mindig jelentős költségekkel jár, és közel sem biztos, hogy a piac vevő rá. Ezt a részvényesek is tudják, és vagy megijednek, vagy lehetőséget látnak a termékben.

Részvény split

Ez nem más, mint amikor a meglévő részvények darabszámát duplázzák, ezzel együtt az árát felezik. Így a tulajdonodban ugyanakkora érték marad, csak alacsonyabb lesz az eladási ár, ezzel növelve a részvény forgalomképességét.

Bónuszfizetés

Csak úgy, mint bármely más vállalkozás, a részvénytársaság sem fizet bónuszt csak úgy. Nyilván jelentős eredményt kell ahhoz elérni, hogy a bónusz mellett döntsön a közgyűlés, a hatása viszont ugyanaz, mint az osztalékfizetésnek.

Mire figyelj részvény vásárlás előtt?

Mielőtt részvényekbe fektetnél, nem árt tudnod, hogy milyen eredményeket várhatsz az adott értékpapírtól. Elvégre ahogy láttad, részvény és részvény között komoly különbség lehet.

Ez a cikk most nem a részvények technikai vagy bármely más elemzéséről szólt és nem is befektetési tanácsadás. Amennyiben a téma konkrétabban érdekel, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj visszahívást.. Ekkor egy ehhez a tevékenységhez szükséges képesítéssel rendelkező munkatársunk fog tudni segíteni Neked.

Ha önállóan szeretnél ebben a témakörben elindulni, akkor van néhány kérdés, amit mindenképp nézz át, mielőtt belevágnál. Ezeket a kérdéseket a privátbanki befektetéseket kezelők is átnézik (ők azért ennél részletesebben). Javaslom, másold azokat, akik már előtted járnak. Ehhez kezdésként ezt a 10 kérdést nézd át.

A részvények kockázata

Mivel nincs olyan befektetés, amely teljesen kockázat mentes, így nézzük meg a részvényekhez kapcsolódó legfontosabb kockázatokat.

Tulajdonjoghoz kapcsolódó kockázat

Mivel a részvény tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, így annyit ér, mint amennyit a vállalkozás. Annak mondjuk nagyon minimális az esélye, hogy a második világháború okozta teljes megsemmisülés újra megtörténjen. Ekkor ugyanis a teljes német és magyar tőzsdei részvények értéke 0 lett. Egy jogutód nélküli megszűnés esetén viszont találkozhatsz olyan helyzettel, hogy nem kapsz semmit.

Árfolyamkockázat

Mivel a részvényeket a mindenkori napi árfolyamon adod illetve veszed, így erre ráhatásod nincs (kivéve, ha nagytőkés esetleg bennfentes vagy). Nincs olyan, hogy jó vagy rossz árfolyam, csak olyan, ami inkább a vételhez vagy inkább az eladáshoz alkalmas. A kockázatod ebből a szempontból annyi, hogy ha rosszul ítéled meg, hogy melyik részvényt vedd meg, akár veszteséged is lehet a tranzakció során. Esetleg hosszabb időre bent ragadsz, mert nem szeretnéd áron alul értékesíteni.

Tömegszellem hatása

A legbölcsebb emberekből álló csoport is birkanyájjá változhat, és irracionális viselkedést mutathat.

Sok ember esik abba a hibába, hogy vásárol olyan értékpapírokat is, amelyek már erősen túlértékeltek. Pusztán azért, mert még mindenki veszi, vagy épp eladja a tartásra vásárolt részvényt, pusztán azért, mert mindenki eladja.

Mielőtt döntést hozol, vagy kérj szakértői segítséget, vagy légy körültekintő. Jusson eszedbe Warren Buffet hozzáállása: “Ahhoz, hogy a tőzsdén nyereséget érj el, légy kapzsi, amikor mások félnek, és félj, amikor mások kapzsik”.

Kérdések:

  1. Te egyedi részvényekben vagy inkább befektetési alapokban gondolkodsz? Miért döntöttél emellett?
  2. Mik azok a főbb pontok, amelyek számodra fontosak, amikor valamilyen befektetés (akár egy részvény) mellett döntesz?
  3. Hogyan kezeled / kezelnéd a részvények jelentette rizikót saját magad?

A részvények világa összetett, így egyetlen cikk nem tudja lefedni a teljes területet. Amennyiben érdekel, hogy hogyan tudsz profitálni a részvényekből, lépj velünk kapcsolatba.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.