Barion Pixel

Mik az abszolút hozamú alapokba való befektetés kockázatai

Mire jó az abszolút hozamú alap?

Ezek a befektetési alapok lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne kelljen befektetési területet kiválasztanod, ha hozamot szeretnél elérni. A befektetési irányt az alapkezelő választja ki helyetted annak reményében, hogy pozitív hozamot ér el. Ettől függetlenül tartsd észben, hogy nincs olyan befektetés, ami teljesen kockázatmentes, de mégis van érdemleges hozama.

Abszolút hozamú befektetési alap kockázata

 

Mi az abszolút hozamú befektetési alap?

Ez a típus a befektetési alapokon belüli csoport, aminek befektetési politikája nagyobb mozgásteret biztosít az alapkezelőnek. Ezzel célja nem az, hogy a többi, hasonló területre fektető befektetési alapot meghaladja hozamban, hanem az, hogy pozitív hozamot érjenek el a mindenkori piaci környezetben. Azaz a kockázatmentesen is elérhető hozamokat haladják meg.

Mibe fektet az átlag befektetési alap?

A befektetési alapoknak több típusa is létezik. Ezek a típusok pontosan azért jöttek létre, mert a befektetési politika szerint csak és kizárólag egy megadott irányba fektethetnek. Az alapkezelő viszonylag szűk keretek között mozoghat az alábbi területeken:

 • kockázati szint
 • választott eszközosztály
 • az adott eszköz aránya
 • földrajzi terület
 • iparági kitettség

Mibe fektet egy abszolút hozamú alap?

Az abszolút hozamú alapok befektetési politikája magas szintű szabadságot biztosít az alapkezelőnek, ennek megfelelően gyakorlatilag bármibe fektethet, amit az alapkezelő jónak tart. Így választhat hagyományos irányokat is:

 • állampapírokat
 • kötvényeket
 • részvényeket
 • árupiaci termékeket
 • ingatlant
 • működhet alapok alapjaként is, azaz más befektetési alapok befektetési jegyeit is megveheti.

Mindezt akár egyazon időpontban földrajzi és iparági megkötések nélkül.
Ezeken felül természetesen bármilyen eszközosztályt is választhat annak megfelelően, hogy az alapkezelő éppen hol lát lehetőséget.

Miben más az abszolút hozamú alap, mint egy hagyományos befektetési alap?

A pénzkezelés módja

Tekintettel arra, hogy itt nagyon széles az a paletta, amiből az alapkezelő választani tud, így az egyetlen, ami nem tud megvalósulni, az a passzív vagyonkezelés. Abszolút hozamú alapot aktívan menedzselt formában fogsz találni.
Ezek az alapok vételi és eladási pozíciót is felvehetnek, azaz nemcsak az árfolyam emelkedésből profitálhatnak, hanem az árfolyam esésből is.
Emellett ez a típusú befektetési alap derivatív eszközöket (származtatott ügyleteket) is használhat.

Az eszköz kiválasztásának módja

Akár egyazon alapkezelő által forgalmazott, abszolút hozamra törekvő befektetési alapok is más-más módon választhatják ki az alapba beemelni kívánt eszközöket. Ekkor az eszközökhöz hasonlóan széles palettáról választhat az alapkezelő. Ilyenekből pl.:

 • alulértékelt részvények egyedi elemzés utáni vétele
 • global macro stratégia
 • egymással nem korreláló eszközök kiválasztása
 • fundamentális elemzések (infláció, geopolitikai események, vállalati bevétel, stb)
 • technikai elemzések (árfolyammozgások és trendek elemzése)

A referenciaindex

Az abszolút hozamú alap esetében a pozitív előjelű hozam, azaz az abszolút értékben minél magasabb hozam elérése a cél. Mivel itt nem egyetlen irányba fektetnek be, hanem egyetlen célkitűzéssel, így a benchmark (az a referenciaindex, amihez a saját teljesítményét méri) nem a többi ugyanilyen alap, hanem pl. az RMAX.
Az RMAX nem más, mint a 3 hónapon túli, de 1 éven belüli lejárattal rendelkező kötvények indexe. (Arról, hogy mi az index, már az ETF-ekről szóló részben olvashattál.) Ennek évesített hozama éppencsak 0% fölötti, így ha ezt meghaladják, akkor megvalósul a pozitív hozam iránti elvárás.
Mielőtt megkérded, hogy az inflációt hogy a viharba termelik így ki, hozzáteszem, hogy tudhatnak többet is, nem állnak meg azonnal, ha ezt elérték.

Abszolút hozamú alapok hozama
Forrás

Ahogy látod, az abszolút hozamú befektetési alappal is lehet szép eredményeket elérni, bár hasonlóan bármely más befektetéshez, a hozam itt sincs garantálva. Azaz negatív értékkel is kiszállhatsz.

Milyen kockázata van az abszolút hozamú alapba fektetésnek?

Ezek a kockázatok jellemzően arra vezethetőek vissza, hogy a befektetési alapot alkotó eszközök árfolyama ingadozik. Ezek árfolyamváltozására sok minden hatással van, de ezek között az alapkezelő biztos, hogy nincs ott, így ráhatása sem lehet, és nem is ismerheti előre ennek irányát vagy mértékét.

Ahelyett, hogy 10 oldalnyi kockázatot sorolnék fel neked, és ezzel garantáltan elriasztanálak bárminemű befektetéstől, nézzük meg most a legfőbb kockázatokat.

Reálhozam kockázat

A reálhozam jelentéséről korábban már olvashattál, ez nem más, mint a vásárlóérték változása.
Az abszolút hozamú alapok a kockázatmentesen is elérhető hozamok fölött elérhető hozamot célozzák meg, ami jellemzően az állampapírok hozamát foglalja magában. Bár az állampapírok hozama és az infláció között szoros összefüggés látható, ettől függetlenül előfordulhat, hogy az infláció meghaladja az állampapírok hozamának szintjét. Ez pedig magában hordozza a negatív reálhozam lehetőségét. Ez annyit jelent, hogy bár a hozamod előjele pozitív, mégsem kapsz annyit a pénzedért, mintha nem fektettél volna be.

Származtatott ügyletekből eredő kockázat

A különböző alapok különböző mértékben használhatják ezt az eszközt. A származtatott ügyletek likviditása adott esetben jelentősen visszaeshet (azaz rövid időn belül csak jelentős veszteséggel, vagy sehogy sem értékesíthetőek), ezen kívül jelentős tőkeáttétellel működhetnek. A tőkeáttétel lehetőséget ad arra, hogy több hozamot realizáljanak, de ugyanekkora veszteség kockázata is benne rejlik.

Devizakockázat

Az alapkezelő nem csak forintban fektethet be, hanem beemelhet a portfólióba olyan eszközöket is, amelyek pl. euróban vannak kifejezve. Ekkor a befektetők a forint-euró árfolyamelmozdulás miatt is tapasztalhatnak akár jelentős árfolyamingadozást is.

Befektetési kockázat

Annak ellenére, hogy gondos kiválasztási folyamat előzi meg, hogy valamely eszköz mellett döntene az alapkezelő, nincs arra garancia, hogy a kiválasztott eszköz miatt nem szenved el a befektetési alap jelentős árfolyamveszteséget. Erre az alapkezelőnek ráhatása nincsen, és mivel ezt jellemzően előre nem látható események okozzák, így kalkulálni sem tud vele. Az alap árfolyamára viszont negatívan hat.

Partnerkockázat

A befektetési eszközökhöz hasonlóan az alapkezelő az együttműködő partnereit is gondosan megválogatja. Mindezek ellenére, ha a kiválasztott partner bármely ok miatt nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek, az a befektetési alap árfolyamára is negatívan hat.

Kérdések:

 1. Te a saját portfóliódba milyen mértékben emelnéd be az abszolút hozamú alapokat?
 2. Ezeknél az alapoknál 3 év fölött van az ajánlott időtáv. Meglátásod szerint ez mennyire van összhangban az elérhető hozammal és a vállalt kockázattal?
 3. Mennyire látod alkalmasnak tőkeépítésre az abszolút hozamú befektetési alapot?

Ha tudni szeretnéd, hogy ténylegesen neked való-e ez a típusú befektetési alap, vedd fel velünk a kapcsolatot. Egy személyes beszélgetés alkalmával ez kiderül.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.