Barion Pixel

A számviteli mérleg

A számviteli mérleg – Miért jó, ha érted?

A számviteli mérleg az eredménykimutatás mellett az egyik beszámolótípus, ami alapján megismered az adott vállalkozás helyzetét.

Mi a számviteli mérleg
A vállalkozásoknak a működésükhöz vagyonra van szükségük. Nem feltétlen sokra, és nem feltétlen csak készpénzben kifejezhető vagyonra, de ettől még kell nekik. Ezt a vagyont pedig valamiből „előállították”. Az, hogy milyen forrásból tették ezt, hatással van a kockázatosságukra és a jövedelmezőségükre.

Nem kell főkönyvelőnek lenned ahhoz, hogy értékes információkat nyerj ki a beszámolókból. Elegendő az alapokat ismerned a döntésed előkészítéséhez. A különböző cégek mérlegei akár az alkalmazott számviteli standardban, akár tagolásában eltérhetnek, de hacsak nem vagy könyvvizsgáló, ezeket nem muszáj mélyebb szinten ismerned. Elegendő, ha tudod miről szól, magyarán el tudod olvasni.

Ami bárhol a világon közös a céges mérleg tekintetében:

 • Teljesen nyilvánosak (idehaza is és külföldön is)
 • Kerekítve tartalmazzák az összegeket (Magyarországon ezer forintra kerekítenek)
 • A mérlegkészítés időpontjára vonatkozva mutatják be a vállalkozás helyzetét (ez pl. december 31)

Nem kell túlmisztifikálni, ez nem csak vállalkozásoknál működik. Ugyanígy működik egy családi költségvetés is, csak nyilván kisebb léptékekkel. Ott nem az a kérdés, hogy mekkora és miből van a gyárépület meg a flotta, hanem hogy van-e házad meg autód, és ha van, akkor miből vetted.

Online Képzések
A számviteli beszámoló Válaszd inkább a csomagot!
Számviteli beszámolóKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi sikerképletekKattints és nézd meg csomagban!

 

Mi a számviteli mérleg?

A mérleg egy olyan okmány, amely

 • Az eszközöket és forrásokat is tartalmazza: ezeket megfelelő mélységű bontásban mutatja ki
 • Adott időpontra vonatkozóan mutatja be a vállalkozás helyzetét: bár a fordulónapra vonatkozik, de a tárgyévre vonatkozó, még nem teljesült hatásokat is bemutatja
 • A számviteli alapelvek betartásával van értékelve minden forrás és eszköz
 • Pénzben (Magyarországon kötelezően forintban is) kifejezve tartalmazza az értékeket, ezeket kerekített formában láthatod

Hol tudsz hozzáférni egy cég mérlegéhez?

Magyarországon a legkézenfekvőbb, ha az e-beszámoló oldalát választod, de gyors és praktikus lehetőség pl. az Opten is.

Külföldi cégek esetében a részvényekkel foglalkozó oldalak nyújtanak támpontot. Ilyen pl. a macrotrends.net, vagy a tradingeconomics.com is. Külföldi cégek esetében általában olyan cégekre keresel rá, amelyek részvényeit vagy kötvényeit meg szeretnéd vásárolni. Magyarán, ahova szeretnél befektetni. Mivel nem csak te nézel rájuk befektetői szemmel, így sok esetben a kiválasztott cég weblapján is megtalálod ezeket az információkat.

Mire jó a mérleg?

Ez nem más, mint a vállalkozás vagyona egy adott időpillanatban. Ezeket időrendben nézve képet kapsz a vállalkozás fejlődéséről. Ez kifejezetten hasznos akkor, ha:

 • saját céged van, és szeretnéd nyomonkövetni a fejlődést
 • befektető vagy, és egy olyan helyet keresel a pénzednek, ahol vélhetően jól gazdálkodnak majd vele
 • a banki hitelt szeretnél felvenni, ugyanis ez alapján ítélik meg, hogy adnak-e hitelt, és ha igen, mennyit

A mérleg felépítése

Sima patikai mérleget valószínűleg láttál már, láttad, hogy két serpenyője van. Az egyikbe teszik a mérnivalót, a másikba a súlyt.

Két karú mérleg

 

A számviteli mérleg is pont ugyanilyen kétoldalas mérleg. Itt az egyik „serpenyőben” van az, hogy mivel, milyen termeléshez szükséges eszközökkel rendelkezik a vállalkozás. A másikban pedig az, hogy ezt miből teremtette elő, magyarán mi a forrása. A két oldalnak épp ezért meg kell egyeznie.

Nagyon kreatívan az eszközöket bemutató oldalt eszköz oldalnak, ezek forrásait bemutató oldalt forrás oldalnak hívják.

Ha ismered Kiyosaki munkásságát az eszköz és a kötelezettség felosztásról, akkor ott az eszköz az, ami pénzt termel, a kötelezettség pedig ami pénzt visz. Nos, itt nem így van. Az eszköz, amivel termelsz (ettől még termelhetsz veszteséget is), a forrás pedig, amiből az eszközt megvetted.

A mérleg eszköz oldala megmutatja, hogy milyen eszközökkel rendelkezik egy vállalkozás. Ezek az eszközök lehetnek:

 • fizikai eszközök: gépek, alapanyagok, járművek
 • nem fizikai eszközök: pl. valamilyen jogot vásárol meg a cég
 • pénz: készpénz, bankszámlán elhelyezett pénz, értékpapír

A forrás oldal megmutatja, hogy ezeket az eszközöket miből vetted. Pénzed lehet pl. a következőkből:

 • a tulajdonos által rendelkezésre bocsátott tőke
 • az előző években elért nyereség
 • valamilyen kölcsönkapott összeg: banki kölcsön, befektetőktől származó pénzösszeg, stb.

A mérleg tagolása

A két oldalt látod akkor is, ha megnézed az előírt tagolás által készített (itt most a végletekig egyszerűsített) mérleget.

Eszközök Források
A. Befektetett eszközök D. Saját tőke
I. Immateriális javak E. Céltartalékok
II. Tárgyi eszközök F. Kötelezettségek
III. Befektetett pénzügyi eszközök I. Hátrasorolt kötelezettségek
B. Forgóeszközök II. Hosszú lejáratú kötelezettségek
I. Készletek III. Rövid lejáratú kötelezettségek
II. Követelések G. Passzív időbeli elhatárolások
III. Értékpapírok
IV. Pénzeszközök
C. Aktív időbeli elhatárolások
Eszközök összesen Források összesen

 

A mérleg, mivel rendeltetésszerű használat szerint is besorolja az egyes tételeket, lehetőséget biztosít a számodra arra, hogy kellő mélységben megismerd a vállalkozás gazdálkodását. Ezt a mérlegelemzés során teheted meg. Azzal kapcsolatban, hogy mit érhetsz el ezekkel, a cikk alján találsz támpontot.

Arról, hogy mit hova sorol be, hogyan tagolódik tovább a számviteli mérleg, bővebben is olvashatsz ebben a pdf-ben:

 

 

Most viszont térjünk vissza a rövidített formára. A normál mérlegben a két oldalon kívül látni fogsz még különböző jelzéseket (betűket, római és arab számokat). Ezek jelentése, amit lentebb megnézünk kibontva is:

 • betűk: főcsoportok
 • római számok: csoportok
 • arab számok: mérlegtételek

Az eszköz oldal

Itt 3 főcsoportot láthatsz:

 • Befektetett eszközök: A vállalkozás működését 1 éven túl szolgálják
 • Forgó eszközök: A vállalkozás működését 1 éven belül szolgálják
 • Aktív időbeli elhatárolások: A tárgyév eredményét javító tételek

A forrás oldal

Itt már 4 főcsoportot találsz:

 • Saját tőke: Szabadon használható tőke, amelyet a tulajdonosok időbeli korlátozás nélkül bocsátottak a cég használatára (ide tartozik az ezen elért eredmény is). A cég esetleges felszámolása esetén ezt az összeget osztják szét a tulajdonosok között
 • Céltartalékok: Olyan kötelezettség, amelyről csak azt tudod, hogy lesz, de esedékessége a mérleg készítésének időpontjában nem ismert.
 • Kötelezettségek: A vállalkozás fizetési kötelezettségei lejárat szerinti csoportosításban (ez a rész tartalmazza azt is, hogy kinek, miért és mennyivel tartozik a vállalkozás)
 • Passzív időbeli elhatárolások: a tárgyév eredményét rontó tételek

Mit érhetsz el a mérleg ismeretével akkor, ha befektető vagy?

Egy vállalatban rejlő lehetőségek és veszélyek ismeret befektetőként is fontosak. Enélkül leginkább a befektetési alapok által összeállított portfóliók közül tudsz választani. A nagyobb eredmény (nagyobb hozam) eléréséhez mélyebben is szükséges a cégek életébe belelátnod. Ekkor csökkentheted a befektetésed kockázatát azáltal, hogy nem találomra választasz, valamint a számodra megfelelő részvénytípust veheted meg a számodra is megfelelő szektorból.

Mit érhetsz el akkor, ha a saját vállalkozásodról beszélünk?

Részvényesként tulajdonossá válsz egy cégben, bizonyos szint után már a cég életére is hatást gyakorolhatsz. Ekkor, mivel a saját befektetett tőkédről van szó, tudnod kell, hogy merre megy az a cég, és szükség esetén korrigálni kell az irányt. Ez viszont nem csak akkor igaz, ha egy részvénytársaság részvényeit kívülről vásároltad meg. Befektetsz időt, energiát, pénzt akkor is, ha te magad vagy az alapító. És nem csak részvénytársaságoknál lehetsz tulajdonos, hanem az azoknál kisebb, akár családi vagy egyéni vállalkozásoknál is.

Amennyiben a saját vállalkozásodról beszélünk, kulcsfontosságú, hogy értelmezve el tudd olvasni azt, amit a könyvelőd eléd tesz. Elvégre ezek a te munkáddal kapcsolatos visszajelzések. A mérleg áttekintésével képet kaphatsz a saját cégedről, így a fejlesztés lehetséges irányáról is. A mérlegből, főleg több év összehasonlításával megkapott információkról akár tankönyvet is lehetne írni, így a teljesség igénye nélkül csak néhány példa, hogy milyen előnyt ad neked, ha legalább alapszinten ismered a tartalmát (akkor is, ha összeállítani nem tudod).

Likviditás kézbentartása

Ismerd meg a céged likviditását. Ez akár a cash-flow tervezés, akár egy üzleti tervezés során, mivel a SWOT elemzés kapcsán könnyen előjöhet, hogy vagy nagyobb figyelmet kell fordítanod a témára, mert sok a késedelmes fizetés. De az is kiderülhet, hogy épp a másik irány a probléma, azaz túl sok az a tőke, amelynek nem találtál helyet. Ez gyakorlatilag holt tőke.

A jövedelmezőség szintentartása

Ha egy szimpla befektetéssel messze nagyobb hozamot érsz el, mint napi sokórányi kemény munkával, akkor vagy változtass a munkamódszereden, vagy inkább fektess be valaki más cégébe.

A mérleg alapján összeállított jövedelmezőségi mutatók segítséget nyújtanak neked annak megítélésében, hogy hogyan teljesít a cég része vagy épp egésze.

A tőkeszerkezet optimalizálása

Ez így bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen ténylegesen. Ezt a tőkeszerkezeti mutatók is tovább könnyítik neked. Ezután már fogod látni, hogy nem sok minden kell hozzá, bár végrehajtani nem mindig egyszerű.

A tőkének mindig van valamilyen költsége. Ez változik függően attól, hogy kitől származik az a pénz:

 • a tulajdonosok osztalékot várnak
 • a hitelezők (bankok, kötvényvásárlók) pedig kamatot

Ezek költségeit pedig elő kell teremteni. A tőkeszerkezet ismeretével képet kapsz arról is, hogy mennyire vagy hitelekkel még terhelhető (azaz mekkora kockázatot vállal, aki számodra kölcsönad).

Az, hogy el tudod olvasni a mérlegben foglaltakat (és érted is őket), többek között a fenti mutatószámok könnyebb megértéséhez és használatához is hozzájárul.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.