Barion Pixel

A munkaerőhiány kezelése 2025-ben

A munkaerő megtartás kérdései

Bár most a koronavírus nagyon sok cégnél átrendezte a lehetőségeket, emiatt talán úgy érzed, hogy megoldódott az addigi munkaerőhiánnyal öszefüggő kérdéskör. Ez most egy átmeneti állapot, nem tart örökké. A piac helyreáll, így munkaerőre is szükség lesz. Ez a helyzet számodra most előny tud lenni, mert kaptál egy lehetőséget, hogy újragondold a meglévő helyzetedet.

Munkaerőhiány kezelése

 

Ha erre a cikkre kattintottál, akkor valószínűleg eddig számodra sok más céghez hasonlóan problémát okoz vagy okozott valamilyen szinten a munkaerő megtartás. Így már tegnapra kellett volna egy olyan megoldás, amely a munkaerőhiány kezelésében segít.

Miért kell most foglalkoznod a munkaerő megtartással?

Van egy rossz hírem, ha pár év múlva még mindig a vállalkozásodból szeretnél élni: ha most nem lépsz, nem építesz ki hosszú távú stratégiát, akkor 2025-ben sokszorosan nehezebb dolgod lesz, mint most. Így ha még nincs ilyened, akkor itt a lehetőség, lépj velünk kapcsolatba.

Szeretnéd tudni, miért? Szeretnéd tudni, hogy mit tudsz tenni? Készen állsz arra, hogy változtass legalább egy picit a „humánerő gazdálkodást érintő stratégiádon”?

Ebből a részből kiderül, hogy mi vár ránk az elkövetkező nagyjából 5-10 évben, és hogyan tudunk rá felkészülni.

Miért a 2025-ös problémát hozom fel a mostani helyett?

Nem, nem elírás a 2025. Egy céges kultúrát, akár egy picike cégét átalakítani, vagy legalább megreformálni sok idő kérdése. Lehet, hogy nem pont ennyi idő, de ha ma hozzákezdesz, akkor 2025-re teljesen biztos, hogy sikerül. A vállalati kultúráddal ellentétben a munkaerőhiány viszont, hacsak valami csoda nem történik, egyelőre várhatóan marad.

Egyrészt azért, mert sok cég bár multiként is mobil, de mégsem teheti meg mindegyik, hogy vándormadárként körberepüli a világot. Lehet, hogy meg tudja lépni, de nem mindig célszerű.
Egy családi vállalkozás pedig szinte biztos, hogy nem tud továbbállni, mondván, hogy Afrikában kellően sokan vannak. Így ezeket a „magokat” minél hamarabb el kell vetned ahhoz, hogy aratni tudj.

Máshol sem jobb a munkaerő megtartás lehetősége

Másrészt mondhatod, hogy sokan települnek át Kínába, és már ami nem ott készül, az hamisítvány. De Kínában is hasonló folyamatok zajlanak, mint anno a második világháború után Japánban. Anno Japán is mindenfélét termelt, úgy, mint most Kína. Majd ráállt a technológiai fejlődésre, és látjuk, hogy hol tart. Ugyanez figyelhető meg most Kínában. Már nem feltétlen vállalnak el mindent, a környező országokban pedig nincs akkora szabad kapacitás, hogy ezt átvegye.
Harmadrészt azért, mert akik akkor, tehát mintegy 10 év múlva munkába állnak majd, azok már fix, hogy élnek, most épp 10-15 évesek, így nem lesz belőlük több, bárhogy is ugrik meg a születési ráta. Legalábbis az általam eddig megismert összes gyermek babaként született, nem 10 évesen 🙂  .

Mit olvashatunk le a korfáról?

Korfa 2020
Forrás

A grafikont a KSH készítette, így fogadjuk el hitelesnek. Leolvashatunk róla népesség csökkenést, így egyben munkaerő csökkenést. Egyre többen mennek el nyugdíjba, helyettük – hacsak nincs jelentős szakértőkből álló migráció – nem jönnek újak.
Így a munkaerő mennyisége jelentősen lecsökken.
Ez a jelenség nem csak hazánkra igaz, hanem szinte globálisan minden országot érint.
A népességváltozásnak utána tudsz olvasni a KSH oldalán is, valamint ezen az oldalon városonként, itt pedig összesítve.

Mi lesz a munkaerő kereslettel? 

Ki lehet számolni, hogy az adott ország GDP-jének fenntartásához hány dolgozóra lenne szükség.

Például: Az Európai Unió egyik motorját is adó német gazdaságnak a GDP fenntartásához a szükségeshez képest 8 milliós hiánya jelentkezik a következő 5-10 évben a tehetséges dolgozókból, ami a jelenlegi munkaerő 20%-a.

Ennek megoldására:

  • több bevándorló kell (nyilván olyan, aki munkába is áll)
  • több nőnek kell munkába állnia (ehhez viszont szükséges pl. a gyermekek napközbeni felügyelete, vagy akár a részmunkaidő széleskörű elérhetősége)
  • magasabb nyugdíjkorhatár szükséges (egy idő után inkább vezessük ki a nyugdíjat, mert még Matuzsálem sem fog tudni nyugdíjba vonulni)

Ha ez nem teljesül, akkor Németország gazdasága stagnálni kezd, a cégek máshol keresik a tehetséges munkaerőt.

Hogyan érinti a fejlettebb országokban levő munkaerő hiány a magyar cégek munkaerő megtartását?

Talán nem nehéz kitalálni, hogy más országokban fogják keresni a munkaerőt a fejlettebb országok. A német gazdaság jelenleg is jelentős mennyiségű magyar munkaerőt foglalkoztat. Így a magyar cégeknek többek között a német megoldási rendszerrel kell versenybe szállnia ahhoz, hogy a saját dolgozója ne vándoroljon ki.

Aki rászánta idejét a népesség átböngészésére, az láthatta, hogy „de hát annyira azért nem rossz a helyzet”.
A valóság azonban még ennél is rosszabbnak várható, mivel a látott számok az összes születésre vonatkoznak, így gyakorlatilag átlagok. Ha lebontjuk őket képzettségi szint szerint, akkor láthatjuk, hogy a magasan képzett munkaerőből még nagyobb hiány léphet majd fel.
Ez kihívást jelent majd az oktatásban is, hiszen a cégeknek, országoknak képezniük kell a munkaerőt.

Átalakul a munkaerő igény?

Mondhatod, hogy 2025-re már mindent robotok végeznek, még a te cégedben is. Tény, és való, hogy amit 20 éve még ember végzett pl. egy autó összeszerelésében, azt ma csak robot végzi. Ezzel együtt viszont megjelentek a robotokat kiszolgáló munkahelyek.  Tehát ugyanott vagyunk darabszámban, csak másképp hívjuk a dolgozót.
Nem, a buszokat várhatóan nem fogja robot vezetni 10 év múlva, és kis szerencsével a cégvezető sem Mikrobi lesz, így a munkaerő hiány ezeken a területeken továbbra is megmarad.

 

Mit jelent ez a számodra a munkaerő megtartás szempontjából?

A technológia átvesz majd munkahelyeket, de folyamatosan látunk felbukkanni új képességeket igénylő munkákat is. Így a technológia tovább növeli az elvárt és a valós képzettség közötti szakadékot. (ami a legnagyobb kihívás a kormányok és a cégek számára)

Tehát a jól képzett szakemberek, illetve a tehetségek nagy hangsúlyt kapnak az elkövetkezendő évtizedben.
Mivel ők a jövő ritka erőforrásai, jobban meg kell értenünk, és jobban meg kell becsülnünk őket. Hajlandóak lesznek külföldön dolgozni? Milyen munkát kívánnak majd maguknak?
Mivel ez másokat is érdekelt, így 189 ország 200.000 munkakeresőjét kérdezték meg.
A migráció rövidtávon a tudás importálásának eszköze, ezért a mobilitásról kérdeztek
A 200.000 ember 60%-a hajlandó lenne külföldön dolgozni. A 21-30 évesek között ez az arány még magasabb. Ezzel gondolom nem mondtam újat, elég csak idehaza szétnézned.

Hogyan tudod megtartani a munkaerőt?

Ehhez tudnod kell, hogy milyen munkára vágynak. Egy 26 elemű listán a fizetés csak a 8. helyre került.
A legfontosabb 4 a kultúráról szól. (világszerte)

Az ember munkáját megbecsülik.

Tehát az, hogy folyamatosan megköszönik a munkáját, nem csak évente egyszer, szaloncukor-osztással. A munkaerő megbecsüléséhez kidolgoztunk egy személyre szabott programot,  amivel akár költséghatékonyabb is tudsz lenni, mintha mindenbe belekapnál. Ha ez érdekel, lépj velünk kapcsolatba.

Jó kapcsolat a kollégákkal

Ez cégkultúra, neked kell odatenni magad.
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keress választ:

  • Te hogyan dolgozol
  • Mit engedsz meg a munkahelyen
  • Mit vársz el a dolgozóktól
  • Mennyire osztod egyenletesen a munkát
  • Hogyan állsz az újoncokhoz
  • Mennyire van kivételezett helyzetben pl. a főnök kedvence.

A munka és a magánélet egyensúlya

Nehéz úgy jól teljesíteni, ha közben azon kattog a dolgozó, hogy mi van odahaza. Te tudod, hogy a munkatársaidat milyen egyéni cél hajtja, egyáltalán van-e nekik? Tudod, hogy az ő magánéletükben mik lesznek, vagy mik lehetnek azok a pontok, amik fix, hogy fájni fognak?
Erre kidolgoztunk egy kérdőívet, amely megmutatja a prioritásaikat. Ez segít neked a munkaerő megtartásban, hogy azokat a dolgozóidat tartsd meg, akik nem feltétlen csak megszokásból mennek be dolgozni.

Jó kapcsolat a főnökkel.

Gondolom neked is volt tapasztalatod rossz főnökkel. Ha vállalkozóként voltál pályakezdő, egy rossz tanárról biztos hallottál, akit messziről el akart kerülni mindenki. Ugyanez igaz rád is. Itt is szintén cégkultúra a gyökere a kérdésnek, így szintén neked kell jobb főnökké válnod.

Teendőid a munkaerő megtartáshoz.

Minden vállalatnak szüksége van humánerőforrás stratégiára, és azonnali cselekvésre. Ez a stratégia optimális esetben (legalább) 4 részből áll:

Egy terv, amely előre jelzi a különböző munkákra és szaktudástípusokra jelentkező igényeket.

A munkaerő-tervezés a pénzügyi tervezés részeként jelenik meg. Ez akkor is igaz, ha ugyanezt szeretnéd fenntartani, mint ami most van. Ha nem tervezted még meg soha, hogy a következő 10 évben hogyan fog kinézni a cégedben a munkaerő szükséglet, és ezt milyen módokon tudod kivitelezni, akkor tedd meg.

Tervezd meg, hogy hogyan vonzod a kiváló munkaerőt az Y generáció, a nők és az idősek köréből egyaránt.

Nyilván nehéz fizikai munkára utóbbi kettő nem túl optimális. De elgondolkodtál-e már valaha, hogy a te cégedben mi az, ami miatt jó nálad dolgozni? Mi olyat tudsz adni (és cserébe kérni), amit más cégnél nem kaphat meg a dolgozó.
Ha erre az egyetlen válaszod az, hogy adok fizetést, akkor lehet, hogy szerencsés helyen van a céged. Minden más esetben gondolj arra, hogy egy multival nem tudsz versenyre kelni, ha csak fizetést adsz, és más előnyöd nincs.

Részterv az iskolázásról, továbbképzésről.

Nálad milyen perspektíva van a dolgozó előtt? Picike, néhány fős cégek esetén is van létjogosultsága ennek a pontnak. Elvégre növekedni szeretnél, ugye?

Hogyan tartod meg a legjobb embereket.

Más szóval: hogyan valósítasz meg egy elismerésen és kapcsolatokon alapuló kultúrát?

Ehhez legfontosabb a hozzáállásunk megváltoztatása. A dolgozók erőforrások és értékek, nem pedig kiadások, nem puszta állomány, nem gépek. 

Kérdések:
1. A te munkatársaidat mi az, ami motiválja / a cégednél tartja?
2. Hogyan építettél / építesz ki a saját cégedre olyan munkaerő-megtartó stratégiát, ami hosszútávon is fenntartható?
3. Te hogyan oldod meg a saját cégedben ezt a problémát? Mi az, ami számodra kihívást jelent?

Kérdéseidet a kapcsolat menüponton keresztül tudod feltenni nekünk, ugyanitt tudsz időpontot kérni ennek a programnak a bemutatásához is.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Addressing labor shortage in 2025
Német zászló Bekämpfung des Arbeitskräftemangel im Jahr 2025

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.