Barion Pixel

8 ok, amiért fontos tervezned a nyugdíjat

Mi az a 8 ok, amiért fontos tervezned a nyugdíjat? Máris mutatom!

A nyugdíj témaköre már évek óta kiemelt fontosságú témakör. A Magyar Állam 2014-ben bővítette az adókedvezményre is jogosító megtakarítások körét. A NYESZ-ről, az Önkéntes nyugdíjpénztárról és a Nyugdíjbiztosításról már olvashattál, így biztosan rendelkezel hasznos alaptudással a témát illetően. Mindettől függetlenül sajnos nagyon kevés azoknak a száma, akik legalább nagy vonalakban megtervezték a saját nyugdíjas éveiket. Nézzük meg, hogy mi az a 8 ok, amiért fontos tervezned a nyugdíjat.

8 ok, amiért fontos tervezned a nyugdíjat

1. Egyre hosszabb a várható élettartam, ezzel együtt várhatóan egyre hosszabb időt töltesz nyugdíjban

Az életszínvonal emelkedése, az egészségtudatosság, valamint az orvostudomány technológiai fejlődése a várható élettartamot jelentősen kitolta. Gondolj bele, hogy amikor gyerek voltál és a környezetedben valaki az 50-es korosztályra utalt, akkor a nagymamákra gondolt. Most nem hogy nem nyugisan ülő mamák és papákról beszélünk, hanem életerős aktív korosztályról, akik lehet, hogy még gyermeket is vállalnak.

Ez számodra is azt jelenti, hogy egy olyan időszaknak nézel elébe, amely jó esetben 25-30 évig is el fog tartani.

2. Mondhatod, hogy meg se éled

Igen, benne van a pakliban. Egy betegség vagy baleset nagyon könnyen fölöslegessé teheti a nyugdíjtervedet.

Ha a korfát megfigyeled, akkor láthatod, hogy bár fogy a népesség, jelentős fogyást a 80 körüli korosztálynál tapasztalhatsz.

Statisztikailag nézve ha elmúltál 30, akkor jó eséllyel fogod megélni a nyugdíjazásodat, így a kérdés nem feltétlen az, hogy mi történik, ha meg se éled, hanem a jó kérdés az, hogy mi történik, ha megéled.

Korfa
Korfa 2020, Forrás: KSH

3. Az állami nyugdíjra nem támaszkodhatsz

Sokan nőttek úgy fel, hogy azt látták, tisztességgel ledolgozott életút után állami nyugdíjból élt tovább valamely szerettük. Volt, hogy egészen jól. Részben emiatt is sok emberben él az a gondolat, hogy neki is jár ez, elvégre rendszeresen fizették a nyugdíjjárulékot / nyugdíj hozzájárulást.

Természetesen a Magyar Állam fog adni nyugdíjat, még ha azzal riogatnak is, hogy semmit sem fogsz kapni. De ahogy látod a KSH kimutatásában, már most sincsenek túlfizetve a jelenlegi nyugdíjasok.

Egy főre jutó átlagos nyugdíjellátás
Egy főre jutó átlagos nyugdíjellátás, Forrás: KSH

Ha megfigyeled azt, hogy a közértben az árak mennyit emelkedtek az elmúlt 10 évben, és megnézed azt, hogy ezt az aktuális nyugdíjemelések hogyan követték, akkor rájöhetsz, hogy hiába számítasz arra, hogy magasabb nyugdíjjal mész el nyugállományba, ezt csak egy darabig élvezheted.

Nyugdíj mértéke az átlagbér százalékában
Nyugdíj mértéke az átlagbér százalékában, Forrás: KSH

 

A Silver Moon videói között is találsz olyat, ami megmutatja, hogy hogyan számítja ki a Magyar Állam a nyugdíjadat. Emellett egyéb nyugdíj témáját érintő témákkal is találkozhatsz.

 

4. Növekvő egészségügyi költségek

Az állami egészségügyi rendszer túlterheltségét, a várólistákat nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatnom. Az életkor előre haladtával egyre inkább szükségessé válhat bárki számára az egészségügy szolgáltatásainak igénybe vétele.

A nyugdíjat abból a szempontból is szükséges megtervezni, hogy lehetőséget biztosítson akár privát ellátás igénybe vételére (ez akár fél év várólistát is lerövidít), vagy akár egy szemüveg cseréjére. A privát ellátás finanszírozásán kívül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy idős korban nem ritka, hogy valaki rendszeresen többféle gyógyszert szed.

Ezen a terheden egészségpénztárral, és egészségbiztosítással is tudsz enyhíteni.

 

5. Nem dolgozol örökké

Most, amíg fiatal és életerős vagy, nagyon könnyen azt hiheted, hogy mivel ez mindig így volt, ezért mindig is így marad. Sosem fogod megunni a munkát, mindig bírni fogod és nyugdíj mellett, vagy éppen nyugdíj helyett is dolgozni fogsz.

Ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene megtervezned a nyugdíjadat, mert ha nem tervezed, akkor fix, hogy nyugdíj helyett is dolgozni fogsz. Csak már nem biztos, hogy jó kedvedben.

6. Mondhatod, hogy nincs pénzed félretenni a nyugdíjadra

Tény és való, vannak olyan élethelyzetek, amikor valami kisiklik és ki kell másznod a gödörből. Ezek viszont ritkák ahhoz képest, amikor az ideális „majd ha mindenre lesz pénzem” időszakra vársz. A múlt és a jövő pontosan ugyanannyi nehézséget és kihívást tartogat, mint a jelen. Ha nem teszel semmit, akkor garantálom neked, hogy ennek az árát legkésőbb nyugdíjasként fogod kifizetni.

7. Soha nem túl korai a nyugdíjat tervezni

Ha most még a nyugdíj időszaka nagyon messze van, az csupán azt jelenti, hogy a kamatos kamat hatását sokkal aktívabban ki tudod használni. Ha huszonévesként kezdesz hozzá a nyugdíjtervedhez, akkor gyakorlatilag fillérekből tudod összehozni ugyanazt a tőkét, amihez egy ötvenévesnek nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlni.

Neked fiatalon maximum kis kellemetlenség, idősként pedig nincs olyan mély zsebed.

Ahogy látod, itt azonos feltételek mellett, azonos összeget fektet be mind a három versenyző.  Pusztán az időtávokkal történő játék lehetővé teszi azt, hogy komoly előnyre tegyél szert úgy is, hogy ha nem fizetsz be évtizedeken keresztül, csupán a legelején.

Kamatos kamat hatása a nyugdíjvagyonra
Kamatos kamat hatása a nyugdíjvagyonra
Kamatos kamat hatása a nyugdíjvagyonra díjszüneteltetéssel
Kamatos kamat hatása a nyugdíjvagyonra díjszüneteltetéssel

8. Nem fair a gyermekeidre támaszkodni

A magyar törvények a gyermektartás mellett bevezették a szülőtartás fogalmát is. Ennek megfelelően az a nyugdíjaskorú szülő, aki saját nyugdíjából nem képes ellátni magát, igényt tarthat arra, hogy gyermeke(i) segítségét törvényi úton vegye igénybe. Arról nem szól a törvény, hogy ez milyen hatással van arra a gyermekre, akinek a saját megélhetéséről is gondoskodni kell, a saját nyugdíjára is félre kell tenni és adott esetben a saját gyermekeit kell elindítani az életben.

Neked milyen érzés lenne, ha ezt kellene meglépned pusztán azért, hogy a szimpla megélhetésedhez és életben maradásodhoz elegendő nyugdíjad legyen?

Kérdések:

  1. Te milyen formában gondoskodsz a saját nyugdíjadról?
  2. Hogyan tervezed a saját nyugdíjaskori életedet?
  3. Mi határozza meg számodra a nyugdíj célra félretett összeget?

A nyugdíj tervezésével, számodra is elérhető adókedvezményekkel összefüggő kérdéseid kapcsán lépj velem kapcsolatba!

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló 8 reasons why it is important to plan your retirement
Német zászló 8 Gründe, warum es wichtig ist, deinen Pension zu planen

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.