Barion Pixel

Milyen autót engedhetek meg magamnak?

Milyen autót engedhetsz meg magadnak ahhoz, hogy ne kerülj hátrébb vele, mint nélküle?

Az ember szeret szép autóval járni. Egy olyan autó, amely egyelőre a lehetőségekhez képest messze magasabb kategóriájú, esetleg egy rosszul megválasztott konstrukció sok éves hátrányt jelent még úgy is, hogy nem térdel le egy autó miatt a céged. Innentől viszont jogos a kérdés, hogy milyen is az az autó, amit meg tudsz magadnak engedni most.

 

Milyen autót engedhetek meg magamnak?

 

Hangsúlyozom, hogy most, mert a kamatos kamat hatását kihasználva néhány év, és olyan autót vezethetsz, amire most szíved szerint ráböknél.

Ha az autókereskedőket kérded, akkor nem hiszem, hogy túl sokan számolnak majd be arról, hogy az ügyfelek kiszámolnák, mibe is fáj nekik az a döntés. Ha nem engedhetik meg maguknak, akkor nyújtanak a futamidőn. És ez az egyetlen, amit tesznek.

Valami ilyesmi logikával ugranak sokan bele a vételbe:

Szeretnél egy ilyen autót? Ne bonyolítsd túl – vedd meg

Álomautó
Forrás

 

Csak vicc, ha így teszel, nem sokára az egyetlen autó, amiben gondolkodhatsz, az ez lesz:

Olcsó autó
Forrás

 

A leggyakrabban felkínált időtartam a 60 és 72 hónap. Ennek letelte után pedig sok esetben vágyik az ember egy új vagy újabb autóra. Az önerő elment az eddigi törlesztésre, így újra hitelből valósul meg.
Pedig összesen néhány év kell ahhoz, hogy kigyere a spirálból. Hogy kényelmes-e az a néhány év? Nem feltétlen. De eldöntheted, hogy melyik a jobb számodra. Hitelből hitelbe, és ha bukfenc van, akkor úszik minden, vagy néhány évig nem villogni.

Itt ennek a cikknek a terjedelme nem teszi lehetővé, hogy megnézzük egy vállalkozás cash flowjára gyakorolt hatását a hitelnek. Saját vállalkozásodban te magad is át tudod a cikk végére látni, hogy mi számodra kézenfekvő. Arról, hogy mikor jó egy hitel, és mikor nem, már olvashattál.

 

Honnan tudhatod, hogy pénzügyileg is neked való az az autó?

Ha készpénzben nem tudsz megvenni egy autót, akkor nézzük, mi az az általános szabály, ami megmutatja, hogy mi az, amiben gondolkodni tudsz ahhoz, hogy ne vigyen csődbe téged a saját autód.

Ehhez a 20/4/10 szabályt alkalmazzuk.

20: mármint 20%, ez a minimális önerő (ha nincs ennyid, akkor tudd, hogy olcsóbb autót kell nézned, és nem, a személyi kölcsön, rulírozó hitel, egyéb hiteltermék nem önerő)
4: maximális futamidő (4 év)
10: a teljes havi bevétel maximum 10%-a mehet az autó fenntartására (üzemanyagostól, szervizestől, törlesztőstől, mindenestől)

Nézzük számokban a 20/4/10 szabályt.
János, az autóvásárló havi nettó 600.000-et keres (akár a vállalkozás havi bevétele ennyi, vagy privát oldalon a háztartás havi bevétele). A 10%-os szabályhoz visszatérve János 60.000,- Forintot költhet az autóra havonta. És ebben már a benzin is benne van.
Hogy ennyiből nem lehet autót venni? A kalkulátor szerint nagyjából egy egymilliós autó azért ki tud ebből jönni 48 hónapos futamidővel, fenntartással, mindennel. Hogy az kicsi? Az. Van más? Van, pl. BKV.

 

 

Nézzünk meg 2 alternatívát, és nézzük, melyikkel hogyan jársz.

Mind a kettő alapja a neten található infók alapján, az egyik összehasonlító portál 1-1 kalkulációja ugyanazon bank ajánlatával, most épp magánszemélyként felvéve.
Az autóhitel nem más, mint az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök egy speciális típusa. Itt ezt csak autóra költheted, ha nem sima személyi kölcsönt veszel fel, alapjaiban minden más feltétel a személyi kölcsönökével megegyezik. Mivel a bank csak azt nézi magánszemélynél is és vállalkozásnál is, hogy a bevétel alapján vissza tudja-e a felvevő fizetni, így a 0%-os önerő összejöhet más hitelekből is. (De mint ahogy írtam, az valójában nem önerő)

A 2 alternatíva, és a köztük levő eltérés

Itt egy 7,5 milliós autót vesz meg Jánosunk, ami még messze nem a legteteje a választéknak, viszont már itt is kijön a különbség.

Személyi kölcsön összehasonlítás

A futamidő 2 évvel rövidebb a második esetben, így Jani 871.920,- Ft-tal fizet kevesebbet a banknak. Igazából mind a két esetben vett magának is egy autót, meg a banknak is egy kisebbet, csak a kérdés, hogy mennyivel kisebbet.

Második esetben Jani pusztán az önerőből tud venni egy nem túl nagy járművet, amit ha 4 évig vezet, és közben félreteszi azokat a törlesztőket, amikre a 4 éves konstrukciónál amúgy is rábólintana, akkor az alábbi eredményt éri el mindenféle hozam nélkül:

Évek száma Megtakarított összeg
1. 1.740.540
2. 3.481.080
3. 5.221.620
4. 6.962.160

Látható, hogy Jani a be nem fizetett összegekből a 4. évre egy közel 7 milliós autót tud készpénzre megvásárolni. Ez azért elég jó jutalom azért, mert egy picike kocsit vezetett néhány évig.

Tehát összesen 4 év, és ha megvan a megfelelő fegyelem, akkor könnyen válthatsz egy nagyobb autóra. Az még lehet, hogy nem lesz luxuskategória, de legalább magának vette kp-ból. (A „gyorsítósávhoz” kérj tőlünk segítséget.)

Ahhoz, hogy a legkönnyebben megtaláld álmaid autójához vezető utat, számold ki, hogy az adott autóhitel mennyibe kerül neked. Ehhez töltsd le a Silver Moon kalkulátorát.

Autóhitel kalkulátor

A kalkulátorral könnyen kiszámolhatod, hogy mennyivel változik a visszafizetendő kamat (azaz a bank pénzének használatának díja), ha az önerőt változtatod, vagy másik kamattal kínált konstrukciót választasz.

Kérdések: 

1. Te hogyan választasz magadnak közlekedési eszközt?

2. Hogyan néz ki a finanszírozása?

3. Szerinted fontos-e, és ha igen miért, hogy ne lépje át a 10%-os határt az autó fenntartása?

Kérdéseiteket tegyétek fel nekünk kommentben, vagy lépjetek velünk kapcsolatba személyesen is.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.