Barion Pixel

A lakáshitel

A lakáshitel használata

A lakáshitel lehetőséget nyújt arra, hogy sok ember álma, azaz a saját otthon megvalósuljon.

A lakáshitelről mindent

A hitel felvétele előtti teendők

A tervezés

A hitelfelvétel menete minden hitelnél ugyanaz, így itt is a tervezés, átgondolás előzi meg a tetteket. Mivel itt nem csak egy hitelt veszel fel, hanem egy nagyértékű ingatlan is a tulajdonodba kerül, van 8 pont, amit mindenképp gondolj át ingatlanvásárlás előtt.

Okos ember előre tervez, így nézd át alaposan, hogy mi fér bele a lehetőségeidbe. Ehhez használhatod a Silver Moon pénzügyi kalkulátorait.

Hiteltervező kalkulátor

Mekkora hitelt vehetsz fel?

A kalkulátorral kiszámolhatod, hogy:

  • Adott kondíciók mellett mekkora hitel fér a költségvetésedbe.
  • Mekkora lesz a havi törlesztés
  • Mekkora kamatláb mellett fér bele a költségvetésedbe a hitel
  • Milyen hosszú idő alatt tudnád kifizetni a hitelt

Ft

Ft / hó

%


Teljes visszafizetett kamat

Ft

Teljes visszafizetett összeg

Ft

 

A hitelek áttekintéséhez jó támpontot adnak az interneten fellelhető kalkulátorok. Itt azt láthatod azt, hogy az egyes bankok tól-ig terjedelemben mit kínálnak számodra.

 

Nézd meg, hogy jelenleg milyen lehetőségeid vannak például a lakáshitellel kapcsolatban:

Mivel ezek a kalkulátorok nem az egyedi élethelyzetnek szólnak, így inkább kérj egy visszahívást, hogy megnézzük számodra pontosabban, hogy milyen kedvezményeket tudunk neked elhozni.

Az időzítés

Van, amikor úgy érzed, hogy eljött, a saját lakás vásárlásának az ideje.
Ez egyrészt akkor van, amikor van elegendő önerőd, valamint akkor, amikor a bérléssel már nem jársz jobban.

lakbérek változása
Forrás

A képen azt láthatod, hogy az albérleti árak átlaga egyre inkább kúszik fentebb és fentebb. Ehhez párosodik az, hogy egyre kisebb ingatlanokat adnak ki az egyre magasabb árakon. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy szaladj és azonnal vegyél magadnak saját ingatlant, elvégre azoknak az ára is változott. Csupán számold ki, hogy jobban jársz-e, ha a meglévő tőkédet most használod fel vásárlásra, vagy éppen várj még vele.

Az ingatlannal kapcsolatos kérdések

Az ingatlan állapota

Egy új lakás jellemzően kicsit drágább, egy használt lakás vélhetően alacsonyabb vételárához viszont a felújítási költségek jönnek hozzá. Gondold át, hogy melyikkel jársz jobban, mi az, ami belefér a költségvetésedbe.

Az ingatlannak kapcsolatos céljaid

Készen van már az adott otthon, vagy most szeretnéd felépíteni? Ha építenél, akkor számodra inkább az építési hitel való, nem pedig a lakáshitel.

Szükséges-e a felújítás, bővítés?

Egy lakáshitelnél nem csak az a fő kérdés, hogy a nevedre került-e az adott otthon. Elvégre használni szeretnéd, lakni szeretnél benne. A hitelt tervezd meg úgy, hogy az a végső állapot szerint hogyan néz ki.

A saját pénzügyi helyzeteddel kapcsolatos kérdések

Mennyi önerővel rendelkezel?

A hitel mértékét, és így a törlesztőd mértékét is a felvett hitel nagysága határozza meg. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy legyen kellő mértékű önerőd.
Amikor a saját pénzügyi terveidet készíted, akkor ne csak az ingatlan vételárát vedd alapul. A bank csak ezt fogja meghitelezni, de a járulékos költségeket (akár egy ingatlanfelújítást, akár a berendezést) már neked kell finanszíroznod.

Mennyi önerő szükséges a lakáshitel felvételéhez?

Ha már önerő, akkor meg kell nézned, hogy egyáltalán van-e annyid bármilyen formában is, amit a bank már elfogad. A bank maximum a hitelbiztosítéki értékig megy el a finanszírozásban, sokszor még eddig sem. A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg, vagy egyes bankoknál (kellően nagy adatbázisra támaszkodva) a vételárból számolják visszafelé. Ez általában a piaci ár 80%-a szokott lenni. Ettől lentebb is mehet az érték, ha az ingatlan rossz állapotban, vagy rossz környéken van.

Mivel a bank csak a vételárat finanszírozza meg, sem az ügyvédi sem a földhivatali költséget nem, ez számodra annyit jelent, hogy az átlagos esetre felkészülve rendelkezned kell a vételár 25-30%-ával, ideális esetben még többel. Ekkor még csak a tied lesz az ingatlan, sem berendezve nem lesz, sem más nem lesz elvégezve rajta.

Hogyan áll rendelkezésedre az önerő?

Vannak esetek, amikor az újonnan kinézett ingatlanra költözés miatt vennél fel lakáshitelt. Ekkor a még el nem adott saját lakásodra is igényelhetsz áthidaló kölcsönt úgy, hogy legfeljebb 2 év türelmi idővel kéred. Ez számodra annyit jelent, hogy a régi ingatlanodra is adnak hitelt, erre a türelmi időszak alatt csak kamatot fizetsz, de már beköltözhettél a szép új, számodra jobb adottságokkal rendelkező otthonodba.
Amikor eladtad a régi házadat, akkor annak árából fizeted ki az áthidaló kölcsönt.

Milyen és mennyire stabil a bevételed?

Az elfogadható bevételek körét mindig az adott bank belső szabályozása mondja meg. Ne lepődj meg, ha az egyik elfogadja 100%-ban azt, amit a másik lekukáz. Így az egyik banknál lehet, hogy teljesen jó ügyfél leszel, a másiknál meg hitelképtelen annak függvényében, hogy honnan van a bevételed.

Amiben viszont mindegyikük megegyezik, hogy a stabilitást nézik. Összevissza megérkező bevételeknél ne számíts túl sok jóra. Ugyanez vonatkozik arra, ha a leigazolható jövedelmed szintje nagyon alacsony. A fekete jövedelmeket ugyanis nem tudja figyelembe venni a bank.

Van-e más hiteled?

Amennyiben más hitelekkel is rendelkezel, vagy van hitelkereted, akkor ezeknek a mértéke is beleszámít a jövedelmed terhelhetőségébe. A bevételeid terhelhetőségét a JTM szabályozás írja elő.
Mivel a ki nem használt hitelkeret is beleszámít a jövedelem terheltségébe, így ha nem használod, vagy adott esetben nem is feltétlen tudsz a létéről, akkor vagy szüntesd meg, vagy csökkentsd le a minimális mértékig.
Lakáshitel esetén alkalmazott JTM szabályozás

Ha van olyan hiteled, amellyel elmaradásban vagy, vagy éppen voltál, és ez látszik a KHR-ben, akkor számíts arra, hogy a bank vagy nem ad neked hitelt, vagy szigorúbb feltételeket szab (pl. kezest is kér a hitelhez).

A lakáshitel szereplői

Adós

Ha a bank elvárásainak megfelelsz, a lakáshitelt felveheted akár önállóan egyszemélyben is. Így az adós az egyik főszereplő. Az ő jövedelmét nézik, valamint azt, hogy az életkora alapján hitelezhető-e.

Adóstárs

Egy lakást jellemzően közös vagyonból vásárolnak a házaspárok, vagy legalábbis jogi értelembe véve közös vagyon tárgyát fogja képezni. Az adóstárs ugyanazon jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mint az adós. Az ő jövedelmét is figyelembe veszi a bank a JTM szabályozás megítélésében, így neki is kötelezően hitelképesnek kell lennie. Figyelj arra, hogy egy esetleges válás esetén az adóstárs ugyanúgy a hitel kötelékében marad, mint annak előtte. Még akkor is, ha már nem ott lakik vagy éppen már új családot alapított. Ahhoz, hogy kiengedjék őt, szerződésmódosítást kell kérni, máskülönben nem fogja a bank a saját biztonsági faktorait csökkenteni.

Kezes

Amennyiben sem az adós sem az adóstárs jövedelme nem elegendő ahhoz, hogy a hitelt megítélje nekik a bank, kérhetnek kezest is. Ez az esetek döntő többségében közeli családtag, de ez nem elvárás. Figyelj arra, hogy a kezességvállalás kérésével a bank azt mondja ki, hogy vélhetően az adós és adóstárs nem fogja tudni fizetni a hitelt, és ezt a kockázatot átengedné neked. Azaz nincs kizárva, hogy a kezességvállalás annyit jelent számodra, hogy veszel valakinek egy lakást. Ekkor ugyanis a fizetnivaló a tied, az ingatlan az övék.

Amennyiben cégvezető vagy, és nagyobb mértékű hitelt szeretnél felvenni, nem elképzelhetetlen, hogy a saját hiteled mögé a saját céged kezességvállalása is szükséges lehet. Ekkor ugyanis az amúgy jól működő cég hitelképességét is nézi a bank, és ezzel hitelképes lehetsz úgy is, hogy esetleg a te saját bevételeidet nem tartja elegendőnek. (Mert mondjuk az osztalékágat nem fogadják el)

Zálogkötelezett

A zálogkötelezett az az ember, aki a tulajdonában álló, bank által is elfogadható ingatlant jelzálogfedezetként felkínálja. Az ő személye megegyezhet az adóssal és adóstárssal, de erre vonatkozóan nincs megkötés. Ha a fedezetként felkínált ingatlan nem terhelhető a szükséges mértékig és készpénzben sem érhető el több önerő, a bank elfogad pótfedezetként bevont ingatlant is. Ekkor természetes, hogy az adóson és adóstárson kívüli személy lesz a zálogkötelezett. A bank ebben az esetben csak a felkínált ingatlant vizsgálja értékben és egyebekben, a zálogkötelezett hitelképességét nem.

A lakáshitel fedezete

A lakáshitelek jelzálogfedezettel vehetőek igénybe. Ez annyit jelent, hogy mindenképpen kötelező felkínálni mögé egy olyan ingatlant, amelyet a bank is elfogad.
A jelzálogfedezet teszi lehetővé, hogy a hitelt hosszú időre és a személyi kölcsönökhöz képest alacsony kamatra folyósíthassa a bank.

Amit a fedezetről tudnod kell

Az ingatlan értéke

Az ingatlan értékét általában értékbecslő határozza meg. Ő az, aki felméri az adott ingatlan állapotát, és nem csak a piaci értéket határozza meg, hanem a menekülési értéket is. A menekülési érték az az érték, amin azt az adott ingatlant szükség esetén 6 hónapon belül biztosan értékesíteni lehet.
A bankok a gyors és gördülékeny ügyintézés, valamint a költségek csökkentése miatt egyre inkább hajlanak arra, hogy a frekventáltabb helyeken az adásvételi szerződésben foglalt értéket fogadják el piaci értéknek, és ők maguk számolják ki ebből a menekülési értéket. Ezt még nem minden bank alkalmazza, és ahol működik, ott is csak azokon a területeken, ahol már sok ingatlan cserélt gazdát, így felépült egy megbízható adatbázis az ottani ingatlanok értékéről.

Az ingatlan terhelhetősége

A hatályos törvények értelmében egy ingatlant nem lehet 100%-ig hitelezni. Forint alapú lakáshiteleknél a hitel összege legfeljebb az ingatlan értékének 80%-áig mehet el. Ettől a bank szigorúbb szabályokat is megadhat.
Ha nagyon ki van centizve a költségvetésed, akkor az értékbecslővel ugyan tudsz beszélni, hogy egy kicsit húzzon az értéken felfelé. Ezt mégsem javaslom annak érdekében, hogy önerő nélkül belevághass. A túl nagy eltérést neki alaposan indokolnia kell, alacsony eltéréssel meg te nem mész sokra. Ilyen helyzetben vagy nézz másik ingatlan után, vagy vonj be pótfedezetet.

Lehetőség pótfedezetre

A jelzálogfedezetként felkínált ingatlan sokszor az az ingatlan, amit megvásárolsz, de ez nem kötelezően van így. Sokszor azért egyezik meg, mert egyszerűen nincs másik felkínálható lakás vagy ház. Ha nem elegendő a készpénzben meglévő önerőd, de van egy pótfedezeted, akkor az sem kizárt, hogy a pótfedezet önállóan elbírja a hitel teljes értékét.
Mielőtt csak és kizárólag ingatlanfedezetből oldanád meg az önerődet, figyelj arra, hogy ezt nem minden bank fogadja el. Sok helyen előírhatják, hogy legyen készpénz önerőd is. Ezt ugyan megoldhatod kerülő úton (szabad felhasználású hitelt igényelsz a pótfedezetre), de ebben a helyzetben szerintem könnyebb egy másik bankot választanod.

 

 

 

A lakáshitel törlesztése

Egy lakáshitel törlesztése jellemzően annuitással történik. Azaz minden hónapban a hitel kamatának, fennálló összegének és futamidejének megfelelően fizeted a törlesztőrészletedet. Amíg kamatváltozás nem történik, addig ez az összeg állandó, ezen belül oszlik meg a tőke és a kamat aránya. A hitel törlesztését, ha csak egyedileg másképp nem határoz a bank, a folyósítást követő hónapban azonnal meg kell kezdeni.

A törlesztés mértékére alapvetően három dolog van hatással:

  • a felvett tőke nagysága
  • a futamidő
  • a kamat nagysága

A lakáshitel futamideje

A lakáshitelek futamideje jellemzően 15-20 év között mozog, de akár 35 évre is kérheted. Alapvetően igaz az, hogy minél hosszabb időre veszed fel a hiteledet, annál alacsonyabb a törlesztőrészleted, mivel a tőkét annál több részre osztják szét. Ez viszont közel sem arányos, elvégre a bank pénzét is hosszabb ideig használod, ezzel együtt pedig a kamatterheid nőnek.

Ahhoz, hogy csökkentsd a saját terheidet, használd az előtörlesztés lehetőségét. Ekkor a befizetett összeg a tőketartozásodat csökkenti. Mivel a kamatokat mindig a fennálló tartozásodra számolják, így csökkenni fog a visszafizetett kamat is.

A lakáshitel kamata

Fix kamatozás

A fix kamatozású hitel a futamidő végéig azonos törlesztő részletekkel rendelkezik. Így már az elején fogod tudni, hogy mire számíts. Bár a kamatemelés kockázatának nem vagy kitéve, arra mindenképpen számíts, hogy az indulásnál a fokozott biztonság árát egy magasabb törlesztőrészlet beállításával fogja „honorálni” a bank. Ennek mértéke nem titok, már az érdeklődés szakaszában megadja neked a bank a szükséges információkat.

Változó kamatozás

Ekkor egy referencia kamathoz kötik a hiteled mértékét. A forint hiteleknél ez jellemzően a BUBOR, amely most történelmi mélyponton van. A változó kamatozású hiteleknél a kiválasztott kamatperiódus alatt a hiteled kamata és ezzel együtt a törlesztőrészlete fix. Ezen időszak után a bank megnézi, hogy változott-e a referenciakamat, és ehhez igazítja az új fizetnivalókat.

Forint referenciakamat alakulása
Forrás

 

Mitől függ a lakáshitel kamata?

A lakáshitel kamata sok tényezőtől függ.

A pénzintézet

Ezek közül a legelső, hogy melyik pénzintézetnél veszed fel a hitelt. Ugyan nincs túl nagy eltérés közöttük, mert mindegyik ugyanazon a magyar piacon dolgozik, de ettől függetlenül minden banknak megvan a maga preferenciája a hitelezésben. Amelyik banknál jellemzően könnyebben lehet hitelt kapni, ott magasabb a hitelek kamata (elvégre a bedőlt hiteleket a többiekkel fizettetik ki), ahol kicsit többet kell tenned a lakáshitelért, ott alacsonyabb kamatra kaphatod meg.

A jövedelmed mértéke

Minél magasabb a jövedelmed, annál kevésbé számítasz kockázatosnak a bank szemében. Főleg akkor, ha ez a jövedelmed nincs agyonterhelve már meglévő hitelekkel. Egy sok pénzzel gazdálkodó, amúgy jó ügyfél a bank szemében is érték, így megpróbálnak kamatkedvezményeket adni annak érdekében, hogy stabil hitelállományt tudjanak felépíteni.

Az igénybevett kedvezmények

Sok bank kínál néhány tized %-os kamatkedvezményt, ha náluk kötsz lakásbiztosítást, a hitel összegére szóló életbiztosítást engedményezel a bankra, vagy ha hozzájuk érkezik a jövedelmed. A néhány tized % nem hangzik soknak, de a lakáshitel sokmilliós tétel és hosszútávon fogod fizetni. Így akár százezrek is a zsebedben maradhatnak pusztán azért, mert éltél a lehetőséggel.
Mondhatod, hogy a lakásbiztosítás vagy éppen a hitel összegére szóló életbiztosítás nem folyósítási feltétel, így az igénybevett kedvezményt egyből ki is fizeted máshova. Én azt mondom, hogy mégis megéri használni még akár úgy is, hogy nem az adott banknál veszed igénybe. Elvégre lehet, hogy ha kiszámolod, akkor kedvezménnyel együtt sem jársz jobban egy drágább biztosítással. A bajt viszont nem lehet kiszámítani, egy felborult gyertya miatt ne dőljön össze az egész addigi életed.

A kamatperiódus

A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a kamatod fix marad. Az időszak végén megnézik, hogy változott-e az a referenciakamat, amihez a hiteled kamatát mérik. Ha változott, akkor ennek mértékében fog nőni vagy csökkenni a hitelkamatod, ezáltal a törlesztőd is.
Minél rövidebb időre kéred a kamatperiódus beállítását, annál inkább vállalod a kamatkockázatot. Minél hosszabb időre állíttatod be, annál nagyobb biztonságban vagy, de ennek árát a bank veled fogja kifizettetni.

Lehetőségeid a terheid csökkentésére

A fennálló terheid csökkentésére van lehetőséged még a hitelfelvétel előtt, valamint azután is.

A hitelfelvétel előtt

Nézd át, hogy egyrészt a bank milyen kedvezményeket kínál számodra, és azt, hogy ezekből mit tudsz teljesíteni.

Nem cska a bank kínál számodra kedvezményeket, hanem a Magyar Állam is. Ez lehet akár kamattámogatás a lakásvásárláshoz, vagy akár a (leendő) gyermekek után járó összegszerű támogatás. Ilyen például a CSOK. Ha gyermekek után szeretnél felvenni bármilyen támogatást, akkor nézz utána alaposan, mert ott vizsgálják azt is, hogy az ingatlan ennek megfelelő-e.

A hitelfelvétel után

A hitelfelvétel után már nehezebb a lehetőséged, ekkor ugyanis a már meglévő szerződést kell módosítani, aminek általában díja van. Így nem árt kiszámolnod, hogy megéri-e számodra összességében a szerződésmódosítási díjjal együtt is.

Ekkor alapvetően az előtörlesztést tudod használni (utólagos támogatás igénybevételénél is), valamint a hitelkiváltást. A lakáshitel kiváltásánál figyelj arra, hogy nem vonhatod össze más hitelekkel, valamint a végtelenségig nem viheted egyik bankból a másikba. Ekkor ugyanis elveszíti a „lakáshitel” cimkét, és jelzálogalapú szabadfelhasználású hitel lesz belőle. Ez egyrészt kicsit drágább, valamint elveszíthetsz néhány olyan jogot, amit a bank csak a lakáshitelhez ad.

Kérdések:

1.Ha vettél már fel lakáshitelt, akkor mennyit töltöttél előtte a pénzügyi tervezéssel? Mi alapján döntöttél?

2.Mit gondolsz, mennyit jelenthet, ha kiváltod a korábbi hiteledet egy olcsóbbra?

3.Csökkented-e a lakáshiteled futamidejét előtörlesztésekkel?

 

A témával kapcsolatban kérdéseiddel kereshetsz a kapcsolat menüpontban, vagy kommentelj bátran a közösségi oldalakon.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló The home loan
Német zászló Das Wohnungsbaudarlehen

Ha tetszett a cikk, lementheted SlideShare-ről is:

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.