Barion Pixel

Koronavírus és ami mögötte van

Ahogyan a befektetőket érinti a koronavírus

Ebben a cikkben egy rövid áttekintést adok a koronavírus eddig elért pénzügyi hatásairól. Arról, hogy hogyan is befolyásolja a koronavírus a mostani piacot, valamint megtudhatod azt is, hogyan tudsz ebből nyerni.
Azért tartom fontosnak, hogy írjak a mostani eseményekről, mert ez egy ismétlődő folyamat. Csak ízelítőül, itt van néhány járvány, amelyek a médiában szintén nagy hangsúlyt kaptak.

Koronavírus hatása a befektetésre
A koronavírus nem az első volt a járványok sorában, és vélhetően nem is az utolsó. Nem tudni, hogy mit és mikorra hoz a jövő, egy viszont biztos. Az emberiség és vele együtt az értékpapírpiac túlélt már járványokat, földrengéseket, világháborúkat, bombázásokat és még sok minden mást is.

Mielőtt a friss és „divatos” koronavírusra kitérnénk, átnézünk néhány múltbéli járványt annak érdekében, hogy legyen egy összehasonlítási alapod.

 

Név Időpont
SARS 2003. április
Madárinfluenza (H5N1) 2006. június
Sertésinfluenza (H1N1) 2009. április
Mers 2013. május
Ebola 2014. március
Zika 2016. január
Ebola II. 2018. október
Kanyaró 2019. Június

 

Vegyük fel a maszkokat, és vágjunk is bele!

Milyen járványok voltak eddig, és mik voltak a hatásai?

Bevezetésben 3 földrajzi területen nézzük meg a járványokat, és visszautazunk az időben, hogy lássuk az összefüggéseket. Ez a három terület:

  • Kína (SARS, Madárinfluenza)
  • Mexikó (Sertésinfluenza)
  • Brazília (Zika).

Így időben is, és térben is képet kapunk.
Nagyon rövid áttekintés lesz, így ne várjatok mélyelemzést. Az egyetlen célom, hogy a már lezárult események végkifejletét is láthassátok egy olyan helyzetben, amikor még csak az alagút közepén járunk.

Kína – SARS

A SARS vírus Kínából indult 2003 áprilisában. A világban 2001-ben indult a Dot Com visszaesés, ebből 2003-ra mondjuk úgy, hogy „illett volna” kilábalnia mindenkinek. A világ nagy részének sikerült is. Kína jónéhány dolgot megszenvedett, köztük a SARS-t.

Az alábbi képen a Shanghai Tőzsde grafikonját láthatjátok. Ami világos belőle, hogy nem kilábalt és felívelt, hanem bár lehetett rajta nyerni, mégis egy lefele ívelő trend figyelhető meg egészen 2005-ig.
2006-tól viszont egészen a jelzálogválságig egy nagyon dinamikus emelkedést mutat. Még a 2006-os, szintén Kínából indult madárinfluenza is csak egy picike törést okozott, így csak leheletnyit vetette vissza a növekedést.

Shanghai index, 20 éves
Forrás: macrotrends.net

Mexikó – Sertésinfluenza

Az Egyesült Államok egészségügyi hatósága jelezte 2009-ben, hogy van egy „apró pici baj”. A Mexikóban készült 2009-es fotók a mostaniaknak is megfelelnének. Egészségügyi maszkot osztogatnak és hordanak mindenfele.

Mivel a mexikói gazdaság nincs túl nagy hatással a világgazdaságra, a vele szomszédos, ám annál hangsúlyosabb U.S.A. gazdaságára viszont annál nagyobb kihatással van, így most a Dow Jones indexet hoztam nektek.

Amit lehet látni: 2008-ban indult az a szép széles szürke hátterű jelzálogválság, ami eléggé megtépázta az indexet. Láthatjátok azt is, hogy 2009-ben az influenza az éppen fellendülő gazdaságra azzal az icipici visszatöréssel volt hatással, aminél a szürke sáv és a kék grafikon metszi egymást.

Tehát a hírekben még a csapból is az influenza folyt, a gazdaság viszont köszönte szépen, örült annak, hogy végre sikerült a jelzálogválságból kilábalni. Ugyan volt egy megtorpanás, némi bizonytalanság, de ez hamar elmúlt. A grafikon ábrázolása hasonló volt, mint a fentebbi madárinfluenzáé.

Dow Jones index
Forrás: macrotrends.net

Brazília – Zika vírus

Brazília a 2008-as jelzálogválságot a többi országhoz hasonlóan nagyon megérezte. Majd a nagyságrendileg 2010-ig tartó fellendülés után gazdasági hanyatlás jött. Ezt láthatjátok az alapvetően lefele tartó grafikonon.

Ezt súlyosbította a zika. Az elég komoly beszakadás viszont nem csak a zika hatása volt. Ha visszaemlékeztek, akkor annak idején mindenféle rossz hír reppent fel. Kezdve az olajipari korrupciós botránytól a különböző visszaélésekig. A vírus már csak hab volt a tortára. Ha valamelyik befektetőt nem érdekelte az olajipar, majd érdekli a turisztika vagy az egészségügy.

Gondolom ezt abból, hogy a zika vírus a területen már nagyon régen jelen volt, az erről szóló hírek mégis leginkább a futball VB előkészületeinél kaptak még inkább szárnyra. Egyes híresztelések szerint pont azért, mert a VB beruházásai, és így gazdaságélénkítő hatása árfolyamfelhajtó erővel bírt. Megfelelő időben bedobva a rossz híreket a kezdő árfolyam még mélyebbre nyomható, mint ami annak előtte volt, így egy alacsonyabb pontról kezd emelkedni. Ezzel nagyobbat tudnak a befektetők nyerni.

Nézzük meg a brazil tőzsde indexét abban az időszakban:

Bovespa index
Forrás: macrotrends.net

Ahogy látjátok, 2016-ban volt a legnagyobb mélypont, majd jött a VB, és azóta a rájuk jellemző hullámokkal, de alapvetően felfele tartanak.

Következtetés az eddigi járványokból

Egy járvány kitörésének gazdasági hatása nagyban függ attól, hogy mikor és hogyan kapja el a gazdaságot. Természetesen a vírus számlájára írható egyetlen egy haláleset is pont eggyel több, mint ami szerencsés lenne. Itt viszont inkább a pszichológiai hatások azok, amik egy gazdaság egészénél összeadódnak. Ha a várakozások pozitívak, akkor maximum egy megtorpanást okoz, ha viszont pesszimista előrejelzések voltak túlsúlyban, akkor komolyabb visszaesést jelent.

Hogy most mi volt a háttér? Egy sokéves felívelő szakasz után már évek óta rebesgették, hogy várható a következő válság. Így a piacok a „várakozásnak megfelelően” reagáltak, sokkal hamarabb zuhanni kezdtek, mint ahogy az ellátási láncok ténylegesen összeomlottak volna.

 

 

És most a jelen helyzet: Koronavírus

Mint tudjátok, abbéli félelem miatt, hogy elkaphatják a koronavírust, nagyon sok utazást lemondtak. Nagyon sok népszerű turisztikai célpont vagy önszántából bezárt, vagy ha nyitva is van, akkor kong az ürességtől. Amelyik se bezárva nincs, se az ürességtől nem kong már, ott pedig a védőtávolságok miatti helyzet okoz forgalomcsökkenést.

Ugyanez a helyzet a légitársaságok járataival. Nagyon sokat el sem indítottak, különösen a fertőzés gócpontjainak kikiáltott helyekre.

A legtöbb fertőzöttet „felmutató” városok pedig gyakorlatilag szellemvárossá váltak. Iskolák, éttermek zártak be, az emberek nem mentek munkába, és nem mozdultak ki otthonról.

Ennek a pénzügyi piacra is volt hatása. A részvénypiacok világszerte zuhantak.

Sok mindenki sok mindennel próbálkozott a válsághelyzet enyhítésére, ettől függetlenül egyetlen tényleges megoldás volt: a gazdaság újraindítása.

Nézzük meg, milyen hatása van mostanra a koronavírusnak.

A tőzsdék helyzete a koronavírus kirobbanása óta

A kiindulópontként nyilvántartott kínai index így nézett ki:

A Shanghai index a koronavírus óta

Látható egy erőteljes beszakadás, de a március közepétől jelenlevő szép növekedés előrevetítheti, hogy helyreáll a rend.

A kínai járványra az amerikai piac így reagált:

S&P index a koronavírus óta

Látszik, hogy ugyanúgy beszakadt a rossz hírekre, valamint az ellátási láncok megszakadása miatt. Amerikában még nem értek a járvány a végére, így hozhat még meglepetéseket, de a számokból ítélve nem álltak le teljesen. Bár az utcák kiürültek, a digitális világ termel.

A visszaesésből a magyar BUX sem maradt ki, bár a gazdaság befékezése miatt jelenleg nem érte el az egy évvel korábbi szintjét:

BUX index a koronavírus óta

A termelés leállása és a részvénypiac beszakadása azt jelenti, hogy a biztonságosabb befektetési formák irányába lendült fel a forgalom. Ez tipikus magatartás krízis idejében. A befektetők a bizonytalanabb, kockázatosabb befektetési formákból (mint pl. részvények) kiveszik a pénzüket, és biztonságosabb befektetési formákba helyezik. Ezek gazdasági visszaesésnél kerülnek fókuszba, így általában pont a részvénypiaccal ellentétesen mozognak gazdasági stressz esetében.

Hogy mik is ezek a biztonságosabb formák?
Ilyen például az arany, amelynek a vírus hatására még inkább meglendült az árfolyama, az azóta tartó rendeződés és a részvények iránti fokozott kereslet viszont csökkentette az árfolyamát.

Befektetési arany árfolyama a koronavírus óta

Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan profitálhatsz ebből, nézzük meg, mi is az, ami még fontos tud lenni egy ilyen helyzetben.

Ami még fontos, az a Vix

A Vix index a részvénypiac árazásának volatilitását méri. Alapvetően a félelem indexeként is szokták említeni. Minél magasabb az értéke, annál több félelem és bizonytalanság van a piacon.
Az alábbiakban az S&P 500 részvényindexre vonatkozóan láthatjátok ezt:

S&P VIX indexe a koronavírus óta

Egyértelmű a kiugrás.
Ez részben amiatt van, mert nagyon sok egyéni részvény van, amelyet nagyon mélyen érintett a koronavírus. Akár negatív irányban (például a légitársaságokat a sok kimaradt járat miatt), vagy akár pozitív irányban (olyan cégeket, amelyek abból profitáltak, hogy az emberek otthon ülnek, például a Netflix).

A visszaesés viszont jó jel, mert mutatja, hogy kezd megnyugodni a piac.

Te hogyan tudsz nyerni a koronavírus kapcsán?

Ugyanúgy, ahogy a nappalt az éjszaka, majd ismét a nappal váltja. Így a legtöbbet akkor tudsz nyerni, ha nyugodt maradsz.

Fentebb azt írtam, hogy tipikus befektetői magatartás, ha krízis idején biztonságosabb formákba irányítják át a pénzt a kockázatosabb befektetésekből.

Igen, ezt teszi a pánik. Ha a tömeget követed, akkor ugyanúgy veszteségeid lesznek, mint mindenki másnak. Ha összevissza döntéseket hozol, akkor ugyanúgy összevissza eredményed lesz, mint bárki másnak.

Ha már vannak értékpapírjaid, akkor az első, amit mindenképp tarts észben: pánikból az árfolyam esésére reagálva ne add el! Ne pánikolj! Ha ezt teszed, nyilvánvalóan kimaradsz abból a visszarendeződésből, amit minden visszaesés törvényszerűen követ.

Valamint lehet, hogy mélyponton kiszállva a saját pénzed sem látod viszont. Pedig jellemzően a legnagyobb válságok mélypontja után 12 hónappal 20-70% pluszban volt az adott index értéke.

Most hogy megbeszéltük, mit NE tegyél, nézzük meg, hogy mit tudsz tenni

Most a koronavírus hatására ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint bármikor, amikor a pénzpiac lehetőségeivel bárki nyereséget ért el. Korábban már olvashattál arról, hogy konkrétan hogyan tud pénzt termelni a befektetésed.

Ha ezt már érted, vagy van, aki segít neked, akkor ki is tudod használni. Például be tudsz spájzolni akár befektetési alapokból, akár egyedi értékpapírokból, ha már egyszer leesett az áruk. Erre mondjuk nem csak a koronavírus tud lehetőséget adni.

Tehát a koronavírus ugyanúgy, mint bármely visszaesés, megadja számodra a lehetőséget, hogy beszállj, ha még nem tetted. Ha pedig már rendelkezel bármilyen értékpapírral, akkor tudsz belőlük többet venni. Itt azért előre bocsátom, hogy ha nincs tapasztalatod, akkor inkább kérdezz. Olcsóbb egy kérdést feltenni egy szakértőnek, mint vaktában vásárolni. Biztos magadtól is kitaláltad már, de azért leírom: nem minden értékpapír alkalmas arra, hogy nyereséget érj el rajta.

Hogy számodra mely terület az, amelyen a saját kockázattűrő képességednek megfelelően a legtöbbet nyerhetsz, azt egy személyes beszélgetésen tudom neked kifejteni. Vedd fel velünk a kapcsolat, ekkor egy olyan kollégámmal fogsz találkozni, akinek sokéves tapasztalata van a témakörben.

Mikor van a legmegfelelőbb beszállási pont?

Bármely válság mélypontja csak visszafelé látható, így varázsgömb nélkül senkinek sincs lehetősége tudatosan kiválasztani a legmélyebb pontot.

Bár a legeslegmélyebb rész már elmúlt, ahhoz, hogy biztosan ne maradj ki, a legjobb beszállási pont most van. Mivel most még lent van a piac, illetve még jelentős mozgást mutat, megteheted azt, hogy egyszerre szállsz be. Vagy használod a cost average hatást. Ekkor nem kell naponta figyelned az árfolyamot, csak egy elhatározást kell hoznod. Döntsd el, hogy nyugodt maradsz akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből.

Stresszhatás alatt ugyanis impulzív, a pillanatnak megfelelő döntést hozol, és ezek a döntések csak nagyon ritkán bizonyulnak jónak.

Az, hogy melyik gazdasági terület az, amely számodra a legtesthezállóbb, azt két módon tudod meg. Vagy van már egy saját, eddig is használt elképzelésed, vagy kérdezz minket. Kérj időpontot, és bemutatjuk a lehetőségeket.

Ha egyénileg próbálkozol egyedi értékpapírokkal, akkor kérlek óvakodj azon cégektől, amelyeknek arányaiban magas a hitelállománya. Minden krízisben, és így a koronavírus okozta visszaesésnél is óhatatlan, hogy valamennyi árbevételt veszítsenek a cégek. A magas hitelállománynál viszont nem tudják ennek megfelelően visszavágni a kiadásokat, így saját működésük is meginoghat.

Kérdések:

  1. Te magad hogyan látod a koronavírus okozta pénzügyi helyzetet? Tudsz-e rajta nyerni? Ha esetleg nem, akkor mit tudsz tenni, hogy ne veszíts?
  2. Mit gondolsz, akár a fenti példák alapján nagyságrendileg mikorra áll vissza a gazdaság rendje?
  3. Mit tudsz tenni annak érdekében akár már most, hogy a következő válság (mert lesz) minél kevésbé érintsen?

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Coronavirus and what’s behind it
Német zászló Coronavirus und was dahintersteckt
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.