Barion Pixel

A tbsz számla működése

Mi a TBSZ?

A tartós befektetési számla (TBSZ) egy hatékony eszköz lehet a hosszú távú megtakarításokhoz és pénzügyi célok eléréséhez azoknak, akik magánszemélyként legalább 3-5 éves időre keresnek  a pénzüknek helyet.

Tartós Befektetési Számla

A TBSZ egy olyan pénzügyi termék, amely lehetőséget kínál arra, hogy hosszú távú megtakarításokat helyezzenek el különböző értékpapírokban, például részvényekben vagy kötvényekben. Ebben az értelemben ugyanúgy működik, mint egy hagyományos értékpapírszámla.

Bár több ország kínál adómentességet biztosító számlát, tudnod kell, hogy klasszikus TBSZ számlát csak magyarországi szolgáltató kínálhat neked. Erről bővebben az MNB oldalán olvashatsz. Más országban nyitott, hasonló adottságokkal rendelkező számla az adott ország adózása alól menthet fel, a magyar TBSZ előnyeihez viszont nem kapcsolódik.

A TBSZ-t az állam támogatja adókedvezményekkel, például a befektetésekre vonatkozó adómentességgel. Az ilyen típusú számlák előnyei közé tartozik, hogy kihasználhatod a hosszú távú befektetések előnyeit az adózással összefüggő előnyök miatt. Ha már adózás, akkor a TBSZ egyik speciális altípusa a NYESZ, azaz a Nyugdíj Előtakarékossági Számla.

A TBSZ vs NYESZ

A TBSZ és NYESZ hasonló, de mégsem ugyanaz.

A hasonlóság a két számlatípus között abból fakad, hogy szinte egy és ugyanazon dologról beszélünk. Így pl.:

 • csak Magyarországon jelen levő szolgáltatón keresztül érheted el
 • magánszemélyek számára elérhető, cégek számára nem
 • nem vonhatsz ki belőle pénzt „büntetés” nélkül

Az eltérés pedig a rájuk vonatkozó szabályok miatt jelenik meg:

TBSZ NYESZ
Szabadon felhasználható Nyugdíjcélra használhatod
„Csak” kamatadó és szochó mentességet biztosít SZJA kedvezményt is kérhetsz rá
Legfeljebb 5 év után lejár, utána újraindíthatod Nyugdíjkorhatár elérésekor jár le

 

TBSZ számla működése

Nézzük meg a TBSZ számla működését dióhéjban.

TBSZ számla működése

A teljes működése alatt 4 etapot figyelhetsz meg:

 • A gyűjtőév, vagy más néven felhalmozási év
 • A 0-3 évig terjedő időszak
 • A gyűjtőévet követő 3-5 éves időszak
 • Az 5. év utáni időszak

A gyűjtőév

Ebben az évben történik a számlanyitás, valamint befizetés is lehetséges. Bármikor, bármilyen összeget befizethetsz, elvégre arról szól ez az év, hogy a különböző forrásaidat összegyűjtöd, egyetlen tőkén halmozol fel tőkét.

Természetesen a pénzed már a gyűjtőév alatt is dolgozik, itt viszont még meggondolhatod magadat például az elhelyezett összeget illetően.

A 0-3 éves periódus

A számla bármely okú megszüntetése esetén ugyanúgy adózik, mintha nem TBSZ-ként indult volna, azaz 15% kamatadót kell fizetned a növekmény után. Ami miatt mégis előnyös, hogy a 13%-os szochó fizetés alól így is mentesülsz.

A 3-5 éves periódus

A 3. év végén van lehetőséged 10%-os adóval pénzt kivenned anélkül, hogy a számla megszűnne. Függetlenül attól, hogy éltél-e ezzel a lehetőséggel, az 5. év végéig dolgoztatott pénz teljesen adómentessé válik. Sem kamatadó, sem szocho nem terheli.

Az 5. év után

Az 5. lekötési év letelte után lezáródik a TBSZ. Az elsődleges célt már elérted, lévén ekkor adómentesen kivehető a befektetett tőke és a megszerzett hozamok.

Amennyiben más döntést nem hozol, a befektetésedet teljes egészében áthelyezik a hagyományos értékpapírszámládra. Emellett természetesen van lehetőséged részben vagy teljes egészében tovább vinni a megtakarítást. Ha újabb TBSZ mellett döntesz, akkor nincs szükség gyűjtőévre, az 5 éves időszak azonnal kezdődik.

Fontos kérdések a TBSZ-szel kapcsolatban.

Miért éri meg TBSZ számlát használni?

Alapvetően az adókedvezmény miatt célszerű ebben gondokoznod.

TBSZ kalkulátor

Használd ezt a kalkulátort, és nézd meg, hogy azonos összeg, azonos hozam mellett mennyivel ad számodra más eredményt egy normál értékpapír számlához képest:

Kalkulátor


A hozamok megállapításánál vagy kalkulálásánál kérlek vedd figyelembe, hogy az általad összeállított egyedi portfólió szinte biztos, hogy más hozamot fog adni, mint valaki más által használt más összetételű befektetési kosár.

Hány számlád lehet?

Röviden tömören, akár több is, az alábbiakat viszont tartsd szem előtt:

 • 1 évben 1 szolgáltatónál 1 számla nyitható
 • azonos évben minden szolgáltatónál nyithatsz 1-1 számlát
 • azonos szolgáltatónál a gyűjtőéved lezárta után bármikor indíthatsz újabb számlát

Az elégedettségedet tovább növelheti, hogy bár bárhol nyithatsz számlát, ha mégsem lennél elégedett, felmondás nélkül (tehát az adókedvezmény elvesztése nélkül) átviheted másik szolgáltatóhoz.

A TBSZ biztonsága

Ennek a típusú számlának több irányból is adott a biztonsága. De nézzük is:

 • BEVA védelem alatt áll
 • az értékpapírokat a Keler Zrt. is nyilvántartja, nem veszhetnek el
 • a számla örökölhető
 • mivel csak pénzintézetnél nyithatsz TBSZ-t, az ottani biztonsági faktorok nagyban megnehezítik a csalók dolgát

TBSZ számlanyitás

Mi kell hozzá?

Ez a típusú értékpapírszámla is a bankszámlákhoz áll közel, már ami a megnyitást illeti, elvégre a számlanyitáshoz általában ugyanaz kell, mint bármely más bankszámla megnyitásához. Azaz személyes okmányok és adókártya. A többit a bank intézi.

Hol nyissak TBSZ számlát?

Az, hogy melyik a legjobb TBSZ számla, nyilván attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Számlát a legtöbb szolgáltató kínál, így ha „csak” a számla kell, akkor a számlavezetési díj az, amit a leginkább nézz meg.

Ha fontos, hogy milyen egyéb szolgáltatást (pl. elérhető eszközalapok) kapsz a számlád mellé, akkor az egyedi igényeidhez igazodó számla megtalálásához kérj egy ingyenes konzultációt az alábbi űrlap segítségével:

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.