Barion Pixel

Mikor add el a befektetésedet?

Honnan tudod, hogy ideje eladni a befektetésedet?

Befektetés eladása ritkán kerül szóba, pedig befektetésekből számtalant és még egyet tudsz választani. Ezeket vagy tanácsadó segítségével, vagy saját magad választottad ki, és mindegyikük a saját maga piacának ciklikussága szerint teljesít. Mindegyiknek van egy tervezett időtávja, amelynek végén vagy más irányt célszerű keresned a tőkédnek, vagy ténylegesen jobban jársz a készpénzzel.

Mikor add el a befektetésedet?
A befektetések adott esetben nagy árfolyammozgást (volatilitást) mutathatnak. Ez még nem jelenti azt, hogy mindenképp ki kell onnan szállnod. Vannak viszont olyan események, amikor megéri átgondolni a váltást.

 

Elöljáróban:

Ebben a cikkben kifejezetten a befektetési alapok példáján keresztül fogom bemutatni, hogy mikor add el a befektetésedet, de más befektetési formáknál is igazak ezek az alapelvek, csak esetleg az időtávok másak.
Mielőtt pusztán ennek a cikknek a hatására az eladás mellett döntenél, a saját egyedi helyzeted tekintetében természetesen vedd figyelembe az egyéb körülményeket. Ez a cikk ugyanis terjedelménél fogva nem alkalmas mindenki élethelyzetének lefedésére.

Ha néhány hónappal ezelőtt fektettél pénzt befektetési alapba, és úgy véled, hogy nem igazán tettél jó lóra, akkor ez a cikk nem neked szól. Egy befektetési alapnál türelmesnek kell lenned ahhoz, hogy eredményt láthass. Ezek ugyanis közép és hosszútávú befektetési formák. Általános esetben azt tudom mondani, hogy 2-3 év után fogod látni, hogy jól teljesít-e a befektetési alapod.

 

1. Mennyire teljesít jól a benchmarkhoz képest?

A benchmark nem más, mint az a mintaportfólió, amely az általunk összeállítotthoz nagyon közel áll. Épp ezért tud viszonyítási alap lenni (tudod, almát almával, körtét körtével hasonlítunk össze.)

Az összehasonlítást jó esetben már akkor megteszed, mielőtt pénzt irányítasz az alapba. Ekkor lehet, hogy fel sem merül ez a kérdés. Ettől függetlenül 100%-os biztonsággal nem tud senki sem választani, így a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat a helyzet.

Ha a benchmarkhoz képest az elmúlt 1-2 évben az általad választott alap rosszul teljesített, akkor itt az ideje, hogy átgondold ezt a befektetési stratégiát.
Itt lehet, hogy csak 1-2 dolgot kell módosítanod, nem az egészet kell eladnod. Valamint az, hogy a múltban a benchmark jobban teljesített az általad preferált megoldástól, az ugyan figyelmeztető jel, de nem jelenti azt, hogy azonnal add el, amit eddig felhalmoztál. A piacnak ugyanis ciklusai vannak, egy zuhanó trendnél nem biztos, hogy jó ötlet pénzzé tenni mindent. Néha a kivárás hasznos a számodra.

Ettől függetlenül ha a befektetési alapod 12%-os éves átlaghozamot produkált az elmúlt 1-2 évben, a nagy átlag pedig 15%-ot, akkor ez egy jó érv a befektetés eladása mellett.

Ha a befektetési alapod tartós negatív hozamot ért el, pedig a benchmark pozitív, akkor én mindenképp átgondolnám az eladást, még mielőtt további veszteséget hoz.

Gondold át az eladást, ha rosszul teljesít az ugyanolyan alapokhoz képest.

Hasonló az előzőhöz, csak annyi különbséggel, hogy itt a pontosan ugyanolyan eszközökhöz hasonlítod, nem pedig egy mintaportfólióhoz. Pl.: csak és kizárólag a kínai eszközalapokat hasonlítod a kínai eszközalapokhoz. Itt kissé másabb a dolgod, mint az előbb. Ott egy befektetési kosarat hasonlítottál össze a sajátoddal, itt pedig az egyes befektetési alapokat veszed “célba”.

A múltbeli hozamokat összehasonlítva láthatod, hogy nem ritka, hogy azonos területre fektetve teljesen más előjelű eredményt érnek el.
Így ha a befektetési területet ugyan jól választottad ki, de rossz lóra tettél, akkor szükséges lehet a váltás.

2. Fontold meg az eladást, ha rosszul teljesít lefele menő piac esetén.

A medve piac nem más, mint amikor az árfolyamok esnek.

Furcsán hangozhat, hogy jó teljesítményt vár bárki is akkor, amikor minden árfolyam lefelé tart. Zuhanó piac esetén sem mindegy, hogy mennyit esik, vagy esett a múltban az árfolyam. Egy kevésbé jól teljesítő befektetési alap eladása mellett szól, hogy a te biztonságodat növeli, ha nem zuhansz mélyre.

Ehelyett eladod, realizálod a megtermelt nyereséget. Majd, ha bezuhant, de amúgy tetszik, akkor a mélyponton visszaszállsz.

3. Célszerű eladni a befektetést, ha nem a saját kockázati szintednek megfelelően választottad ki.

Minden ember hibázik. Így, mint befektető, elkövetheted azt a hibát, hogy nem a saját kockázati szintedhez mérten választasz egy amúgy jól működő befektetési alapot. Ekkor a befektetés eladása mellett szól, hogy alulválasztás esetén több hozamot érhetsz el máshol, túl nagy kockázatvállalásnál pedig később nyugodtabban alszol.

Ha amúgy jól teljesít a befektetésed, csak számodra túl magas a kockázat, akkor megteheted, hogy a pénzed egy kisebb részét hagyod itt. Azt a részt, amelynél teljesen mindegy, hogy épp hol tart, amolyan „játékpénzt”. Ekkor van lehetőséged arra, hogy tanulj és tapasztalj, mindezt úgy, hogy nem visz el a mentő minden hír hallatán.

 

 

4. Megváltozott a befektetési politika, vagy az eszközalap kezelője.

Nem gyakori, de nem is kizárt. Amennyiben az új befektetési irány számodra nem megfelelő, akkor ez egy jó ok az eladás mellett.

A befektetés eladását akkor is megfontolnám, ha az alap kezelője megváltozott és esetleg nem bízol benne. Itt nyilván nem törvényszerű, de a 3. pontra hajaz. Ekkor ugyanis valószínűleg ez már nem az általad preferált kockázati szint lesz.

5. Súlyozd át a befektetésedet, ha elérted a pénzügyi célodat, vagy nagyon közel vagy hozzá

Ne hagyd az utolsó pillanatra, egy befektetési alap árfolyama mozoghat. Inkább vedd ki a pénzedet egy fél évvel korábban, mint ahogy szükséges, mintsem esetleg bentragadsz egy piaci visszaesés miatt (és így esetleg a célodnak is lőttek).

A pénzügyi tervezés nagyon fontos, minél közelebb vagy a céljaidhoz, annál kisebb volatilitással bíró eszközt válassz. Nyilván nem egyszerre az egész tőkével, csak egyre növekvő részével. Ezt a diverzifikációval érheted el, amelyre itt az idő előrehaladta miatt van szükséged.

6. Szakértő segítségével vagy saját magad, de aktívan kezeled a pénzedet.

Ez nem más, mint egy aktív menedzselés.

Egyrészt az aktív menedzselésnek része, hogy rendszeresen kereskedsz, így egy bizonyos szint elérése után pusztán azért add el az alapot, hogy realizáld a nyereséget. Később természetesen minden további nélkül visszaszállhatsz akár ugyanabba az alapba is.

Másrészt pedig ha van mögötted megfelelő szakértelem, akkor az eladás mellett szólhat az is, hogy a befektetési alapban felhalmozott pénz egy részéből kockázatosabb, de magasabb hozamkilátásokkal bíró eszközt (pl. egyedi részvényeket) vegyél.

Kérdések:

1. Te melyik pontot alkalmaznád, és melyiket nem a saját befektetésednél?

2. Korábban volt-e olyan eset, amikor a saját befektetésed eladása mellett döntöttél? Mi volt az eredménye?

3. Milyen okot tudsz a befektetés megtartása mellett hozni, hogy akár veszteségek árán is?

Egy befektetés eladása komoly hatással lehet a későbbi eredményeidre. Így ha kérdésed van, itt tudsz velünk kapcsolatba lépni. Ekkor személyes találkozó során átnézzük azt, hogy hol tartasz most, és mi lehet a döntésed kimenetele. Ezáltal könnnyebben tudsz jó döntést hozni.
Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló When to sell your investment?
Német zászló Wann solltest du deine Investition verkaufen?
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.