Barion Pixel

A 7 leggyakoribb kezdő befektetői hiba

Mi az a néhány a befektetői hiba, amiket kezdőként gyakran elkövetnek?

Van néhány kezdő befektetői hiba, ami időről időre aktuálissá válik. Amikor az értékpapírok árfolyamai jelentősen esnek, sok embernek megfordul a fejében, hogy ki kellene használni ezt a lehetőséget. Olcsón megvenni, drágábban eladni.

Kezdő befektetői hiba

Elvégre a pénzpiaci összeomlás minden befektető álma, a válság előnyeit kihasználva nyereségre tehetsz szert. Azt viszont nem mondhatom neked, hogy vegyél meg minden részvényt, ami olcsó. Még ha épp lent is vannak az árfolyamok, de mint minden valamit is érő dolog az életben, a befektetés is olyan, hogy könnyebb mondani, mint jól csinálni.

Tudom, hogy az olvasók között sok olyan van, aki bizonytalan, valamint sokszor az érzelmek is közrejátszhatnak. Vannak, akik akár személyesen, akár ismerősön keresztül tudnak olyan példát mondani, amikor komoly veszteséget kellett elszenvednie valakinek. Épp ezért most ez a cikk az általános hibalehetőségeket mutatja be, hogy ne a saját bőrödön tapasztald meg. Ha szeretnéd tudni, hogy személy szerint neked mi a legoptimálisabb, egyáltalán van-e számodra optimális, akkor a kapcsolat menüben kérj egy visszahívást.

Nézzük mik azok a befektetői hibák, amelyeket a kezdők a leggyakrabban elkövetnek:

1. Nincs (megfelelő) vészhelyzeti alapod

Kicsit furcsa, hogy egy olyan cikk, amely a befektetésekről szól azzal kezdi a hibák sorát, hogy az a baj, ha be akarsz fektetni 🙂  Itt nem a szándék a rossz, hanem a megvalósítás siklik ki.
A vésztartalékról, annak fontosságáról korábban már írtam, így most csak dióhéjban térek rá ki.
Mindenképp legyen a hátad mögött tartalék, mert egyféle védőhálóként működik. Ennél a tartaléknál semmiképp ne azt nézd elsődlegesen, hogy mit hoz. A lényeg, hogy hozzáférhető legyen. Akár még úgy is, ha épp kedved szerint odahaza a malacperselyben tartod.

A vésztartalékodat mindig tartsd külön a hosszútávú befektetésektől!

Azért kell likvid, bármikor hozzáférhető vészhelyzeti tartalék, mert sosem tudod, mikor történik valami váratlan. Bárki bármit ígér, azt a pénzt tartsd külön, semmilyen nyereség reményében se fektesd be a többi pénzzel egy helyre. Ekkor ugyanis a többivel együtt fog mozogni, és ha azok értéke csökken, akkor könnyen porszem kerül a gépezetbe.

Ha kitekintesz a nagyvilágba, akkor láthatod, hogy a baj többedmagával szokott jönni. Amikor sok ember veszíti el a munkáját egy válság miatt, akkor kellene erre a tartalékra támaszkodni. Mondhatnád, hogy sebaj, eladja a hosszútávú befektetéseit. Pont akkor, amikor annak az árfolyama is lent van. Tehát szinte garantált, hogy veszteséggel száll ki, ha nincs vésztartaléka.

A legutolsó, amit valaha is tenni akarsz, hogy idő előtt, áron alul adod el a hosszú távú befektetésedet annak érdekében, hogy fedezd a mindennapi kiadásaidat. És nyilván adósságba sem akarnád magadat verni emiatt.
Az előbbi két oldalon is kárt okozna neked: egyfelől ha áron alul adod el, akkor nyilvánvalóan sem a saját pénzed, sem az inflációt nem termelted vissza, másrészt egy hosszútávú megoldást azért indítottál, mert valamikor később szükséged lesz rá, így ezt a munkát is indíthatod elölről (már ha tudod).

Mekkora vészhelyzeti alapra van szükséged mielőtt elkezdenél befektetni?

Fedezze 3-6 hónap teljes megélhetését mindenestől, mintha teljes és tökéletes 0 bevételed lenne a mostani kiadási szint mellett. Ha vállalkozásod van, akkor ez fél éven túl is életszerű igény lehet.

Ha ez megvan, akkor léphetsz tovább, és figyelhetsz arra, hogy ne kövesd el a következő befektetői hibát:

2. Egyáltalán nem fektetsz be

Sokan bocsánatos bűnnek tartják, de ennek a pontnak a végére látni fogod, hogy saját magaddal szemben nem is annyira az.

A részvénypiac egy krízist követően, vagy akárcsak az adott területet érintő rossz hírek szárnyra kelése után jelentős volatilitást (árfolyam változást) mutathat. Emiatt sokan úgy gondolhatják, hogy a legnagyobb biztonságban van akkor a pénzük, hogy ha egyetlen fillért sem fektetnek be. Ehelyett valamilyen biztonságos(nak vélt) helyen, például odahaza, vagy a banki lekötésben tárolják. Tény és való, hogy a bankszámlánál nagyobb biztonságot mentálisan semmi más nem adhat, de ez csak egy illúzió.

A vésztartalékon felüli résznek keress jövedelmezőbb helyet.

Az előző pontban már volt arról szó, hogy valamennyi pénzt mindig tartanod kell olyan helyen, ahol bármikor hozzáférhető. Kell egy olyan „puffer”, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen muszájból eladnod a befektetéseidet, csak hogy befizesd a számláidat. Ha viszont az összes pénzedet készpénzben tartod, akkor az gyakorlatilag előre vetíti, hogy később pénzügyi problémákkal nézhetsz szembe, vagy épp muszájból fogsz dolgozni.

Mondhatod, hogy nem értesz hozzá, nem neked való a terep, vagy épp korábban veszteséggel szálltál ki.  Ez mind a szakértelem hiánya, amit relatívan könnyű pótolni.
Ugyanúgy, ahogy fogorvost is választasz magadnak, nem a legelsőhöz szaladsz oda, és nem is a saját szádban próbálkozol egy fúróval, pénzügyi tanácsadót is választasz magadnak. Így kaphatsz segítséget, hogy el tudj indulni és kivédd legalább az inflációt.

Az inflációt így tudod kivédeni.

A már említett infláció miatt a be nem fektetett pénz minden évben veszít a vásárlóerejéből. Ha évi 3%-os inflációval számolunk, akkor a következő 20 évben kicsit több, mint felét fogja elveszíteni a pénzed.

Infláció 1997-2019
Forrás

Az évezred kezdetétől napjainkig a KSH által jelentett inflációnak 4,3% volt az átlaga. Ha csak összeadod, akkor is +80% fölött járunk. De sajnos ez egy szorzás. Minden évben előzőhöz képest ennyi, tehát amit megvettél 2000-ben 10.000 Ft-ért, azt most 23.162-ért kapod meg. Visszafelé számolva, ha anno megkerested, de nem költötted el azt a 10.000 Ft-ot, az olyan, mint ha ma keresnél 4.500 Ft-ot.

Érted már, miért kell az inflációt meghaladóan dolgoztatni a tartalékodat?

Gondolj bele, hogy hogyan élsz most, hol tart most az életed. Mi az, amire most azt mondod, hogy telik. Majd ugorjunk 20 évet előre, és most gondolj abba bele, hogy ha ugyanazen dolgokat kétszer annyiért tudnád megvenni, viszont már nem tudnál, vagy épp nem akarnál dolgozni (így a bevételeid ezt az emelkedést nem követik le), akkor mit tudnál tenni?

A bank a biztonság illúzióját kínálja neked, teszi ezt úgy, hogy nem nő a bankszámlán elhelyezett (vagy lekötött) pénzösszeg annyira, hogy az legalább az inflációt kiegyenlítse. Ezzel nem hogy egyhelyben nem állsz, hanem hátrafelé haladsz.

Van jobb megoldás, hogy elkerüld az inflációt?

Először gyűjts össze pénzt a vészhelyzeti tartalékon felül, majd fektesd be. Az infláció nem más, mint a pénzromlás. Az egyetlen módja, hogy „megúszd” a pénzromlást, ha nem készpénzben/számlapénzben (mondjuk forintban) tárolod a vagyonodat. Így befektetői hiba, ha egyáltalán nem fektetsz be.

Igen, tudom, hogy ekkor nagyon sok érzelem fog előjönni. Amikor a pénzpiac visszaesik, vagy csak az általad választott eszköznek (akár ingatlannak) zuhan az értéke, az nem kellemes. De gondolkozz hideg fejjel, és tudd, hogy a „B” opció sem jobb ennél. Teljesen mindegy, hogy mibe fektetsz (akár ingatlan, akár értékpapír, vagy bármi más), annak az ára / árfolyama is hasonlóan tud alakulni. Ha simán csak bankszámlán hagyod a pénzedet, akkor pedig az infláció fogja megemészteni.

Tudom, hogy a legelső lépés megtétele a legnehezebb. Ijesztő tudott lenni akkor is, amikor a piac határozottan felfelé tartott, most pedig még inkább az tud lenni. De készíts egy tervet, végezz egy kis kutatómunkát, és vágj bele. Ha kéred, segítünk.

3. Túl sokáig vársz a beszállással

Ez három esetben szokott előfordulni a leggyakrabban:

  • a tökéletes beszállási pontra vársz,
  • csak agyalsz, hogy készen állsz-e már
  • még mindig nem érted, hogy ez érted van (lásd előző pont), így Pató Pál úr módjára halogatod.

Miután meglett a vészhelyzeti alapod, nincs szükséged további felkészülésre. Ha arra vársz, hogy „készen állj”, sosem kezdesz majd bele.
Ha a piaci „tökéletes beszállási pontra” vársz, akkor az sosem fog eléd kerülni (vagy még nem jó, vagy már nem jó). Elméletileg a legjobb pont a beszállásra egy válságnál a válság alja. De honnan tudod meg, hogy az az alja? Ezt ugyanis senki nem tudja, egészen addig, amíg el nem indul felfelé. De akkor meg már késő.
Más kérdés, hogy ha addig visszatartott akár a félelem, akár bármi más kétség, akkor egy piaci összeomlásnál még ijesztőbb lesz minden.

Így ha megvan a vésztartalékod, akkor készen állsz. Készíts egy tervet, jelölj ki egy napot, és kezdj bele, de tartsd be a fokozatosság elvét. Ennek megtervezésében tudunk neked segítséget adni, itt tudsz velünk kapcsolatba lépni.

 

4. Nem fektetsz be eleget ahhoz, hogy a későbbi pénzügyi szükségleteidet fedezd

Már eljutottál odáig, hogy van vészhelyzeti alapod, megértetted, hogy későbbiekben jól fog jönni a tartalék, így meglépted azt is, hogy elindulj.

Nem szeretnél sokat kockáztatni, így csak belekóstolsz egy icipicit. Ezzel egy olyan illúzióba ringatod magad, hogy azt gondolod, hogy neked van befektetésed, így a hosszú távú kérdések ki vannak pipálva.
Picike összeg viszont megtáltosodva is picike összeget fog neked eredményezni.

Volt annak idején egy iránymutatás, miszerint

Tőke = Pénz x Idő

Láthatod, hogy ha adott mennyiségű tőke fog neked kelleni, akkor kis összegből marhára sokáig tart majd összehozni. Azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő, míg adott hozam függvényében duplázódik a befektetésed a 72-es szabály ad neked gyors segítséget.

Mennyi is az, amit megéri félretenned?

Azt szokták mondani, hogy a bevételed legalább 20%-a legyen a kiindulási pont. Ez viszont függ attól, hogy milyen céljaid vannak, és hogy mikorra szeretnéd elérni.
Az, hogy konkrétan neked ez mennyit is jelent, és hogy milyen eszközt javaslunk, azt egy személyes találkozó alkalmával könnyen meg tudjuk nézni. Kérj egy visszahívást, hogy ezt veled együtt megtervezzük.

A számodra is megfelelő eszköz kiválasztása a te saját kockázatvállalási hajlandóságod függvényében történik. Ezt te magad is meg tudhatod, ha kitöltöd ezt a tesztet:

Határozd meg a kockázatvállaló képességed

Ekkor elkerülheted a következő tipikus hibát is:

5. Túl sok pénzt fektetsz be egyszerre

Kérdezhetnéd, hogy már ez is baj?  🙂  Bajnak nem baj, de szerintem tanulj meg járni, mielőtt futni indulsz.

Sok olyat láttunk már, amikor marketing eszközökkel eladtak jól hangzó megoldásokat olyanoknak, akik csak annyit hallottak belőle, hogy “eddig sok hozamot termelt”. (Ez a mondat lehet igaz is volt.) Mit lépett az ügyfél? Minden további nélkül minden pénzét ide irányította, majd a legelső piaci visszaesésnél pánikszerűen áron alul eladta.
Ekkor nyilván nem volt megfelelően összeállítva az ügyfélnek a portfóliója, így a kockázatok kezelése sem volt elégséges.

A marketing és egyéb hatásokkal kapcsolatban, a saját pénzügyi stabilitásod eléréséhez a befektetések biztonságát bemutató cikket is ajánlom a figyelmedbe.

Miért befektetői hiba, ha saját lehetőségeidhez képest túl sok pénzt fektetsz számodra ismeretlen helyre?

A pénzpiac rövidtávon fel-le mozog (volatil). Könnyen előfordulhat, hogy ha beteszel 1 M Ft-ot, akkor az a következő néhány hét vagy hónap alatt már „csak” 800 ezret fog érni, rá egy kis időre pedig 1,2 M Ft-ot.
Tekintsd meg ezt a grafikont, és láthatod, hogy hosszútávon a piac egyértelműen felfelé tart, rövid távon viszont jelentősek az ingadozások.

fejlett piaci részvényindexek alakulása
Forrás

Olyan pénzt tegyél ide, amihez nem kell hozzányúlnod jó ideig annak érdekében, hogy szabadon kezelhesd az időt.

Amíg kezdő vagy, addig jó ötlet egyszerre relatívan kevés pénzt befektetni, és inkább időről időre mindig hozzátenni. Ekkor lehetőséged van arra, hogy hozzászokj a volatilitás érzéséhez.
Teljesen más érzés, amikor a teljes vagyonod egy kisebb részével lépsz be új területre, mintha az egész miatt aggódnál. Ha néhány millió forintod mozgását kíséred figyelemmel az egyik helyen, majd ha tetszik, teszel még hozzá, az teljesen más, mint amikor egyszerre lépsz számodra ismeretlen területre a teljes vagyonoddal.
Kezdd kicsiben, és szokj az érzéshez. Ezután emeld az összeget.
Ha túl sokat fektetsz be, akkor az könnyen sokkolhat egy visszaesés, és ez ahhoz vezethet, hogy valami butaságot csinálsz. (pl. pánik-eladás egy váratlan piaci zuhanás után)

Nem baj, ha lépésről lépésre haladsz, a nagyok is ezt teszik.

Ha pedig haladóként szállsz be, akkor is követheted ezt a pontot. Sok ügyfelünk van, aki megtehette volna, hogy egyszerre akár 100 millió forint fölött is átirányítson. Mégis úgy döntött, hogy kipróbálja 20 millióval. Tetszett neki az elért eredmény és a kiszolgálás, így hozta a többi pénzt is.
Kérdezheted, hogy nem lett volna jobb ötlet mindet áthozni, ha már úgyis tetszett neki? Volt olyan, aki megtette. A „kipróbálók” jellemzően olyan ügyfelek, akiket már sok mindenki sok mindennel megkeresett. Így a bizalom felépülése után volt jó ötlet, mert akkor már látták, hogy valódi dolgokról beszélünk, és nyugodtan tudtak aludni.

6. Nem jó helyre fókuszálsz

Tipikusan kezdő befektetői hiba, ha csupán egyetlen számot vagy tulajdonságot nézel. Láttam már olyat, hogy valaki agyondicsérte az adott pénzügyi terméket, hogy be is fektet az ügyfél, biztonságos is és olcsó is a termék, tehát tuti választás. Mindez tényleg igaz is volt. Más kérdés, hogy a hozam az közel 0 volt. Így igaz olcsón, de szépen lassan inkább vitte a pénzt, mintsem hozta volna.

Ami hibaként fel szokott merülni, hogy nem az ár-érték arány kerül a fókuszba. Lehet, hogy egy magasabb költségszinten dolgozó választás messze sokkal jobb eredményt képes realizálni, mint egy takarékosabb társa.

Vegyük a következő példát:

A következő számok szándékosan hasraütésszerűen kerülnek ide, csak azért, hogy a matekot értsd. Vagy ahogy mondani szokták: „A valósággal történő bármilyen egyezőség a véletlen műve.” Ez ugyanis nem a reklám helye. A matek valós, több ilyet láttunk már, a költségek és a pontos hozamok a fantázia művei.

Éves költség Éves hozam
„A” opció 0,1 % 2 %
„B” opció 0,1 % 20 %
„C” opció 10 % 20 %
„D” opció 10 % 2 %

Ha infláció nélkül számolod, akkor is láthatod, hogy még az elég combos költségszint mellett is jobb választás számodra a „C”, mint az „A”. Hogy miért nem javaslom számodra a „B”-t? Mert ő a marketinges csali, amiről csak beszélnek, de leginkább csak extrém rövid ideig létezik, sokéven keresztül még senki nem látta. Szemben a „D”-vel, amivel sajnos rendszeresen találkozunk meglévő szerződéseknél is, mikor lebiggyedt szájú ügyfelekkel beszélünk.

Ezt egyrészt kis kitekintéssel, valamint a múltbéli hozamok ismeretével tudod kivédeni. Bár a múltbéli hozamok csak irányadóak bármely választásodat illetően, de az iránymutatás jó dolog tud lenni, ha a saját pénzedről van szó. Alapelvként tartsd szem előtt, hogy általában a kicsi kockázat kicsi hozammal, nagy kockázat  nagy hozam lehetőségével jár együtt.

7. Befektetői hiba, ha nem döntötted el, hogy mennyire szeretnél aktívan foglalkozni a befektetéseddel.

Sokféleképp tudsz befektetni. Mindegyikhez különböző mértékben szükséges a szakértelem, a ráfordított időd és a rendszeres személyes döntéshozatal.
Bármelyiket is választod, olyat nem tudok felelősséggel mondani, ami egyre jobban ontja a pénzt úgy, hogy egyetlen egyszer utalsz át, utána oda se szagolsz. Elvégre ebben az esetben véges pénzt osztanánk végtelenszer.

Van, aki jobban szereti kézben tartani a dolgokat akár a saját szakértelmével, akár szakértői támogatással. Neki nyilván más irányt javaslunk, mint egy olyannak, akit csak és kizárólag a végeredmény érdekel. Az emberek többségének vagy nincs kedve, vagy nincs ideje arra, hogy a pénzpiaccal mélyebben foglalkozzon. Ha ezt előre megfelelően és őszintén meghatározod, akkor nem érzed azt, hogy túlzottan igénybe veszi az idődet.

Ha van egy éttermed, ott sem mondhatod, hogy azért árulsz egyetlen féle ételt, mert az jó lesz mindenkinek. Elvégre mindenkinek más az ízlése, és adott pillanatban előfordul, hogy épp másra vágyik, mint általában. Ugyanez igaz a pénzpiacon is. A személyes preferenciák és a személyes „ízlés” ismeretében tudunk ajánlani megoldásokat.

Kérdések:
1. Te hogyan véded ki az infláció hatását?

2. Mi az, ami számodra még idegen terület a befektetések világában, így fennáll, hogy a fenti 7-ből valamelyik hibába belecsusszansz?

3. Hogyan tudod a fenti hibákat a saját életedben elkerülni?

Kérdéseiddel kapcsolatban bátran vedd fel velünk a kapcsolatot. Tudod, olcsóbb előbb kérdezni, mint utólag.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló The 7 most common beginner investor mistakes
Német zászló Die 7 häufigsten (Anfänger-) Anlegerfehler
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.