Barion Pixel

A likviditás

A likviditás fontossága egy vállalkozás életében

A likviditás egyfelől fizetőképesség, másrészt pénzzé tehetőség. (Nem keverendő össze a likvidálással 🙂 )

A likviditás

 

 

Természetes, hogy arra irányítod a pénzedet, ahonnan a legtöbbet várod vissza, és emiatt nem mindig magától értetődő a likviditás tervezés.
Az, hogy a legtöbbet hozd ki a pénzedből, egy vállalkozás esetében jellemzően a saját vállalkozásba történő visszaforgatást jelenti. Egy válság esetén könnyen porszem kerülhet a gépezetbe, ami padlóra is küldheti a cégedet. Épp ezért nem árt néhány dolgot tisztábban látni ezzel kapcsolatban.

A nem megfelelő likviditás-menedzsment válság nélkül is nagyon sok céget a csőd szélére sodort már, így ezzel mindig időszerű és szükséges foglalkozni.

A likviditás szerepe

Mit jelent a likviditás egy cég életében?

A likviditás azt jelenti, hogy mennyire képes határidőre teljesíteni fizetési kötelezettségeit. Ehhez természetesen likvid eszközökre van szükség.

Mik a likvid eszközök?

Egy eszköz likviditását az mutatja, hogy mennyire váltható át könnyen és gyorsan pénzre. Ez nem azt jelenti, hogy meg is tartja az értékét, csak annyit, hogy könnyű „vevőt” találni rá.

A leginkább likvid eszköz a készpénz. Bármikor felhasználható, elfogadják mindenhol. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindig zsákszámra kell tárolni a bankjegyeket odahaza.

A részvények és egyéb pénzpiaci befektetések likviditás szempontjából a likvid kategóriába tartoznak. Ez nem jelenti, hogy megtartják azt az értéket, amelyet a megvételükkor adtál értük.
Elvégre azért fektetted be őket, hogy nyereséged legyen rajtuk. De ha az értékük mehet felfelé, akkor mehet lefelé is, így egy kényszerből történő eladás akár veszteséget is jelenthet számodra. Attól tekinthetőek likvid eszközöknek, hogy amikor az eladás mellett döntesz, a pillanatnyi értéküktől függetlenül pontosan tudod, hogy mennyi készpénzt és hány nap múlva fogsz értük kapni.

A skála másik végén a legkevésbé likvid eszközök állnak, ilyenek például

  • az ingatlan
  • gyűjtemények
  • művészeti alkotások

Mennyit tudsz a vállalkozásokról teszt - Kezdő szint

Mi a likviditás fenntartásának előnye?

Növekedés

Egy vállalkozásnál nem feltétlenül a rendelkezésre álló készpénzmennyiség határozza meg azt, hogy elvállal-e egy adott megbízást, vagy sem.

Vegyünk egy olyan példát, hogy építőipari vállalkozás kap egy megbízást, amely egy nagyobb ingatlan felépítésére szól. Természetes, hogy nem rendelkeznek az egész projekt végrehajtásához szükséges készpénzzel. Ez nem is lenne életszerű.
Egy vállalkozásnak a döntés meghozatalához szükséges tudnia, hogy mekkora

  • a likvid tartaléka: ebből azonnal el tud kezdeni dolgozni, ez általában készpénzt szokott jelenteni.
  • a rövid lejáratú kötelezettség állománya: ez éven belül várhatóan be fog folyni, így ebből folytatni tudja a munkát
  • az az eszközállománya, amelyre egy bank hitelt tud adni: ebből képes a nagyobb tőkeigényű beruházásokat megvalósítani addig, amíg a megrendelő fizet.

Ha ezt a hármat ismeri, akkor pontosan meg fogja tudni mondani, hogy az építkezés folyamán felmerülő költségeket ki tudja-e időben fizetni. Ha előre láthatóan fog menni, nyilván elvállalja a megbízást.

És ezzel el is érkeztünk a második előnyhöz.

Hitelfelvétel

Amikor bankhoz fordul egy vállalkozás, hogy hitelt vegyen fel, a bank nagyon alaposan megnézi, hogy mekkora az esélye a hitel esetleges bedőlésének. (Elvégre ekkor a bank a saját likviditását veszélyeztetné, és ezzel együtt az ügyfeleiét is.)
Ilyenkor az egyik hangsúlyosan vizsgált terület az addigi likviditás-menedzselési gyakorlat. Természetes, hogy a bank nem szívesen kockáztatja az ügyfelek pénzét egy olyan irányban, ahol már addig is fizetési nehézségek voltak. Olyan helyre viszont szívesebben ad pénzt, ahol eddig is megfelelő gondossággal bántak vele.

Biztos, ami biztos alapon a bank szokott kérni ingatlanfedezetet is, és ezt is alaposan megvizsgálja.  Mert mi van, ha mégis porszem kerül abba a gépezetbe Nagyobb értékű, pl. beruházási hitelnél  ugyanis célszerű ingatlant is felkínálni fedezetként. Ezáltal olcsóbban kapja a hitelt a vállalkozás.

Ahol éveken át sem történt fizetési nehézség, ott valószínűleg ezt a szokást továbbra is megtartják. Így egyrészt a hitel visszafizetése sem okoz majd akkora terhet, illetve a már elért nyereségből tud vásárolni ingatlant is, így a hitel fedezete is megfelelő.

Ezzel el is érkeztünk a harmadik területhez.

Stabilitás

Egy cég esetében kiemelkedően fontos, hogy megfelelő hangsúlyt fektessen a likviditás menedzsmentre, különben a csődöt kockáztatja.
Egy stabil, tervszerűen működő vállalkozással is megesik, hogy fizetési problémái adódhatnak. Egy olyan cégnél viszont törvényszerűen előjön ez, ahol nincs ilyen fókusz.
Amelyik cég a piac után fut, az alól már az első problémás hónap után kezdhet kicsúszni a talaj.

Ott viszont, ahol a likviditásra és ezen keresztül a stabilitásra kiemelt hangsúlyt fordítanak, képesek egy válságos időszakot nem csak átvészelni, hanem a már felépített szakmai gárdát is megtartani.

Mi okozhatja a stabilitás felborulását?

Természetesen nem csak válság vagy épp a karantén okozhat likviditási problémákat. Elég hozzá egy törvényi változás, egy új versenytárs megjelenése, vagy csupán a vevői ízlés változása. Ehhez neked, mint vállalkozónak alkalmazkodnod kell, és mivel ez nem megy egyik napról a másikra, szükséges valamekkora tartalékkal rendelkezned.

A likviditásod meghatározásához, tervezéséhez és fenntartásához elengedhetetlen, hogy ismerd a saját pénzügyi hátteredet, megfelelő legyen a fegyelem a nyilvántartások területén, és a könyvelővel/pénzügyeseddel is tarts megfelelően szoros kapcsolatot. A számok ismerete nélkül ugyanis nem tudod meghatározni sem tervezni a céged likviditását.

 

A likviditás számítása

Egy cég likviditásának meghatározására több módszer is rendelkezésre áll. A leggyakrabban használt módszereket nézzük végig, a likviditási mutatókról bővebben is olvashatsz az erről szóló bejegyzésben.

Likviditási mutató

Likviditási mutató = Forgóeszközök / Rövid lejáratú kötelezettségek

Mind a forgóeszközöket, mind a rövid lejáratú kötelezettségeidet a számviteli mérlegedből tudod kiolvasni, ehhez a könyvelőd hatékony segítséget tud adni.

A likviditási mutató a legtágabb értelemben mutatja a rövid lejáratú kötelezettségek fedezetét. Megmutatja, hogy a likvid eszköznek tekintett forgóeszköz értéke hányszorosa az éven belül esedékes kötelezettségeknek. Minél magasabb az érték, annál stabilabb a cég működése.

A likviditás szempontjából kulcsfontosságú a forgóeszköz összetétele. Így ezt a kategóriát szűkíteni is szokták. A fenti képletből a készletek elhagyásával megkapjuk a Likviditási gyorsrátát. A készletek elhagyásának pofonegyszerű oka nem más, hogy a vállalkozás további működéséhez erre feltétlenül szükség van. Bár értékesíthető, ha nagyon muszáj, de azzal a későbbi bevételeket ásnánk alá.

Likviditási gyorsráta

Likviditási gyorsráta = (Forgóeszközök – Készletek) / Rövid lejáratú kötelezettségek

A 2-4 közötti érték már kimondottan jónak tekinthető, ekkor ugyanis nagyon stabilnak mondható a vállalkozás. Az alacsony érték viszont fizetési nehézségeket mutat. Minél magasabb a mutató értéke, annál stabilabbnak mondható a cég.

Adott esetben indokolt lehet ennek a további szűkítése, ekkor a pénzeszköz-likviditást kapjuk meg. Ez gyakorlatilag nem más, mint a cég tartaléka.

Egészséges működés esetén szükség van a tartalékra,
Normál esetben azt szokták javasolni, hogy a vésztartalék  magánszemély esetében a 3-6 hónap megélhetését fedezze, vállalkozások esetében ez inkább közelítsen az 1 év tartalékához. Így nem okoz problémát, ha valaki nem fizet időben (egy válság esetén szinte senki nem fizet időben).
Az, hogy ez nálad mekkora összeg, annak kiszámításában a fedezeti pont ad támaszt. (Dióhéjban: szükséges a fixköltségek kifizetése, ezt akkor is meg kell tenned, ha áll az értékesítés, illetve saját döntésed alapján a fixköltségek mellett a későbbi termelés újraindításához a változó költségeket is megéri kifizetni.)

Pénzeszköz-likviditás

Pénzeszköz-likviditás = pénzeszközök / rövid lejáratú kötelezettségek

Ennek a mutatónak a magas értéke viszont félrevezető lehet.
Bár egy cég életében is fontos a minimum 6 hónap megélhetését fedező tartalék megléte, az efölötti részek már azt mutathatják, hogy ezen pénzeszközzel a vállalkozás nem termel.

Magas érték elő szokott fordulni, amikor

  • hirtelen jött nagyobb bevételt nem szeretne elherdálni a cég,
  • vagy épp valamilyen nagyobb beruházást készít elő, és nem kíván túl nagy hitelállományt fenntartani.

Mennyit tudsz a vállalkozásokról teszt - Haladó szint

Kérdések:

1. Te hány hónapra elegendő tartalékkal rendelkezel a likviditás fenntartásához?

2. Milyen gyakran vizsgálod felül ezt a kategóriát?

3. A 3-6 hónap tartalékát fedező készpénzen felüli pénzállományt milyen módon különíted el egy későbbi beruházás önerejéhez?

Akár az a kérdésed, hogy hogyan építhetsz fel egy későbbi projekthez szükséges tőkét, akár ideiglenesen túl magas a bankszámlán tárolt készpénzállományod, lépj kapcsolatba velünk. Tudod, inkább legyen két fölösleges kérdés előbb, mint egy szükséges utólag.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló The liquidity
Német zászló Die Liquidität

 

Ha tetszett a cikk, letöltheted a SlideShare-ről is.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.