Barion Pixel

A költségek

A költségek fajtái és csoportosítása

Költség alatt leggyakrabban a termeléssel összefüggő kiadásokat értjük. Ettől viszont bővebben kell értelmezned, ha hosszútávon is stabilan szeretnél működni.

A költségek típusai és csoportosítása

Egy adott költség több tulajdonsággal is bír, így egy adott tétel több csoportba is beilleszthető. Mivel számtalan és még egy csoportosítási mód lehetséges, így ebben a cikkben csak a gyakran használt csoportosításokat nézzük át, amelyeket neked is előnyös ismerned.

Számodra a költségek és azok tulajdonságainak ismerete egyrészt a vállalkozásod stabilitásának fenntartása miatt fontos, másrészt a későbbi pénzügyi terveid elkészítését is lehetővé teszi. Ennek a tervnek a része lesz a költségterved is, amely év közben ugyan az esetleges nem várt események hatására módosulhat, de legalább nagy vonalakban képet ad arról, hogy az elkövetkező időszakban mire lesz szükséged.

Miért fontos a költségek figyelemmel kísérése?

A költségeid nyomon követése nem „úri passzió”. Ezen kiadásaid egy részét mindenképpen ki kell tudnod fizetni egy adott határidőre, máskülönben vagy kötbért / késedelmi kamatot fizetsz, esetleg felszámolhatod a cégedet. Azaz a tervezéssel és nyomon követéssel nem teszel ezzel mást, mint a saját likviditásodat segíted megtartani.

A jövedelmezőségi mutatók segítenek abban, hogy könnyebben átlásd a költségek céged életére és eredményére gyakorolt hatását, a hatékonysági mutatók segítségével pedig arról kapsz képet, hogy mennyire jól használod az erőforrásaidat.

Mennyit tudsz a vállalkozásokról teszt - Kezdő szint

 A gazdasági és számviteli költségek

A számviteli költség: az összes explicit költség + a számvitelileg elszámolható implicit költség.

Gazdasági költség: az összes költség (explicit + implicit összesen)

Explicit költség

Olyan költségek, amelyeket közvetlenül a cég fizet és ezt számlával vagy valamilyen bizonylattal is alátámasztja. Lehet akár fix, akár változó, de mindenképpen egy egyértelműen meghatározható összeg.

Implicit költség

Az implicit költségeket számlával nem lehet alátámasztani közvetlenül, így csak egy részük számolható el költségként. Közvetlen készpénz kiáramlással nem járnak.

 • elszámolható költség: a számvitelileg is elszámolható implicit költség az amortizáció (értékcsökkenés)
 • az el nem számolható költség lehet pl. a tulajdonos munkája, vagy termelőeszköz jótékonysági célú használata, de ide tartozik az a bevétel, ami valamiért elveszett

 

 

A költségek megjelenési mód szerinti csoportosítása

Anyagjellegű ráfordítás

Ebben a csoportban jelennek meg azok a kiadásaid, amelyek a termelés érdekében történtek. Azaz ide tartozik:

 • a vásárolt és felhasznált anyagok értéke: ezeket vagy beépíted a késztermékbe, vagy más módon használod fel
 • az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ): az előbbi ponttól annyiban tér el, hogy itt továbbértékesíted ugyanazt az árut változatlan formában (ha szeleteled, kiméred, akkor nem változtatsz rajta, csak értékesítésre alkalmassá teszed)
 • az igénybe vett (tehát vásárolt) szolgáltatások értéke: pl. telefonköltség, szállítási költség, stb.
 • az eladott szolgáltatások értéke: ahogy az áruknál, úgy a szolgáltatásoknál is létezhet továbbértékesítés változatlan formában, ennek a költsége is ide tartozik.

Személyi jellegű ráfordítás

A munkavállalóidhoz kapcsolódó kiadásaidat tartod itt nyilván. Itt három tétel jelenik meg:

 • Bérköltség: bruttó bér, jutalom, prémium, pótlék, azaz bármi, ami a munkavállalónak akár törvényileg, akár a munkaszerződése alapján jár.
 • Személyi jellegű egyéb kifizetés: a bérköltségen felül adott juttatás, ilyen lehet pl. az étkezési hozzájárulás
 • Bérjárulékok: minden, a bérek után kifizetett járulék helye

Értékcsökkenési leírás

Bármi, amit használsz, a használat során veszít az értékéből. A normál működés során ezt nem tudod ugyan számlákkal kifejezni (nehéz lenne pl. egy épület után minden évben bárkitől is számlát kérni az elhasználódás miatt), számokkal viszont annál inkább.

Az értékcsökkenési leírás miatt nőnek a költségeid, azaz csökken az eredményed.

Mennyit tudsz a vállalkozásokról teszt - Haladó szint

A termeléshez való viszonyuk szerinti csoportosítás

Fixköltség

Mértéke nem változik, teljesen független a kibocsátás mennyiségétől. Ilyen pl. a telephely biztosítási díja

Változó költség

Teljesen a termelés mennyiségétől függő költség. Minél többet termelsz, annál magasabb. Pl. nyersanyag költség

Amikor tervezel, vedd figyelembe, hogy a változó költség ritkán változik egyenes arányban. Ahogy a lenti képen is látod, minél többet termelsz, jellemzően annál gyorsabban növekednek ezek a költségeid.

 • lineárisan növekvő változó költség: ilyen pl. az alapanyagok költsége. 2 db késztermékhez 2x annyi alapanyag fog kelleni, 10 db késztermékhez 10x annyi
 • progresszív változó költség: amíg el nem éred azt a pontot, ahol már nem éri meg termelni, addig egyre nagyobb mértékben fog nőni ez a költséged. Ilen lehet pl. a munkabér, ha vagy túlórát is kérsz a dolgozóidtól, vagy a többlettermelés miatt plusz munkaerőt veszel fel
 • degresszív változó költség: minél többet termelsz, arányaiban annál kisebb lesz a mértékük. Ilyenek lehetnek pl. az anyagmozgatással összefüggő költségek, vagy éppen a karbantartás költségei (feltéve, ha üzemszerűen működsz, és nem vágod haza a termelőgépedet a plusz munkákkal)

Részben változó költség

Van egy minimális összeg, ami fixen felmerül, de a termelés növelésével emelkedik. Ilyen költség pl.

 • munkabér, dolgozót megtartod és fizeted az állásidő alatt is,
 • egyes szolgáltatások díjai: a rendszerhasználati díjak minden hónapban fixek, ezen felül jelennek meg a tényleges igénybevétel miatti növekedések

Teljes költség

A változó és a fix költségek együttes értéke. A fedezeti pont tervezésénél ezt veszed figyelembe.

 

A költségek és a profitmaximalizálás

Elkerülhető költség

Ha leállsz a termeléssel, akkor néhány tételt nem kell kifizetned. pl. nyersanyagot, teljesítménybért és a rezsi egy részét. A termelés beszüntetése mindenképpen indokolt, ha a fedezeti pontot sem éred el. Azaz a fenti ábrán a szürke téglalap előtti valamint utáni részeknél.

Fajlagos költség

Az 1 kibocsátott termelésre jutó átlagköltség. Ez természetesen minden egyes plusz termeléssel változni fog. A változás mértékét a határköltség mutatja meg.

A határköltség, segítség a változó költségek tervezéséhez

A költségek tervezésénél van segítségedre. Megmutatja, hogy +1 egységnyi termelés mennyivel növeli a költségeidet. Ebből fogod látni azt is, hogy milyen gyorsan emelkednek a bevételeid emelkedéséhez képest a kiadásaid.

Ezt ábrázolva látni fogod, hogy egy darabig pozitív a költségnövekedés hozadéka, majd egyre inkább csökken. Azt a pontot, ahol a pozitívból negatívba vált át, inflexiós pontnak hívjuk.

A felmerülés helye szerinti csoportosítás

Közvetlen költség

A megjelenés pillanatában fogod tudni, hogy miért is merült fel. Ilyen költség pl. a termelésnél megjelent anyagköltség, amely nélkül el sem indulhat a gyártás.

Közvetett költség

A termeléshez és működéshez szükség van rá, de nem tudod egyértelműen megmondani, hogy konkrétan melyik termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódnak. Ilyen lehet pl. az adminisztrációt végző munkatársak bére, vagy éppen a telephelyed takarításának díja.

A számvitelben már nem, de a tervezésnél használt további költségek

Elsüllyedt költség

Olyan költségek, amelyeket nem tudsz kitermelni. pl. kiadtál pénzt hirdetésre, hogy új piacra lépj, de visszaléptél. Ekkor a hirdetés költsége elsüllyedt költség.

A lehetőség költsége

Az a pénzmennyiség, amivel termelsz, máshol is tudna termelni. Az itt elérhető, de nem megtermelt nyereség a lehetőség költsége.

 

Kérdések:

 1. Te hogyan tervezed a költségeidet?
 2. Milyen szempontok szerint csoportosítod a saját költségeidet?
 3. Mennyi időre tervezel előre velük?

Meglátásaitokat szívesen olvasom akár kommentben, akár személyes kapcsolat útján. Iratkozzatok fel a hírlevelünkre, hogy mindig frissen értesüljetek a legújabb cikkekről.

Ha tetszett a bejegyzés, töltsd le a SlideShare-ről:

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.