Barion Pixel

A befektetési ezüst

A befektetési ezüst: mik az előnyei és hátrányai?

Ahhoz, hogy a befektetési ezüst témakörében megfelelő információ álljon rendelkezésünkre, először is érdemes tisztába tenni magát az alapfogalmat, mégpedig, hogy mi az ezüst és mitől értékes!?

Befektetési ezüst

Mi is az ezüst?

Az ezüst nem oxidálódik, így az aranyhoz hasonlóan a nemesfémek egyik képviselője. Kiváló elektromos vezetőképessége és könnyű megmunkálhatósága az ipar számára különösen értékessé teszi.

Mint nemesfémnek, az ezüstnek nagyon sokrétű a felhasználhatósága van az ipari célokon kívül. Akár az ékszeripar, akár a technológiai felhasználás is komoly keresletet támaszt az ezüsttel szemben, amely hatással van az ezüst árára. A befektetési ezüst a teljes ezüst iránti kereslet nagyjából negyedét teszi ki.

Az ezüst, mint befektetés

Ahogyan a Befektetések című bejegyzésünkben olvashattad, a befektetések portfóliójának több variációja van, ebből az egyik a nemesfémek, esetünkben az ezüst.

Az aranyhoz hasonlóan az ezüstöt is sok kultúra használta pénzverésre és értéktárolásra. Addig, amíg az amerikai dollár sokáig aranystandardot használt, addig a brit font az ezüstre épült.

Bár voltak időszakok, amikor csökkent a befektetési ezüst iránti kereslet az elmúlt 20 évben jelentősen emelkedett iránta a kereslet. A kereslet növekedésével együtt járt az árfolyamuk emelkedése, amely pozitív megtérülést eredményezett annak, aki annak idején ezüstbe fektetett.

A befektetési ezüstöt sokan más nemesfémekkel együtt, azaz az aranyhoz, platinához és palládiumhoz hasonlóan arra használják, hogy az infláció ellen védelmet élvezzenek. Az arannyal ellentétben viszont az ezüst iránt sokkal nagyobb az ipari kereslet, így ebben a tekintetben inkább a platinához hasonlít.

A befektetési ezüst árára hatással levő tényezők

Az ezüst ára sok más termékhez hasonlóan változik. Az ezüst tőzsdén megfigyelhető világpiaci árára alapvetően az ezüst iránt támasztott kereslet és az ezüstkínálat van hatással. Ha kínálat nő (akár ténylegesen, akárcsak a kereslethez képest), akkor az ár csökken, ha pedig a kereslet nő (akár ténylegesen több ezüstöt vesz fel a piac, akárcsak a termelés csökken), akkor pedig az ezüst ára nő.

Ezüst árfolyama
Forrás: macrotrends.net

Az ezüst iránti kereslet

A befektetési ezüst használata sok helyen megtérülhet számodra. Az ezüst árára ugyanis hatással van az iránta támasztott kereslet. Minél többen keresik, annál magasabb lesz a nemesfém ára.

Az ezüst ékszerek iránt mindig volt és lesz is kereslet. Egy gazdaságilag nehéz időszakban csökkenhet az ékszerek iránti kereslet, különösen igaz ez a magasabb árfekvésű arany ékszerekre. Azok az emberek, akik még a nehéz időkben sem akarnak lemondani az ékszervásárlásról, könnyen válthatnak az aranyékszerről az alacsonyabb árú ezüstre.

Egy bizonytalan időszakban az emberek szívesen menekítik a vagyonukat olyan helyre, amely kis helyen képvisel nagy értéket. Erre az arany a legnépszerűbb, de ugyanezt a célt betöltheti az ezüst is. Így egy geopolitikai bizonytalanság idején az ezüst, mint értéktároló iránt megnő a kereslet, ami a befektetési ezüst árára is hatással van.

Az ipar fejlődése is növeli a keresletet az ezüst iránt

Egy nyugodtabb időszakban az ezüst ipari felhasználása iránt lesz nagyobb a kereslet. Az ipari felhasználás az ezüst iránti kereslet jelentős részét teszi ki, így ezen iparágak (orvostudománytól kezdve a fényképezésig vagy akár a napelemekig) felfutása együtt jár az ezüst iránti kereslet, és így az ezüst árának növekedésével is.

Infláció

Egy fellendülő gazdaságban ugyan az értéktároló szerep iránt kisebb a kereslet, de a fellendülő ipar miatti magasabb inflációs környezetben a befektetési ezüst még ilyenkor is vonzza a figyelmet. Ezzel ugyanis a befektetők már nem egy geopolitikai bizonytalanságtól védik meg a pénzüket, hanem az inflációtól.

Az ezüst árára kínálati oldalról is hatással lehet lenni.

Ezüstöt nem csak ezüstbányákban bányásznak. Az ólom, a cink, valamint az aranybányák egyfajta melléktermékként ezüstöt is bányásznak. Ha ezek iránt a fémek iránt csökken a kereslet, akkor csökken a bányászatuk is, ezzel együtt pedig a melléktermékként előállított ezüst mennyisége is. A mennyiség csökkenése pedig áremelkedést hoz magával.

Kamatlábak

Ha központi bank kamatot emel, az azt jelenti, hogy a hitelek, és így a beruházások is drágulnak. Ezzel a gazdaságot kissé hűteni tudja a központi bank. A kamatláb emelkedésével a teljesen biztonságos, akár banki lekötéssel is elérhető tartalékolás a népszerű. Elvégre miért vállalnál bármennyi kockázatot, ha ugyanazt fixen is elérheted. Így a központi bankok kamatemelése a nemesfémek árát is negatívan érinti.

Az alternatív befektetések teljesítménye

Ha más befektetési instrumentumok hozama (pl. befektetési alapok, részvények, kötvények) várhatóan jelentősen meghaladja az ezüst teljesítményét, akkor természetes, hogy a pénz inkább ezekbe áramlik. Ha a kötvénypiac megtorpan, vagy épp negatív hozamokat mutat fel, akkor élénkül meg a kereslet a befektetési ezüst iránt, amely az ezüst árát is fentebb viszi.

Miért jó választás a befektetési ezüst?

Az ezüst, mint befektetés lehetővé teszi, hogy ne pénzben tárold a vagyonodat, így az inflációtól, mint a pénzromlástól védve vagy.

A széles körű felhasználhatóság jelentős keresletet támaszt az ezüst iránt, így árfolyam emelkedésre is számíthatsz.

Az ezüst alkalmas arra, hogy diverzifikáld a befektetésedet, így nem egyetlen irány teljesítményétől függ az elért eredményed. Diverzifikálásra és az infláció elleni védelemre sokan az aranyat használják. Az alábbi ábrán az ezüst és az arany összehasonlítását láthatod.

Ezüst és arany árfolyam összehasonlítás
Forrás: macrotrends.net

A fenti képen a kék vonal jelzi az arany, a sárga az ezüst árának változását. Ahogy látod, az aranyhoz képest alacsonyabb árú ezüst alacsonyabb beszállási pontra is ad lehetőséget. Így ugyanannyi pénzért több ezüstöt tudsz megvenni. Az ezüst volatilitása az aranyéhoz képest magasabb. Ez ugyan kockázattal is jár, de megfelelően kezelve magasabb hozamkilátásokkal is bír. Az alacsonyabb áron megvásárolt több ezüst ennek megfelelően többszörösen is tud neked visszajönni.

 

A befektetési ezüst hátránya

Általánosságban kijelenthető, hogy az ezüst a többi nemesfémmel együtt egy olyan befektetés, amely a hitre épül. Azért fektetsz be pénzt a nemesfémekbe, mert azt gondolod, hogy valamikor valaki többet fog érte adni, mint amennyiért te megvetted.

Az ezüst a részvényekkel és a kötvényekkel szemben nem termel semmit. Nem kapsz sem kamatot, sem osztalékot azért, mert ezüstöd van. Így hasznot csak az árfolyam emelkedés jelent a számodra.

Az ezüst áránál megfigyelheted, hogy ha a részvények és a kötvények iránt magas a kereslet, akkor az ezüst iránti befektetés kevésbé frekventált, így ezekben az időszakokban jelentős hozamot nem remélhetsz. Akkor lendül fel az ezüst iránti kereslet, amikor a kötvények hozama csökken, vagy akár negatív is lesz.

Az ezüstbefektetések összehasonlítása

Fizikai ezüst

Ha nemesfémekről van szó, akkor sok ember első gondolata, és egyben a legkézenfekvőbb lehetőség, hogy az ezüstbe fizikai formájában fektet be. Ez viszont az egyik legkevésbé költséghatékony módja az ezüstbe történő invesztálásnak.

Ennek okai:

  • Az ezüst érméknél, rudaknál nem választhatod meg a pontos súlyt. Az ezüst súlyát nem grammban, hanem unciában mérik (1 uncia 31,1 gramm), te pedig a kiválasztott fizikai ezüst tényleges ezüsttartalma után fogsz fizetni.
  • Az ezüstöt, mint nemesfémet valahol tárolnod kell. Hacsak nem valami katonai bunkerben élsz, nagyobb mennyiségű ezüstöt nem célszerű odahaza tárolnod. Az erre kialakított helyek lehet, hogy kedvező kondíciók között 100% biztonságban tartják az ezüstödet, de attól még fizetned kell érte.
  • Az ezüstöt néha meg kell mozdítanod. Lehet, hogy nem sűrűn, csak amikor a helyére viszed vétel után, meg épp eladod egy idő után. Ennek biztonságos voltáról neked kell gondoskodnod. Bár egy ezüst karkötő nem tűnik nehéznek, az ezüst a vízhez képest 11x nehezebb.
  • Fizikai ezüstöt jellemzően közvetítőkön keresztül tudsz venni, vagy pedig eladni. Mivel Krisztus sírját sem őrizték ingyen, és a közvetítőknek is élni kell valamiből, számíthatsz arra, hogy a kereskedő 3-5% díjat fog a munkájáért felszámítani.

CFD kereskedés

A CFD használatával profitálhatsz akár az árfolyam esésekből is, illetve használhatod a tőkeáttételt. Azaz kevesebb pénzzel többet nyerhetsz.

Ez viszont visszafelé is elsülhet. Amennyit nyerhetsz a tőkeáttétellel, nyilván ugyanannyit veszíthetsz is vele. Valamint ha te arra játszol, hogy az ezüst árfolyama csökkenni fog, és mégis emelkedik, akkor az emelkedés miatt fogsz veszíteni.

Épp emiatt ezt az eszközt okosan kell használni. A CFD kereskedés a többi kereskedési formához képest kevésbé szabályozott, így ez plusz kockázatot jelenthet számodra.

Ezüsttel foglalkozó cégek részvényei

Ha nem szeretnél fizikai ezüsttel foglalkozni, de mégis profitálni szeretnél az ezüstből, megteheted, hogy ezüstbányászattal foglalkozó cégek papírjaiba fektetsz be.

Ekkor nem kifejezetten csak az ezüst adás-vétele jelenti számodra a nyereséget. A részvények után kaphatsz osztalékot is, illetve a cégek teljesítménye nem csak a saját méretüktől, vagy épp a bányászati lehetőségeiktől függ, hanem a pénzkezelésüktől is. Amelyikük kisebb, de hatékonyabban használja fel az erőforrásait, az számodra nagyobb eredményt tud elérni.

Ezüst ETF

Az ezüsttel foglalkozó cégekbe természetesen egyesével is befektethetsz, de ekkor az összes, látókörödbe kerülő céget célszerű kielemezned, hogy melyikbe, mikor mekkora összeget invesztálsz. Az ezüst ETF használatával összegyűjtik számodra az ezüstbányászattal foglalkozó cégeket, és ezt csomagban kapod meg.

Ekkor lehetőséged van választani földrajzi elhelyezkedés, tőkenagyság és más tulajdonságok alapján válogatott cégek közül, így a kockázatod csökken, valamint a diverzifikáció is megvalósul.

Az ezüst ETF másik típusa, amikor fizikai ezüsttel kereskednek. Ekkor ezüstrudakat tartanak, és ezekre bocsátanak ki részvényeket. Ezeket a részvényeket fogja össze az ETF. Ez számodra legjobban a fizikai ezüst vásárlására hasonlít, annyi különbséggel, hogy költséghatékonyabb. Az ezüst tárolását és szállítását, valamint az ügynök fizetését nem kell kifizetned.

Összefoglalás

Az ezüstöt már régóta az emberiség az érték tárolására. A pénzként történő használata nagyon régre tekint vissza. Manapság az ezüst, mint a nemesfémek egyik képviselője a pénzügyi portfóliód diverzifikálásának eszköze. Lehetőséged van a használatával arra, hogy az inflációtól megvédd a pénzedet, valamit a jelentős ipari felhasználás jelentette kereslet miatt élvezheted az árfolyam emelkedésből származó nyereséget is.

Kérdések:

  1. Te személy szerint mennyire hiszel a befektetési ezüst bármely formájában?
  2. Ha ezüst befektetés mellett döntesz, akkor melyik formáját részesítenéd előnyben?
  3. Mit gondolsz, mennyi időre célszerű befektetni az ezüstbe?

Kérdéseidet, véleményedet szívesen olvasom. Személyesen itt tudsz velünk kapcsolatba lépni.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.