Barion Pixel

A befektetési arany

A befektetési arany lehetőségeiről

Sokakban az arany egyenlő a biztonsággal és egyben a teljesen likvid, de mégis sokat hozó befektetéssel. Magyarán a mindenki számára teljesen tökéletes befektetési formával. Ebben a cikkben egy általános áttekintést nézünk meg az arannyal kapcsolatban.

A befektetési arany

Az arany, mint befektetés a befektetési kosarad része lehet. Ehhez viszont nem árt tudni, hogy mire figyelj, mit tud ez a befektetési forma.

Történelmi áttekintés

Az arany, mint értékőrző és így egyben befektetés évezredek óta megfigyelhető. Köszönhető ez alapvetően annak, hogy nem könnyű hozzájutni, így nem mondhatod, hogy egy egyszerű délutáni programként aranyat bányászol. Olyannyira nem könnyű bányászni, hogy emiatt képes az értékét tartani.
Az emberiség szerencséjére nem ötvözetről van szó, így nem kellett várni arra, míg valaki feltalálja a megfelelő ötvözés arányát, hogy megkaphassa aranyát 🙂 .

Az arany értéke

Az arany értékét alapvetően az iránta támasztott kereslet, és az azt kiszolgáló kínálat határozza meg.

Legnagyobb mértékben az ékszeripar, a technológiai cégek, a befektetők valamint a központi bankok keresik. Az ő keresletüket legnagyobb részben a bányászat, valamint az újra felhasznált arany elégíti ki. Nagyon kis mértékben a befektetők és a központi bankok által eladásra kínált arany is szerepet játszik.

Az arany árát az határozza meg, hogy abban az adott időpillanatban ki mennyit hajlandó fizetni érte. Így a kereslet és a kínálat változása hozza létre az arany hozamát.

Az arany hozama

Az arany a cégekkel ellentétben nem termel semmit, ahogy említettem, hozamot úgy tudsz elérni, hogy növekszik az ára. Az, hogy aranyat tartasz odahaza, sem kamatot nem fog neked fizetni, mint kötvények, sem pedig osztalékot nem ad, mint a részvények. A befektetési arany ezen tulajdonsága teljesen megegyezik más nemesfémekkel (pl. ezüst ), illetve a befektetési céllal vett ipari fémekkel.

Az arany árfolyama jelentős elmozdulást mutatott az utóbbi évtizedekben, ettől függetlenül a múltbéli hozamokból nem lehet következtetni a jövőre. A befektetők legnagyobb része ugyanis egy esetleges válságtól való félelem miatt vesz aranyat, valamint az infláció ellen szeretné védeni a pénzét.

Az arany, mint értékőrző

A legtöbb befektető leginkább akkor vásárol aranyat, amikor a globális pénzügyi helyzet stabilitása meginog. Keresik a biztonságot, így nem igazán a hozam az, ami vezérli őket, inkább a meglévő vagyonuk biztonságba helyezése.

Sokan mondják, hogy az arany megtartja az értékét. Ez attól függ, hogy mit értesz érték alatt:

  • ha a vásárlóerőt: akkor talán, de erről később lesz még szó.
  • ha a számszaki összeget: akkor egyáltalán nem.

Amikor a befektetők úgy vélik, hogy egy másik eszközosztály nagyobb hasznot hoz nekik, akkor eladják az arany egy részét. A megnövekedett kínálat pedig csökkenti az árakat.

Amikor az emberek biztosak a gazdaság teljesítőképességében, akkor erősödik a részvénypiac, és gyengül az arany.

Dollár és arany árfolyam összehasonlítás
Forrás

A fenti képen naranccsal az arany ára, kékkel az amerikai dollár van jelölve.

Az első emelkedés az arany árában még a jelzálogválságot követő bizonytalanságot mutatja. Az ezt követő zuhanást a gazdaság erősödése okozta. Majd ismét jött egy emelkedés, amikor már a hírekben egy esetleges válság előszeleit kezdték bemondani, valamint a koronavírus okozta karantén és bizonytalanság szintén a biztonság iránti vágyat erősítette.

Az arany és az infláció

A fizikai arany, illetve az ezen alapuló befektetések az infláció ellen jobban védik a pénzedet. Bár nem 100%-ban követi le a pénzromlást, de egy adott mennyiségű (pl. 1 uncia) aranyért ma is hasonló mennyiségű terméket vásárolhatsz, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Ugyanez a készpénzről már nem mondható el.

Ennek egyszerű az oka: a jegybankok bármikor nyomtathatnak újabb pénzt, ezáltal fokozzák az inflációt. Új aranyat viszont senki nem tud gyártani. Bányászni tud ugyan, de annak költségei vannak, ami jelentősen magasabb ahhoz képest, hogy átírnak egy számot a nyilvántartásban. (Ma már a pénznyomtatás legnagyobb része digitális pénzt jelent, nem fizikait.)

Az arany és a defláció

Érdekes, hogy az arany defláció esetén is sokkal jobban megőrzi az értékét, mint bármi más. Ennek az az oka, hogy deflációs időszakban sok befektetésen a csökkenő értékesítés miatt veszteséget érnek el a befektetők. Ennek megfelelően egy olyan eszközt keresnek, ami vélhetően nem megy csődbe. Így egy ilyen időszakban megnő az arany iránti kereslet, ami a csökkenő árszínvonal esetében lehet, hogy nem eredményez szemmel látható növekedést, de nem is jelent csökkenést. Azaz a két hatás kiegyensúlyozza egymást.

Hogyan használd az aranyat befektetésre?

Az arany használata diverzifikációra

Az arany kitűnően használható arra, hogy diverzifikáld a befektetésedet. A diverzifikáció azt jelenti, hogy a rendelkezésedre álló pénzt különböző befektetési eszközökbe fekteted, nem csupán egyetlen irányba. Mivel ezek az eszközök azonos hatásokra más-más módon reagálnak, így a teljesítményük is más lesz. Így a te hozamod kiegyensúlyozottabbá válik.

Az arany ára nagyon alacsony korrelációt mutat más eszközosztályokkal. Ez annyit jelent, hogy jellemzően nem mozdul velük együtt. Ugyan nem is növekszik, amikor mondjuk a részvények szárnyalnak, de nem is zuhan velük együtt.

Így jó megoldás lehet a diverzifikációra. Azaz a kockázatod csökkentésére, miközben a várható hozamod nem csökken ezzel arányosan.

A te saját lehetőségeidtől, céljaidtól, valamint az inflációs vagy éppen deflációs környezettől függően 5-15%-nyi részt célszerű aranyban tartani.

Mire nem tudod használni az aranyat?

Mielőtt továbbmennénk, jöjjön egy kis pontosítás. Az, hogy aranyat vásárolsz, az a pénzed tárolása, nem feltétlen befektetése. Bár láthattuk a grafikonon, hogy az idő előrehaladtával, valamint a piaci hatásoknak köszönhetően az arany ára emelkedik, így lehetőséged van nyereség elérésére akkor is, ha aranyrudat vettél. A hagyományos befektetési formáktól eltérően ezt nem nagyon tudod kiszámítani. Lehet, hogy nagyon sok idő fog eltelni a vásárlás és aközött az időpont között, amikor már tényleg megéri eladnod a befektetésedet.

Egy vállalattal szemben, ahol az addigi számaiból meg lehet mondani, hogy túl vagy épp alulértékelt a papírja, az aranynál ilyenre nincs igazán lehetőség. Így bár a befektetés szót fogom használni, tudd, hogy inkább az “értéktároló” vagy éppen a “diverzifikáció” lenne inkább megfelelő.

Ennélfogva nem tudod felhasználni arra az aranyat, hogy a vagyonod jelentős részét nyereség reményében befekteted. Mert erre nem alkalmas.

Hogyan tudsz aranyba fektetni?

Ékszer

Sokan, főleg Indiában az érték miatt vesznek aranyékszert. Ekkor a súly és a tisztaság határozza meg az árat. Valódi nyereséget nehéz rajta elérni, mivel itt a megmunkálást is ki kell fizetned.

Fizikai arany (Aranyérme, aranyrúd)

Itt már a tisztaság nem játszik szerepet. Mármint akkor, ha megbízható helyről vásároltad. Egyedül a súly az, ami eltérést tud okozni. Előnye, hogy odahaza is tárolhatod, és ha katasztrófa történik, mindenedet hátra kell hagynod, akkor is magaddal viheted.

Hátránya, hogy az érme esetében ki kell fizetned a megmunkálást (mármint azt, hogy érmeként nézzen ki), az aranyrudat pedig elég nehéz értékesíteni és mozgatni. Mármint egyben. Adott esetben a tárolása és őrzése kifejezetten költséges lehet.

ETF

Az ETF-en keresztül sok mindent elérhetsz. Nem csak kötvényeket és részvényeket, hanem akár aranyat is.

Ekkor egy olyan értékpapírt veszel meg, amely értéket képvisel. Jelen esetben az értéke a mögötte levő fizikai arany. Jogi értelemben ilyenkor nem a tied az arany, hanem a befektetési alapé, te viszont a megvásárolt befektetési jegyek arányában az alap tulajdonosa vagy. Így áttételesen ugyan, de van aranyad, az őrzésével viszont nem neked kell foglalkoznod.

Az arany ETF-ek mellett elérhetőek az arany ETC-k. Ezek hasonlóan működnek, mint egy kötvény, amelynek arany fedezete van. Bár a legtöbb arany ETC-t 100%-ban fedezik arannyal, a partnerkockázat itt viszont fokozottan fennáll.

Mindemellett a passzívan menedzselt befektetési alap az egyik legolcsóbb befektetési forma.

Aranybányász befektetési alap

Itt arannyal foglalkozó cégek tűnnek fel, így nem muszáj megmaradnod a fizikai aranynál ahhoz, hogy magából az aranyból profitálj. Ez a típusú befektetési alap általában aktívan menedzselt, mivel nem árt alaposan utánanézni az adott cég működésének.

Ekkor nem kifejezetten a fizikai aranyból profitálsz. Annak ára csak egy tényező, amely hatással van a cégek teljesítményére. Az arannyal foglalkozó cégek papírjaiból összeállított befektetési alap előnye, hogy sok cég részvényeit tartalmazza. Ennek megfelelően a te kockázatod alacsonyabb. Ha az egyikkel történik valami, és annak az egynek az értéke nulla lesz, a te befektetésednek maximum kicsit csökken az értéke. Feltéve, ha az alapban levő másik cég nem vásárolta fel áron alul. Mert akkor ez neked pont jól jön.

Aranybányász cégek részvényei

Egy aranybánya értéke követi az arany értékét. (Nem hiába aranybánya 🙂 ). Így ezt a megoldást választva profitálhatsz az arany árfolyamának elmozdulásából, és mivel részvényekről beszélünk, a cégek teljesítményéből is. Tehát két irányból is nyerhetsz, ha jól választasz.

Az egyedi részvények viszont mindig óvatosságot és körültekintést igényelnek. Az aranybányász cégek részvényeinek árfolyamára ugyanazok vannak hatással, mint bármlye más cég részvényeire. Így mielőtt részvényt vásárolsz, gondold át, hogy azzal a céggel jól jársz-e.

Ez a megoldás nem való mindenkinek, mivel egy aranybányánál magas a kockázata annak, hogy valamilyen külső hatás (akár természeti katasztrófa) lehetetlenné tegye a termelést. Ezzel együtt a te nyereségedből sem lesz túl sok.

Struktúrált termékek, származtatott ügyletek

Ezek mögött nincs valódi arany, hanem az értékük valamely más, aranyhoz kapcsolódó termék árfolyamából származik. Mivel ezeknek a kockázata magas, így az átlag befektetőknek nem megfelelőek.

Mivel a strukturált termékek alapvetően kötelezettségek, így fennáll az a veszély, hogy nem teljesítik feléd a vállalt kötelezettséget. Azaz magas a partnerkockázat mértéke a többihez képest.

Kérdések:

  1. Te milyen részben tartanád a saját befektetésedet aranyban? Miért pont ennyit látsz jónak?
  2. Az arany befektetések közül melyiket választanád magadnak?
  3. Mit gondolsz, milyen időtávban célszerű gondolkodni arany befektetés esetén?

Ha kérdésed van, akkor itt tudsz velünk kapcsolatba lépni. Véleményedet, hozzászólásodat bátran oszd meg a közösségi médiák kommentjeiben.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.