Barion Pixel

6 ok, amiért ne fektess ingatlanba

6 ok, amiért ne fektess ingatlanba!

Sok ember szemében a befektetés egyenlő az ingatlannal. A befektetési célú ingatlanokról az átlagember csak jót tud elképzelni. Ingatlanba fekteti a pénzét, amit busás haszonnal kiad. Teljességgel értem, hogy szeretnéd a pénzedet gyarapítani, erre viszont vannak olyan megoldások, amelyek inkább megfelelőek egy kezdő számára.

6 ok, amiért ne fektess ingatlanba
Otthonra szükség van, így ez a cikk most nem arról szól, hogy vegyél-e ingatlant, vagy inkább bérelj. Arról egy másik cikkem szólt, hogy mikor vegyél saját lakást. Itt most kifejezetten arról fogok szólni, hogy fektesd-e a pénzedet ingatlanba. Ez ugyanis egy meredekebb terep, amelyet ha nem értesz, akkor nagyon könnyen megégetheted magadat. Sok embertől hallhattad, hogy ő csak ingatlanba fekteti a pénzét, mert az a biztos.

Ha értesz hozzá (esetleg kifejezetten nagytőkés vagy), akkor ez is egy befektetési eszköz a sok közül, mint ahogy az érem másik oldaláb bemutató ingatlanbefektetéssel foglalkozó cikk is bemutatta.

Tapasztalat nélkülieknek a javaslom ugyanazt, mint bármely más befektetésnél: előbb ismerd meg az ingatlanbefektetés világát, mielőtt fejest ugranál a mély vízbe.

Lássuk, mi az a 6 ok, amiért ne fektess ingatlanba!?

1. A likviditás hiánya

A likviditás azt jelenti, hogy szükség esetén bármikor képes vagy pénzzé tenni az adott eszközt. Az ingatlan a legkevésbé likvid befektetések egyike valamennyi befektetési lehetőség közül. Vannak ugyan felfutó helyek, és vannak olyan időszakok, amikor még egy ólat is el lehet adni aranyáron, de ezek időszakosak. Nem ritka, hogy hónapokat kell várnia az eladónak arra, hogy találjon valakit, aki az ingatlanért egy elfogadható árat ad. Addig pedig nem csak áll a pénze az ingatlanban, hanem a fenntartási költségek miatt további kiadásokra számíthat.

2. Magas belépési költségek

Ha ingatlanba szeretnél fektetni pénzt, akkor bármely más irányhoz képest magasabb önerővel kell rendelkezned. Még ha csak a hitel önerejét vesszük, akkor is több milliós tőke szükséges ahhoz, hogy el tudj indulni egy alapszinten. Az ingatlanbefektetésnél azért vannak alacsonyabb belépési limitű lehetőségek is.

3. Alacsony hozamok

Lehet, hogy ismersz olyanokat, akik szép nyereséget értek el egy ingatlannal úgy, hogy kiadták. Tovább nyertek rajta, ha utána esetleg nagy haszonnal értékesítettek. Ők azok, akik vagy nagyon tudnak valamit, vagy jókor voltak jó helyen. De inkább a kivételek vagy szakértők, semmiképp nem az átlag kezdők.

Az első két hátrányt egy magas hozammal még ellensúlyozni lehet. Az ingatlanoknál a befektetés átlaghozama Magyarországon is és globálisan is 2-5% környékén mozog. Összehasonlításképpen a részvénypiac sokéves átlaga 8-10%.

Kitekintésül itt a befektetési alapok közül a részvényalapok 5 éves eredménye:

Részvényalap árfolyamösszehasonlítás-5 év
Forrás: bamosz.hu

A 2-5%-ot alapul véve már ez sem igazán vonzó ahhoz képest, hogy nagyon sok pénzed áll benne (ez a sok pénz máshol lényegesen többet tud neked hozni). Ha hitelre vetted az ingatlant, akkor lehet, hogy ez a hozam talán épp elegendő a hitel kifizetéséhez. A saját belefektetett munkád értékét is hozzáadva viszont már egyáltalán nemcsak, hogy nem vonzó az ingatlanbefektetés hozama, hanem legtöbbször negatív a megtérülés.

Ha hitelt vettél fel, akkor amit ilyenkor nézned kell az semmiképpen nem a teljes nyereség. Elvégre azt látod, hogy kitermeli-e a hitelt vagy sem. Itt a számodra fontos téma, hogy a saját befektetett pénzeden mekkora a nyereséged. Elvégre ha máshol többet kapsz érte, akkor minek vesződni?

 

4. Magas kockázat

Mielőtt megszólalnál: a többi befektetés is hordoz magában kockázatot. Az ingatlanbefektetésnél viszont kifejezetten fontos, hogy a megfelelő ingatlant a megfelelő helyen vedd meg. Ehhez ismerned kell a környéket a mostani állapotában, és a környékre vonatkozó fejlesztési terveket is.

A hozamod ugyanis szinte teljes egészében azon múlik, hogy mit és hol választottál. A választás és a hozam közötti összefüggés mondjuk a részvényeknél is megvan, de ott azért 1 részvényt nem sok millióért kapsz meg úgy, mint az ingatlanbefektetésnél. Így sokkal könnyebb többfelé osztani a pénzedet.

5. Nehéz diverzifikálni

A diverzifikáció a kockázatkezelés egyik eszköze, a lényege, hogy a rendelkezésedre álló tőkét több irányba fekteted be. A legtöbb esetben egyetlen befektetési célú ingatlant is nehéz megvásárolni, így a diverzifikáció nem valósul meg. Ekkor fennáll a kockázat, hogy vagy jól választottál, vagy nem. Ha több ingatlanod van eltérő helyeken, akkor ezeket földrajzilag is menedzselned kell, ami plusz terhet róhat rád.

6. Az ingatlanbefektetés kényelmetlen

A legtöbb befektetést ma már kényelmesen, néhány kattintással elintézheted, majd ugyanígy online nyomon is követheted. Ez az ingatlanbefektetésre nem igaz. Mielőtt megvásárolod, nyilván többet is szemügyre kell venned, majd később ellenőrizned kell az állapotukat.

A bérlők számodra is felelősséget jelentenek, főleg, ha gyermekes bérlőkről van szó. Így ha kiadod az ingatlant, akkor főbérlőként és fenntartóként számolnod kell azzal, hogy ha elromlik valami (pl. kazán), akkor ki kell menned a helyszínre, hogy intézd a cserét. Murphy törvénye szerint mindig akkor fog elromlani, amikor a legkevésbé alkalmas neked az időpont.

Zárszó

Ha mindenképpen ingatlanbefektetésből szeretnél profitálni, akkor pénzkiadás előtt legyél tisztában ennek kockázataival. Egy jól diverzifikált ingatlanportfólió létrehozása nagyon sok pénzt és nagyon nagy szakértelmet kíván, ami ha nálad egy személyben nincs meg, akkor számodra nem biztos, hogy a tényleges ingatlanbefektetés a legkézenfekvőbb. Saját ingatlan helyett használhatsz ingatlan befektetési alapot, amely ugyanilyen irányba fektet be, csak tőled sokkal kevesebb induló tőkét és kötöttséget igényel.

Kérdések:

  1. Te hogyan vélekedsz az ingatlanbefektetésről?
  2. Van-e saját befektetési célú ingatlanban tulajdonjogod?
  3. Milyen más irányt látnál célszerűnek az ingatlanbefektetés helyett / mellett?

Ha kérdésed van a témában, nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló 6 reasons not to invest in real estate
Német zászló 6 Gründe, nicht in Immobilien zu investieren
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.