Barion Pixel

A TKM

Mi a TKM?

A TKM egy tájékoztatási célt szolgáló egyszerű mutató, amely egyetlen százalékos érték segítségével fejezi ki a típuspéldában bemutatott biztosítás költségeit.

TKM

Puritán módon megfogalmazva a jelentését

A TKM megmutatja, hogy a példabeli feltételekkel mekkora átlaghozamot kell elérned a teljes futamidő alatt ahhoz, hogy a befektetett pénzedet visszakapd.

Szakszavakkal leírva a jelentését

A TKM megmutatja, hogy adott feltételezések mellett közelítőleg mekkora hozamveszteség ér téged egy elméleti, költségmentes befektetés hozamához képest amiatt, hogy a hozamot az adott unit-linked terméken keresztül érted el.

Miért jött létre?

A létrehozás fő célja befektetési egységekhez kötött, azaz unit-linked típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását segíti elő.

Ezáltal a termékek költségszintje átláthatóbbá vált, és bár még így is nagy szórás tud lenni az elérhető eredmények között, mégis összehasonlíthatóbbá váltak a unit-linked termékek.

Hogyan számolják ki a TKM értéket?

A mutató értékét mindenkire kötelező érvényűen vezették be, így nem teheti meg senki azt, hogy a számára kedvezőbb módon számítja ki, vagy éppen kedve szerint alkalmazza.

A számítását a MNB rendeletben határozzák meg, az értékeit, alkalmazását és vele kapcsolatban minden egyéb tudnivalót a MABISZ és az MNB is felügyeli.

A számítás során alkalmazott típuspélda

Ezeket a feltételeket minden esetben kötelező alkalmazni, emiatt erre a példára számolja ki minden biztosító a TKM értéket:

 • A biztosított egy 35 éves személy
 • A szerződés a futamidő végéig élő és időben díjrendezett
 • A szerződés feltételeit az ügyfél a kezdetekhez képest nem módosítja
 • Pénzkivonás semmilyen formában nem történik
 • Rendszeres díjfizetés esetén
  • 10, 15 vagy 20 év a tartam
  • 25.000 forintot vagy ennek megfelelő devizát fizet be havonta
  • átutalással történik a díjfizetés
 • Egyszeri díjas szerződése esetén pedig
  • 5, 10 vagy 20 év a tartam
  • 4.500.000 forintot vagy ennek megfelelő devizát helyez el

Élethosszig szóló biztosítás esetén a fenti tartamok úgy értendők, hogy az ügyfél a feltüntetett időpontban a szerződés visszavásárlását kéri.

Mit tartalmaz a TKM érték?

A TKM alapvetően figyelembe vesz és számol minden, az életbiztosítással és egyéb, igénybevett biztosítással kapcsolatos díjat és költséget, valamint a mögöttes vagyonkezeléssel kapcsolatos költségeket.

Ennek megfelelően a TKM kötelező része

 • A szerződésbe kötelezően beépített kockázati élet- és vagy balesetbiztosítás költségei.
 • Az adminisztrációs és fenntartási költségek, függetlenül attól, hogy fix vagy változó mértékben jelennek meg.
 • Az alapkezelési költségek. Természetesen előfordulhat, hogy egyazon biztosítón vagy akár egyazon szerződésen belül elérhető befektetési alapok alapkezelésével összefüggő díjai erősen eltérnek. Ekkor egy minimum-maximum tartományt határoznak meg.

Mit nem tartalmaz a TKM?

Az már láthattad, hogy a TKM-et egy minden biztosítóra érvényes mintapéldán keresztül számolják ki. Ez a példa feltételezi, hogy a szerződést elejétől a végéig azonos összeggel fizeted, és sem díjszüneteltetést nem kérsz, sem pedig visszavásárlás nem történik idő előtt.

Ennek megfelelően nem tartalmaz a TKM semmilyen, a te döntésedtől függő tételt. Ilyenek lehetnek például

 • Az éves díj emelése a kötelező indexáláson felül
 • Az eszközalapváltás költségei
 • A visszavásárlás során keletkező költségek és adóterhek.

Fontos-e a TKM?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést tudj hozni, szükséges, hogy a különböző szerződéseket valahogyan össze tudd hasonlítani. Ezt a leggyorsabban úgy tudod megtenni, ha nem az összes biztosító összes termékét bogarászod át személyesen, hanem ezt nagy vonalakban megteszik helyetted. Ezt a gyorsabb összehasonlítást viszont csak egy mintaügyfélen keresztül tudják megtenni, aki nem te vagy.

Ennek megfelelően a biztosító által kiszámolt érték, valamint ugyanazon szerződés nálad fennálló TKM értéke akár komoly eltérést is mutathat.

Mielőtt döntést hozol, vedd figyelembe, hogy ugyan fontos információ a TKM, de nem ez az egyetlen tulajdonsága egy unit-linked szerződésnek. Bár a költségeket mindig ki kell fizetned, lehetnek más, számodra fontosabb tulajdonságai is a szerződésnek.

A TKM értékedet érintheti

Az alapkezelői díj

Ha megnézed az alábbi képet, akkor láthatod, hogy költségek szempontjából a tőkevédett alapokat választanád, és legkevésbé sem mondjuk az ingatlan alapot.

A TER mutató alakulása

Mindenki az alacsony költségű, magas hozamú befektetésekre vágyik, viszont a magas hozam általában magasabb alapkezelői díjjal is együttjár, ami a TKM értékedet is növeli. Ez számodra nem feltétlen jelent rosszat (de nem is feltétlenül jót). Ha ezáltal a megnövekedett költség által te jóval magasabb hozamokat tudsz realizálni, akkor kétségkívül jól jártál.

Ingatlanalap hozama
Forrás

Egy alacsonyabb alapkezelői díjjal rendelkező befektetési alaptól adott esetben szolídabb hozamszint várható el.

Pénzpiaci alap hozama
Forrás

Így nem az az elsődleges cél, hogy a TKM értéket alacsonyan tartsd, hanem az, hogy az elért eredményt magasan.

Igényelt életbiztosítás, vagy más plusz szolgáltatás

Az élet- és balesetbiztosítás fontossága sok helyen háttérbe szorul, és csak akkor kerül előtérbe, amikor kellene. Mivel a befektetési egységhez kötött életbiztosításnak nevéből eredően is meg kell felelnie az életbiztosításokra vonatkozó szabályoknak is, így ezen keresztül lehetőséged van arra, hogy a számodra szükséges mértékben biztosítva legyél. Természetesen ennek külön díja van, ugyanúgy, mint bármely más szolgáltatásnak.

Eseti számla használata

Az eseti számlákkal ugyanazon eszközalapokat veheted igénybe, mint amik a befektetési egységhez kötött biztosításod főszámlájához kapcsolódnak. Az eseti számlának külön költségei vannak, amik jellemzően alacsonyabbak a főszámlához képest. Így az eseti számla használatával hígíthatod a költségeidet, ezáltal a TKM értéket csökkentheted.

Hogyan értelmezd a TKM értékeket?

Amikor megnézed egy szerződés TKM értékét, vagy az MNB és a MABISZ által is közölt összehasonlításokat, akkor valami ilyesmit láthatsz (ez most csak egy ex-has példa, szándékosan nem egy konkrét terméke, az arányok viszont stimmelnek):

Időtáv TKM érték
5 év
10 év 2,61% – 3,52%
15 év 2,00% – 2,95%
20 év 1,40% – 2,27%

Ahol nem látsz értéket, az azt jelenti, hogy arra a tervezett időtávra a termék nem elérhető.

A többi értéknél az adott időtávon belül a már említett alapkezelés költsége között látható eltérések miatt szükséges egy minimum és egy maximum sáv meghatározása.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha egyazon termékről beszélünk, akkor miért tér el az időtávoknak megfelelően. Ha a TKM táblázatot átbogarászod, akkor feltűnhet, hogy ennyire jelentős eltérés a folyamatos díjas termékeknél figyelhető meg, az egyszeri díjas megoldások TKM értéke vagy nem tér el, vagy nem ennyire nagymértékű az eltérés a különböző időtávokon.

A folyamatos díjas unit-linked biztosítás első 3 évének befizetéseiből vonja el a biztosító a legtöbb költséget. A követő évek befizetéseiből már csak egy nagyon minimális összeget von el. Minél hosszabb időtávra számolod ki, annál alacsonyabb értékek jönnek ki.

Kérdések:

 1. Amikor befektetést választasz, számodra mennyire hangsúlyos annak költsége?
 2. Mit gondolsz, hogyan számolják a TKM értékbe a feltételhez kötött bónuszokat?
 3. Szükségesnek látod-e a régi, 10-12% TKM értékkel rendelkező szerződéseket lecserélni egy új, 3% körüli költséggel rendelkezőre?

Ha kérdésed van, lépj velünk kapcsolatba, hogy segíthessünk neked.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.