Barion Pixel

A megtakarítás és a befektetés

Mi a különbség a megtakarítás és a befektetés között?

A megtakarítás és a befektetés kifejezéseket sokan felváltva használják. Nem nagy hiba, mivel mind a kettő onnan indul, hogy a meglévő bevételeidet nem éled fel teljes egészében, hanem félreteszel belőle valamennyit. Azaz szeretnél jobban élni egy kicsit. Mivel a megtakarítás és a befektetés mégis egy kicsit eltér, így megnézzük a kettő közötti különbséget.

A megtakarítás és a befektetés közötti különbség

Megtakarítás

A megtakarítás olyan jövedelmet jelent, amelyet nem költenek el. (Igen, a befektetést elköltöd, mégpedig befektetést veszel belőle, de ezt majd lentebb.)
Ezt a többlet jövedelmet általában bankszámlán, banki lekötésben tartja a legtöbb ember. De „malacperselyben” készpénzként is megtakaríthatod. Ezt jellemzően egy későbbi cél érdekében teszik, hogy a saját anyagi biztonságukat garantálják.

A mindennapok szóhasználatában az emberek a bankban levő pénzükre is előszeretettel hivatkoznak befektetésként, holott ez közgazdasági értelemben nem az és a hozamokat tekintve sem az. (A bankban levő pénz leginkább megtakarítás.)

A megtakarítási arány a megtakarított jövedelem % -a. Ez Magyarországon évek óta stabilan 6-7% körül mozog az elérhető, egyre növekvő jövedelmek arányában. Bár a jelenlegi, rendkívül alacsony kamatkörnyezet nem túl ösztönző a megtakarításokra („minek tegyem a bankba, ha nem kapok érte semmit?”), ettől független a biztonságra törekvés a Közép-Európai régióban a legmagasabb idehaza.

Mikor használd a megtakarítást?

Megtakarításból olyan, éven belüli célokat célszerű fedezned, amik már látszanak, de meghaladják a rendszeres havi bevételedből könnyedén fedezhető összeget. Ilyenek lehetnek például:

 • iskolakezdés
 • autó szervizelése
 • nyaralás
 • karácsonyi extra kiadás
 • szezonális bevételeknél megtakarításból fedezed a szűkösebb hónapokat
 • a hiteleid előtörlesztésére szánt rész
 • bár nem látható, és nem is tervezhető egy betegség, de a megtakarításból építed fel a vésztartalékot is.

Éven túli, vagy ennél nagyobb volumenű dolgokhoz használj inkább befektetést, amelynél már inkább a hozam a cél, nem pedig a 100% biztonság. A banki lekötéssel ugyanis nem fogod elérni hosszútávú céljaidat.

A megtakarítás szintjét befolyásolja

Kamatlábak

Minél magasabb a jegybank által meghatározott kamatláb, valamint az az állampapírokon elérhető kockázatmentesen is elérhető kamatláb, annál magasabb a megtakarítási kedv. Mivel az emberek a kockázatmentesen is elérhető lehetőségekhez viszonyítják a befektetések elvárt hozamát, így azok egy magas kamatkörnyezetben már nem lesznek annyira vonzóak. Elvégre egyre csökken az azokon elérhető hozamlehetőség és a kockázatmentesen megkapható kamat közötti különbség. A kockázat viszont marad.

Mielőtt magasabb kamatláb esetében a már meglévő befektetéseidből is inkább banki lekötésbe vagy állampapírba irányítanád a pénzedet, jusson eszedbe, hogy az állampapírokon elérhető magasabb kamat jellemzően az infláció szintjével kéz a kézben jár. Így reálértékben nem nő a pénzed jelentősen.

Jövőbe vetett bizalom

Az alacsony bizalom arra ösztönözheti a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy többet takarékoskodjanak. Elvégre ki tudja, mit hoz a jövő.

 

Befektetés

A pénzednek az a része, amelyen veszel valamit (részvényt, ingatlant, befektetési alapot, stb) annak reményében, hogy nyereséget érj el. Ennek megfelelően valamennyi kockázatot is vállalsz. 100% biztonságra ugyanis 0% körüli hozam jár.
A kockázat és hozam összefüggése

A gazdaságba történő befektetést a tőkeállomány kiegészítéseként kell meghatározni. (Csak hogy villogjak: Bruttó állóeszköz-felhalmozás)
Például a beruházás magában foglalhatja a gyárakba történő befektetést vagy az új tőkét. A befektetés magában foglalhatja az emberi tőkére fordított kiadásokat is, például a képzésbe és az oktatásba történő beruházásokat.
Tehát minden olyan, amelyet azért vettél meg, mert még hoz is.

Növekedést sok úton érhetsz el, ha egy számodra megfelelő befektetés mellett döntesz. Ilyen lehet pl.:

 • többletjövedelem: pl. oktatásba fektettél, és ezáltal magasabb jövedelembesorolásba esel.
 • bérleti díj: általában ingatlanok után jár
 • kamat: a kölcsönadott pénz használtati díja
 • hozam: magában foglalhatja a kamatot is, de akár az árfolyamnyereséget is.

Mikor használd a befektetést?

Mivel a befektetést a hozam miatt használod, így a lehető legrosszabb, ami történhet, hogy a rövidtávú céljaid miatt a hosszútávú megoldásaidhoz kell nyúlnod. Ez az esetek többségében ugyanis szinte garantáltan veszteséget jelent a számodra. Így befektetést akkor használj, ha:

 • ha már van stabil vészhelyzeti tartalékod
 • ha bevételeid stabilnak, de minimum kiszámíthatónak mondhatóak
 • nagyobb összegű, önerőből túlságosan megterhelő tételeknél válaszd

Az éven túli megoldások miatt hosszútávú gondolkodás szükséges hozzá, ennek alapján nem árt, ha megtervezed a befektetésedet.

A beruházás befektetés?

Vállalkozóként tegyél különbséget a beruházás és a befektetés között.

A befektetés egy tágabb fogalom, mely általában pénzeszközök lekötését jelenti egy későbbi hozam reményében.

A beruházás fogalma ennél szűkebb mozgásteret ad. Ekkor is pénzt adsz ki, csak itt egy üzleti elképzelést vásárolsz, jellemzően tárgyi eszközt létesítesz, nem pedig befektetési eszközt veszel. Teszed ezt a későbbi árbevétel reményében.

A beruházás a befektetéshez hasonlóan leköti ugyan a tőkédet, de csak és kizárólag akkor van esélyed nyereséget realizálni belőle, ha azzal aktívan dolgozol. Ilyen lehet pl. egy új gyáregység felépítése, vagy egy termelőeszközbe történő beruházás. Itt ha csak megvetted, akkor az egyetlen, ami történik vele, hogy a könyvelőd értékcsökkenési leírást fog rá elszámolni a számviteli szabályoknak megfelelően. Ahhoz, hogy ki is termelje a saját vételárát és költségeit, dolgoznod kell vele, azaz termelésbe kell fognod, ráadásul értened kell a használatához és az értékesítéshez, no meg minden más, vállalkozásodhoz szükséges témához annak érdekében, hogy sikeres legyél.

A befektetés ennél egyszerűbb. Ott nem feltétlen szükséges neked értened mindenhez. Így befektetés az, amikor mondjuk valaki más vállalatába fektetsz be, és az őáltala elért haszon gyarapít téged. Ezt megteheted úgy, hogy pl. veszel egy vállalati kötvényt vagy egy részvényt.

A befektetés szintjét befolyásolja:

Kamatlábak

A magasabb kamatlábak nem csak a betéti, hanem a hitel oldalán is megjelennek, ezáltal drágítják a beruházást. Mivel csökken a beruházási kedv, ezáltal kevésbé pörög a gazdaság, és emiatt jobban meg kell nézned, hogy melyik cégbe fektetsz be.

Jövőbe vetett bizalom

Ha a cégek és magánszemélyek magabiztosak, bíznak a stabilitásban, akkor hajlandók befektetni. Egy rossz hír hallatán, vagy éppen válság előszeleit érezve elodázzák ezt a döntésüket.

Összefoglalás

Mi befolyásolja a befektetés és beruházás szintjét

A megtakarítást egy későbbi kiadás fedezetére tesszük félre, pl.: ebből megyünk nyaralni, vagy jó esetben a karácsonyi ajándék is ebből van, nem pedig hitelből. A befektetés kockázatait jellemzően az elérhető nyereség (pl.: hozam) miatt vállaljuk.
Minél magasabb a kamatláb, annál inkább megtakarítanak az emberek, és csökken a befektetési hajlandóság. Egyrészt a magasabb kamatlábak nem csak a bankbetét, hanem a hitel oldalán is jelentkeznek. Így drágábbá teszik a vásárlást, vagy ha más cégek részvényeinek megvásárlásában gondolkodsz, akkor kockázatosabbá tehetik azt.
Másrészt ha kockázat mentesen is egy viszonylag magas kamatot lehet elérni, akkor az egyre csökkenő plusz hozam lehetősége kevesebb embernek lesz vonzó.
Minél nagyobb a bizalom a gazdaság stabilitását illetően, annál szívesebben fektetünk be, veszély esetén pedig inkább elodázzuk ezt a döntést.

 

Kérdések:

 1. Ha van egy befektetésed, aminél rossz lóra tettél, és nem nyertél vele semmit sem, hanem nullszaldóval adtad el. Ezt befektetésnek tekinted-e?
 2. Mit gondolsz róla, ha még a nullszaldó sem jön ki?
 3. Mit gondolsz, jelenleg, amikor a koronavírus a tőzsdén visszaesést okozott, célszerű-e befektetni, vagy inkább csak biztonsági tartalékot képezni? Miért gondolod ezt?

Ha szeretnéd megvédeni magadat az infláció ellen, lépj velünk kapcsolatba, hogy időpontot egyeztessünk ehhez.

Ha tetszett a cikk, mentsd le SlideShare-ről

Vagy nézd meg videón:

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló What is the difference between saving and investing?
Német zászló Sparen und investieren
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.