Barion Pixel

Egy válság előnye

A válság lehetőség – csak kérdés, hogy mire

Az átlag ember fejében a válság az nem úgy jelenik meg, mint aminek nagyon sok előnye lehet. Ez a legtöbb befektető életében az egyik legnehezebb időszak. Főleg akkor éled meg nagyon nehéznek, ha csak nemrég kezdtél megismerkedni a befektetésekkel. Nagyon ijesztő tud lenni, ha azt látod, hogy 20-30-40, vagy akár 50%-kal is kevesebbet ér a pénzed mindössze néhány hónap vagy akár hét alatt.

A válság haszna
A legrosszabb, amit itt tehetsz, hogy a tömeg után mész, és eladsz mindent. Ezzel ugyanis garantáltan elvágtad magadat attól a lehetőségtől, hogy valaha is pénzednél legyél. De nézzük meg, hogyan tudsz abból pénzt keresni, amikor minden zuhan és emiatt sokan pánikolnak és eladnak?

Előre bocsátom, hogy nem minden részvény / kötvény / bármi más alkalmas arra, hogy egy válság „árleszállító” hatásából profitálhass vele. Ha ez téged érint, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot.

Egy válság hatása

Bármely válság erőteljes árleszállító hatását látva nagyon kevesen vannak, akik azt mondják, hogy „Egek! Micsoda lehetőség!”. Ettől függetlenül viszont kétségtelenül az. Ha jól használod, akkor lehetőség neked a nyereségre, ha rosszul, akkor sajnos lehetőség valaki másnak, hogy nyerjen rajtad.

S&P 500 index - 30 év
Forrás

A fenti grafikon a Dow Jones index árfolyamát ábrázolja 1990-től napjainkig. Az összes szürke függőleges csík a bármilyen okból megjelenő válságot mutatja. Ahogy te is láthatod, volt belőle már így is. Megfigyelheted, hogy a piac ciklusokban működik. Egy relatívan rövid visszaesést egy viszonylag hosszabb emelkedés követ, majd újra egy visszarendeződés következik. Benne lenni nem jó, de az általa elérhető nyereséget elköltve viszont kárpótolva érzed magad.

Milyen lehetséges forgatókönyvei vannak egy válságnak?

Ha tudod, mi az, ami várhatóan következik, akkor sokkal könnyebb lépned, mintha csak vakon próbálkoznál. Ha az árfolyamgörbéket megnézed, akkor a görbe által leírt vonal 4 betűre hasonlíthat a legjobban. Ezek a V, U, W, L formák.
Ha nagyon viccelni szeretnék, akkor mondhatom, hogy aki ezeket így elnevezte, az vagy nagyon művész, és belelátja a „cikk-cakkokba”, vagy gyermekírásokat szokott olvasni nyomtatott betűk helyett. 🙂 Ugyanis a valóság véletlenül sem ennyire egyenes, mint egy nyomtatott betű.

Melyik forma mit takar:

V: hirtelen beszakad, mint ahogy most is tette, majd a piaci szereplők „éledése” után elindul felfele. Ez nyilván nem ennyire egyenes, hanem lehetnek benne hullámok, de alapvetően felfelé tart az irány.

U: hasonlít az előzőhöz, a ritmus egy kicsit más, visszarendeződés kissé lassabb.

W: az eleje ugyanaz, mint a V, majd történik valami a hurráoptimizmus közepén, ami erőteljesen visszaveti a fejlődést. Ez megtöri a ritmust, visszarendez mindent, így a V kezdődik elölről. Akár többször is.

L: 2008-ban volt erre példa. Ekkor a beszakadás után nagyon sokáig oldalazott a piac. A jelzálogválság épp ezért tartott messze sokkal tovább, mint az „átlag” válság.

A fenti grafikon a S&P 500 index árfolyamát ábrázolja 1990 februárjától napjainkig. Az összes szürke függőleges csík a bármilyen okból megjelenő válságot mutatja. Ahogy te is láthatod, jelenleg a koronavírus okozta visszaesés nem az első a sorban. Volt előtte bőven hasonló. Tehát a piacon megfigyelheted, hogy ciklusokban működik. Egy relatívan rövid visszaesést egy viszonylag hosszabb emelkedés követ, majd újra egy visszarendeződés következik. Benne lenni nem jó, de az általa elérhető nyereséget elköltve viszont kárpótolva érzed magad.

Hogyan néz ki egy „átlagos válság” forgatókönyve?

A legtöbb piaci visszaesés 1-2 évnél nem tart tovább. Találhatsz kivételeket, de ők sem tartanak örökké. A legtöbb piaci emelkedés pedig akár 10 évig is eltarthat, de utána törvényszerű egy visszarendeződés.

Így alapvetően 3+1 dolgot már fixen tudsz:
– lesz válság, csak nem tudni mikor (ha épp benne vagy, akkor a végét nem tudod, és a következő elejét sem)
– nem tart örökké, utána emelkedés jön
– közben valószínűleg marha rosszul fogod magad érezni, de az ember már csak ilyen, a bizonytalanságot nem csípi.
– és a +1: bárki, bármit mond, hogy a szomszéd mennyit veszített a befektetésein, akkor tudhatod, hogy valószínűleg kiszállt, eladott mindent, és a veszteséget realizálta.

Mielőtt tovább mennénk, szépen kérlek, hogy kockázatosabb befektetésekbe, pusztán a hozam kedvéért véletlenül se tegyél olyan pénzt, ami éven belül szükséges. (Az ennél hosszabb időtáv már egyedi élethelyzet függvénye.) Akkor se tegyél így, ha a szomszéd gyerek, aki 3 napja avanzsált pénzügyi tanácsadóvá, azt mondja, hogy mekkora biznisz.
A gyors meggazdagodást kezdőként felejtsd el. Tapasztalat nélkül kb annyi az esélye, mint ha bemennél egy kaszinóba. Ott is nyerhetsz, de sokszor a bank visz mindent. Itt is ugyanez lenne. Inkább a kapcsolat menün keresztül kérj segítséget.

Nos, ha mégis az eladás mellett döntesz, akkor tudd, hogy csak akkor tedd meg, ha a megélhetésedhez muszáj, vagy ha az a valami más többet hoz 2-3-5 éven belül, mielőtt még a piac magához térne.

Az eddigi válságok hatása

Egy befektetés esetén nyilván a nyereség elérése a cél. Ezt relatívan könnyen meg lehet tenni a pénzpiac eszközeivel.

Arról, hogy hogyan termel pénzt a pénz- és tőkepiac, már írtam. Ezen az oldalon láthatod, hogy valós, kézzel is fogható piaci folyamatok állnak a pénztermelő képesség mögött.
Az is szembetűnő, hogy sokkal több olyan év van, amikor az árfolyamokon nyereség érhető el, mint amikor veszteség.

Hozzáteszem, amikor minden zuhan, neked nem muszáj mindent eladni (sőt, egyáltalán nem is javasoljuk), így nem realizálod a veszteségeket. Ha kivársz, az árfolyamok “magukhoz térnek”, te pedig zsebre teszed a nyereséget. De gondolj bele, hogy ha a válság mélypontja környékén beszállsz, vagy vásárolsz még, akkor a többiekhez képest mennyivel jutsz előrébb a válság végére?

Épp ezért most 2 válság “eredményességét” vizsálva a cikk végére látni fogod, hogy nem akkora nagy katasztrófa a visszaesés. Mi több, ha tudod kezelni, még akár örülni is fogsz neki.

 

 

Vizsgáljuk meg 2 válság hatását

Visszamehetnénk egészen az 1930-as évek válságáig, de mivel viszonylag kevesen vannak, akik akkor már befektettek a világgazdaságba és még most is élnek, így maradjunk a 2000-es évek történéseinél. Most 2 eseményt nézünk meg:
1. A Dot-com visszaesést, amely az indexben 1 évig volt negatív hatású, de az index az eredeti szintjét közel 7 év alatt érte el.
2. A jelzálog-krízist, amely másfél évig volt krízisként jelen, ennek az indexnek az eredeti szint utoléréséhez szintén 7 év kellett.

Vegyük azt, 1.000 dollárt fektetsz be évente, mindig januárban. Ez nagyjából 300.000,- Ft-nak felel meg, a 2000-es évek elején is kezelhető és hihető volt a nagysága.

A példában 2 esetet nézünk meg.

(A) eset: A válság kirobbanása előtt 1 évvel döntesz úgy, hogy céljaid vannak, és neked is ideje lépni,
(B) eset: 5 évvel a válság kirobbanása előtt kezdesz el későbbiekre félretenni.

  • Nézzük meg, hogy a TV-ben is szajkózott piaci visszaesés mellett mekkora tényleges esést látsz a saját számládon
  • Mennyi időre volt szükség ahhoz, míg a „pénzédnél lettél”, tehát mennyi idő után tudtál volna úgy kiszállni, hogy legalább azt visszakapd, amennyit betettél
  • Ha úgy döntesz, hogy a terveid úgyis hosszútávúak, és folytatod a megtakarítást, akkor mit értél volna el, mire a válságnak vége.

Dot-com válság

A válság előtti csúcs ennél az eszközalapnál 2001 májusában volt, ezt 2007 januárjára érte utol.

Válság előtti csúcs:
Legalacsonyabb érték:
Visszaesés:
Válság utáni új csúcs:
Időtáv:

1817,17
1158,51
36,24%
1828
7 év

Kicsit lassabban érte magát utol a piac, mint ahogy az azt megelőző időszakokban, de végülis megtörtént.

Dot-com válság hatása a befektetésre
Forrás: saját rajz

Itt a kék árnyalataival jelöltem azt az értéket, amit befektettél, és ehhez viszonyítva mutatják a meleg színek, hogy mi is az, amit időközben láthattál.

Akinek többet mondanak a számok, ők sem lesznek csalódottak 🙂 :

1 évvel a krízis előtt kezdesz takarékoskodni

5 évvel a krízis előtt kezdesz takarékoskodni

Krízis előtt

1944

7704

Krízis alat

1828

5153

Csökkenés

39%

26%

Nullszaldóig idő

6 év (2006 január)

4 év (2004 január)

Elért eredmény a piac visszaállásának idejére

805 (10%)

2052 (17%)

Éves hozam %

1,42%

2,42%

.

Tehát hamarabb a pénzednél vagy, mint ahogy „hivatalosan” bemondják a válság végét, és adott esetben még nyerhetsz is rajta.

A jelzálogválság

2007 októberétől zuhan az index, ugyanezt a szintet 2013-ra érte el.

Válság előtti csúcs:
Legalacsonyabb érték:
Visszaesés:
Válság utáni új csúcs:
Időtáv:

1.907,29
890,93
46,71%
1933,95
7 év

Itt is, ugyanúgy, mint fent, a színeket ugyanazon logika szerint osztottam le. Egy gyors áttekintésben látható, hogy a kezdeti növekedést erőteljes visszaesés követte.

Jelzálogválság hatása
Forrás: saját rajz

Nézzük a számokat is:

1 évvel a krízis előtt kezdesz takarékoskodni

5 évvel a krízis előtt kezdesz takarékoskodni

Krízis előtt

2.101

7.034

Krízis alat

2439

4844

Csökkenés

39%

39%

Nullszaldóig idő

4 év

4 év

Elért eredmény a piac visszaállásának idejére

+2.701 (30%)

+3.993 (30,71%)

Éves hozam %

7,50%

7,92%

Mi az, amit te is meg tudsz tenni saját magadért?

Az első és talán a legfontosabb, hogy maradj nyugodt. Akkor is, ha épp cigánygyerekek potyognak az égből. Elvégre ha idegeskedsz, akkor impulzusszerűen tudsz jellemzően olyan döntést hozni, amelyet később megbánhatsz. A világgazdaságra viszont vajmi kevés ráhatásod lesz az aggodalommal, így csak és kizárólag magadnak árthatsz.

Ha van befektetésed, akkor bízz az azt kezelőben. Ha esetleg nincs olyan, akihez fordulhatsz, akkor kérdezz tőlünk

Ami nagyon fontos: ha épp nem a közvetlen megélhetésed miatt muszáj mindent készpénzre váltanod (különben szó szerint éhen halnál), akkor kérlek, ne adj el semmit pánikból. Ekkor ugyanis realizálod a veszteségedet, amit később sokkal nehezebb visszatornáznod.
Ha kivársz, helyrebillen minden még akkor is, ha ezt a közepén nehéz elhinni.
Ez a visszaesés számodra nagyon jó lehetőség, hogy „bespájzolj”. Akár a jelenlegi befektetésednél, akár máshol. Épp Black Friday van, így jó ötlet tud lenni, ha pluszban elhelyezel még pénzt. (Nyilván megfelelő átgondolás után, véletlen sem ész nélkül!)

Ha még nincs befektetésed, de érdekel, hogyan tudsz te is nyerni, akkor itt az idő lépni. Ennek alapvetően 2 feltétele van:
1. Legyen elegendő tartalékod  egy esetleges vészhelyzetre. Ezzel megoldod, hogy ne okozzon problémát az se, hogy ha pont akkor történik veled valami váratlan, amikor az árfolyamok épp lent vannak.
2. Vagy saját kútfőből, vagy segítséggel, de tudd, mit csinálsz. A kapcsolat menünél elérsz minket, szívesen válaszolunk. Összevissza kapkodásból csak összevissza eredmény lesz, tervszerű cselekvésből viszont most komoly nyereséged tud lenni.

Összefoglalás

Black Friday a befektetésben
Forrás

Mindkét eset azt mutatta, hogy a rendszeres megtakarítás pillanatnyi értékét ugyan visszaveti a krízis, de egyrészt hamarabb van „pénzénél” az ember, mint mire bemondják a válság végét, másrészt mire arról kezdtek cikkezni az újságok, hogy most már hivatalosan is vége van a válságnak, addigra emberünk nem csak, hogy nullán volt, hanem eredményt is el tudott érni.

A válság így nem más, mint egy nagy „kiárusítás”

Addig, amíg a standard Black Friday esetén egymást tapossák az emberek, hogy vegyenek mindent, azt is amire semmi szükségük, itt ugyanazon jelenség a kisbefektetők esetén pont azt eredményezi, hogy egymást tapossák, hogy eladjanak. Azt is, amire szükségük van.
És nyomott áron szerintetek ki az, aki megveszi? Igen, jól gondolod. A hozzáértők, tehát a nagybefektetők.
És ne, ne kezdd szidni a multikat, meg a gazdagokat. Inkább vegyél róluk példát, mert nem pusztán szeretetből vásárolnak, hogy a kicsiknek nem kell, akkor legyen, aki megveszi.

Kérdések:

  1. Mit gondolsz, miért száll ki veszteséggel sok ember a befektetéseiből?
  2. Van-e személyes tapasztalatod ezzel kapcsolatan? Ma csinálnál-e bármit másképp?
  3. Te hogyan profitálnál egy válságból? Belevágnál-e a válság közepén a befektetésnek?

Szívesen olvasom kommentben a véleményedet. Konkrét kérdéseddel lépj velünk kapcsolatba.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló The advantage of a crisis
Német zászló Der Vorteil einer Krise
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.