Barion Pixel

A pénz Maslow piramisa

Hogyan építs fel stabilitást a Maslow piramis segítségével?

A pénzügyi Maslow piramis ugyanúgy, mint ahogy a hagyományos Maslow piramis, az élet szintjeit írja le egymásra épülve, egymás után felépítve. Csak itt pénzügyi szemléletből tekintve. Itt egyre több és több pénzre lesz szükséged a fentebb lépéshez, elvégre az alatta levő szinteket nem veszélyeztetheted.

A pénz Maslow piramisa
Sok helyen hallani, hogy ha van egy álmod, akkor dolgozz érte, tegyél félre, és valósítsd meg. Legyen ez mondjuk egy álomnyaralás, nézd meg az árát, akár foglald le az utat, de bőröndöt már most vegyél. Ahányszor meglátod a bőröndöt, emlékeztetni fog téged az utazásra. Ha meg le is foglaltad az utat, befizetted az előleget, akkor a fizetési kötelezettség is ott ketyeg, és fog téged az álmaid felé hajtani.

Meglátásom szerint ez nem pont így működik. Valószínűleg ha a saját pénzügyi stabilitásodért küzdesz, akkor fontosabb lesz a folyton beázó tető megjavítása, mint egy külföldi álomút. Elvégre a lenti Maslow piramis szerint is fontosabb a biztonság, mint az önmegvalósítás. Ha esetleg el is mész saját pénzből, nem fogod élvezni tiszta szívből az utat, ha tudod, hogy odahaza közel sincs minden rendben. Sőt, valószínűleg ki sem fogod fizetni, ha épp beázik a tetőd.

De nézzük sorra, hogyan épül fel a piramis. Enélkül nem fog működni alapvetően semmilyen befektetés, és ha hiteled van, akkor sanszos, hogy az is a fejedre fog borulni. Ezt a sémát megfelelően alkalmazva sikeresen tudsz a hosszútávú és a rövidtávú céljaid között egyensúlyt teremteni.

Maslow piramis
A pénz Maslow piramisa

A stabilitásodat szolgáló részek

1. Túlélési pénz, ami a Maslow piramis fizikai túlélési szintje

Ez a szint a puszta fizikai túlélésedről szól. Mennyi pénz kell ahhoz, hogy

  • enni tudj,
  • lakj valahol
  • ha gyógyszert szedsz rendszeresen, akkor mennyi kell ehhez

Tehát enélkül konkrétan a szinte biztos halál várna rád. Itt az élelmezésnél ne számolj bele semmi olyat, hogy összejártok a baráti körrel kerti grillre. Csupán olyat, hogy hányan vagytok a háztartásban, és minimálisan mennyi a havi élelmezés.

Ha “csak” itt tartasz, akkor valódi biztonságról nem beszélhetünk. Ha rátekintesz az ábrára, akkor láthatod, hogy ez még csak a fizikai túlélés szintje. Fizikai túlélés nélkül nem képzelhető el semmilyen álom megvalósítása (ki hitte volna?), így tudnod kell, hogy mi az a szint, ami alá már nem mehetsz.

2. Biztonsági pénz

Ez a szint magába foglalja a költségvetést, a pénzügyi egyensúly megtartását. Itt épül fel a vésztartalékod is, és lehetőséged van az egészséged fenntartására (pl. fogorvos) is.

Ez a hagyományos Maslow piramisnál a Biztonság szintje, így itt épül fel minden, ami a biztonságodat szolgálja. Ennélfogva ez a rész nem csak a rövidtávú biztonságodat adja. Itt tudod megtervezni a nyugdíjadat, itt gondoskodsz biztosításokkal arról, hogy amid van, az meg is maradjon, valamint a biztosításoknál nem csak a tárgyakat, hanem saját magadat is levéded. Így itt az életbiztosítás, baleset biztosítás és az egészségbiztosítás is kiemelt szerepet kap.

A költségvetésedbe benne van a lakhatásod fenntartása mellett annak fejlesztése is. Így akár egy felújítás költsége is itt van.

Ha ezt az összeget csökkenteni szeretnéd, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy átnézzük a meglévő szerződéseid ár-érték arányát. Sok helyen derült ki, hogy már fölösleges tételeket is fizetett az ügyfél.

3. Szabadság pénz

Ez a hagyományos Maslow piramison a “szociális szükségletek” szintje.

A pénzügyi piramisnál itt az élet apró örömeit tartalmazza, ami által valamelyest szabadnak érzed magad. Ez lehet egy nyaralás, de itt már az első pont élelmiszer költségéből kihagyott barátokkal együtt elfogyasztott vacsi is belefér.

 

 

A növekedésedet szolgáló részek

4. Ajándék pénz, ez már a hagyományos Maslow piramis Elismerés szintje

Furán hangozhat, hogy most miért nem az álompénz jön most. Elvégre a saját fizetésedből általában magadnak teszel félre.

Ez a szint a hagyományos Maslow piramison az “elismerés szintje”. Ha valakin segítesz, mert mondjuk beteg, vagy valamilyen problémája van (pl. elvitte a vihar a házának tetejét), akkor valamilyen szintű elismerést zsebelhetsz be érte. Lehet, hogy nem ünnepelnek téged zajosan, de a jóérzés fix, hogy meglesz.

Erről az összegről valaki más javára mondasz le. Ez a valaki más lehet, hogy a saját gyermeked, és a taníttatását fizeted ki ebből. De ez az a pénz, amellyel bajba jutott szeretteidnek, ismerőseidnek segítesz. (De akár segíthetsz vele ismeretleneknek is.)

Mire ezt a szintet eléred, már megvan a stabilitásod, így ez az a pénz, amelyből egy vállalkozást elindíthatsz. Egy vállalkozás ugyanis kockázatot rejt magában, így az sem kizárt, hogy ennek az összegnek részét vagy egészét sosem látod viszont.

A vállalkozás viszont nem az önmegvalósítás. Kevés embert láttam, aki azért lett vállalkozó, mert szeretett volna magának egy céges adószámot, és szeretett volna a vállalkozása után is adózni. A vállalkozást jellemzően azért indítod, mert van egy célod, egy álmod, amihez ez egy eszköz. Erre viszont kell egy olyan tőke, amit kockáztathatsz a növekedésed érdekében.

5. Álompénz

Ez a hagyományos Maslow piramis csúcsa, azaz az önmegvalósítás.

Jelentsen ez számodra bármit, itt tudod elérni. Amikor már minden más rendben van.

Ehhez pénz is kell, így az önmegvalósítás, azaz életed álmát akkor tudod jóérzéssel megvalósítani, ha amúgy biztonságban és szabadon élsz, valamint a környezeted is rendben van. Ahhoz, hogy saját, tényleg nagy álmaidat megvalósítsd, valószínűleg jelentős tőke is kell. Ezt az összeget pedig úgy tudod megvalósítani, ha nagyobb kockázatot vállalsz, mint egy stabilitást szolgáló összegnél. Ekkor nem neked kell a saját álmaidért teljes egészében megdolgoznod, de neked kell tudnod, hogy mennyi idő áll a rendelkezésedre. Ahhoz, hogy képes legyél ezt megtenni, saját magadat is neked kell ehhez képezned.

Kérdések:

  1. Te jelenleg melyik szinten érzed magadat?
  2. Hogyan hangolod össze a szinteket annak érdekében, hogy a Maslow piramison fentebb léphess?
  3. Mit gondolsz, vállalkozóként hogyan néz ki ugyanez a piramis?

Ha kérdésed van, itt tudsz velünk kapcsolatba lépni. Véleményedet szívesen olvasom kommentben is.

 

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Maslow pyramid of money
Német zászló Die Maslow-Pyramide des Geldes
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.