Barion Pixel

A Cash Flow management

Cash Flow management: mire tudod használni?

A Cash Flow management a vállalkozásod életében fölöslegesnek tűnhet, elvégre folyamatosan változik. Csak halkan jegyzem meg: ha ezt a folyamatot is tervezed, vezetőként kevesebb meglepetés fog téged érni.

A Cash Flow management

A Cash Flow management jelentése

A Cash Flow management az a folyamat, amelynek során nyomon követjük, hogy mikor és mennyi pénz érkezik a vállalkozásba, valamint mikor és mennyi pénz távozik onnan. Ez segít megbecsülni, előre jelezni (leggyengébb esetben is „megjósolni”), hogy a jövőben mennyi pénz áll majd a céged rendelkezésére.
Mivel itt is a kiadás-bevétel egyensúlya a fontos, így valamelyest hasonlít a családi költségvetésnél tárgyaltakhoz. Ha nagyon picike a céged, akkor a családi költségvetéshez készített exceltábla is nagy segítséget jelent a számodra, hogy átlásd a saját céges működésedet.

 

költségvetés tervezés excellel

Töltsd le a tervezőt

 

A Cash Flow management a tervezésen és az előrejelzésen kívül segít meghatározni, hogy a vállalkozásnak mennyi pénzre van szüksége a kiadásai (szállítók, hiteltörlesztés, bérek, stb kifizetése) fedezetéhez.

A készpénz vagy azzal egyenértékű eszközök (pl bankszámlán tartott pénz) minden vállalkozás éltető eleme. Ha ez nincs, minden más működési terület leállhat.

Pont amiatt, mert a likviditás fenntartása a vállalkozásod életében elsődleges, érdemes gyakran rátekinteni a Cash Flow terveidre, így megbizonyosodhatsz arról, hogy folyamatosan és elegendő pénzed van a működéshez. Elvégre jó esetben (azaz tervezett esetben) a beáramló pénzek nagyobbak, mint a kiáramlás.

A Cash Flow management emellett az a kiegészítő folyamatot is jelenti, hogy biztosítja a többletforrások bölcs befektetését, hogy optimális hozamot érjen el a többlet tőkéből.

Mit nem jelent a Cash Flow management?

Fontos megértened, hogy bár megfelelő Cash Flow management nélkül szinte lehetetlen nyereséget elérni, de ez önmagában még nem egyenlő a nyereséggel.
Egy vállalkozásnak lehet pozitív a pénzforgalma, de év végére mégis veszteséggel zárhat.
A Cash Flow tervezése során a fizetési kötelezettségeidet és a bejövő pénzáramokat igyekszel minél zökkenőmentesebben összehangolni.

A Cash Flow management fő célja

A fő cél annak biztosítása, hogy a vállalkozásod ne kerüljön készpénzhiányba.
Nem lehetsz késedelemben a hitelezőkkel szemben (legyen az akár a bank, akár mondjuk az a beszállítód aki már rég leszállította a terméket, de te még nem fizetted ki, azaz ezt kvázi hitelbe kaptad). Ugyanúgy a bevételek oldalán sem lehet olyan, hogy a vevőid jellemzően túl sokáig nem fizetnek neked. Ekkor akár te, mint vezető veszed kézbe a dolgokat, vagy egy idő után a pénzügyi vezető feladata, hogy erre figyelmet fordítson.

A Cash Flow management jelentősége

Egy tanulmány szerint a vállalkozások mintegy 80%-a a rossz pénzkezelési gyakorlat miatt bukik meg. Magyarán később jön be a bevétele, mint ahogy muszáj lenne fizetnie, és ez a likviditási probléma a felszámolásukat eredményezi. Ez szerintem már önmagában is mutatja a fontosságát, de nézzünk bele mélyebben is.

Szolvencia (és ezzel együtt a hitelképesség)

Egy vállalkozás életében a hitel messze sokkal több, vagy éppen más funkciót tölt be, mint a magánszemélyek életében, elvégre itt az adózás kérdésköre is szerepet játszik, valamint jellemzően a felvett összeg többszörösét képes megkeresni a vállalkozó.

A pozitív pénzforgalom a bankok szemében egy nagyon jó pont, mivel ez számukra azt jelenti, hogy a vállalkozás stabil és kiszámítható működésű. Egy ilyen cég pedig sokkal kevesebb rizikót jelent a banknak, így szívesebben hagyják neki jóvá a hitelkérelmet, de akár egy kicsivel alacsonyabb kamatot is felkínálhatnak.

Egy vállalat hitelkérelmének értékelését a scoring erősen befolyásolja. Ekkor a pénzügyi beszámolóidat nézik meg az elmúlt évekre visszatekintve. Ha ezekben a stabilitás jeleit látják, akkor az magasabb scoring értéket jelent.
Emellé egy megfelelő üzleti tervet benyújtva (ahol a jövőre nézve írod le, hogy mit szeretnél kezdeni a bank pénzével) sok bank szemében leszel jó ügyfél. Ez számodra előny akkor is, ha nem akarod magadat rommá hitelezni. Elvégre megfelelő pozícióból indulva akár a bankok versenyezhetnek majd érted. Érted?

Bizalmi kapcsolatok erősítése

A szállítók felé

Az a cég, amely a szállítóinak mindig rövid határidővel és pontosan fizet, abban jobban megbíznak majd a szállítói is, és más partnerei is.
Ez számodra több irányból is előnyt jelent azon túl, hogy nyilvánvalóan jó érzés, ha jó kapcsolatban vagy a partnereiddel, nem pedig gyomorgörccsel veszed fel a telefont:

  • esetleges fizetési nehézség megfelelő Cash Flow management esetén is létrejöhet (akár önhibádon kívüli események miatt is), egy ilyen helyzetben türelmesebbek lesznek veled
  • egy jó vevőt te is szívesen tartasz meg, ugyanígy a szállítóid (akiknek te vagy a vevője) szívesebben fognak megtartani téged
  • céges fejlesztésnél, amikor sok a bizonytalanság, könnyebb velük megállapodnod egy esetlegesen hosszabb fizetési határidőben (amit nem muszáj használnod, de a tartalék mindig jól jön)

A munkavállalók felé

Bár a munkabérek kifizetését törvények szabályozzák, de itt is ugyanaz érvényes, mint a szállítóknál. Elvégre ez is egy fizetési határidő. Egy pénzügyileg stabil cég, amely pontosan és kiszámíthatóan, akár már a hó elején fizet, magasan tartja a munkavállalók morálját.

Sok helyen a túlterheltség miatt mondanak fel a dolgozók, amikor (fizetetlen) túlórákkal sem érik utol az előírásokat, mert 2 vagy akár több ember feladatát látják el. Egy pénzügyileg stabil cég megengedheti magának, hogy a megfelelő vagy közel optimális létszámot foglalkoztassa, ezzel pedig könnyebb lesz új munkatársakat felvenned és a régieket is megtartanod.
Ha nagyvonalú tudsz velük lenni akár fizetéselőleg, akár céges rendezvények vagy jutalmak szempontjából, az szintén a munkaerő-megtartást segíti elő.
Ez pedig a céges kultúra része, ami tőled indul. Mivel mindig drágább felkutatni és betanítani egy új dolgozót, célszerű a fluktuációt alacsonyan tartani. A munkaerő-megtartásról bővebben is tudsz olvasni.

Több marad a kasszában

A verebek is akkor csiripelnek, amikor alszik a csősz.
Ezt 100%-ig nem tudod kiküszöbölni, mindig lesz, aki magáncélra is a céges nyomtatót használja, vagy épp az otthoni wc papír szükségletét is a munkahelyi rovására oldja meg. Ezeket viszont neked kell finanszírozni. A kisértékű lopások és egyes eszközök „nyomtalan eltűnésének” visszaszorítása a megfelelő ellenőrzéssel a legkönnyebb.

Tőkebefektetés

Megfelelő Cash Flow managementtel több pénz lesz a számládon, mint amit az adott pillanatban szükséges felhasználnod. Ezen természetesen nem csak ülsz, mert akkor a bank fogja használni, hanem valahova befekteted.
Egy olyan vállalkozás, amely jól kezeli a pénzét, rendszeresen elkülönít nem csak vésztartalék-képzésre, hanem olyan befektetésre is, amelynek hasznai túlmutatnak az adott üzleti éven.
Ezt tőkebefektetésként megteheted a saját vállalkozásod fejlesztésébe is, ennek tipikus felhasználása az élettartam- vagy értéknövelő felújítás, vagy új eszköz beszerzése. (Ezt CAPEX néven is megismerheted.)
A saját vállalkozásodban történt fejlesztést alaposan át kell gondolni és meg kell tervezni, elvégre költséges lehet a visszakozás. Az ideiglenesen fölösleges tőkét akár a diverzifikáció (azaz kockázatmegosztás), akár kényelmi szempontból más emberek vállalkozásába is befektetheted. Ezt legkönnyebben értékpapírszámlán keresztül teheted meg.

 

Honnan tudod, hogy megfelelően végzed a Cash Flow managementet?

Amennyiben jól végzed a Cash Flow management lépéseit, akkor érezni fogod az eredményt 🙂

Mindemellett a vállalkozásod számviteli beszámolóiban (pl. mérlegében), és ezzel együtt a pénzügyi mutatóiban is pozitív változás fog beállni. Legelőször nyilván a likviditási mutató kezd javulni, majd ha a már meglévő hosszútávú terhek nem döntik romba az eredményedet, akkor a többi is szépen lassan változik.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.