Barion Pixel

Mire jó a működésfejlesztés?

Hogyan kezdj hozzá a céged működésének fejlesztéséhez?

Vállalkozó lettél, mert imádod a vállalkozói létformát, de utálod, hogy nem pont azt kapod, mint amiért belekezdtél. Esetleg irigyled azokat, akik 8 órát dolgoznak csak és szabadságra is el tudnak menni.
No ekkor jön jól, ha egy külső szempontból látod, mit lehet jobban, hatékonyabban tenned. 

Működésfejlesztés

Ismerős a helyzet?

 • Próbálsz a legtöbbet kihozni a cégedből, de folyamatosan falakba ütközöl. Érzed, hogy valami lehetne jobb, de ötleted sincs, hogy mit is kellene tenned, elvégre a cégvezetést nem iskolában, hanem a saját bőrödön tanulod.
 • Elindulsz valamerre, de … , és mindig ott a de, ami sok-sok pénzedet emészti fel.
 • Meghallgatsz egy csomó előadást, lelkesedve el is indulsz – a rossz irányba.

Ez pedig nem csak az önbizalmadat, hanem a likviditásodat is keményen megtépázza.

Szeretnéd ezt a „fejlesztési költséget” minimalizálni és az üvegplafont átlépni?

Vendégem ma az Ops&Roll csapata, akik ilyen helyzetekben dobnak mentőövet a vállalkozóknak.

 

Az Ops&Roll Group csapata:

Pecséri Melinda
BUSINESS COACH,PROJEKTMENEDZSER

Varga Bence
ÜZLETI TANÁCSADÓ, VEZETŐ PROJEKTMENEDZSER

Borda Melinda
ÜZLETI TANÁCSADÓ, A MŰKÖDÉSI FOLYAMATOK SZAKÉRTŐJE

 

Elérhetőség:

Opsandroll.com

Ezüst és arany árfolyam összehasonlítás

 

Mivel foglalkozik pontosan az Ops&roll Group Kft?

Röviden: vállalati működésfejlesztéssel, üzletfejlesztési tanácsadással és projektmenedzsmenttel.

Sok év folyamatos együttműködés és sok közös munka után fogalmazódott meg bennünk a terv, hogy vállalkozást alapítunk, mert szeretnénk hosszútávon is együtt dolgozni, azt csinálni, amihez értünk és amit szeretünk. Az Ops&roll-t hárman alapítottuk. Mindhárman más-más szakterületen vagyunk erősek, persze vannak átfedések, de széleskörűen kiegészítjük egymást szakmailag és készségek terén is.

A működésfejlesztés a szívügyünk, az a hivatásunk, hogy segítsük a vállalkozásokat a lehető leghatékonyabban, legsikeresebben és problémamentesen működni. Sok vállalkozásban kiváló szakemberek dolgoznak és közülük jópáran képesek megfelelően működtetni a vállalkozásuk folyamatait is, ugyanakkor manapság erős a verseny és nem biztos, hogy elég, ha valaki szakmailag jó. Hatékonynak, innovatívnak kell lenni, fel kell ismerni időben a változó igényeket, az ipari és társadalmi fejlődéssel együtt kell haladni.

Fő tevékenységeink a működésfejlesztés és a projektmenedzsment. A működésfejlesztésen belül a működési hatékonyság növelése, működési auditok, működési folyamatrendszer kialakítása és fejlesztése, illetve üzletfolytonossági támogatás témakörökben segítünk.

Projektmenedzsment szolgáltatásunk magába foglalja az üzleti projektek klasszikus értelemben vett vezetését és koordinálását az igény felmerülésétől a megvalósításig és az utómérésig. A szakmai hátterünkből is következik, hogy kiemelt projekt területeink a szervezeti változás, ellátási lánc optimalizálás / logisztika fejlesztés, pályázatok projektmunkáinak irányítása, modernizáció és persze a működésfejlesztés.

Honnan ismerheti fel valaki, hogy a működésén változtatni kell?

Egy vállalkozás életében a változás kiváltó okai nagyon változatosak lehetnek. Pár gyakori példa a teljesség igénye nélkül:

 1. Olyan esetek, amikor nincsenek rendben a számok, és nem az ügyfélszámok, illetve a bevétel oldal hibázik.
 2. Váratlan helyzetek, piaci események, amelyekre azonnali reagálás szükséges.
 3. Növekedés és/vagy átalakulás.

Ami fontos, hogy ha valami nem úgy megy, ahogy szeretnénk, vagy valamilyen újdonságot, fejlődést szeretnénk hozni a vállalkozásunkba, az változással jár. Ezek alapján viszonylag könnyű felismerni, hogy szükséges valamin változtatni, de hogy pontosan min, milyen mértékben, mikor és hogyan, az már nehezebb kérdés.

Miben számíthat rátok egy vállalkozás, miben tudtok ti segíteni?

Amiben mi tudunk segíteni az előző kérdés fényében:

 1. Üzleti teljesítmény indikálta változási igény esetén feltérképezzük az aktuális működést és tervet alakítunk ki a hatékonyabb, költségtudatosabb működésre.
 2. Előre nem tervezett események esetén felmérjük az üzletfolytonosság szempontjából kiemelt prioritású feladatokat, javaslatokat, áthidaló megoldásokat adunk.
 3. Növekedési, fejlesztési igény esetén elkészítjük a projekt tervet, akár a teljes megvalósítás projektmunkáit végigkövetjük, szükség esetén irányítjuk.

Minden helyzet és igény egyedi, és mi úgy tudunk igazán segíteni, hogy hamar megtaláljuk a közös hangot, a megbeszélt célokat sajátunknak tekintjük, és elkészítjük a megvalósítási, fejlesztési terveket.
El fogjuk mondani, hogy mi nem jó, hogy szerintünk mit kell máshogyan csinálni, nem kertelünk, mert számunkra fontos, hogy a partner sikeres legyen. Javaslatokat teszünk az igényeknek megfelelően. Ezután mindenki mérlegelhet, hogy a terv megvalósítását egyedül is el tudja végezni, vagy kell a részvételünk, és együtt folytatjuk a munkát. A teljes megvalósítás projektmenedzsmentjét is tudjuk vállalni, de akár eseti konzultációt, vagy mentorálást is biztosítunk, amivel hasonló hatékonyság mellett támogatjuk a megvalósulást.

Nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Az a sikeres vállalkozó, aki tudja, hogy miben jó, és felismeri, hogy miben kell segítség. A segítséget pedig értsük szó szerint. Amíg a saját szolgáltatásainkra figyelünk, kiszolgáljuk az ügyfeleket, irányítjuk a gyártást, vagy intézzük a vállalkozásunk egyéb teendőit, addig a tanácsadó dolgozik helyettünk, és elvégzi azt a munkát, amihez ő ért jobban.
Igen, pénzbe kerül, mint minden munka, de ha jobban csinálja, mint mi, akkor addig tudunk azzal foglalkozni, amihez mi értünk jobban, ami pénzt hoz. És a közös cél fontos része az is, hogy maradandót alkossunk, ami hosszabb távon is több pénzt hoz.

Milyen hatással lehet a változás egy vállalkozás életére?

A változás jó.

Ez nyilván egy közhely, de a legtöbb esetben igaz, főleg, ha saját magunk irányítjuk. Ha csak hagyjuk, hogy maguktól változzanak a dolgok, és nem lépünk időben, akkor csupán a körülményeken és a szerencsén múlik, hogy mi lesz a végeredmény.

A felismerés egy fontos mérföldkő. Ha a változás szükségessége megfogalmazódik, célszerű megvizsgálni, hogy pontosan milyen változásra van szükség, hogy mit szeretnénk elérni vele.

Amennyiben a változás a célok megvalósításával a kívánt eredményt hozza, úgy a hatása egyértelműen pozitív a vállalkozás működésére, eredményeire nézve. Például a
folyamatoptimalizálás alacsonyabb működési költségekhez vezet, ez magasabb profitot, növekedési lehetőséget (fejlesztést, bővülést) vagy akár létszámbővítést is lehetővé tesz.

Az is lehet, hogy egyszerűen a fennmaradáshoz van szükség változásra. Ezt sokan negatívan élik meg, ugyanakkor megfelelő felkészültséggel és tervekkel ebből akár erősebben is ki lehet jönni.

Ha nem vesszük észre a változás szükségességét, vagy észrevesszük, de nem teszünk semmit, az később problémákat okozhat. Érdemes tehát odafigyelni, és energiát, időt, illetve szükség esetén pénzt is belefektetni, mivel ezek hosszú távon jelentős megtérülést hoznak.

Ti mit tanácsoltok, hogyan kezdjen hozzá egy vállalkozás a működése fejlesztéséhez, optimalizálásához, mit tegyen, aki nem ért hozzá?

A legfontosabb, hogy ismerje fel, hogy fejlesztenie, optimalizálnia kell.

Határozza meg, hogy pontosan mit szeretne elérni, mi a cél.
Nagyon fontos, hogy ez mindig mérhető és, elérhető legyen, illetve, tartalmazzon határidőket is.

Mindenképpen vizsgálja meg, hogy mik a lehetőségei szakmailag, anyagilag, illetve a működés és az erőforrások szempontjából. Itt már szükséges azt is figyelembe venni, hogy milyen segítségre számíthat az ismeretségi, munkakapcsolati körökben.

Végül készülnie kell egy tervnek, ami a szükséges lépéseket összegzi, tartalmazza az idő- és költségtervet, szakemberek bevonását, ami jelentheti a különböző tanácsadóktól kezdve (pl. működésfejlesztési, pénzügyi, humán, kreatív, stb.) az építési szakembereken keresztül (pl. egy munkaterület bővítése esetén) a könyvelőig bezárólag mindenkit, akire szükség lehet. Mindenképpen fel kell mérni a lehetséges rizikót és nem utolsósorban a megtérülést is.

Mikor érdemes szakértőt bevonni?

Szakértőt célszerű bevonni bármilyen változás esetén, a kérdés inkább az, hogy milyen esetekben milyen jellegű legyen a támogatás.

Csak egyszerű példákat említve:

Ha tudjuk, látjuk, érezzük, hogy valami nem működik megfelelően, mert például nem jön a bevétel, sok a hiba a munka során, vagy nem tudjuk kiszolgálni a növekvő ügyféligényeket, de nem tudjuk, mi az oka, akkor célszerű segítséget kérni a probléma gyökerének feltárásához. Ilyen esetben a működési szakértő egy audit során vagy egy egyszerű ellenőrzési lista segítségével felméri a működést és beazonosítja a fejlesztendő pontokat.

Vagy egy másik példa:

Növekedni szeretne a vállalkozásom, tudom, hogy mit szeretnék, de nem tudom, hogyan álljak neki. Ebben az esetben nagy segítség lehet egy működésfejlesztéssel és
projektmenedzsmenttel is foglalkozó szakember.

Vagy ha egyszerűen a vállalkozás működésének hatékonyságát akarom növelni, hogy több legyen a megmaradó pénz, akkor a belső működési folyamatok optimalizálását, vagy egyéb költséghatékonyabb működést elősegítő tanácsokat szintén célszerű egy szakértő bevonásával megvizsgálni.

A legegyszerűbb eset, ha tudjuk, hogy pontosan mire van szükségünk, tudjuk, hogy ahhoz támogatásra van szükségünk, és azt is tudjuk, hogy ebben ki tud segíteni. Ez az ideális eset, és meglehetősen ritka.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor is érdemes konzultálni a megfelelő szakértővel, hiszen vesztenivalónk nincsen, a legtöbb helyen az első konzultáció ingyenes, és megfelelő partner kiválasztásával már az első beszélgetésből is sokat lehet tanulni.

Az ingyenes első konzultáció nálunk is adott, hiszen fontos, hogy előbb megtudjuk, miben számít ránk a leendő partnerünk, és mi is el tudjuk mondani, hogy mi mit tudunk ajánlani. Nem utolsó sorban fontos az is, hogy az együttműködéshez szükséges szimpátia és bizalom kialakuljon az első beszélgetés során.

Magyarországon manapság egy önálló vállalkozás a legtöbb esetben nehezen szánja rá magát, hogy szakértői segítséget kérjen.

Ennek több oka lehet, de a legjellemzőbbek ezek:

 • Bizalmatlanság: nem szeretnék, ha belelátnának a belső működésükbe, vagy rossz tapasztalatot szereztek valamilyen tanácsadás kapcsán.
 • Pénz: nincsen erre a célra elkülönített költség, vagy egyszerűen nem szeretnének erre költeni.
 • Nem ismeri fel, hogy szükség van külső segítségre, vagy nem tudja, hogy van megfelelő külső segítség.

Ha valaki úgy dönt, hogy a megfelelő szakértőhöz fordul, azzal biztosan jobban jár, mintha nem kérne segítséget szükség esetén, vagy nem megfelelő módon fogna neki megoldani egy olyan helyzetet, amihez nem ért, vagy tapasztalatlan benne.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.