Barion Pixel

Bankgarancia

Mire jó a bankgarancia?

A bankgarancia a hazai és a nemzetközi viszonylatban a legelterjedtebb bankári biztosíték.

Lényegében egy pénzügyi eszköz, egy írásos kötelezettségvállalás a bank részéről, amely szerint a bank vállalja egy harmadik fél felé, hogy ha az ügyfél nem tud eleget tenni bizonyos fizetési kötelezettségeinek vagy egyéb szerződéses feltételeknek, akkor a bank helytáll.

Bankgarancia

Egy kicsit bővebben arról, hogy mi is a bankgarancia

Ez nem más, mint a bank adott ideig visszavonhatatlan kötelezettségvállalás. Nyilván nem általánosságban, hanem a egy adott összeg megfizetésére és csak a garanciában kikötött feltételek mellett. Arra az esetre szól, ha a szerződő fél nem, vagy nem megfelelően teljesíti valamely szerződéses kötelezettségvállalását a garancia kedvezményezettjével szemben.

Ki bocsáthat ki bankgaranciát?

Nyilván való, hogy mivel a bank az, aki kötelezettséget vállal, csak az adott bank tudja kibocsátani a garanciát. A kérdés már csak a garanciavállalás iránya.

Saját (számlavezető) bank a kibocsátó

Ekkor a saját, a cég számláit vezető bank vállal visszavonhatatlan kötelezettséget egy meghatározott összeg fizetésére, ha a szerződő fél nem, vagy nem megfelelően teljesíti valamely szerződéses kötelezettségvállalását.

Ezt általában az ügyfél kéri a banktól. Ebben az esetben általában hitelszerződést köt a vállalkozás és a bankgaranciát kibocsátó bank. Tehát ez is felfogható egyfajta hitelként, még ha ez nem is az a nagyon klasszikus eset. A hitelképességet illetve a körülményeket ugyanúgy vizsgálni fogja majd a bank, mivel a vállalkozásnak egyrészt biztosítania kell a megállapodott módon a bankgarancia fedezetét, másrészt meg kell fizetnie a kibocsátót megillető garanciadíjat.

A szerződésben pedig pontosan meghatározzák a bankgarancia kibocsátásának feltételeit:

 • mikor,
 • milyen célból,
 • kinek a javára,
 • milyen összeghatárral,
 • milyen határidőre szóljon a banki fizetési ígéret.

Más bank által kibocsátott garancia

Kérheti valamely bank a saját követelésének biztosítására – természetesen ilyen bankgaranciát csak más bank bocsáthat ki. Ekkor kérheted a saját bankod segítségét a céged javára kibocsátott bankgaranciák nyilvántartásában, hitelességének vizsgálatában valamint az igénybejelentések kezelésében.

Miért van igény bankgaranciára?

A garanciák iránti igény a gazdaság és ezen belül a cégek növekedése miatt folyamatosan növekszik. Egyfelől az üzleti forgalom bővülése, másfelől az üzleti kapcsolatok terén fokozódó óvatosság hatására figyelhető meg ez a jelenség. Nem beszélve arról, hogy az állami támogatásokról megjelenő jogszabályi háttér is erősíti az igényt, hiszen sokszor alapvető feltétel a vissza nem térítendő támogatások elnyeréséhez és a szerződés megkötéséhez a támogatás ütemezésével és összegével megegyező garancia megléte.

A bankgarancia jelentős biztonságot nyújthat a tranzakcióban résztvevő feleknek, ezáltal könnyebben jön létre megállapodás. Az eladó / bérbe adó / bármely más pénzt váró fél több irányból is védve van:

 • számára igazából mindegy, hogy a partner vagy a bank fizet, a lényeg, hogy a pénz megérkezzen
 • ha már a bank bizalmat szavaz (nyilván alapos áttekintés után) a saját ügyfelének, ezt ő is könnyebben megteszi

A bankgarancia előnyei:

 • Az üzleti partnereid bizalmát erősíti
 • Nem csak az adott ügyletnél igaz a bizalom erősítése, hanem általánosságban is alkalmas lehet erre
 • Készpénzkímélő megoldás
  • Kaució, óvadék helyett
  • Szavatossági összeg helyett
  • Készpénzbiztosíték helyett (pl. szerződéses feltételeknél)
  • hatósági engedélynél pénz biztosíték helyett
  • halasztott vámfizetés esetén
 • Több más típusú fedezet helyettesítésére is alkalmas, így a folyamatokat is egyszerűsíti
 • Nem csak az ügyfeleidnek jó, hanem  neked is:
  • a saját igényeidre is lehet szabni (Lejárattal vagy akár lejárat nélkül is létezik)
  • A le nem hívott bankgarancia egy lehetőség a növekedésre. Mivel a számviteli beszámolóban összegszerűen csak a díjai jelennek meg, gyakorlatilag ez egy olyan mérlegen kívüli tétel, amely optimalizálja a lehetőségeidet.
  • A bankgarancia díja pedig adóalapot csökkentő tétel

Kinek való a bankgarancia?

Röviden tömören, annak, akinek a növekedéséhez ez nagyobb előnyt vagy több rugalmasságot biztosít, mint más féle eszköz. Ilyen lehet az, aki:

 • pályázatokon vagy tendereken szeretne részt venni
 • üzletfeleiben a bizalmat szeretné megerősíteni, vagy a bizalom elnyeréséhez szükséges egy kis plusz
 • tevékenysége engedélyezéséhez kötelező fedezetet biztosítani
 • a tevékenysége során (pl.: külkereskedelmi, jövedéki és egyéb ügyletekben) nem a saját vállalkozása forrásait szeretné lekötni

Hogyan segíti a vállalkozásod fejlesztését?

Számodra a bankgarancia ezáltal gyorsítja és egyszerűsíti a lépéseket. Arról nem is beszélve, hogy a likviditásodat is javítja például a következő módokon:

 • nem kell a pénzeszközöket óvadékként lekötnöd
 • hozzájuthatsz a szavatossági visszatartás összegéhez (amit pl.: vállalkozói díjból vagy más ellenértékből tartanak vissza)
 • akár előleget is kérhetsz a partneredtől (ennek visszafizetésére való a bankgarancia)
 • vámügyeidet is egyszerűsítheted (rendszeres árubehozatalnál így nem alkalmanként fogod rendezni a fizetnivalókat)

Az üzleti terved elkészítésekor mérlegelni tudod azt, hogy melyik az előnyösebb a számodra:

Garancia nélkül Bankgaranciával
Lekötöd a saját forrásaidat A céged likvid marad a szükséges ideig
A likviditásod pótlására esetleg más (ettől drágább) hitelterméket igényelsz. Csak a szükséges mértékig vállalsz kötelezettséget.
Nem fizeted a bankgarancia díját (ellenben a lekötött források sem dolgoznak) A bank forrásait használod, a bankgarancia díja pedig adóalapot csökkent.
Megbízható partnerek esetében gyorsabb tud lenni, de megbízható partnernél nem kell plusz garancia. Az átfutási idő miatt lassabb lehet a folyamat.
Egyes állami támogatásoktól, vámügyintézésnél optimalizálástól eleshetsz. Megfelelsz a törvényi feltételeknek és könnyebben tudsz előre tervezni.

Kisebb méretű cégek esetén talán könnyebb megoldani enélkül. Ám a növekvő népszerűség is azt mutatja, hogy bizonyos mérethatár fölött már nagyon is van létjogosultsága a bankgarancia használatának.

A bankgaranciák típusai

Feltételek szerinti bankgarancia típusok

A vállalt kötelezettség alapján két fő típust különböztetünk meg:

Feltétel nélküli, első felszólításra fizetést ígérő garancia

A bank arra az esetre vállalja a teljesítési kötelezettségét, amennyiben megkapja a kedvezményezettől az érvényesítési (igénybevételi) nyilatkozatát arról, hogy a megbízó (a bank ügyfele) nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségének

Ha te vagy a kedvezményezett, és jelzed, hogy nem voltak veled korrektek, akkor neked csak egy benyújtott nyilatkozatba kerül.

Feltételhez kötött garancia

Ekkor az igénybevételi nyilatkozat mellett bizonyos feltételek teljesüléséhez, leggyakrabban meghatározott okmányok benyújtásához van kötve a garancia érvényesítése és a fizetés teljesítése.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy célszerűbb ezt az opciót választani.

Alapügylet szerinti típusok

A bankgarancia bármilyen szerződéses feltétel biztosítására alkalmas eszköz. A garancia típusát mindig a biztosítani kívánt alapügylet határozza meg.

Ajánlati garancia (tender/bid bond)

Pályázati kiírás, ajánlati felhívás esetében kéri az ajánlat/tender kiírója, vagy a versenytárgyalásokon résztvevő, potenciális eladó (vállalkozó) bocsáttatja ki, a versenytárgyalást kiíró fél javára.

Az ajánlati garancia általában az alábbi két kockázat ellen biztosítja a tenderkiírót:

 • a tenderen induló cég lejárat előtt visszavonja ajánlatát illetve
 • az ajánlattevő megnyeri a tendert, de mégsem hajlandó a tender teljesítésére vonatkozó szerződést megkötni. (A megbízó az ajánlattevő, a kedvezményezett a tenderkiíró.)

Előleg visszafizetési garancia

Szerződésben foglalt előleg visszafizetésére, amennyiben nem vagy csak részben történt meg a teljesítés.
A garanciát kibocsátó bank arra vállal visszavonhatatlan fizetési kötelezettséget, hogy a garancia kedvezményezettjének, az általa kifizetett, szerződésben rögzített előleget visszafizeti, amennyiben a partnere nem teljesíti azt a szerződéses kötelezettségét, ami miatt a kedvezményezett a partner részére előleget fizetett.

Fizetési garancia

A fizetési garancia az szerződésében rögzített fizetési kötelezettségének biztosítására szolgál. Szállítási, adásvételi, bérleti szerződések esetében a bérlő/vevő fizetésének garantálására szokta kérni az eladó/főbérlő.

A fizetési garanciában a bank arra vállal visszavonhatatlan kötelezettséget, hogy fizet a garancia kedvezményezettjének, amennyiben ügyfele a szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget.

Itt a szereplők a következők:

 • A megbízó olyan szerződő fél, aki a másik, vele szerződő fél részére pénzösszeg fizetésére köteles: a vevő, megrendelő, bérlő, adós;
 • A kedvezményezett a megbízóval szerződő fél, pl. az eladó szállító, bérbe adó, hitelező.

Garanciális visszatartás/tartalék kiváltására szolgáló garancia

Építkezések, útépítések stb. befejeztével a megrendelők gyakorta visszatartanak egy bizonyos összeget (általában 5%-át a szerződés összegének) a vállalkozónak kifizetendő számlából azért, hogy a szerződésben megszabott garanciális időszak alatt felmerülő esetleges hibákat abból kijavíttathassák. Ez a visszatartott összeg gyakran kiváltható garanciával.

Hitelfedezeti garancia

Nagyobb hitel felvétel esetén tőke és járulékok fizetésének garantálásra a hitelt folyósító bank kérheti.

Jóteljesítési (jótállási/szavatossági) garancia

Nagyobb beruházások befejezését követően esetleges hiányosságok, hibák javítására kéri a megrendelő.

Jövedéki garancia

Jövedéki termékek előállításához, forgalmazásához, illetve az ún. jövedéki eljárásokhoz szükséges az ilyen típusú garancia. A belföldi és külföldről származó jövedéki termékek forgalmazásával kapcsolatos garanciák. Szövegüket a Jövedéki törvény határozza meg.

Szavatossági, jótállási garancia

Nagyobb beruházások befejezését követően mindig létezik egy garanciális időszak, amely alatt felszínre kerülhetnek esetleges hiányosságok, hibák, melyeket a munkát végző cégnek javítania kell. A bank arra az esetre vállal fizetési kötelezettséget, ha az ügyfele a szerződésben meghatározott időn belül nem végzi el a hibák javítását (azaz szavatossági/jótállási kötelezettségének nem tesz eleget.)
A megbízó jellemzően a vállalkozó, a kedvezményezett pedig a megrendelő.

Teljesítési garancia

Szerződés szerinti teljesítés garantálására. Gyakorlatilag a fizetési garancia másik oldala. Itt a bank nem arra vállal kötelezettséget, hogy a kötelezett fél fizetni fog, hanem arra, hogy valamilyen szolgáltatást elvégez.

Vámgarancia

Halasztott vámfizetésre, vámügynöki tevékenységre, magán és közvámraktár üzemeltetésére Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve a Jövedéki Központok javára kerül kiállításra az ilyen típusú garancia.

A garanciák szövegét az érvényes Vámtörvény és végrehajtási utasítása szabályozza. Speciális fizetési garancia, a kedvezményezett az illetékes Vámhivatal.

Viszontgarancia

Egy már másik bank által korábban kiadott garancia részben vagy teljes egészében felülgarantálására. Konzorciális és alvállalkozási szerződések esetében.

Egyéb tudnivalók a bankgarancia témájában

A bankgarancia devizaneme

Általában forint és euró a pénzneme

A futamidő

A standard bankgarancia a szerződésben vállalt időtartamra szól. Ennek ideje természetesen a projekt időtartamával van összhangban.

Amikor te nem csak 1-1 külön tervedhez vagy támogatáshoz kéred a garanciát, hanem üzemszerű működéshez, akkor is van lehetőséged választani a garanciakeret és a lejárat nélküli garanciakeret közül.

Garanciakeret és lejárat nélküli garanciakeret

Garanciakeret folyamatos garanciaigénynél könnyíti meg a dolgodat. A lejárat nélküli garanciakeret ehhez hasonló, de itt az eredeti szerződéskötésen túl csak változtatási igény esetén van szükség új szerződéskötésre, évente nem szükséges újraszerződni.

Megszűnése bármelyik fél által, rendes felmondással történik meg. Rulírozó, vagyis a lejárt garanciák után újra felhasználható a ki nem használt keretrész.

A rendelkezésre tartott garanciakeretet minden évbennlegalább egyszer felülvizsgálja a bank. Ha a keret változatlan, akkor a céged megspórolja a hosszabbítással járó adminisztrációt és az újraszerződés költségeit.

Az éves felülvizsgálat csak a bank üzemszerű működését könnyíti, valamint a szerződések monitorozását, a tényleges lejáratra nincs hatása. Bármely félnek jogában áll a garancia keretszerződést 60 napos határidővelfelmondani a szerződésben foglaltak szerint.

Fontos még megjegyezni, hogy standard esetben lejárat nélküli termékek intézményi kezességvállalás mellett nem vehetők igénybe.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.