Barion Pixel

Mi várható a mostani inflációs helyzetben?

Hogyan tudod kezelni a mostani gazdasági helyzetet, hogy minél kevésbé érintsen?

A fő kérdés, hogy hogyan tudod kezelni a mostani inflációs környezetet a saját életedben, elvégre ennek mértéke mindenkit másként érint. Mégis néhány dolog azonos lesz.

Mi várható a mostani inflációs helyzetben?

Előszó

A cikk célja a tájékoztatás, nem minősül befektetési tanácsadásnak, csupán hasznos információk lehetnek számodra, amennyiben döntési helyzet előtt állsz. Amennyiben ez téged mélyebben érdekel, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel is rendelkező munkatársunk tudjon neked segíteni.

Az infláció napjainkban

Az inflációt, mint jelenséget mostanában nem kell sok embernek bemutatni. A csapból is ez folyik, és ha csak nem egy lakatlan szigeten élsz teljes önfenntartásban (amit kétlek, mert akkor nem olvasnád ezeket a sorokat), akkor a saját bőrödön is tapasztalhatod.

Mi okozza most a magas inflációt?

Ha járatos vagy a témában, akkor tudod, hogy nagyon sok irányból indulhat az árak általános emelkedése. Ez alól a mostani helyzet sem kivétel.

A gazdaságra jelenleg is hatással van:

 • a covid időszaka alatt megjelent bőséges pénzkínálat: hirtelen megjelenhet a pénz, visszavonni csak lassabban tudják a jegybankok
 • a vásárlási kedv: amit nem tudtak megvenni / leszállítani a karantén alatt, annak egy részét most oldják meg az emberek
 • nyersanyagok szűkössége: a covid karanténja miatt sok cég csődbe ment, az ő kapacitásukra már nem lehet építeni, ez pedig árfelhajtó hatású

Ennek a cikknek a célja most nem egy elméleti publikáció az inflációról, így térjünk is rá arra, hogy az egymást erősítő okok erejét hogyan lehet mérsékelni.

Hogyan lehet kezelni felsőbb szinten az inflációt?

Szándékosan nem azt írtam, hogy kormányzati szinten. Elvégre egy ilyen rendkívüli helyzetben a fiskális politikát képviselő kormánynak és a monetáris politikát képviselő jegybanknak összehangoltan kell működnie. A megtakarítás és befektetés szintjét a jövő stabilitásába vetett bizalom éppúgy befolyásolja, mint az elérhető kamatlábak. Ezt a finom egyensúlyt kell elmozdítani úgy, hogy ne essen át a ló másik oldalára, és ne tolja recesszióba a gazdaságot.

Itt több eszköz is a rendelkezésükre áll, amelyeket működés közben te magad is láthatsz.

A gazdaság hűtése kormányzati intézkedésekkel

A gazdaságélénkítést célzó támogatások (pl. a lakossági és vállalati kedvezményes hitelek) megszüntetése, adókedvezmények kivezetése által.
Ezzel elérik, hogy normál, piaci áron vásároljanak a szereplők, azaz az addigi árhoz képest drágábban. Ekkor a vevők egy része természetesen elodázza a döntését.

Minél kevésbé van szükség a termékekre és szolgáltatásokra, annál kevésbé engedheti meg magának a kereskedő az áremelést.

Az alapkamat emelése

Az alapkamat két irányból is részt vesz ebben a folyamatban.

A befektetések oldala

Minél magasabb a pénzen relatívan kockázatmentesen elérhető nyereség, ez annál inkább ösztönzi az embereket a megtakarításaik növelésére. Ezáltal kevesebb pénz marad a gazdaságban. Ha csökken a pénzkínálat, az emberek jobban átgondolják, hogy mikor és mire költsék azt.

A hitelek oldala

Az alapkamat szintje hatással van arra a kamatszintre is, amelyen a kereskedelmi bankok a neked kihelyezhető pénzhez hozzájutnak. Minél magasabb az alapkamat, annál drágább nekik is a hitelezés. Természetesen félteni nem kell őket, az általuk kínált kamat is ennek megfelelően fog emelkedni.
Egy jóval drágább hitelkamat pedig kevesebb olyan ügyfelet jelent, akik a hitel mellett tudnak vagy akarnak dönteni, és ezek közül is kevesebb lesz hitelképes.

Mind a két irány oda vezet, hogy a gazdaság motorja kevésbé pörög, támogatva ezzel a fiskális politikát. Láthatod, hogy önállóan egyik irány sem oldja meg a problémát, ezért összehangolt tettekre van szükség.

Ennek viszont hatása lesz a te életedre is.

Hogyan hat a mostani infláció és gazdasági helyzet a te életedre? Mi a teendőd?

Nézzük először az alapkamat szintjét.

Alapkamat 2022
Forrás: MNB

Láthatod, hogy ebben az évben dinamikusan emelkedett, mostanra már a rég nem látott 10% fölött jár.

Ahogy fentebb említettem, sem a kormány intézkedései, sem pedig az alapkamat emelése nem áll meg csupán a jegybank szintjén, a gazdaságra két irányból is hatnak.

Ebben a cikkben kifejezetten magyar szempontok szerint nézem végig, hogy mi az, ami várható, mire kell készülnöd.
A következő témákra térek ki:

 • Hitelek
 • Ingatlan
 • Részvény-befektetések
 • Állampapír
 • Mi várható a magyar gazdaságban

Hitelek

A hiteleknél általánosságban megfigyelhető, hogy a bankok hónapról hónapra emelik a kamataikat, követve az alapkamat emelkedését.

12 havi BUBOR 2022
Forrás: MNB

Ennek emelkedése nagyban hasonlít az alapkamat szintjének emelkedésére.

Mit jelent a kamatemelkedés az új hiteleknél?

Az újonnan felvett hiteleknél egy már eleve magasabb kamatszintről (ezzel együtt magasabb kamatteherrel) indul minden.

Ez nem csak a lakossági oldalon igaz, hanem ahogy említettem, a cégeknél is jelentkezik. Ezért a cégek vagy csökkentik a termelésüket (szélsőséges esetben leállítják), vagy a már megkezdett gyártásnál / építésnél emelik a végösszeget. Az újonnan épített ingatlanoknál részben ezért, részben a nyersanyagok árának nagyon dinamikus emelkedése miatt egyes területeken dinamikus emelkedést tapasztalhattál meg.

Számodra az eddig leírtak több irányból is megjelenhetnek:

 • egész egyszerűen nem vásárolsz, mert nem fér bele a jövedelmedbe a törlesztő részlet: egy eleve magasabb áron kínált ingatlant egy magasabb törlesztő részlettel rendelkező hitelből szeretnél megvenni
 • több önerő szükséges, amiért vagy te magad dolgozol meg, vagy a most alacsonyabb reálhozammal dolgozó befektetéseket hívod segítségül
 • a bankok számára kockázatosabb ügyfélnek minősülsz, mivel a jövedelmedet jobban meg kell terhelni: így már csak magasabb kamatfelárral adják oda a hitelt, ami emel a törlesztőkön

Mit jelent a kamatemelkedés a meglévő hiteleknél?

A meglévő hiteleknél a kamatkockázat az, amire kiemelt figyelmet kell fordítanod. A kamat mindig a fennálló tőkére van számolva, a kamatláb emelkedésével pedig a törlesztőrészleted ugyanúgy megemelkedik, mint ahogy tette a devizahiteleseknél a devizaárfolyam emelkedését követően.

Hatása a fix kamatozású hitelekre

A teljesen fix (a futamidő végéig fixált) hitelekre az alapkamat bármilyen emelkedése vagy csökkenése egyáltalán nem lesz hatással. Jelen környezetben számodra ez jelenti a legalacsonyabb kamatkockázatot.

Hatása a hosszú kamatperiódusú hitelekre

A hosszú kamatperiódusú hitelek esetén a kamatperiódus végén a bank újrakalkulálja a kamatokat az aktuális kondícióknak megfelelően. Jó esetben ez csak évek múltán esedékes. Ezen időn belül a hiteled teljesen fix, ezt követően változik.

Kivéve, ha előtörlesztesz, amivel csökkented a fennálló tartozásodat, vagy úgy döntesz, hogy valamilyen forrásból kifizeted az egészet.

Hatása a rövid kamatperiódusú hitelekre

Bár a hitelmoratórium sokaknak jól jött, de ennek kifutása után jelentős törlesztőrészlet-emelkedést tapasztalnak meg. Ezzel a hiteltípussal vállaltad a legalacsonyabb kamatfelárat, de a legnagyobb kamatkockázatot is. Számíthatsz arra, hogy innentől éveken keresztül (míg a gazdaság vissza nem hűl, és az MNB nem csökkenti az alapkamatot) magasan marad a törlesztőrészleted.

Mit tudsz tenni, ha hiteled van, vagy hitelt szeretnél felvenni?

A hitelfelvétel előtt tájékozódj megfelelően. Kérd, és segítünk, a kapcsolatfelvételt az oldalon több helyen is megtalálhatod. Ebben a helyzetben fontos, hogy a te élethelyzetedhez leginkább idomuló hitelkonstrukcóra mondj igent. Ennél talán még fontosabb, hogy csak akkor tedd ezt meg, hogy ha elengedhetetlenül szükséges. Relatívan kevés olyan helyzet van, ami több hozamot / előnyt ad, mint amit a bank elvisz.

A meglévő hitelek esetében egyik lehetőség (ha még nem tetted) a hitelperiódus nyújtása vagy fixálása. Mielőtt rohansz a bankba, hogy ezt megtedd, tudnod kell, hogy ennek díja van, amiről a szerződésed ad felvilágosítást.

Számold ki, hogy az ezzel a lépéssel elérhető nyereség meghaladja-e a szerződésmódosítás díját.

Ingatlan

Az ingatlanpiac átrendeződik.

Ahogy fentebb már említettem, az építéshez is használt nyersanyagok ára jelentősen emelkedett az elmúlt években, ezzel „kötelezővé téve” az áremelkedést a felújításnál és az építésnél egyaránt.

Ez az egyik oka annak, hogy a már eleve magas árfekvésű ingatlanok helyett a vevők vagy kivárnak, vagy pedig más irányba indulnak el.

Az augusztusi befektetői körképben is volt arról szó, hogy a rezsicsökkentés kivezetése a piacihoz képest jóval magasabb gázárakhoz vezetett. Ez pedig az alacsony energiahatékonysággal működő házak esetében nagyon rossz hír.

Mi az, amit te magad is tudsz tenni?

Új ingatlan esetében keresd azokat, amelyek fenntartása olcsóbb. Bízva abba, hogy a magasabb vételárat meg tudod fizetni. Ez az olcsóbb fenntartás a következőkből tevődhet össze:

 • megújuló energia használata
 • passzív hőszigetelés
 • több energiaforrás használata
 • megfelelő műszaki felszereltség (pl. magas hatásfokkal működő berendezések)

Amennyiben a saját ingatlanodat szeretnéd hatékonyabbá tenni, akkor a fentiek közül bátran választhatsz. Azt a jelenérték számításával tudod kiszámolni, hogy vélhetően a meglévő megtartásával, vagy egy, akár hitelre történő felújítással jársz-e jobban.

Részvény

A hozamkilátásokat ugyan rontja az alapkamat-emelés, a reálhozamot pedig az infláció. Mégis a részvény az egyik befektetéstípus, amelyet megfelelően kiválasztva nyereséget tudsz realizálni. A részvényeknél két fő esemény az, amely hatással van az árfolyamra.

Alapkamat-emelés globálisan

Az alapkamat emelése nem csak hazánkban „trendi”, hanem az infláció visszaszorításának globális eszköze. Azáltal, hogy máshol is emelkedik az alapkamat, csökken a hitelfelvételi lehetőség és kedv is. A részvényeknél pénzbőség idején (amikor olcsó a finanszírozás) sok a tőkeáttételes, azaz hitelből finanszírozott pozíció.

A hitelek drágulásával ezek is visszaszorulnak, a részvények árfolyama pedig esik.

Gazdaságélénkülés

A gazdaság globálisan is egy rázós szakaszon ment át a covid utáni élénkülés után. Mivel az infláció kezelésének módjáról megoszlottak a nézetek, így a cégek elodázták a döntéseiket. Legkésőbb a 2022-es év második felében kormányzati és cégvezetői szinten is döntést kell hozni, amelynek árfelhajtó hatása már most látszik a tőzsdéken.

Mit tudsz tenni te saját magad?

A megfelelően diverzifikált portfólió felépítését nem lehet túlhangsúlyozni. Ha nem vagy járatos a részvénybefektetések területén, kérj egy visszahívást. Egy online találkozó alkalmával megnézzük, hogy mely időtáv és mely irány az, amely a leginkább neked való, valamint az indulásban is segítünk.

Állampapír

Sokak által kedvelt, akár hosszútávon is használt befektetési forma az állampapír.

Mindazonáltal jelenleg csak a bankbetéthez képest nyerő alternatíva. Alkalmas lehet a vésztartalékod tárolására, ám jelen környezetben értéken tartásra alkalmatlan.

Az állampapírral nem érhet veszteség? Csak mese!

Az állampapírral elérhetsz számokban kifejezett (nominális) és vásárlóerőben kifejezett (reálértéken számolt) veszteséget is.

A reálértéken számolt veszteség

A vásárlóerőben mért értékmegőrző szerepet most nem tudja bemutatni az állampapír. Ehhez ugyanis legalább annyi kamatot kellene adnia neked, mint amennyivel az általad vásárolt termékek és szolgáltatások ára fentebb ment. Ez mindenkinél más és más, a KSH által mért infláció pedig egy annyira nagyon bőséges fogyasztói kosárhoz van mérve, hogy ez csökkenti a mértékét. Pont ezért kimondhatjuk, hogy ha a KSH által mért inflációs szint alatt teljesít az állampapír, akkor garantáltan nem kapsz annyi kamatot belőle, mint amennyi kompenzációra szükséged lenne.

Ezt mérte a KSH:

Infláció 2022
Forrás: KSH.hu

Ezt tudja az állampapír kamata:

Állampapír kamat 2022
Forrás: Állampapír.hu

 

A különbség szemmel látható. Így az is, hogy keress hatékonyabb befektetési formát. Vedd fel velünk a kapcsolatot, és megnézzük, mit tehetsz.

A nominális veszteség

Állampapírt vásárolhatsz másodlagos piacon is, azaz nem az államtól, hanem valaki olyantól, akinek már van. Ezt megteheted egyesével is, és megteheted befektetési alapon keresztül is.

Állampapír befektetési alap hozama 2022
Forrás: Bamosz.hu

A fenti képen az állampapírokat is tartalmazó befektetési alapok árfolyamát láthatod. Szabad szemmel is jól látható, hogy adott esetben a befektetett tőkédet sem kaptad volna vissza. A grafikonok közötti eltérést az okozza, hogy rövid- vagy hosszú kötvényalapról beszélünk. A duráció témakörében megismerhetted, hogy minél hosszabb a hátralévő futamidő, a már kibocsátott kötvények annál érzékenyebben reagálnak a kamatváltozásra. Jelenleg az alapkamat emelkedik, ezért zuhan a kötvények ára.

Mi várható a magyar gazdaságban

Magyarország adósbesorolása

Magyarországot hitelminősítő cégek ugyanúgy értékelik, mint bármely más, hitelt felvevő magánszemélyt a bankok. Ezt nem csak azért teszik, mert az állam szeretne valamely banktól hitelt felvenni, hanem az állampapír, mint kötvény szintén hitelviszonyt testesít meg.
Az állampapírból újakat is bocsátanak ki, a régiek pedig átruházhatóak. Pont ezért fontos tudni, hogy mennyire működik stabilan az, aki a háttérben a garanciát vállalja. Jelen esetben mennyire stabilak Magyarország kilátásai.

A hitelminősítő cégek közül a közelmúltban csak a S&P foglalkozott hazánkkal. A többiek várhatóan az év későbbi felében térnek vissza hozzánk.

Az S&P jelenleg ugyan még mindig BBB minősítést adott, de már negatív kilátással.

Ez ugyan még mindig a befektetési fokozat, de már csak az alsó közepes szint. A BBB szint alatt már csak a BBB- van ebben a kategóriában. Mivel a hitelminősítők Magyarország gazdálkodását vizsgálják (mennyire stabil, és azt milyen forrásból finanszírozza), a költségvetésbe amúgy betervezett, jelentős összegű EU-s pénzek elmaradása ronthatja a stabilitást, ezzel együtt a kilátásokat.

Mit jelentene Magyarország számára a nagyobb leminősítés?

Amennyiben akár most, akár később esetleg a BBB- szintről is lentebb csúsznánk, az lavinát indítana el.

Az állampapírok eladási hulláma

Az átlag kisbefektetőt nem nagyon szokta érdekelni a hitelminősítés. De más a helyzet azokkal az intézményi befektetőkkel, akik például a nyugdíjpénztárak vagyonát kezelik. Nekik előírás, hogy csak és kizárólag a befektetési politika szerint kezelhetik a náluk levő pénzt. Ez pedig rendszerint tiltja a befektetésre javasolt szinttől való bármilyen eltérést. Azaz azt az állampapírt, amelynek kibocsátóját spekulatív szintre minősítik azonnali hatállyal eladják.

Mivel itt sokmilliárdos vagyonról van szó, ez jelentős árfolyamesést jelentene.

A forint árfolyamának zuhanása

Az intézményi befektetők nem csak a Magyarországon tevékenykedők közül kerülnek ki, és nem csak forint befizetést kezelnek. Általában az ő hazai devizájuk vagy a dollár vagy az euró. Miután eladják az állampapírt, normál esetben is visszaváltják a saját hazai pénznemükre, mivel odahaza a forinttal nem tudnak mit kezdeni.

Amennyiben ez tömegesen történik, a jegybank nem tud beavatkozni a megfelelő mértékben. Ez pedig annyit jelent egy ilyen helyzetben a számodra, hogy a forint jelentős gyengülést mutatna.

Hogyan hat a nyugdíj-előtakarékosságra a mostani helyzet?

Az Önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős veszteséget szenvedtek el az elmúlt időszakban.

A részvényportfólióban tartott összegek java része magyar érdekeltségű cégek papírjaiból tevődik össze, amelyre jelentősen hatott az orosz-ukrán háború negatív ereje. Az állampapírban tartott rész pedig az intézményi befektetők számára fenntartott állampapírban és diszkont kincstárjegyben van tartva, amikre ugyanazok a hatások érvényesek, amelyet fentebb az állampapír témakörénél a duráció kapcsán már megismertél.

Ebben a helyzetben ugyan a legfontosabb a nyugalom, elvégre nem idén használod fel az egészet akkor sem, ha idén leszel jogosult a felhasználására. A gazdaság idővel helyrebillen. Ettől független lehetnek kérdéseid, nyugodtan tedd fel nekünk, legjobb tudásunk szerint válaszolunk és segítünk téged a nyugdíjvagyonod felépítésében.

Mi lesz a befektetésekkel?

A befektetéseken elérhető hozamra jelenleg hatást gyakorol:

 • magas infláció: nehéz/nehezebb a reálértéket megtartani
 • emelkedő alapkamat: a plusz kockázatért vállalt kockázati felár csökken, így a pénz keresi az útját olyan irányok felé, ahol nagyobb hozamot remélhet
 • jelentős forintromlás: ha nem forintban szeretnél befektetni, akkor nehezebb lesz a számodra, mert csak drágábban kapod meg ugyanazt, forint befektetésnél viszont a hazai magasabb infláció okoz a befektetőknek problémát
 • bizonytalanság: még mindig tart a rázós szakasz, és amikor sok a változó körülmény, sokan inkább kivárnak

Ettől függetlenül a tőzsdéken az látszik, hogy bár rövid távon még mindig a rázós rész tart, de közép-hosszútávon már beszállási pontok látszanak.

Sok kérdést kaptam mostanában, hogy lesz-e államcsőd és ha lesz, akkor mi történik a befektetésekkel.

Jósgömböm sajnos nincs, így nem látom előre, hogy konkrétan csőd lesz-e. A különböző intézkedések hatására sokmindenki életében negatív események (pl. a rezsi jelentős emelkedése) jelenik meg, de ez nem államcsőd. A pakliban nyilván benne van, mint ahogy az ellenkezője is. Egy esetlegesen bekövetkező csődnél az állampapírok tőke és kamatfizetése vagy ellehetetlenülne, vagy csak bizonytalan ideig csúszna. Az állami tulajdonban levő részvénytársaságok pedig nagyon komoly likviditási gondokkal néznének szembe. Ugyanez igaz azokra a cégekre is, amelyek jelentős állami kitettséggel bírnak, vagy a fő megrendelőjük a Magyar Állam. Ez pedig a részvényárfolyamaikat ejtené a mélybe. Már ha meg nem szűnnek, ezzel pedig nullázzák az értéket.

Hogyan változik az inflációs helyzet?

A magyar gazdaságban az infláció jelentős részét az importált infláció teszi ki, így a devizaárfolyam kiemelkedően fontos ebben a helyzetben.

Ahogy látod az elmúlt időszakban mind az euró mind a dollár árfolyama dinamikus emelkedésen ment keresztül. Messze sokkal meredekebb lett a görbe, mint amit az elmúlt 5 évben láthattál.

Ez pedig növeli az importált inflációt is. Amíg a jegybank nem tud olyan lépéseket hozni, amellyel stabilizálja a forintot, addig a folyamat folytatódik.

USD-HUF árfolyam

EUR - HUF árfolyam

Tartsd-e inkább más devizában a pénzedet?

Távol álljon tőlem a pánikkeltés. Sem tanácsot nem adhatok így az éteren keresztül, sem azt nem mondhatom, hogy váltsd át a megtakarításaidat pl. a már régóta menekülővaluta szerepét is betöltő dollárra. Ez utóbbit azért sem mondhatom, mivel nem tudhatom, mikor változik kedvezően a forint árfolyama.

Amire viszont fel tudom hívni a figyelmedet, az a diverzifikáció. A különböző befektetési és pénzügyi eszközök a különböző gazdasági hatásokra másképp reagálnak. Ha te megosztod a pénzedet, és nem csak és kizárólag az egy lábon állás stratégiáját követed, akkor növeled a biztonságodat. Ennek végrehajtása nem mindig egyszerű, de ha kéred, segítünk. Kérj egy időpontot ehhez.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.