Barion Pixel

Hogyan védd ki a mostani magasabb inflációs szintet?

Iránytű az infláció és hatásainak kivédésére

Mit jelent számodra a mindennapi életben a mostani magasabb infláció? Mit tudsz te magad tenni annak érdekében, hogy ez a legkevésbé érintsen?

Pénzügyi iránytű

Az nagyon jó hír, hogy a covid után a gazdaság hirtelen elindult felfelé. A probléma ott kezdődik, hogy a gazdaság élénkülése törvényszerűen együtt jár az infláció élénkülésével, aminek következtében a jegybankok is folyamatosan lépéseket tesznek. A makrogazdasági adatok sok helyen megjelennek, a kamatemelésekről szóló híreket már biztosan hallottad, rólad viszont kevesebb szó esik. Épp ezért nézzük most a folyamatokat a te szempontodból.

Infláció elleni védekezés a befektetéseknél

Előszó

A cikk célja a tájékoztatás, nem minősül befektetési tanácsadásnak, csupán hasznos információk lehetnek számoda, amennyiben döntési helyzet előtt állsz. Amennyiben ez téged mélyebben érdekel, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel is rendelkező munkatársunk tudjon neked segíteni.

Mi a fontos a befektetéseknél?

Egy befektetés esetén a leginkább azt nézzük, hogy megőrzi-e a vásárlóerejét a pénzed. Az időszak elején vásárolhatsz a pénzedből egy bizonyos mennyiségű terméket. Ha a befektetés által többet tudsz venni a végén, akkor az egy jó befektetés volt, ha kevesebbet, akkor az egy rossz befektetés volt.

Mi szolgálhatja ezt a célt?

Többféle befektetési forma közül választhatsz. Ezek közül van, ami biztosan nem fog működni (mert nem erre lett létrehozva), és van, aminél van esély a számodra is megfelelő eredmény elérésére.

Ami biztosan nem megfelelő befektetési forma:

Épp ezért a bankbetétek ebből a szempontból felejtősek. Az ugyanis nem ezt a célt szolgálja, érdemben soha nem volt alkalmas arra, hogy tőkét építs vagy legalább értéken tartsd a meglévőt.

Ami megfelelően kiválasztva alkalmas lehet az infláció szintjének meghaladására

Itt a hangsúly a megfelelő kiválasztáson van, elvégre azonos eszközosztályon belül sincs két teljesen azonos befektetési eszköz.

Számtalan és még egy lehetőség közül választhatsz a befektetési lehetőségek közül, ami szóba jöhet, ezek különböző módon és időtávon alkalmasak (vagy épp alkalmatlanok) az infláció szintjének meghaladásához. Ilyenek lehetnek pl.:

Ma a kötvényeket és a részvényeket nézzük át, valamint érintjük az ingatlanokat is. Ezen logika alapján fogod tudni legalább nagyságrendileg, hogy ha neked más jellegű befektetésed van, akkor mit várhatsz tőle.

Az infláció hatása a kötvényekre

Nézzük a mostani folyamatokat a világgazdaság jelentős részét kitevő Amerikai Egyesült Államok példáján keresztül. Az ábrán az 5 éves államkötvények kamata látható. A futamidő csak kiragadott, más időtávokon is hasonlót látnál. Ezen is láthatod, hogy az 1980-as évek óta folyamatosan csökkentek a kamatok. És érdembeli emelés most sem tapasztalható ebben.

5 éves US államkötvény
Forrás

 

Ha megnézzük az infláció szintjét szintén az Egyesült Államokban, akkor azt láthatod, hogy szintén a 80-as években volt egy elég magas szint, majd azóta szépen lassan csökkent a szintje.

Infláció szintje az Egyesült Államokban
Forrás

A két görbe szinkronban van, ezalól csak a mostani események a kivételek. Most ugyanis az infláció szintje jelentősen meghaladja az állampapírokon elérhető hozamot nem csak a tengerentúlon, hanem sok más helyen is, köztük idehaza. (Erről bővebben az állampapírokról szóló részben már volt szó)

Az állampapírok hozama a vállalati kötvényeknél is fontos, lévén hogy az állampapírt tekintjük a benchmarknak, azaz ehhez viszonyítjuk a vállalati kötvényeket is.

A kötvény hitelviszonyt testesít meg, a kötvények megítélésénél pedig többek között a kibocsátó hitelminősítése is sokat nyom a latba. Egy jobb hitelminősítéssel rendelkező cég esetében a hozam valamivel az állampapírok hozama felett lesz egy minimális mértékben. Egy rosszabb minősítéssel rendelkező cég ugyan többet fog neked kínálni, de ebben az esetben magasabb a csőd valószínűsége is, amely bekövetkeztekor te nagyon kis valószínűséggel fogsz bármit is kapni.

Mi a gond most a kötvényekkel? Miért veszíthetsz most rajtuk?

A kötvények évtizedeken keresztül a mérsékelt kockázatvállaláshoz ajánlott eszközök voltak. A velük kapcsolatos kommunikáció az utóbbi legalább 30 évben az volt, hogy ha olyan hozamot szeretnél elérni akár az árfolyam, akár az időközönként esedékes kamat útján, ami infláció fölött hoz, de nem szeretnél akkora rizikót vállalni, mint a részvényekkel, akkor a vállalati kötvény kitűnő választás a számodra.

És ez igaz is volt nagyon sokáig. Épp ezért nagyon sokan fektettek kötvényekbe. Akár vállalati kötvénybe, akár állampapírba. A jelenlegi inflációs szintnél viszont a sokat hangoztatott alaptézis megfordulni látszik, és sok esetben a kötvény mégsem annyira jó a jelenlegi környezetben.

Mivel a mostani, magas infláció még egy darabig velünk marad, a régebben, ehhez képest alacsonyabb kamatszinttel kibocsátott kötvényeken két irányból is veszíthetsz.

Kamatszinten keresztül

Az egyik irány, hogy az általuk fizetett pár %-os kamat nem éri utol az infláció aktuális szintjét, így nem fogsz annyi pluszt kapni a pénzedre, mint amennyivel annak vásárlóereje romlik.

Az árfolyamon keresztül

A másik irány az árfolyam. A duráció fogalmán belül megismerhetted, hogy a piaci kamatláb a már kibocsátott kötvények árfolyamára hogyan hat.

Ha a piaci kamatláb növekszik, az a kötvények árfolyamát jellemzően csökkenti. Minél hosszabb a kötvény még hátralévő futamideje, annál erőteljesebb ez a hatás. Márpedig most a növekvő inflációs szint miatt ezt fogod megtapasztalni.

Jó ötlet-e az állampapír?

A fix hozamú állampapírra ugyanazok a hatások lesznek érvényesek, mint ami már eddig elhangzott. Azaz ha ezt választod, akkor a futamidő függvényében annyi időre fixáltad a kamatot. Ez emelkedő hozamszintnél nem feltétlen jó ötlet. Az állam nem termelő vállalkozás. Az állampapírral az államnak adsz kölcsön, de nem tudja kitermelni a kamatot. Egyetlen megoldása van, hogy ha nem akar csődbe menni, hogy ezt a pénzt elinflálja. Azaz érdemben nem fogsz tudni többet kapni a pénzeden.

Jó megoldás-e az inflációkövető kamat választása?

Az infláció követő kamatozással már egy fokkal jobban jársz, mivel

  • követik az emelkedő elvárt hozamszintet: az árfolyamukra sem fog annyira negatívan hatni az infláció emelkedése.
  • a te veszteséged is kevesebb, már ami a vásárlóerőt illeti.

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy ez a választás joli joker lenne mindenki számára.

Az infláció szintjét egy átlagos kosárhoz igazítják, ennek szintje a KSH jelentése szerint októberben 6,5% volt. Ha megnézünk pár terméket, amit egy átlag háztartásban is megtalálsz, akkor a következőket látod a 2020 októberi és az idén októberi átlagárak között.

Árucikk neve 2020. október 2021. október Változás
Kenyér 325 Ft / kg 360 Ft / kg + 11%
Tojás 434 Ft / 10 db 469 Ft / 10 db + 8%
Cukor 244 Ft / kg 261 Ft / kg + 7%
Benzin 374 Ft / l 487 Ft / l + 40%

Bár ez csak néhány példa, de sok helyen tapasztalhatsz olyan áremelkedést, amely messze sokkal jobban emelkedett, mint a 6,5%. Ha számodra ezek alapvető, mindennapi fogyasztási cikkek, akkor az állampapír kamata még az értéken tartáshoz sem elegendő.

Épp ezért a kötvények kiválasztásakor kiemelt gondosság szükséges, hogy egy olyan eszköz és olyan arányban kerüljön be a befektetési kosaradba, amely hosszú távon is a hasznodra van.

Itt tudsz segítséget kérni a befektetéseidhez

Az infláció hatása a részvényeknél

A részvények esetében várhatóan még egy jó darabig velünk marad a magas hozamkilátás.

Az árfolyamok alakulása globálisan

Az árfolyamok dinamikus emelkedése gyakorlatilag szinte mindenhol jelen volt és még mindig van. Köszönhetően annak, hogy globálisan szinte egyszerre jelent meg a kormányzatok részéről a pénzügyi élénkítés. Ami pénzt nem tudtak azonnal felhasználni, az keresett és talált magának utat.

S&P 500 árfolyama 2020-2021

Az árfolyamok alakulása a Távol-Keleten

A távolkeleti részvények és indexek a kínai átrendeződés miatt nem mutatták azt a dinamizmust, mint amit bármely más részvényeknél és indexeknél láthattál.

Shanghai index árfolyama 2020-2021

Bár Kína most egy kissé rázósabb szakaszon megy keresztül, ha te nem rövidtávra tervezel, hanem közép- vagy épp hosszú távra, akkor a fundamentális elemzések szerint jelentős lendület van még mindig bennük. Erről bővebben a szeptemberi befektetői körképben olvashattál.

A növekedési részvényekben rejlő lehetőségek

Más területeknél pedig a növekedési részvények voltak azok, amelyek tényleg nagy árfolyamváltozáson mentek keresztül. Az októberi befektetői körképben már volt szó arról, hogy egyrészt döntő többségében ők voltak azok, akik a karantén ideje alatt szolgáltattak és ezzel termeltek.

Alphabet árfolyama 2013-2021
No meg az alacsony hozamkörnyezetben levő olcsó finanszírozás miatt a hosszútávú cash flow diszkontált összege nagyobbodott fel. Ezáltal nagyobb értéket mutatott a cég.

Rizikófaktor a részvényeknél

Ha szeretnéd, hogy az infláció a lehető legkevésbé rontsa a pénzed vásárlóértékét, akkor több olyan szektor közül is választhatsz, amely jelentősen nagyobb növekedést tud felmutatni, mint az infláció mostani vagy épp reálisan várható szintje.

A diverzifikációra, azaz a többlábon állásra kiemelten figyelj. Bár ha az idei évet vagy a következő év elejét nézed, akkor várhatóan jelentős lendület maradt még a részvénypiac szinte összes szereplőjében, de nem tudni, hogy melyik szektorban konkrétan meddig tart ez.

Ez egy veszélyt mindenképp magával hoz. Mégpedig az ETF-ek, azaz az indexkövető alapok miatt. Tévedés ne essen, sem a növekedési részvény, sem az ETF nem rossz irány, csupán nem tökéletes.

Az ETF miatti rizikó

Jelenleg a részvényindexekben túlsúlyban vannak a technológiai cégek a korábban elért jelentős árfolyam emelkedésük miatt. Az ETF alaplogikája, hogy automatikusan követi megadott index részének vagy egészének összetételét. Azaz túlértékelt részvényeket is megvesz. Mivel indexkövető alapból kismillió van, így a részvényindexeket sem csak egy vagy kettő fogja követni. Amennyiben csak megtorpan az árfolyam növekedése, meglátásom szerint akkor még nincs probléma. Legfeljebb az indexkövető alap árfolyama sem fog tovább nőni. Amennyiben valamiért csökkenne a technológiai cégek árfolyama, akkor csökkenni fog a súlyuk is a részvényindexekben. Ezek az alapok automatikusan elkezdik majd eladni a csökkenő súllyal rendelkező részvényeket. A megnövekedett kínálat további árfolyameséshez vezet. Talán kitaláltad, hogy a csökkenő ár egyenes következménye lesz a csökkenő súly, amit az ETF automatikusan lekövet. Azaz további részvényeket értékesít, és ezzel a kör be is zárult.

A diverzifikáció számodra itt nem annyit jelent, hogy nem veszel ETF-et. Elvégre nem az ETF-fel van a baj, amit eladott, ahelyett vesz valami mást, aminek fentebb megy az értéke. Itt a különböző részvények és más eszközök közötti egészséges egyensúlyra kell figyelned.

Az infláció az ingatlanok esetében

Saját vásárlással történő befektetés

Ha te magad szeretnél ingatlanba fektetni, akkor azt megteheted saját magad teljesen közvetlenül úgy, hogy veszel egy házat.
A karantén alatt ugyan volt az árukban egy kis megtorpanás, de ezen időszak elmúlásával egyrészt a megélénkülő kereslet valamint az építőanyagokban tapasztalható jelentős áremelkedés tovább lendítette az ingatlanok árát is.

Ezt az utat akkor javaslom neked, ha értesz hozzá, elvégre nem mindegy, hogy melyiket veszed meg.

Ingatlanbefektetés ingatlan alapokon keresztül

Ingatlanba fektethetsz ingatlan alapon keresztül is. Ekkor megvan az az előnyöd, hogy egyrészt sok ingatlanod lesz anélkül, hogy milliárdokat kellene beleölnöd, és ezt a sok ingatlant helyetted kezelik.

Ingatlanalapok árfolyama 2018-2021

Láthatod, hogy az utóbbi 3 évben szép növekedésen mentek keresztül még úgy is, hogy a covid ideje alatt azért voltak nehézségek.

Lesz-e szükség ingatlanra a home office miatt?

Meglátásom szerint ugyanúgy szükség lesz irodákra, csak egy kicsit másképp. Legalább két dolog lesz az, amit a mostanában tapasztalható szemléletváltás hozni fog.

Megváltozik a használat módja

Eddig a négyzetméterek minél hatékonyabb kihasználása volt az elsődleges. Azaz jó sok embert zsúfoltak be kicsike helyre. Most viszont a covid miatt sokan a szociális távolságot kiemelten szeretnék tartani. Ehhez viszont vagy nagy iroda kell, vagy ugyanakkora, de a munkatársak egy része otthonról fog dolgozni.

Az ingatlankezelő szempontjából mind a kettő azt jelenti, hogy szükség lesz az irodájára.

Megváltozik az irodaház felé támasztott igény

A másik változás viszont hatással lesz arra, hogy melyik irodára lesz szükség. Eddig a lényeg az volt, hogy legyen látványos az irodaház. Emiatt sok üvegfelületet használtak, és nem foglalkoztak azzal, hogy gazdaságos-e. Már ami az energiafelhasználást illeti.

A jelenlegi trendek a környezetbarát megoldások és fenntartható fejlődés felé mennek, ami új igényt támaszt az irodaházakkal szemben is. Az üvegházahatású gázok kibocsátásában ezek az építmények szabad szemmel is jól látható részt vesznek ki, köszönhetően többek között a nagymértékű hűtés-fűtés igényüknek. A következő időszakokban a környezettudatosabb irodák iránt várható, hogy nagyobb lesz a kereslet. Amelyik cég ilyenekbe fektet, az vélhetően szebb eredményekkel fog zárni, mint az, amelyik nem áll át.

Az infláció hatásának kivédése hitelek esetében.

A hitelek esetében nem igazán az infláció okoz számodra problémát. Elvégre a már felvett összeg fix, ha ez inflálódik, az számodra annyit jelent, hogy egyre könnyebb és könnyebb visszafizetned az egyre kevesebbet érő összeget. Ekkor az infláció hatása pont fordítottja, mint a befektetéseknél.

Számodra ilyenkor a jegybankok megelőző lépései és az ebből következő események okozhatnak problémát. A jegybank alapvető feladata az árstabilitás fenntartása. Ezt pedig többek között az alapkamat módosításával éri el. Ha ezt emeli, akkor a bankoknál is várható a kamatemelés, amire ha nem készülsz fel kellő időben, akkor ez számodra a törlesztőrészletek emelkedésében fog megmutatkozni.

Rövid futamidejű hitelek

Rövid futamidejű hiteleknél, ahol a teljes futamidő 1-2 év, a bank jellemzően már az elején megmondja, hogy milyen kamattal tudsz számolni.

Ilyen hitel például

  • a folyószámla hitel
  • a hitelkártya
  • az áruhitel
  • a személyi kölcsön (akár szabadfelhasználású, akár célhoz kötött, mint pl. a gépjárművásárláshoz adott)

Ebben az esetben fontos, hogy a túlhitelezést kerüld el. A mostani helyzetben túlhitelezés nem csak akkor jön létre, ha a bank már azt mondja, hogy baj van. Előre kell készülnöd, ugyanis ezek a hitelek jellemzően magas THM-mel futnak, viszont hogy ha bármi miatt visszaesik a bevételed, ezeket a hiteleket így is úgy is törlesztened kell. (A magas költségeikkel együtt.)

Használd őket felelősséggel, attól hogy van, nem kötelező a maximumot használnod.

Jelzáloghitelek

Itt futamidőben akár 20-30 évről is beszélünk.

Ilyen hitel például

A kamatperiódus fontossága

A kamatperiódus az az időszak, aminek a végén a bank megnézi, hogy a hiteled referenciakamata módosult-e.

A referenciakamathoz viszonyítva állapítja meg a te hiteled kamatát is. A két fordulónap között a hiteled törlesztése teljesen fix, a fordulónapon a bank attól függően állítja be az új törlesztőt, hogy a referenciakamat hogyan változott. Azt, hogy ezt milyen gyakran teszi meg a bank, függ attól, hogy te mit kértél tőle induláskor.

Mivel most kamatemelés várható, amit tudsz saját magadért tenni, hogy a kamatperiódust viszonylag hosszú időre fixálod. Ezt akár szerződésmódosítással, vagy hitelkiváltással is meg tudod tenni. A már említett hosszú idő relatív, neked kell eldönteni, hogy mit jelent neked a hosszú. Ez lehet mondjuk 10 év, de lehet akár a teljes futamidő. Ennél rövidebb időtávban nem sok esetben célszerű gondolkodnod.

Ennek oka roppant egyszerű.

Várható események a hiteleknél

Mint ahogy említettem, a jegybank egyik eszköze az infláció fékentartására az alapkamat módosítása. Jelenleg egy olyan időszakban vagyunk, amely indokolttá teszi a gazdaság hűtését, amelyet például a magyar jegybank több lépcsőben kivitelezett kamatemeléssel old meg.
Hogy meddig fogja emelni? Ameddig kell. És ezzel együtt változni fog a hitelek referenciakamata is. Ez forint hitelek esetében a BUBOR, de erre a jelenségre más pénznemekben is találsz példát. Nézd meg az ábrát, és láthatod, hogy a hitelek kamata ugyanúgy követi a gazdaság aktuális állapotát, mint bármi más.
Ha visszagondolsz a 2007-es időszakra, akkor láthatod, hogy a mostanihoz képest messze sokkal magasabb volt az alapkamat, és ennek megfelelően a hitelek referenciakamata is.

3-havi BUBOR 2000-2020

A 2008-as hitelválság után szükséges volt a gazdaság élénkítése, így történelmi mélypontra esett vissza az alapkamat is. Ezzel az olcsó hitelfelvétel lehetőségével lehetőséget teremtettek az újrainduláshoz.
Most viszont külső kényszer miatt állt le a gazdaság, és hűteni kell, még mielőtt veszélyesen túlpörög. Az elemzők szerint a vásárlási láz lecsillapodására a következő 6-8 hónap mindenképpen szükséges, így az infláció magas szinte nagyjából jövő évig biztos velünk marad. Ezután sem egyik napról a másikra rendeződik minden, így a jegybank akár éveken át fenntarthat egy, a mostanihoz képest magasabb kamatszintet.

Forgatókönyvek a hiteleknél

Rövid kamatperiódus választása

Ha te rövid kamatperiódust kértél, akkor a referenciakamat gyors emelkedését a te hiteled is viszonylag gyorsan le fogja követni, ezáltal a törlesztőrészleted is emelkedni fog. Ekkor egy ugyanolyan helyzettel fogod magadat szembetalálni, mint ami annak idején volt a devizahitelesekkel kapcsolatosan. Ott és akkor a törlesztőrészletek növekedését a magas devizaárfolyam okozta, a mostani helyzetben pedig várhatóan a magasabb kamatszint fogja felfelé tornászni a törlesztőket.

Hosszú kamatperiódus választása

Hosszabb kamatperiódus esetén te a mostani, viszonylag alacsony szintedet fogják akár évtizedekre rögzíteni. Tény és való, hogy a biztonság árát egy néhány tized %-os felárral a bank veled fogja kifizettetni, de az ennél nagyobb emelkedésből ezáltal szerencsére kimaradsz.

Zárszó

Összefoglalásként elmondható, hogy a mostani gazdasági helyzetre nagyjából 40 éve volt utoljára példa, így általában véve nem támaszkodhatsz a saját tapasztalataidra. Épp ezért még inkább aktív cselekvés szükséges a részedről annak érdekében, hogy a saját pénzügyeidet hatékonyabban kezeld.

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.