Barion Pixel

Hogyan csökkentheted egy közúti baleset pénzügyi hatását?

Az M1-en történt tömegbaleset margójára
Mit tehetsz előre saját magadért?

Az M1-es autópályán történt tömegbalesetről már biztosan hallottál. Ilyenkor az emberben átfut, hogy milyen jó, hogy nem ő volt épp akkor és épp ott. Ám a globális felmelegedés várhatóan egyre több időjárási anomáliát hoz létre, így egy 2. felvonás benne van a pakliban.

Mit tehetsz saját magadért

 

Épp ezért nézzük át, hogyan tudsz pénzügyi szempontból egy hasonló esetre felkészülni.

Most az M1-en történt baleset eseményeit vesszük alapul, és megnézzük, te magad hogyan tudsz ezekre felkészülni, hogyan tudod a káresemények hatását csökkenteni.

A kötelező biztosítás szerepe

Sokakban felmerül, hogy bár súlyos volt a baleset, de szerencsére ott a kötelező biztosítás. Erről általános vélekedés, hogy „megtéríti a másik ember felé az általam okozott kárt, az ő kötelezője pedig megtéríti, amit ő okozott nekem”.

Az apró betűről már sokan megfeledkeznek, miszerint a biztosító mentesül a kifizetés alól, ha a vezető nem tett meg minden tőle telhetőt a káresemény elhárítása érdekében.

Mit is ír a KRESZ?

 • a látási viszonyoknak megfelelően kell közlekedni ( látni és látszani! – ködlámpa, vészvillogó az erősen korlátozott látási viszonyok mellett)
 • a követési távolság betartása kiemelten fontos ( bármilyen akadály esetén meg kell tudni állni)

Tudom, ez eső után köpönyeg, és nem minden esetben vagy nem feltétlen életszerű, de eszerint fognak eljárni a hatóságok is és a biztosítók is. Nem csak most, hanem általánosságban mindig.

Kötelező biztosítás esetén felejtős a méltányossági kifizetés. A biztosító és a rendőrség ki fogja vizsgálni, hogy ki, milyen felelősséggel tartozik és ez alapján történik majd a véglegesítés. Ez természetesen akkor is igaz, hogy ha összesen 2 autó érintett.

Bár a MABISZ most fizet, de miután sok-sok kör lefutásával tisztázódik, hogy ki miért felelős, a magánszemélyen be fogja vasalni a kifizetett összeget. És itt nem csak az autókban esett kár kerül szóba, hanem például az utasok testi épségében vagy a poggyászban keletkezett kár is felmerül, mint kifizetett összeg.

Hogy tiszta legyen: hiába volt kötelező minden autón, ez sokaknak saját zsebes finanszírozás lesz.

Mit tudsz tenni egy hasonló helyzet kivédéséhez, ha most csak köteleződ van?

Most nem osztanám az észt arról, hogy közlekedj szabályosan, vagy akár el se indulj. Elvégre emberek vagyunk, elég egyetlen rossz pillanat, és kész a baj. És ez akár önhibánkon kívül is történhet, nem kell, hogy neked legyen rossz pillanatod. Ettől függetlenül vezethetsz óvatosan, meg lehet szerencséd is. A pénzügyi negatív hatás viszont garantált egy törésnél, ha nem teszel lépéseket.

Amivel ezt kivédheted:

 • olyan kötelező biztosítást választasz, amely kiegészítőket is tartalmaz.
 • balesetbiztosítást használsz
 • casco-t kötsz

A Casco

A Cascoval rendelkező autósok az M1-es szerencsétlenségnél relatívan jól járnak, elvégre viszonylag gyorsan és könnyen fognak pénzhez jutni. A saját biztosítójuknál kell megtenni a bejelentést és ahogy a szemlét meg tudja tenni a biztosító 8-10 nappal később a kifizetés is meg tud történni.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy hátradőlhetnek, és választhatnak egy másik autót, amit a biztosító fizet.

Azzal tisztában kell lenni, hogy nem a gépjármű tényleges piaci értékét kapja a biztosított, hanem az un. Eurotax szerinti árat.

7 évesnél fiatalabb autók esetén ezért javasoljuk (főleg, ha hiteles az autó) az önrész biztosítást. Az önrész biztosítás ilyenkor a casco a szerződésben megjelölt önrészt fizeti ki, ezzel nagyobb az esély arra, hogy a gépjárművet pótolni tudjuk.

Amit tehetsz saját magadért, ha cascod van:

Nem kell ahhoz tömegbaleset, hogy sérüljön egy gépjármű, így egy minimum átlagos autó esetében is megtenném a következőket a helyedben (nagyon öreg, vagy nagyon rossz állapotúnál nem feltétlen)

 • nézd át, vagy nézesd át a biztosításodat. Van-e rajta casco, és ha van, akkor mit fizet.
 • gondold át, hogy most, amíg biztonságban parkol a házadnál, mit tennél hasonló helyzetben. Egy esetleges totálkár pénzügyi hatásait hogyan védenéd ki, miből finanszíroznál egy új autót. (Tudod, a biztosítás, mármint a megfelelő biztosítás pont erre való.)

Az emberekben esett kár

A felvételeken látszik, hogy sok autó kiégett, sok a felismerhetetlenségig összetört. Ám az emberekről leginkább csak félmondatok hangzanak el, hogy hány sérült van. Pedig szerintem ők fontosabbak, mint az autó. Szerencsére „csak” 1 halott van, bár ez az 1 is pont 1-gyel több, mint amiről szívesen hallanál. Sérültekből viszont annál több van.

Mire kell gondolni (és akár felkészülni) akkor, amikor sérültekről van szó?

Nyilván a cél a mielőbbi teljes gyógyulás, amit innen is kívánok nem csak nekik, hanem minden olyan embernek, aki bármilyen okból megsérült. Ám sajnos ez nincs garantálva, így a pénzügyi hatások között a következők szerepet kaphatnak:

 • ideiglenes keresőképtelenség, ezáltal bevételkiesés (nyilván a megélhetés nem lesz ettől olcsóbb, sőt, esetleges hitelnél sem módosít a bank)
 • költségnövekedés, mivel a kezelésekre el kell jutni
 • súlyos esetben akár teljes életmódváltás (egy tartósan lerokkant embernek lehet, hogy másik lakásba is kell költöznie, hogy közlekedni tudjon)

Ma már sok irányból megközelíthető ez a téma, így könnyű a dolgod. Nem csak önállóan kereshetsz megoldást, hanem mivel fontos a témakör, így a pénzintézetek is tesznek lépéseket. Ezért is van az, hogy több bankkártya mellé adnak utasbiztosítást, poggyászbiztosítást is.

Amit tudsz tenni a biztonságod érdekében, ha az emberi élet a kérdés:

Itt természetesen szintén nem az a kérdés, hogy hogyan vezetsz, az egy másik szakértő témája. Itt a saját biztonságod alatt a saját anyagi biztonságodat értem, hogy történjen bármi, zökkenőmentesen folytathasd.

Ahogy említettem több megoldásból is választhatsz, úgymint:

 • klasszikus balesetbiztosítás: ez fizet sok-sok, kifejezetten (bármilyen eredetű) balesetből adódó sérülésnél
 • kiegészítő biztosítás más biztosítás mellett: ez lehet egészségbiztosítás, gépjárműbiztosítás, szinte már bármilyen biztosítás mellé kérheted a saját (és akár az utasaid) védelmét is
 • vállalkozások által a munkaadónak adott biztosítási csomagok is megoldást jelenthetnek

Ilyenkor jól jön, ha valakinek saját tanácsadója van, aki tisztában van azzal, melyik szerződés mire fizet és leveszi a vállunkról az ügyintézést, hogy a helyzet feldolgozására vagy épp a gyógyulásra tudjunk fókuszálni.

Kérj egy visszahívást a Kapcsolat menü alatt, hogy ha egy témában megoldást keresel, vagy ha általánosságban kérdésed van.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.