Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. március

Befektetői körkép

A piacok igazán idegessé válnak a globálisan meglévő, magas szintű inflációtól. Utoljára 42 éve volt ilyen magas. Nincs olyan gazdasági szakember, aki saját maga szakmailag tapasztalt volna ilyen magas inflációt. (Megélhette, de még gyerek volt)

Befektetői körkép 2022. március

 

Előszó:

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Gazdasági áttekintés

2022-re a gazdasági szakemberek már az év elején (azaz még az orosz-ukrán konfliktus előtt) is azt várták, hogy lesznek rázós szakaszok. Ez nem jelent gazdasági visszaesést, vagy éppen válságot, csupán egy bizonytalanságokkal teli időszakot.

Sem az év elején, sem azóta nem látszik olyan előjel, ami azt mutatná, hogy egy újabb válság lenne készülőben. Természetesen ettől még lehet olyan, ami nem látható előre, mint ahogyan a covidot sem láthatta előre senki, és ahogy azt sem látja senki, hogy az orosz-ukrán helyzet hogyan fejlődik tovább.

Mi ad okot a bizonytalanságra?

A még mindig magas inflációs környezet

Magas inflációs környezetben a kötvények egyáltalán nem teljesítenek jól, a részvények és a részvényekre épülő befektetések közül pedig megfelelő gondossággal kell választani ahhoz, hogy sikert érj el.

A FED kamatemelései

Bár a FED kamatemelése várható volt, ennek mértéke azonban bizonytalan. Mielőtt elintézed annyival, hogy akkor oldják meg házon belül, lévén, hogy ez az ő inflációs problémájuk, kérlek vedd figyelembe, hogy ez a dollár árfolyamára is hat, és sok feltörekvő piaci szereplő dollárban van eladósodva. Magyarán a FED indirekten, de hatással van más országok gazdaságára, ami visszahathat a sajátjára is.

Orosz – Ukrán konfliktus

Bár nem tudni, hogy a mostani helyzet milyen irányba fejlődik tovább, vagy éppen meddig tart, épp ezért nézzük meg, hogy eddig mik történtek a gazdaságban, illetve az eddigi tapasztalatok alapján mi várható.

Gazdasági szempontból tekintve ez a háború szerencsére egy lokális esemény. Így ha azt vizsgálod, hogy milyen a hatása a piacokra, akkor leginkább a földrajzi közelséget kell figyelembe venned. Egy japán kereskedőt ugyanis kevésbé fog érinteni ez a téma, mint egy magyart.
A jó hír, hogy geopolitikai események önmagukban ritkán okoznak recessziót, a rend viszonylag gyorsan helyreáll, feltéve, ha a gazdaságot nem eleve rossz állapotban találja.

Oroszország helyzete

A különböző gazdaságok teljesítőképességét a GDP alakulása mutatja meg, ezt amerikai dollárban számolva tartják nyilván. Természetesen mondhatod, hogy Oroszország elég nagy ahhoz, hogy a saját belső fogyasztása rubelben kifejezve is kellően nagy legyen. De belegondolva, számodra most az a fontos, hogy a többi országhoz képest hogyan teljesített.

Így alakult az orosz GDP az elmúlt 20 év során:

Oroszország GDP-je 2000-2020

A 2014-es visszaesés a Krím-félsziget annektálását jelzi, ami után egészen a covid megjelenéséig növekedés volt tapasztalható. Eddig nem rossz, de csak hogy összehasonlítási alapod legyen, tegyünk hozzá még egy országot, mondjuk példaként az Oroszországhoz képest messze sokkal kisebb Olaszországot:

Oroszország és Olaszország GDP-je 2000-2020

Igen, jól látod, az olasz gazdaság felülteljesít az oroszhoz képest, épp ezért Oroszországnak is létkérdés, hogy a háború mihamarabb véget érjen.

Oroszország jelenleg a globális kereskedelembe jellemzően a nyersanyagok területén van jelen, ezekből viszont a teljes kínálat jelentős részét adja. Nem véletlen, hogy az orosz gáz elzárásával a nyersolaj ára az egekbe szökött.
Nyersolaj árfolyamaAz olaj árának változása a háború kimenetelétől is függ. Ha az Unió teljesen elfogadja, hogy egyáltalán nem vesz orosz olajat és gázt, akkor ezt nyilván máshonnan kell pótolni, és idehaza is tartósan magas marad az olaj, ezzel együtt az üzemanyag ára. A háború gyors lecsengésével viszont jelentős mérséklődés van kilátásban.

A szankciók hatása az orosz gazdaságra

A legismertebb szankciók közé tartozik több orosz bank leválasztása a SWIFT rendszerről, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az Oroszországba vagy onnan kifelé indított pénzmozgásokat, ezzel a nyersanyagok vételárát sem könnyű kiegyenlíteni.

A képen az orosz, rubelben számolt (rubelben denominált) részvényindexet látod:

MOEX index

 

Láthatod, hogy ez nagyon rosszul érintette az orosz gazdaságot, emiatt jogos a kérdés, hogy mennyire kell attól tartani, hogy Kína felé fordulnak, és amit az Európai Unió nem vesz fel, azt eladják a Távol-Keleten.

Ez megtörténhet, elvégre Kína sem a saját ellensége. Nagyon valószínű, hogy Oroszországnak szüksége van pénzre, és mivel az eddig Európa felé továbbított nyersanyagnak most itt nincs felvevőpiaca, így az olcsón kínált nyersanyagok Kína számára inkább lehetőséget jelentenek.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy bár területileg mind a kettő hatalmas, mégsincsenek egy súlycsoportban. Ehhez elég a két ország GDP-jére rátekinteni.

Oroszország és Kína GDP-je 2000-2020Oroszország elsősorban a nyersanyagok területén fordulhat Kína felé, mivel technológiailag nincs olyan előnye, ami számottevően érdekelné Kínát. Más kérdés, hogy a kivitelezés hogy fog kinézni, elvégre például a szállításhoz szükséges gázvezetékek kiépítése sem megoldott még elegendő mértékben.

Így nem kizárt, hogy az oroszok nyitott(abb)ak lesznek Németország közelítésére (Németország erősen támaszkodott az orosz gázra), már ami a földgáz és kőolaj, valamint az autóipar által használt nyersanyagokat illeti.

A háború hatása a pénzügyekre

Globális szinten

A kereskedést vagy felfüggesztették, vagy jelentős árfolyamveszteséget figyelhetsz meg. Mivel a világ menekülő valutája a dollár, a menekülő befektetés pedig az amerikai államkötvény, így ha gyorsan kell biztonságos helyet találni a pénznek, akkor sokan ebből a kettőből választanak. Ez pedig ideiglenesen árfolyam-emelkedéshez vezet.

Itt például az euróhoz képest történő erősödését látod.

USD erősödés az EUR-hoz képest

 

A földrajzi közelség miatt sok magyar vonatkozása is van a háborúnak.

Hatása magyar vonatkozásban

A magyar forint árfolyama a kamatemelések hatására januárban látványosan emelkedett, de amit ott és akkor megnyert, a földrajzi közelség miatt azóta el is vesztett.

USD HUF árfolyam

 

Az MNB tájékoztatása alapján nincs fundamentális háttere a mostani helyzetnek, így a konfliktus rendeződése után várhatóan helyreáll majd a rend. (Az MNB természetesen figyelemmel kíséri az eseményeket, és ha kell, beavatkozik)

Hatása a forintban elhelyezett, de más devizára épülő befektetésekre

Azoknál a befektetéseknél, ahol te, mint befektető forintot fizettél be eddig, de azt a befektetési alapkezelő dollárban vagy euróban fektette be, ott jelentős árfolyam-emelkedést figyelhetsz meg akkor is, hogy ha a devizában kifejezett érték csökken.
Vegyük példának a kötvénypiacot, ami jelenleg a magas inflációs környezet miatt gyengül.

Tegyük fel, hogy kötvényt vettél 100 euró értékben akkor, amikor az árfolyam 360 Ft / Eur-nál járt. Ekkor te 36.000 forintot fizettél ezért. Ha most, amikor 381 Ft/Eur-nál jár az árfolyam, egy mondjuk 3 euróval gyengébb árfolyamnál már nem a 97 Eur * 360 Ft/Eur = 34.920 Forintot kapnád meg, hanem 36.957 Ft-ot. (Ez az árfolyam vételnél hátrányt jelent neked.)

Hatása a magyar cégek árfolyamára.

Ha megnézed a magyar tőzsde indexét, azaz a BUXot, akkor láthatod, hogy a konfliktus kitörése óta jelentősen zuhant, és ezzel együtt zuhannak a BUXot követő ETF-ek is.

BUX árfolyam

Ennek jellemzően a fő oka a földrajzi közelség, így azokat a cégeket is könnyen alulárazza a piac, amelynek nincs, vagy nincs arányaiban jelentős orosz-ukrán kitettsége. Ezeknél a cégeknél jó vételi lehetőség kínálkozik, mivel fundamentális indok nélkül árazza alul a piac. (Ennek alapfeltétele természetesen, mint mindig, a körültekintő kiválasztás)

Mi várható a befektetéseknél?

A még mindig globálisan jelenlevő magas infláció és az arra adott jegybanki válaszok bizonytalanságot szülnek.
A piacok idegesek , a volatilitás megjelent, ami jelen lenne a háborús események nélkül is. De recesszióra nem kell számítani, ha csak nem terjed tovább az orosz-ukrán konfliktus globális szintre.

Várható, hogy a jegybankok csökkentik a pénzkínálatot akár a kötvényvásárlási programok leállításával, akár kamatemeléssel.

Mik a még minidig magas infláció okai?

Amerikai lakosság vagyonosodása

Soha a történelem során az amerikai lakosság nem rendelkezett akkora megtakarított vagyonnal, mint most. Ez logikus, mert a pénzüket 2 évig nem tudták elkölteni. Fogyasztás volt, csak neten, de a tartós fogyasztási cikkeket nem cserélték, mert bizonytalanok voltak a kimenetelben. Ez a felhalmozódott kereslet robbant be a világba.

Globális logisztikai vonalak leállása

Termékhiány van, így a vállalatok árat emelnek. Azt mondják, hogy nincs elég termékem, de ha meg akarod venni, akkor fizess érte többet.

Ez nem csupán a nyerészkedés szülte elképzelés. A szállítási költségek is jelentősen megemelkedtek a szűk kapacitás miatt, illetve vannak más költségek, pl. munkabér, amik szintén emelkedtek. Így ha akarná, akkor sem biztos, hogy olcsóbban tudná adni.

Az emberek a nagymértékű felhalmozott megtakarítás miatt érzéketlenek erre az áremelésre, legalábbis egyelőre.

A világgazdaság helyreállásával helyreállnak a szállítási útvonalak is, ez pedig a verseny megjelenéséhez fog vezetni, ami árleszorító hatású lesz. Ehhez viszont idő kell.

Orosz-ukrán helyzet

Az orosz-ukrán helyzet a nyersanyagok iránti kitettség miatt elhúzhatja ezt az inflációt, valamint az infláció mértékét emelheti.

Ezt a magas inflációs szintet kell a jegybankoknak kezelnie. Várhatóan 2023 eleje környékére mérséklődik a helyzet, de a covid előtt megfigyelhető alacsony szintre várhatóan nem áll vissza. Az ugyanis már deflációs problémákat mutatott.

Mit láthatsz most a befektetéseknél?

Csökkenő kamatkörnyezetből emelkedő kamatkörnyezetbe megyünk át. Azt már korábban hallhattad, hogy a kötvénypiac egy ilyen helyzetben rosszul teljesít, így most leginkább a részvényekről lesz szó.

Az elérhető reálhozam a magas inflációs szint miatt csökken. Az inflációs szint fölött teljesítő részvényeknél viszont a finanszírozás kérdésköre merül fel. Történetesen, hogy emelkedő alapkamatnál a hitelek kamata is fentebb kúszik, így valamivel nehezebb jól teljesíteni.

A karantén időszaka alatt a technológiai részvények teljesítettek jól, ebben a környezetben viszont más a helyzet. Vannak szektorok, amelyek tradicionálisan jól teljesítenek emelkedő kamatkörnyezetben, és vannak, amelyek rosszul.

Mely szektorok teljesítenek jól, és melyek rosszul egy emelkedő kamatkörnyezetben?

Jól teljesítő szektorok Rosszul teljesítő szektorok
– pénzügy
– energia
– ipar
– nyersanyag
– luxuscikkek szektora (erős márkahűséggel)
– IT
– egészségügy
– szolgáltatás
– ingatlan
– közüzem
– alapvető fogyasztási cikkek

Emelkedő környezetben az értékalapú részvények teljesítenek jól.

2022 viszont befektetés szempontjából aktivitást igényel. Ezt vagy egy megfelelően kiválasztott aktívan menedzselt befektetési alappal, vagy hozzáértő privátbankári háttérrel tudod a legkönnyebben elérni. Ha magad végzed, akkor nem csak a szektort kell jól kiválasztanod, hanem ezen belül a cégeket is. (De akár több eszközosztály közül is választhatsz)
Ennek oka az, hogy azonos szektoron belül is oszthatod tovább csoportokra, és még az egyazon szektoron belüli, de más csoportba tartozó cégek is viselkedhetnek teljesen másképp.

Pl. az, hogy történelmileg az IT szektor emelkedő kamatkörnyezetben alulteljesít, nem jelenti azt, hogy minden vállalatra igaz lesz ez. Sok growth részvény túl tudja teljesíteni a szintet. És fontos, hogy mely földrajzi régióban tevékenykednek.

Mit tudsz tenni befektetőként?

Maradj nyugodt!

A pánik a legrosszabb tanácsadó. Nem csak most, hanem amikor bármely időszak kockázatosabb időszakának teljesítményét megnézték a pénzügyi szakemberek, azt tapasztalták, hogy azok, akik nyugodtak maradtak, és nem adtak el áron alul, azok sokkal nagyobb eredményt értek el azokhoz képest, akik pánikoltak és menekültek a befektetésükből.

Válassz aktívan kezelt megoldásokat!

A befektetési stratégiák közül a leggyakrabban választott két irány az aktív és a passzív.
A jelenlegi bizonytalanságokkal teli, sokszor zuhanó környezetben sokszor az aktívan kezelt portfóliók teljesítenek jobban. Amennyiben nem te magad kezeled a saját pénzedet, aktív kezelésre jellemzően privátbanki szolgáltatásként és aktívan kezelt befektetési alapon keresztül van lehetőséged.
Ezeknél ugyanis a befektetést kezelő szakemberek egyedileg dönthetnek a portfólió módosításáról, míg az ETF-ek kötelező jelleggel lekövetik a másolt indexet akkor is, ha sejthető, hogy zuhanás jön.

 

Amennyiben segítségre van szükséged a befektetések területén, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunk tudjon veled találkozni.
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.