Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. május

Befektetői körkép

A pénz útja változik, emiatt nagyobb szerepet kap a befektetések megfelelő kiválasztása. Főleg akkor, hogy ha a magas inflációt is túl akarod teljesíteni.

Befektetői körkép 2022. május

 

Előszó

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Globális kitekintés

Ahogy korábban láthattad, a covid megjelenésével szinte egyidejűleg sok ország a gazdaságélénkítés miatt elkezdett nagy mennyiségű pénzt tolni a gazdaságba. Az alacsony finanszírozási költségek, és a végtelen pénz ígérete, valamint az, hogy a fizikai világban a karantén miatt nehéz volt ezt elkölteni, az egekbe repített szinte minden árfolyamot.
Ez a folyamat viszont megfordulni látszik. A magas infláció miatt az amerikai FED elkezdte hűteni a gazdaságot.

A 2022-es évben ugyan lehetnek rázós szakaszok, valamint ahogyan azt a korábbi befektetői körképekben említettem, a magas infláció velünk marad, de az elemzők szerint nem várható idén recesszió. 2023 már ebből a szempontból kérdéses lehet, ez ugyanis nagyban függ attól, hogy a jegybankok hogyan és mit lépnek az infláció kezelésére.

Részvények

A gazdaságban jelen levő készpénz mennyisége valamint a finanszírozás költsége hatással van a részvények árfolyamára is. Ez nem nagy csoda, elvégre ha sok készpénz áll a rendelkezésedre, akkor annak ott és akkor csak egy részét vagy képes elkölteni akár külső okok miatt is, a maradéknak máshol keresel helyet. Nyilván olyan helyet szeretnél találni, ahol sokat hoz. Ha ez a sok pénz nem csak a te rendelkezésedre áll, hanem sokmindenki másnak is sok tartaléka van, akkor részvényekbe is sokan fektetnek, ami az árfolyamot felfelé tornázza.
Ennek hatása egy alacsony kamatszinttel kombinálva, amikor a hitelek kamatai is lent vannak, csak még erősebben látszik. Ez volt eddig, ugyanis a részvények árfolyama azért is tudott rakétaként kilőni, mert sokan tőkeáttétellel, azaz hitelből vásároltak részvényt.

Most, hogy a hitelek kamatai nőnek, a pénzcsapok záródnak, várható, hogy a részvények növekedése megáll, vagy inkább csökken. Ezt láthatod az S&P500-as részvényindex grafikonján is.

S&P500 index árfolyam grafikon

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megszűnnének létezni, csak átalakulnak a szokások. Míg korábban a növekedési részvények voltak a sztárok, most az érték alapú befektetések szerepelnek jobban, valamint azon vállalatok részvényei mutatnak növekedést, amely a jelen környezetben jól tud termelni.

Rövidtávon várható ugyan emelkedés, a hosszútávú mozgások jelenleg sajnos még nem láthatóak. Amennyiben megjelenik a volatilitás még jobban, az számodra beszállási pontot jelenthet.

VIX

A részvényeknél jó szolgálatot tehet neked, ha a volatilitásra figyelsz. A megjelenő magas volatilitás ugyanis jellemzően megnövekedett mozgást mutat, ez döntő többségében a megnövekedett félelem miatt jön létre. Ezt méri a VIX. A kiugró pontok általában hosszútávú beszállási pontot jelentenek a számodra, mivel a félelem akár áron aluli eladásra ösztönzi az embereket.

Amerikai VIX index

A másik átrendeződés, a területi változás

Az amerikai indexek rosszul teljesítettek ebben az évben, köszönhetően a fiskális és monetáris politika szigorításának. A Távol-Keleten megjelenő újabb covid hullám miatti karantén, illetve az, hogy Kína a fókuszát a mennyiségi növekedésről a társadalmi felzárkóztatásra helyezte át, az ottani indexeket is rosszul érintette. Az addigi sereghajtók viszont jó belépési pontot jelentettek. Ilyen például a török index.

Török részvényindex

 

A dollár árfolyama

A dollár árfolyamának hatása globálisan

Sok ország vagy dollárban van eladósodva, vagy dollárban fizet az importált termékekért, energiahordozókért és nyersanyagért. Épp ezért az egyik legfontosabb index a dollárindex. Itt a dollár árfolyamát nem egy konkrét másik ország pénzéhez mérik, hanem egy devizakosárhoz. A dollárindexből megtudhatod, hogy a többi ország fizetőeszközéhez mérten a dollár erősödik vagy éppen gyengül.

Dollárindex

Mit láthatsz a képen?

A dollár az elmúlt 1 évben erősödött minden máshoz képest is, mi több, nem csak 1 éves, hanem sokéves időtartam legmagasabb pontját érte el. A FED kamatemelése miatt további dollárerősödés várható, ezzel (bár nem szándékosan) még nehezebbé téve a dollárban eladósodott országok dolgát, azaz valamelyest gyengíti a gazdaságát, feltéve, ha ők nem lépnek semmit.

A dollár és az euró kapcsolata

Míg a FED már régóta elkezdte a monetáris szigorítást, amihez most már a fiskális, azaz a kormányzat részéről megvalósított eszközök is csatlakoztak, az EKB még mindig kivár, és jelenleg sem lépett érdemben az infláció ellen.
Vannak ugyan 0,5% körüli kamatemelések, de a minimum 8% körüli inflációs szint kontra 0,5%-os kamatemelés szemmel láthatóan sincs arányban. Nem várható, hogy ez nagy mennyiségű készpénzt szívna vissza a gazdaságból. Ezért az euró a dollárral szemben gyengült, ami a teljes Európai Unió gazdaságára is káros hatással lehet.
A dollár és az euró árfolyama

Nyersanyagok

Jelen gazdasági környezetben a nyersanyagok mutatták az egyik legnagyobb árnövekedést. Gondolhatsz akár a magas olajárakra is, amely még várható, hogy egy ideig velünk marad, de akár a mezőgazdasági termékekre is. Az Ukrajnai események miatt ugyanis például a búza ára várhatóan duplázódni fog a tavalyihoz képest.
Így akár ezekbe a termékekbe közvetlenül, vagy indexeken keresztül közvetve befektetve szép eredményt érhettél el, és ez a hozamszint várható, hogy velünk marad még egy darabig.

Nyersanyagok ára

Arany

Természetesen a nyersanyagoknál is a megfelelő kiválasztás az, ami elsődleges. Az arany bár részt vesz az ipari termelésben is, de az árát sokkal jobban befolyásolja, hogy mint menekülő eszköz van jelen. Bár a háború kitörésekor megjelent az arany árán is látszó félelem, de szerencsére a háború lokális maradt, így az árak is megnyugodtak.
Az arany árfolyama
Amint látod, bár infláció elleni eszközként „adják el” az aranyat, ezen az 1 éves időtávon belül ez nem valósul meg. Erre messze sokkal többet, akár egy egész évtizedet kellene várnod.

Milyen veszélyekkel kell most szembenénzi?

Érdekes módon a kockázatok az októberi körképben említettekhez képest gyakorlatilag nem változtak.
Ugyanúgy jelen van:

  • a pénzcsapok záródásából adódó átrendeződés és esetleges likviditási probléma
  • a geopolitikai kockázat, csak most már nem Afganisztán, hanem az orosz-ukrán háború miatt
  • a covid új mutációjának feltűnése, vagy a régiek miatti újabb karantén
  • az ár-bér spirál okozta nyomás
  • a stagfláció veszélye, amely szerencsére még csak lehetőség, a statisztikák jók
  • a magas inflációs szint problémája

Mit tudsz tenni, hogy kivédd a magas inflációt?

A különböző eszközosztályokba tartozó befektetési lehetőségek különböző piaci környezetben teljesítenek jól. Jelenleg a magas infláció miatt a kamatbevételt biztosító lehetőségek gyengén szerepelnek. Ilyenek például a vállalati kötvények, állampapírok, de akár a bankbetétet is ide lehet sorolni.

Az olyan befektetésekkel érhetsz el pozitív eredményt, amelyek valamilyen hozamot adnak.
Mindenképpen olyat válassz, amely iránt széleskörű az igény, és ahol a megnövekedett költségeket be tudják építeni az árakba. Ilyenek lehetnek például a részvények valamint az ingatlan. Mivel most a piaci események miatt elég rázós szakasz van, így a megfelelő kiválasztást nem lehet túlhangsúlyozni. Itt egyrészt a piachoz mérten legyen megfelelő, azaz legyen benne növekedési lehetőség, és hozzád képest is legyen megfelelő. Magyarán a te kockázatviselő képességedhez és az általad választott időtávhoz is passzoljon.

Magyarország

Jelenleg hazánk a háború szomszédsága miatt, azaz a területi közelség miatt számít rizikós területnek a külföldi befektetők körében. Bár ebben a térségben is vannak jó befektetési lehetőségek, már ami például a részvényeket illeti, a megjelenő kockázat túlságosan sok külföldi befektetőt riasztott el ahhoz, hogy az árfolyamok felfelé tudjanak indulni.
Bux index

További rizikót rejt magában, hogy a pénzügyi szektorra és az energia szektorra várható, hogy további adókat vetnek ki. A hazai blue chipeknél az Ukrajna felé történő háború előttig meglévő importkapcsolat vagy éppen leányvállalati kapcsolat további kockázat, elvégre ezek az ágak most nem termelnek nyereséget.

Mivel Magyarország még jelenleg sem tudott megállapodni az EU-val, így az EUs források sem érkeztek meg hazánkba. Mivel ez GDP arányosan is jelentős összeg, így ezt sokáig a magas államadóssággal kombinálva nem valószínű, hogy finanszírozni tudja majd az állam. Vélhetően ennek a vége egy mihamarabbi megállapodás.

A magyar infláció várhatóan továbbra is magas marad, mivel hazánkban az inflációra döntő többségében az importált infláció van hatással. Mivel a forint stabilitását nehezen tudja az MNB fenntartani, épp ezért jelenleg minden idők legmagasabb árfolyamait láthatod, így fel kell készülni arra, hogy a folyamat tovább erősödik. Ennek elkerülése végett vagy ne tarts jelentős forint mennyiséget (pl. mert befekteted), vagy olyan befektetést válassz, amely forint alapon is túlteljesít.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.