Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. június

Befektetői körkép

A rázós szakasz folytatódik, ami egy hosszútávú befektetés beszállási pontja lehet.

Befektetői körkép 2022. június

Előszó

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Történelmi áttekintés

A részvények területén év eleje óta megjelent az erős volatilitás, amely a covid alatti gazdaságélénkítés szinte egyenes következménye. Tévedés ne essék, a gazdaságélénkítésre szükség volt. A kormányok emlékében ugyanis élénken él még mindig a 2008-as válság emléke.

Miért nem jó ötlet hagyni mindent a maga útján, és kockáztatni egy újabb 2008-as válságot?

Ott és akkor az egy hiteloldalról elinduló válság volt, amely a bizalom hiánya miatt erősen elhúzódott. Sok cég nem kapott új hitelt a fejlődéséhez, a hitelkereteit sem újították meg, így annak érdekében, hogy lehetőleg ne menjen csődbe, leépített. Nagyon sok ember vesztette el a megélhetését, emiatt sok hitelt is fel kellett mondania a bankoknak. Bármennyire is volt gyakorlatilag minden bank együttműködő az ügyféllel, mivel nem arról volt szó, hogy nem akart volna fizetni az adós, hanem arról, hogy nem tudott. A semmiből pedig nehéz fizetni a hitelt is, és nehéz megvenni bármilyen legyártott terméket. Egy ideig lehetett akciózni, de a probléma továbbgyűrűzött korábban érintetlen területekre is.

defláció köre

 

Ezt a deflációs kört akarta minden kormány a gyökerénél elfojtani.

Mi volt a megoldás most?

A covid karanténjának megjelenésével szinte egyidőben elkezdtek nagy mennyiségű és olcsón hozzáférhető pénzt tolni a gazdaságba. Ezt a mennyiséget lehetetlen volt egyszerre elkölteni, már csak a karantén miatt is. Bár általánosságban véve megmaradtak a munkahelyek, de a pénz máshol keresett és talált magának utat. Ezt pedig a szinte minden területen megjelenő jelentős árfolyam-emelkedésben kísérhettük figyelemmel.

A megoldás hátránya

A pénzbőség hátránya, hogy ezzel együtt megjelenik az infláció is, így ennek megfékezéséhez csökkenteni kell a rendelkezésre álló pénz mennyiségét. Ennek egyik módszere az alapkamat emelése, amit akár a FED-től, akár az EKB-tól már 2021-ben is vártak volna.

A mostani helyzet nagyon sokrétű, úgy kell megfékezni az inflációt, hogy azzal ne tolják át recesszióba a gazdaságot. Sok pénzügyi szakértő pont a helyzet összetettsége miatt különböző álláspontokon van a helyes megoldást illetően.
Az alapkamat emelésével együtt a hitelek kamatai is fentebb kúsznak, a jegybankok és kormányok részéről megmutatkozó bizonytalan megoldás a vállalkozásokban is bizonytalanságot kelt. Az emelkedő finanszírozás és a kiszámíthatatlanság pedig arra ösztönzi őket, hogy elodázzák a beruházásokat, aminek hatása a részvények árfolyamán is látszik.

Részvények

A részvények területén az idei évben egy rázósabb szakasz várható a már említett okok miatt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ha hosszabb távra szeretnél tervezni, akkor ne lenne egy jó beszállási lehetőség a mostani időszak. Ennek oka, hogy

 • a kormányoknak a 2022-es év végére 2023-as év elejére meg kell találni egy olyan irányt, amely szerintük stabilizálja a gazdaságot
 • a cégek sem várhatnak a végtelenségig a fejlesztéssel, megoldásként vagy beárazzák a magasabb költségeket, vagy kockáztatnak, vagy elmegy mellettük a piac.

Mely részvények mutattak emelkedést?

Technológia (IT)

Az ő árfolyamuk az év elejével beszakadt, de ettől a cégek nem szűntek meg, csupán történt egy erőteljes visszarendeződés. Hogy ez korrekciónak tekinthető-e az nézőpont kérdése, elvégre a Nasdaq év eleji lefeleződése azért korrekciónak elég erős. Lentről viszont nagyon könnyű sokat nőni.

Energia, nyersanyag, és az ezzel összefüggő (pl. műtrágya)

Az energiaárak emelkednek, ez mondjuk kevésbé jó hír. Ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy a gazdaság képes lesz-e ezt a mértékű áremelést felvenni, mert ha nem, akkor a történelem ismétli önmagát, és az energiaárak irányából jön egy újabb válság.
A magas energiaárak viszont kedvezően hatottak az ezzel foglalkozó cégek bevételeire és ezzel együtt az árfolyamaikra is.
Itt nem csak olyan cégek kerültek ki nyertesként, akik kifejezetten az energiahordozó szerepük miatt foglalkoznak pl. a gázzal, hanem azok is, akik ezt feldolgozzák. Épp ezért értek el jó eredményt a műtrágya gyártással foglalkozók is.

Olyan cégek, amelyek piacvezetők

Nekik árazási előnyük van, így a megnövekedett költségeket képesek és hajlandók áthárítani a fogyasztókra. Pont emiatt számukra kevésbé probléma, ha az emelkedő költségek miatt árat kell emelniük.
Ezen cégek az értékalapú részvények közé tartoznak, azok közül is a nagyok közé, akiknek már jól felépített márkanevük van, és kellően széles fogyasztói körrel rendelkeznek.

Mi várható a részvényeknél ebben az évben?

Marad a rázós szakasz, ami megfelelő kiválasztás után egy hosszútávú beszállási pont. A kormányok és jegybankok az év vége felé várhatóan állást foglalnak abban, hogy milyen pénzügyi politikát kívánnak folytatni, és onnantól várható, hogy az ehhez sikerrel alkalmazkodó cégek vagy akár egész szektorok elindulnak felfelé.

Területi kitekintés

USA

A FED kamatemelésének hatására erősödött a dollár. Ennek idáig akár örülhetnénk is, vagy mondhatnánk rá, hogy az USA saját pénze a dollár, igazából ugyanúgy a saját dolga, mint ahogy a forint kamataiba sem szól bele sok mindenki. A dollár viszont világpénz és sok befektető dollárban fektet be.

Sok állam dollárban van eladósodva.

A kamatemelések és a dollár árfolyamának emelkedése hatással van a törlesztésekre is. Ez pedig befolyásolja más országok működését. Tömören összefoglalva: azzal, hogy a FED az infláció elleni harcra hivatkozva kamatot emel, indirekt módon beavatkozik más országok működésébe is.

A kötvények hozama emelkedik.

Bár a befektetők számára a mostani inflációs környezetben még így sem elég vonzó a kötvénypiac (lévén, hogy a reálhozam negatív), viszont ezek hozamemelkedése hatással van a többi befektetésnél elvárt hozamra, ezáltal az irántuk támasztott keresletre.

USD kötvényhozamok

A FED kamatemelése nem csak a kötvényeknél megfigyelhető hozamot módosítja, hanem akár az ingatlanokon elérhető hozamot is. Ez egyrészt a fokozódó áremeléseknek valamint a hitelkamatok emelkedésének is köszönhető.
USA ingatlanok hozama

Kína

A kínai részvényindex tavalyi évben sem mutatott túl nagy emelkedést, inkább oldalazott. Ennek oka a covid karanténján kívül Kína belső átszerveződése volt. A kínai állam átszervezte többek között a saját

 • oktatását
 • ingatlanpiacát
 • adatkezelési politikáját

Ezen kívül a vidéki, elmaradottabb területek felzárkóztatására fókuszál, hogy az egyenlőtlenségeket csökkentse, valamint szintén az egyenlőtlenségek csökkentése miatt az addig támogatott nagy cégektől nagyobb társadalmi felelősségvállalást vár. Ez pedig a növekedést csak előkészíti, de a mostani növekedéshez nem ideális.

Shanghai index

Az idei év pedig még inkább lefele mutat.

Ennek oka már máshol is keresendő:

 • Fed kamatemelési ciklusa, és az ezzel együttjáró emelkedő amerikai hozamok hatással vannak a más országokban elvárt hozamokra is.
 • Shanghaj térségét a járvány miatt lezárták, ezzel pedig jelentős mértékű kárt szenvedett el a gazdaság
 • Már egy jó ideje feszült a kínai – amerikai viszony, épp ezért sok befektető beárazza, hogy a kínai cégek esetleg kivonulnak az amerikai tőzsdékről

Magyarország

Infláció

Jelenleg idehaza az infláció kérdésköre több összetevőt is érint. Magyarországon leginkább az importált infláció határozza meg az infláció mértékét. Emiatt is fontos, hogy akár a dollárhoz, akár az euróhoz mérve mérséklődjön a forint árfolyama, ám ennek pont az ellenkezője látszik. Ennek kárát látod akkor is, amikor

 • befektetőként lépnél be más ország piacára
 • idehaza vásárolnál bármit (az importált termékek árnövekedése továbbgyűrűzik mindenhova)
 • nyaralni mennél külföldre

Az infláció megfékezésére a jegybank június 1-jén újabb kamatemelést hajtott végre. Ezzel 5,90%-os szintre emelkedett. Ez a korábbi szinte 0%-hoz képest kifejezetten magas, ám egy hosszabb történelmi kontextusba helyezve ez még mindig egy mérsékelt szintnek tekinthető.
A magas alapkamat a hitelkamatokat is emeli, ez pedig az ingatlanpiacra van hatással.

Ingatlan

Az amerikai ingatlanoknál már említett áremelkedés idehaza is tapasztalható. Ez itthon is a munkabérek és az építési anyagok árának együttes emelkedésének a hatása, ami már önmagában is mérsékli a keresletet. Az ingatlanoknál várható az árak megtorpanása. A piaci ciklusokról szóló részben volt szó az ingatlanokról is, mégpedig olyan kontextusban, hogy némi fáziskéséssel, de a részvényekhez hasonlóan viselkedik. Ezt figyelheted meg most is.

Ahogy a részvényekből kiáramlott a pénz, a bankokban pedig még nem volt (ennyire) magas a hitelek kamata, ráadásul még az összes létező támogatást is megkaphattad, amire jogosult voltál, így a lakásvásárlások kaptak még egy kis kifutási időt.

Kereslet visszaesése

A hitelkamatok mostani emelkedésével a törlesztőrészletek is emelkednek, emiatt ugyanakkora jövedelemre kevesebb hitelt hagyhat jóvá a bank. Ez pedig oda vezet, hogy vagy jóval több önerő szükséges egy eleve magasabb áron kínált ingatlanhoz. A további opció pedig az, hogy lealkudja a vételárat vagy más megoldás után néz a vevő.
Az építőanyagok ára is dinamikus növekedésen ment keresztül az utóbbi időben (és várhatóan ez az emelkedés nem állt még meg), ez pedig ugyancsak arra ösztönzi a leendő vevőket, hogy átgondoltabb, számukra is finanszírozható lépést tegyenek meg.

A kínálat erősödése

Az ingatlanokra a kínálati oldal is várható, hogy nyomást gyakorol. A már megkezdett építkezéseket vagy befejezik és értékesítik, vagy elúszik az addig befektetett pénz.
A korábban felvett pl. Babaváró kölcsön többeknél vakvágányra futott, sok esetben pont a karantén miatti összezártság nem működött és a pár inkább külön folytatja. Mivel az a pénz már nincs meg, így az ingatlan értékesítéséből tudják visszafizetni a felvett pénzt.

A jegybanki és kormányzati lépések hatása

Ez egyszerre hat mind a két irányból, elvégre a már meglévő hitelek kamatait is érintheti. Például azért, mert a moratóriumnak vége lesz június 30-án, vagy szimplán csak azért, mert a kamatperiódus ott ér véget, és a bank a szerződésnek megfelelően újrakalkulál. Ez pedig az esetek többségében a törlesztőrészletek emelkedését vonja magával. Ha az adós nem tudja ezt fizetni, akkor kényszerből, de értékesítenie kell az ingatlant.

A támogatások és kedvezményes hitelek megszűnésével a vevők magasabb áron kaphatják meg az ingatlant, amelyhez több önerő és magasabb törlesztőrészlet társul. Már amennyiben a vevő és a bank is igent mond.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.