Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. január

Befektetői körkép

2022 a kettősség éve lesz, és nem csak a számmisztikában hanem a gazdaságban is. Egyrészt az infláció elleni harc, másrészt a covid utáni gazdaságélénkítés lesz a skála egyik, illetve másik vége.

Befektetői körkép 2022. január

 

Előszó:

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Infláció hatása a makrogazdaságra

Az infláció okai javarészt változatlanok, ezek közé tartozik pl:

 • a magas nyersanyag és energia ár,
 • a kereslet és kínálat jelentős eltérése.

Szükséges az infláció elleni harc, ez magasabb kamatokat, valamint szigorúbb jegybanki reakciókat tesz szükségessé. De ugyanakkor a gazdaság motorját sem szabad leállítani, amely ezzel teljesen ellentétes irányú gazdaságpolitikát jelent.

Jelenleg mind az Amerikai Egyesült Államokat, mind az Európai Uniót ez az egyensúlyt kereső kettősség határozza meg.
Ennek a kettősségnek az eredménye:

 • az EKB egész addig nem változtat a jelenlegi kamatszintjén, amíg az infláció tartósan el nem éri a 2%-os szintet, de az eszközvásárlási programjukat kissé átrendezik, mivel már nincs szükség a pandémia miatt tett lépéseikre
 • a FED szintén nem változtatott a kamatszinten, de az inflációs nyomás miatt az eszközvásárlási programjukat várhatóan márciusra kifuttatják

Az alacsony kamat valamivel nagyobb mozgásteret jelent, a magasabb infláció pedig törvényszerűen alacsonyabb reálhozamot eredményez (már ha épp nem negatív hozamot érsz el). Az inflációt kitermelő befektetések magasabb kockázati szinttel rendelkeznek, ezek kiválasztása a jelen környezetben körültekintést igényel. a kockázat az időtávok megválasztásával (hosszú távra tervezéssel) valamint a diverzifikáció megfelelő használatával csökkenthető.

Ez a kettősség befektetések szempontjából nem túl jó hír, elvégre ez a kettősség kevésbé teszi kiszámíthatóvá, hogy melyik lépés lesz számodra hosszútávon is előnyös.

Részvények

Az omikron variáns novemberi megjelenése eleinte riadalmat keltett, elvégre akkor még a delta épp csak lecsengett és egyből arról szóltak a hírek, hogy az oltás hatékonysága az omikron ellen megkérdőjelezhető. Ám a magas terjedési sebesség mellett a korábbi verziókhoz képest enyhébb tüneteket mutató mutáció bizakodással tölti el a befektetőket is.

A korábbi időszakokban a technológiai cégek szárnyaltak. A jelentős tőkebeáramlás jellemző okai:

 • ők tudtak szolgáltatni, és így termelni a karantén alatt, ráadásul jelentős igény is volt a szolgáltatásaik iránt
 • alacsony hozamkörnyezetben alacsony volt a diszkontráta, így a hosszútávú cash flow felnagyobbodott
 • az emberek nem tudtak, vagy nem mertek fogyasztani, a pénz viszont kereste az útját

A tőke a korábbi időszakokban ezekbe a cégekbe áramlott, ez három dolgot is mutat:

 • más szektorok rovására történt ez a tőkebevonás, azaz jelenleg máshol kell keresni az alulértékelt papírokat
 • elindult az offline élet, így már nincs akkora igény a szolgáltatásaik iránt, a hozamkörnyezet viszont megnőtt, így az ezeknél a részvényeknél számított megtérülés alacsonyabb lett
 • az emberek most már vásárolnak, így más szektorok fellendülésére is lehet számítani.

A technológiai szoftverekkel foglalkozó cégek épp ezért zuhanásba kezdtek, amit az ezekre építő ETF árfolyamgörbéje foglal össze a leglátványosabban:

IGV ETF árfolyam
Forrás

 

A részvények területén a részvénypiaci szektorok között egyfajta rotáció figyelhető meg, azaz a már túlértékelt szektorból vándorol a tőke azok felé, amelyek jelenleg alulértékeltek, de várhatóan 2022-ben lesz rájuk igény.

Ahonnan indult a pénz, azok jellemzően a karanténpapírok, a már említett szoftvervállalatok, valamint a járványnak talán vége felé járva, a vakcinafejlesztők.

És itt kötött ki a tőke:

A fogyasztási cikkek szektora
P&G árfolyam

Coca-Cola árfolyam

 

Az utazást és szállítást is lehetővé olajtársaságok.

Exxon Mobile árfolyam

 

Mindezek pénzügyi hátterét kiszolgáló bankszektor szereplői:

Citigroup árfolyam

 

Kötvények

A kötvények kapcsán a decemberi Iránytűben már volt arról szó, hogy a korábbi tankönyv szerinti működés most változáson megy át.
Míg korábban az állampapírok lekövették az inflációs szintet, a vállalati kötvények pedig valamivel efölött hoztak, most ez a papírforma borulni látszik.
Igaz ez idehaza is, és globálisan is.

A képen épp az amerikai 10 éves állampapír hozamokat láthatod.

10 éves amerikai állampapír hozamok

Lehet felcsillan a szemed, hogy végre egy kissé életre kelt a kötvénypiac és növekednek a hozamok. Ne tévesszen meg, a kötvényeknél a hozamnövekedés árfolyamesést jelent.

A csökkenő árfolyam az többek között köszönhető annak, hogy az inflációval jelenleg nem tart lépést az államkötvény kamata, így más eszközökkel kell ezt elérni.

Ráadásul a hozamgörbék a fejlett piacokon (és idehaza is) laposabbá váltak. Ez annyit jelent, hogy a rövidebb és hosszabb időre kibocsátott kötvények hozamai között kisebb lett a különbség. A mostani helyzet oka:

 • a magas infláció miatt a monetáris szigorítás valószínű, a befektetők ekkor a rövidebb futamidejű kötvényeket keresik
 • a koronavírus esetleges újabb variánsa kockázatkerülővé teszi a befektetőket

Magyarország

Idehaza a bel- és külpolitikai tényezők egyaránt hatással vannak a gazdaság működésére.

Globális folyamatok

Ez Európai Unióban Angela Merkel leköszönésével egy koncepció váltás került előtérbe, már ami az Unió keleti határát illeti. Korábban a demokratikus vonaltól távolodó országokkal (Magyarország és Lengyelország) szemben elnéző volt az EU.
Bár most egy új költségvetési ciklus kezdődött az Unióban, de Magyarország eddig is jelentősen erre a forrásra volt utalva, és várhatóan ezután is így marad.

Magyarország egyenlege az EU költségvetésében
Forrás

 

Ha jól megnézed a képet, akkor láthatod, hogy hazánkba jelentősen több pénz áramlik az EU-ból, mint amennyit hozzájárulásként befizetünk. 2020-ban a GDP 4,5%-ának megfelelő összeget kaptuk az EU-tól.

Most viszont pont amiatt, mert az Európai Uniós transzfereknek jelentősen ki vagyunk téve mi is és a lengyelek is, várhatóan a költségvetésen keresztül indítják be a jogállamiság mechanizmusát.
Ennek egyik már észrevehető jele, hogy csúsznak az uniós pénzek kifizetései. Több uniós ország már megkapta a koronavírus miatt létrehozott helyreállítási alapból neki járó támogatást, amelynek 1 éves összege az adott ország GDP-jének 0,5%-a. Ez a kifizetés Magyarország felé akár nyárig is elhúzódhat.

Költségvetés a választások idején

A választásokra leginkább a választási ígéretek jellemzőek, és ennek egy része már elkezdődött. Ilyenekre gondolok, mint pl.:

 • 13. havi nyugdíj 2 heti összegről 1 havira emelése
 • rendvédelmi szervek bónusza 2023-ról előre hozva
 • családi adóvisszatérítés
 • járulékcsökkentés (minimálbér emelés miatti kompenzálás)
 • ágazati béremelés

Ezek a kifizetések, illetve bevétel kiengedések jelentősen megterhelik a költségvetést. Addig, amíg a költségvetési hiány a covid alatt 3% körül alakult, Nagy Márton a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója ezt a 2021 vége-2022 eleje féléves időszakra vetítve 16%-os szintre becsüli.

Ez a költségvetési hiány kombinálva az Eu-s pénzek késleltetett kifizetésével jelentős kockázat lehet.

A jegybank tevékenysége

A jegybank, mint a monetáris politika képviselője felelős többek között a forint vásárlóerejének megőrzéséért, azaz az infláció fékentartásáért, illetve a kormányzati lépések (a fiskális politika) támogatásáért.

Ennek hatása a te életedben

 • az elérhető hozamokon
 • az infláción és
 • a hitelkamatokon keresztül jelenik meg.

Az államadósság finanszírozása

Állampapírok megoszlása befektetői szektorok szerint

Az állampapír ugyanúgy hitelviszonyt testesít meg, mint bármely más kötvény. Ez nem más, mint az államnak nyújtott kölcsön, azaz ennyivel tartozik az állam annak, aki megvásárolja az állampapírt. Ha megnézed a képet, akkor láthatod, hogy a 2020-as államadósság nagyjából hatodát a jegybank finanszírozta.

A forint stabilitásának megőrzése

Nincs könnyű helyzetben a jegybank, amikor a forint vásárlóerejét kell megőriznie. A már említett egyensúlykereső kettősség idehaza is megfigyelhető. A közelgő választások miatt a fiskális politika a gazdaságot erősítené, ez viszont az inflációra van rossz hatással.

Amikor szükséges a forint stabilitásának védelme, akkor a jegybank a saját tartalékaiból vásárolhat, az így generált kereslet és kínálat pedig vagy stabilan tarthatja a hazai fizetőeszközt, vagy legalábbis csökkentheti az árfolyammozgást. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor a török lírához hasonló valutaválság alakulhatna ki idehaza is. Ennek elkerüléséhez viszont saját tartalék kell.

A képen a pozitív irányban kiugró érték a nagyon gyenge forint eredménye volt. A 2017-es szinte elfogyott tartalék az Állami Számvevőszék jelentése szerint több okra vezethető vissza, amelyek közül csak egy volt az erősebb forint. A 2020-as jelentős forintgyengülés szintén egy kiugró értéket eredményezett. Ebből láthatod, hogy a jegybank a tartalékok tekintetében jobban jár egy gyengébb forinttal, már ha ennek hatását más forrásból nem tudja kiegészíteni.

MNB kiegyenlítési tartalék

A forintot a végtelenségig nem gyengítheti, így szükséges és indokolt volt a jelentős kamatemelés. Ennek a folyamatnak a hatására a történelmi mélypontról sikerült elmozdítani a forintot, így ahogy a képeken látod, mind a dollárral szemben, mind az euróval szemben sikerült jelentős erősödést felmutatni.

A forint és euró árfolyama

A forint és euró árfolyama

A forint és dollár árfolyama

A forint és dollár árfolyama

 

Ennek várható hatása, hogy az importált infláció csökken. Ennek legkézenfekvőbb hatása az energia árakban valószínű. Bár ez sem azonnal.
Ha ez a trend folytatódik, akkor tavasszal, a várhatóan csökkenő kereslet miatt olcsóbbá váló energiaárak hatására idehaza csökkenhet az infláció mértéke is.

Hozamgörbe

Idehaza is megjelent az a folyamat, amit a hozamgörbe ellaposodásának hívunk. (Bár szerencsére az elején vagyunk.) Ennél a folyamatnál a hosszútávú és rövidtávú állampapír hozamok egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A magyar állampapír hozamgörbéje

Ennek oka ugyanaz, mint amit már fentebb említettem:

 • a befektetők a biztonságot keresik, ami a rövidebb lejáratú értékpapírok keresletét pörgeti fel
 • a még várható jegybanki kamatemelés szintén a rövidlejáratú állampapírnak kedvez (erről bővebben a duráció témáját feldolgozó cikkben olvashatsz)

Hitelek

Kamatstop

Mi a kamatstop?

A kormányrendelet értelmében egyes előre meghatározott referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződéseknél az alkalmazandó referencia-kamatláb mértéke. Ezeknél a szerződéseknél 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig egy korábbi (2021. október 27-ei) szintet kötelező használni a kamatszámításkor.

Ezeket a hiteltermékeket akkor is érinti a kamatstop, amennyiben még a moratóriumban van.

Mi a kamatstop lényege?

Azoknál a szerződéseknél, ahol 2021. október 27. és december 31. között volt a kamatperiódus fordulója (ekkor az aktuális referencia-kamat szerint a bank újrakalkulált), ott 2022. január 1. és 2022. június 30. közötti időszakban a hitelzerződés alapján alkalmazott referenciakamatláb nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes mértéknél. Ekkor a bank, bár a magasabb szintet beállította, de csak a kedvezményes mértéket használhatja a teljes féléves időszakra.

Ott, ahol csak 2022. január 1. után, de még június 30. előtt van a kamatfordulónap, ott ugyanez a kamatforduló utáni időszakra igaz.

Ebből következik, hogy az olyan jelzáloghitelnél, amelyekre bár érvényes lenne a kamatstop, de nincs kamatforduló 2021. október 27. és 2022. június 30. között, a kamatstop nem érvényesül, hiszen ebben az időszakban egyébként sem változna meg a kölcsön kamata.

Mely termékeket érinti?

A kamatstop a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti.

Ilyen pl.:

 • a BUBOR-hoz vagy egyéb referenciakamathoz kötött kamatozású, piaci kamatozású jelzáloghiteleket (lakáshitel, szabadfelhasználású),
 • Kormányrendelet által meghatározott lakáscélú állami kamattámogatással érintett szerződéseket
 • A piaci kondíciókkal rendelkező hiteleket akkor érinti, amennyiben 3 éven belüli a kamatperiódus, és a kamatperiódus fordulónapja 2021. október 27 és 2022. június 30 közé esik.
Mely termékeket nem érint a kamatstop?
 • A 3 éven túli, azaz jellemzően az 5 és 10 éves kamatperiódusban rögzített, vagy a teljes futamidő alatt fix kamatozású jelzáloghiteleket. Ezeket akkor sem érinti, ha most volt a kamatperiódus fordulója
 • szerződésszerű teljesítés esetén a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott lakáshiteleit (Erről két kormányrendelet is született, az egyik a 16/2016., a másik pedig a 17/2016. számú),
 • A nem jelzálogjog fedezetű hiteleket (babaváró kölcsönök, személyi kölcsön, folyószámlahitel stb.), ezeknél amúgy is ritka, hogy változó kamattal rendelkezzenek.
 • A vállalati hiteleket.
A kamatstop hátránya

Bár jól hangzik, hogy az emelkedő kamatszint miatt valamilyen lépés szükséges, de ez valós problémát nem old meg. Ezt a következők miatt látom így:

 • A kamatstop csak a rövid kamatperiódusú hitelekre érvényes, ezzel pedig nem ösztönöz senkit a jelenlegi, emelkedő kamatszintnek megfelelő lépéseket meghozni (azaz a hosszabb kamatperiódus választására, lévén, hogy „valaki majd segít”)
 • Nem várható, hogy a jegybank a félév végére kamatot csökkent, így őket ott és akkor ugyanúgy érinteni fogja a kamatemelés.
 • A rövid kamatperiódusú hitelek jellemzően olcsóbbak a hosszabbakhoz képest, így pont azok maradtak ki ebből, akiknél még inkább jelentős lenne az eltérés

Kivezetésre kerül a Babaváró

2022 év végével a sokak számára önerőként is használható Babaváró hitel kivezetésre kerül, és bár elképzelhető, de közel sem biztos, hogy lesz helyette másik. Épp ezért, amennyiben pároddal lakásvásárlásban gondolkoztok, és a Babavárót is szeretnétek hozzá felhasználni, akkor idén még van erre lehetőség. Ebben tudunk segíteni, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Növekvő hitelkamatok

A jegybank a gazdaságot a jegybanki alapkamat emelésével hűti közvetlen formában. A képen az alapkamat szintjét láthatod.

Jegybanki alapkamat

Ha összehasonlítod ezt a forint hitelek irányadó kamatával, azaz a BUBOR-ral, akkor hasonlóságot fedezhetsz fel a kettő között.

BUBOR változása

Mit jelent ez számodra, amennyiben hitelt szeretnél felvenni?

Tedd meg mielőbb, mivel a bankok elkezdik a kockázatokat beárazni. Itt a kockázat bármely területen levő kockázatot jelent, kezdve a növekvő kamatszint miatti kockázattal, egészen addig, hogy a kamatstop miatti veszteséget csak névlegesen fogják ők állni.

A növekvő alapkamat növekvő hitelkamatokat is eredményez, azaz a most folyósított hitelek szinte biztos, hogy olcsóbbak lesznek, mint a 2022 végén folyósítottak. Ebben az esetben számodra jelentős kamatelőnyt jelenthet, ha hosszabb időtávra fixálod a kamatodat.

Mit jelent ez számodra, amennyiben meglévő hiteled van?

Ha még nem tetted, akkor lehetőség szerint fixáld a kamatodat. Ehhez keresd fel a hitelező bankodat, hogy megkérdezd, mi a teendőd, milyen feltételekkel teszik ezt lehetővé. Ekkor egy rövidebb kamatperiódussal rendelkező hitelt ekkor egy hosszabb periódusúra cserélsz. Azaz a választott időre fixálod a kamatodat. Ez lehet, hogy induló költségekkel jár, az is lehet, hogy célszerűbb hitelkiváltásban gondolkodni (egy másik, számodra kedvezőbb hitelre cserélni a meglévőt, akár másik banknál).

Amit ekkor célszerű kiszámolnod, hogy várhatóan mekkora előnyt jelent neked az emelkedő kamatkörnyezetben egy fixált kamat, és ez számodra mekkora kiadással jár.

 

Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy amennyiben segítséget szeretnél kérni, vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.