Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. február

Befektetői körkép

Az év eleje a piaci átrendeződéssel indított, és várhatóan ez a trend lesz a meghatározó a következő időszakban is. Már csak a FED kamatemelésének híre miatt is.

Befektető körkép 2022.február

Előszó:

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

 

Gazdasági folyamatok

A koronavírus okozta visszaesés hatására sok ország gazdaságélénkítő lépéseket vezetett be. Ennek alapvető lépése volt a pénznyomdák beindítása, valamint, ha volt még hova, akkor a jegybanki alapkamat csökkentése.

Ezen országok között volt a világgazdaság jelentős részét kitevő Amerikai Egyesült Államok és Kína is. Ezáltal nagy mennyiségű pénz került a gazdaságba vagy szinte kamatmentesen, azaz majdnem ingyen, vagy teljesen ingyen.

USD állományváltozás
A dollár állományváltozása

Nem kell ahhoz túl nagy közgazdász gurunak lenned, hogy lásd, hogy egy globálisan hatalmas összeg színrelépésének következménye is lesz.

Ez a következmény meg is jelent. Ami pénzt nem tudtak elkölteni, az keresett és talált is helyet magának, sok esetben a részvények között.
Ennek azért is volt létjogosultsága, mivel a kötvényekre az alacsony hozamkörnyezetben alig kaptak valamit a befektetők. Megtehették volna azt is, hogy elköltik, de a karantént és a globális ellátási zavarokat csak részben orvosolja a pénz.
Miután a karantént feloldották, a vásárlások elindulásával elindult az infláció is. Ez az amúgy deflációs gondokkal küzdő Egyesült Államoknak jól jött, de most már egy kicsit szerintük is sok. Épp ezért a FED bejelentése alapján ebben az évben akár 3x is sor kerülhet kamatemelésre. Ennek így önmagában valószínűleg nagyon örülsz, így már csak az a kérdés, hogy befektetőként neked ehhez mi közöd van.

Nézzük meg az értékpapírokat, hogy ebben az évben mi az, ami várható.

 

 

Részvények

Amennyiben részvénybefektetés mellett szeretnél dönteni, akkor egyetlen darab részvény megvásárlásánál is ugyanazokat az elveket célszerű szem előtt tartanod, mintha az egész vállalatot akarnád megvenni. Elvégre csak a befektetett pénzmennyiség, és az ezért cserébe kapott befolyásolási képesség a kettő közötti különbség, a vállalat piaci teljesítménye és környezete független tőled.

A részvényárfolyamok nem véletlen voltak az egekben. A kötvénypiac a részvényekhez képest sokkal nagyobb, ám tekintettel arra, hogy a magas infláció és alacsony alapkamat kettőse miatt a befektetők nem kapnak annyit a pénzükért, ami legalább értéken tartaná, így az itt elhelyezett tőke más helyet keres magának.

Amit a részvénypiacon megfigyelhetsz

Átrendeződés

A januári körképben már volt arról szó, hogy a korábban karanténrészvényekként is ismert részvényeket már elkezdték felváltani az offline világban is használható terméket és szolgáltatást nyújtó cégek részvénei.

Technológiai ETF
Technológiai részvényekre építő ETF árfolyama

Ez az átrendeződés továbbra is tart.

Részvénypiaci visszaesés

2021-ben a részvénypiac rég nem látott emelkedésen ment keresztül, köszönhetően a beáramló új tőkének, valamint az amúgy alacsony hozamkörnyezetnek. Ez a trend viszont megfordulni látszik. A FED kamatemelésének híre és alapvetően szigorúbb kommunikációja miatt nem csak megtorpant a növekedés, hanem történt az év elején egy komolyabb visszaesés.
S&P 500 árfolyam
Egyetlen hónap eseményeiből természetesen nem lehet előre látni, hogy ez egy korrekció, egy trendforduló vagy egy komolyabb válság előjele.

Ami ebben szerepet játszhat, az a már említett kamatemelés. Ez két irányból is hat.

A kötvénypiac hatása a részvényekre

Korábban a kötvények az infláció alatt teljesítettek, épp ezért innen a pénz egy része a kötvényekben részvényekben ki. Most, hogy a reálkamat újra pozitív lehet, ez a tőke visszaáramlik a részvényekből a kötvényekbe. A lecsökkenő kereslet pedig mérsékli a részvények árát is.

A magasabb kamatszint hatása a vállalatokra

Magasabb jegybanki kamat magasabb hitelkamatokat is jelent. Igaz ez a lakossági és a vállalati oldalon is.
A cégek ezáltal vagy nehezebben, vagy drágábban kapnak hitelt, esetleg nehezebben és drágábban jutnak finanszírozáshoz. Bármelyik is legyen az eset, mindenképp azzal szembesülnek, hogy a fejlesztéseket, termelésbővítéseket nem feltétlen most hajtják végre.
Vannak nagyértékű termékek, amelyeket elsősorban hitelre vásároltak az emberek. Mivel a nehezebb hitelfelvétel a lakossági oldalon is megjelenik, ez a cégek életében nehezebben eladható terméket jelent.
Mind a két ág azt eredményezi, hogy kevésbé lesznek nyereségesek.

Kötvények

Korábban a kötvények a mérsékelt kockázathoz, illetve a rövid-középtávhoz voltak évtizedeken keresztül ajánlva, ezt a tankönyvi formát borította a covid. Miután az infláció miatt negatív reálhozamot értek el rajtuk a befektetők, az ebben az eszközben tartott pénz jelentős része máshova, részben a részvényekbe vándorolt.
A FED kamatemelése hatására ebben módosulás várható, és talán helyreáll a rend. Az újonnan kibocsátott kötvényeket már magasabb kamattal jegyzik, a már piacon levőket pedig ehhez a magasabb kamatszinthez árazzák be. Ennek okáról a duráció témaköréban olvashatsz bővebben.

10 éves amerikai állampapír hozama

Ahogy látod, ez a folyamat már elindult, az amerikai 10 éves államkötvények hozama év eleje óta emelkedik. És ez még csak a folyamat eleje, ha megnézed a következő képet, akkor láthatod, hogy 5 évre visszatekintve kifejezetten van még hova nőnie.

10 éves amerikai állampapír hozama 5 év

Ennek az egyik következménye nem csak az infláció megfékezése, hanem a kötvénypiac élénkülése lehet. Onnantól ugyanis, hogy az inflációt meghaladó hozamot érnek el a befektetők, azaz pozitív a reálhozam, a korábban innen részvényekbe irányított pénzt ugyanide visszahozhatják.

A kötvényeknél ezáltal egy kereslet élénkülés várható, ami viszont a részvények áránál jelent mínuszt.

 

Hova tudsz befektetni?

Természetesen, egy olyan környezetben, ahol az árfolyamok globálisan is magasan vannak, messze sokkal szűkebb körből tudsz meríteni, mint az emelkedő szakasz elején.
Az, hogy mely terület a számodra is megfelelő, természetesen sok mindentől függ. Kezdve a rendelkezésedre álló időtávval, a saját kockázatvállalási képességeden át a saját preferenciáidig gyakorlatilag minden közbeszólhat. Így itt és most csak azt nézzük meg, hogy mire érdemes figyelmet fordítani.

Befektetés hosszútávra

Elsősorban a részvényeknél igaz az, hogy 10 éven felüli időtávnál inkább a befektetési stratégia lesz az, ami számodra döntő tud lenni. Ennyi idő után a mostani magas árfolyam már nem lesz magasnak tekinthető, hasonlóan ahhoz, ahogy bármikorra is tekintesz vissza, találhatsz csúcsokat az árfolyamokban, utána pedig folytatta a gazdaság a növekedést.
A többi befektetési osztálynál a piaci ciklusok, valamint az esetleges fenntartási költségek másképp alakulnak, amik torzítják ezt a képet, ezért tájékozódj ezekben is megfelelően.

Befektetés rövid- és középtávra

Ezen az időtávon belül a különböző cégek papírjai közötti egyedi vonások jobban előjönnek, így itt már inkább a mostani, magas inflációs környezethez jobban alkalmazkodó papírok kerülnek előtérbe.
Ha a részvényeknél maradunk, akkor a magas inflációs környezetben jellemzően két irányt tudsz választani.

A cég kapacitása nincs kihasználva

Az egyik irány, ha a cég kapacitása nincs teljesen kihasználva, és van kereslet a termékei iránt. Hozzáteszem, olyan kereslet, amit máshol nem tudnak kiszolgálni. Ezek olyan cégek, amelyek gyakorlatilag következmények nélkül tudnak árat emelni. Ezzel nem csak lekövetik az inflációt, hanem stabilak maradnak, növekedni tudnak, sőt, akár magasabb osztalékot is fizetnek.

De hogyan tudja ezt egy cég megtenni?

Logikusan belegondolva az emberek az áremelés hatására valahol máshol keresnének hasonló terméket.
Erről már a részvényvásárlást megelőző kérdéseket feldolgozó cikkben is volt szó. Konkrétan arról, hogy van-e a cégnek stabil, fenntartható versenyelőnye.

Ha van egy jól felépített brand, amely segítségével te is és a többi vásárló is meg tudja mondani, hogy miért pont azt választja, akkor a megélhetése biztosított, máskülönben tény és való, hogy más, úgynevezett helyettesítő termékek után fog nézni a legtöbb fogyasztó. Erre a jól felépített brandre példa lehet mondjuk az Apple vagy épp a Coca-Cola.

Nem szükséges nagy tőkebefektetés a növekedéshez

A másik eset, amikor jelentősebb tőkebefektetés nélkül tudja a kapacitását és ezzel együtt a bevételeit is növelni.
Ezek jellemzően a technológiai cégek közül kerülnek ki. Könnyen belátható, hogy a Google messze sokkal könnyebben növeli a szolgáltatásának darabszámát, mint mondjuk egy autógyár.

A technológiai cégeknél viszont előjön az, hogy ezek jó része a karantén idején teljesített jól, és most jellemző náluk a visszaesés.
Ettől még lehet közöttük olyan, ami jó vétel, csupán készülj fel arra, hogy itt két hatás együttes eredményét kell figyelembe venned.

Mi várható a folytatásban? (Tényleg várható egy válság?)

Az, hogy válság lesz-e, nyilván nem tudható. Előbb-utóbb biztos, de az, hogy ez idén valósul-e meg, azt nem tudni.

Két dolog viszont támpontot tud adni.

Az olaj

Az olaj nem csak az üzemanyagok területén fontos. Megjelenik a fűtésben, a műanyaggyártásban és sok mindenhol máshol is.

A nyersolaj árfolyama

Bár november környékén sokan sokat tettek azért, hogy az olaj árfolyama a teljes világgazdaság számára előnyös 60 dollár körüli árfolyamra álljon be, ez az igyekezet nem hozott tartós eredményeket.

Ebből, ha ez nem változik, továbbra is a magas inflációs környezet következtethető, mivel ez beépül minden olyan termék és szolgáltatás árába, amely az olajjal bármilyen összefüggésben van.

Az arany

Ennek az eszköznek az árfolyama viszont már jobb híreket mutat.

Az arany árfolyama

Az arany, mint amit az emberek arra használnak, hogy bizonytalan helyzetben ide menekítsék a pénzüket, most inkább csak oldalaz. Magyarán nem figyelhető meg jelentős keresletélénkülés.

Ezt az élénkülést akkor is megfigyelhetnéd valamelyest, ha számításba veszed, hogy sokan már a „digitális aranyat”, azaz valamely kriptovalutát használják erre a célra, esetleg más nemesfémet (pl. ezüst) részesítik előnyeben.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.