Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. augusztus

Befektetői körkép

Mostanra már körvonalazódni látszik egy irány, amit befektetőként és a hétköznapokban is követhetsz.

Befektetői körkép 2022. augusztus

Előszó

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Várható újabb válság?

Sok olyan hír röppent fel, hogy egy újabb összeomlás van a levegőben, ami visszaszorítja ugyan az inflációt is, de ami miatt nem éri meg most befektetésben gondolkodni.

Mielőtt innen továbbmennénk, tegyük hozzá, hogy nincs varázsgömböm. Vannak olyan tényezők, amelyeket lehetetlen a számokból kiolvasni, vagy épp bárhogy máshogy előre jelezni.

Ahhoz, hogy egy válság kialakulhasson, a hirtelen eseményeken kívül jellemzően a kereslet vagy a kínálat erős visszaesése lenne szükséges. Ez a két faktor egymást erősítve okozna gondot.

A munkaerő

Nyilván, ha nincs, aki a cégeknél dolgozik, akkor olyan sincs, aki a terméket előállítja, vagy a szolgáltatást nyújtja. Ennek a másik oldala is igaz, hogy ha nem dolgoznak sehol sem az emberek bármely oknál fogva, akkor viszonylag nehezen lesz elkölthető jövedelmük, amellyel más cégek termékét vagy szolgáltatását megvehetnék.
Ezen az ábrán az európai munkanélküliségi rátát látod.

Munkanélküliségi ráta az EUban

 

Láthatod, hogy minden eddigieknél alacsonyabb a szintje, magyarán aki él és mozog, annak valószínűleg van munkája.
Ugyanez a helyzet a tengerentúlon is.

Munkanélküliségi ráta az USA-ban
Forrás: Macrotrends

A munkaerő szempontjából egyáltalán nem mutatkozik probléma, mi több, történelmi mélyponton van a munkanélküliségi ráta. Van aki termeljen, és a megkapott bérből van, aki vásároljon. Ugyan vannak eltérések a bérszínvonalban és a munkaerő hatékony felhasználásában, de ezek nem igazán jelentősek.

A céges beruházások

Ahhoz, hogy terméket vagy szolgáltatást tudj venni, kellenek cégek is, akik úgy döntenek, hogy valamivel piacra lépnek. Ennek nyilván alapfeltétele, hogy úgy lássák, hogy ez számukra is megéri.

A részvénypiac helyzete

Ha megnézed az amerikai indexet, akkor láthatod, hogy jelenleg felfelé indul a részvénypiac is. Ez az index kiragadott, akár a technológiai ágat is hozhattam volna.

S&P 500-as index árfolyama

 

De ez nem csak a tengerentúlon igaz. Ha az európai indexeket, pl a német DAXot veszed alapul, akkor is ugyanezt láthatod.

DAX 2022

A befektetők úgy látják, hogy összességében az év eleji bizonytalanság lassan kifutja magát.

Számodra ez befektetőként annyit jelent, hogy közép-hosszútávon ez egy beszállási pont. A tőzsde ugyanis mindig hamarabb mutatja a gazdaság állapotát, mint ahogy az a való életben megjelenik. Ez pedig az emelkedés előszelét mutatja.

A nyersanyagok

A nyersanyagok területén most hármat emelnék ki.

Olaj

Nyersolyaj 2022

Az olaj ára lassan mérséklődik. Bár több, mint valószínű, hogy a korábbi szintre nem áll vissza, de alacsonyabb lesz az eddigieknél.

Mielőtt azt mondanád, hogy persze, mert a háború emelt a szintjén, azt kell mondanom, hogy bár emelt, de a konfliktus márciusban kezdődött. És ha megnézed a grafikont, akkor láthatod, hogy már tavaly év vége óta emelkedőben volt az árfolyam. Úgyhogy ez a covid karanténja után jelentkező megnövekedett kereslet (pl. utazás vagy épp szállítás) számlájára írható.

Arany

Arany árfolyam

Az arany árfolyama szintén arra utal, hogy a piac megnyugodni látszik. Bár a háború miatt volt egy csúcspont, de ez rendeződött. A mostani fellendülés leginkább annak köszönhető, hogy az aranynak ipari célú felhasználása is van. Arról nem beszélve, hogy amikor a pénz keresi az útját, akkor egy épp visszazuhant eszköznek is bizalmat szavazhatnak.

Meglátásom szerint viszont nem az van az emelkedés hátterében, hogy az emberek bizalmatlansága globálisan nő. Gondolom ezt abból, hogy az arany árfolyama évek óta egy viszonylag stabil sávban mozog, és ez alól ez a mozgás sem kivétel.

Búza

Búza árfolyam

A búza, mint az élelmezés egyik alappillére szintén mutatott árfolyam-emelkedést a háború kitörésekor. Ám azóta ez normalizálódott, és a jó hír, hogy az aszály beárazását sem lehet még látni. Bár ezidáig az élelmiszerek árának emelkedése jelentős mértékben adott az inflációhoz, de az olaj, mint pl. a szállításban fontos eszköz valamint a búza, mint alapanyag árának mérséklődése ebből a szempontból kifejezetten jó hír.

 

Globális infláció

Az alábbi képen még csak az áprilisi adatok vannak feldolgozva, de már most is jól látszik, hogy az infláció magas szintje gyakorlatilag minden országot érint.

Globális infláció 2022
Forrás: IMF DataMapper

Méghozzá szinte kivétel nélkül egy olyan szint fölé csúszott az infláció szintje, ami már nem tekinthető egészségesnek. A korábbi körképekben volt arról szó, hogy ez az év és még a 2023-as év is még erről, azaz a magasabb szintű inflációról szól.

Mit jelent ez számodra befektetőként?

A beszállási pontokról, a részvénypiac élénküléséről már volt szó, így most a reálérték irányából közelíteném meg a kérdést.

Ha te olyan befektetést keresel, ami garantáltan értéken tartja a befektetésedet méghozzá rövidtávon, akkor van egy rossz hírem. Ilyet nem fogsz találni. Viszont már most fel tudsz készülni arra, hogy ami értéket esetleg most ledarált az infláció, azt a részvények emelkedésével visszaszerezhesd. Nyilván nem azonnal.

Az ilyen gazdasági helyzetben a kamatjellegű növekedésekre én nem számolnék (ilyet ad pl. a vállalati kötvény és az állampapír is), ezek ugyanis nem fogják a reálértéket megőrizni.

Infláció a háború miatt?

Tény és való, a háború senkinek sem tesz jót, már ami az átlagembert érinti, valamint jelentősen megnehezíti az áruk és szolgáltatások addig megszokott cseréjét. Többek között ezért is lenne hasznos mielőbb rendezni a helyzetet.

De hogy emiatt lenne most magas az infláció? Érdekesség, hogy a háború miatt csak az orosz-ukrán konfliktus kitörésekor ugrott meg az infláció. Érthető okokból, elvégre az emberek nem tudták, hogy mire kell számítaniuk, és inkább tartalékoltak.

Ukrán infláció

Annak idején itt is megugrott a szint, de a pánikhangulat lecsengésével mérséklődött. Jelenleg az ukrán inflációt a közlekedés jelentős drágulása húzta magával.

Ukrán infláció
Forrás: Ukrán statisztikai hivatal

Az összes többi érték a mostani, globálisan is magas szinthez hasonlóan emelkedett.

Orosz infláció

Ha megnézed az orosz infláció mértékét, láthatod, hogy ott is a háború kitörését követő szankciók okoztak az emberekben bizonytalanságot.

Orosz infláció 2022
Forrás: statista.com

 

A csökkenést pedig több minden is támogatja, így nem csoda, hogy ha egy még mindig magas, de globálisan átlagos szintre csúszott vissza. Ilyenekre gondolok, mint pl.:

  • az orosz gázra szükség van: jön a tél, tehát az orosz állam jó pozícióból indul, ha a bevételeiről van szó
  • a világmárkák növelik a kínálatot, ezzel együtt a versenyt is: ezek sok kivonult ugyan, de ők is pénzből élnek, Kínán keresztül átkeresztelve visszaszivárogtak
  • az orosz háztartások helyzete: az orosz emberek többségének egész egyszerűen nem telik arra, hogy külföldre járjon. A háztartások bevételei döntő többségében a lakhatásra, valamint a megélhetéssel kapcsolatos kiadásokra mennek el. Így őket jellemzően nem érintette, ha külföldön nem használhatják a bankkártyájukat.

Magyarország

A BUX

Mivel a magyar BUX forgalmának jelentős részét az az OTP teszi ki, amely idén megfelezte magát az árfolyamok tekintetében, így a nagyobb európai indexekkel ellentétben itt jelentős növekedést nem láthatsz.

Bux index

Mi az, amit te magad befektetőként tehetsz ezzel?

Nyilván, ha neked a zuhanás előtt lett részvényed, akkor a legjobb, ha most kivársz. Kevés olyan lehetőséget ismerek, amely ezt a közel 50%-os zakózást visszahozza.
Ha pedig most szeretnél vásárolni, akkor az a te saját hitedtől függ (amire azért az időtáv is hatással lehet).

  • Rövidtávon még elképzelhető az oldalazás pont amiatt, mert az OTPre a háború és a különadók is extra terhet róttak, mindemellett az emelkedő hitelkamatok miatt csökken a hitelezés volumene, ami szintén bevételkieséssel jár.
  • Hosszútávon szemlélve viszont ez a leesett árfolyam egy beszállási pont. Elvégre ha csak odáig emelkedik, mint ahol annak előtte volt, akkor közel dupla annyi pénzed van.

Események Magyarországon

A januári körképben már volt arról szó, hogy amennyiben hazánk nem tudja teljesíteni az EU elvárásait, akkor vagy jelentősen csúsznak az EUs pénzek. Olyannyira komolyan gondolja ezt az EU, hogy akár teljes egészében is leállítja a kifizetéseket. Pedig ez GDP arányosan is jelentős összeg.

Csak bízni tudok abban, hogy például a KATA adózási forma rendkívül gyors kivezetése nem a kieső bevételek nagyon gyors pótlására lett kitalálva. Ettől ugyanis 50-300 milliárd forintnyi plusz bevételt remél a kormányzás.

Tekintsünk most el attól, hogy ez egy roppant pontatlan becslés, de még ha le is tudja reagálni mindenki időben, akkor is áremelő, azaz inflációgerjesztő hatása lesz ennek a lépésnek. És ha megnézed a fenti globális inflációs térképet, akkor láthatod, hogy a környező országokhoz képest hazánkban kiemelkedő az áremelkedés szintje. Erre szükségtelen rátenni még egy lapáttal.

Ha már kormányzati intézkedés, akkor kerüljön szóba a rezsicsökkentés csökkentése.

Gáz

Van gáz, és így nem lesz gáz, vagy nincs gáz és akkor nagy gáz lesz?

A földgáz árának mozgása nagyban eltér a kőolajétól. Ez nem csak annak köszönhető, hogy másképp kell szállítani, hanem a kereslet is más iránta.
Épp ezért a földgáz ára jelenleg felfelé tart. De hogy hova is.

Gáz árfolyam

Ahogy látod a képen, most 9 dollár környékén jár. Már csak azt kell tudnod, hogy mi az, amit 9 dollárért megkapsz. Ahogy látod, ennek a mértékegysége nem köbméter, hanem MMBtu (Metric Million British Thermal Unit).
Ez nem mond neked túl sokat, idehaza ritkábban a Joule, gyakrabban a m3 az, amivel találkozhatsz. Épp ezért nézzük meg, hogy hazai viszonylatban számolva, azaz m3-ben kifejezve mennyi a gáz ára.

Mivel itt fűtőértéket kell számolni, így van némi eltérés, függően attól, hogy milyen forrást használsz. Irányadásul pl. az MVM által közölt adatra támaszkodhatsz. Az eredmények nagyjából 26 és 34 között jönnek majd. Itt és most egy középérték 30 m3-rel számolok.
Lássuk a szorzótáblát a mostani árfolyamokkal:

1 MMBtu gáz ára dollárban: 9,4088 USD/MMBtu
Dollár árfolyama: 399,72 Ft/USD
1 MMBtu gáz ára forintban: 3758 Ft / MMBtu
1 MMBtu = 30 m3-mal számolva a gáz piaci ára: 125,28 Ft / m3

Ezt azért jelenleg sokan szívesen kifizetnék ugye?

Ami biztos feltűnik, hogy nagyon hirtelen emelkedett az ára. Épp ezért célszerű valamely alternatív, környezetbarát fűtésre átállni. Ezzel is csökkentve a kitettséget. Elvégre hiába fektetsz be, ha a hozamot arra fordítod, hogy ne fázz.

Amit még láthatsz a fenti grafikonon, hogy 2006-2008 magasságában volt még magasabb is az árfolyam. Ez pedig nominális értékben van feltüntetve, nincs korrigálva az azóta megemelkedett árakkal. Amire készülnöd kell, hogy ebből a szempontból most még semmi nem zárja ki, hogy csak félúton járunk az emelkedésben.

Lesz-e gond télen a fűtéssel?

Magyarország nagyon erősen függ az orosz gáztól. Annyira erősen, hogy az EUban a legjobban, így ez egy fontos kérdés.
Bár most sok hír szól arról, hogy a közintézményeket megpróbálják fatüzelésre átállítani, valamint arról, hogy a hiányzó gázkészleteket a magánemberek számára frissen vágott fával szeretnék pótolni.
Bízom benne, hogy ez inkább politikai propaganda a „Mi megoldjuk, ne aggódj!” cimkével, mintsem valódi megoldás. Elvégre ez drága, lassan újul meg, alacsony a nyers fa fűtőértéke és hatékonysága, no meg talán szükségtelen az egész.

Az MVM adatközlése szerint a fűtési szezon befejezése óta folyamatos a gáztározók töltése.

Mobilkészlet töltöttség

 

A grafikonon néhány dolgot megfigyelhetsz:

  • a mostani a legalacsonyabb szint, amit az elmúlt 2 évben láthattál
  • egyre kevésbé vannak feltöltve a tározók
  • már a 2021/22-es tél végére 6,24%-os szintig csökkent a töltöttség, pedig egy magasabb szintről indult

Hogy idén télen lesz-e probléma, az nagyban függ olyan tényezőktől, mint pl.:

  • időjárás: mennyire lesz szükség a nagymértékű használatra
  • kereslet: az elmúlt években sokan álltak át alternatív fűtésre, mint pl. napelemről működtetett infrafűtés, vagy simán csak egy fűtésre is alkalmas légkondi
  • további töltések mértéke

Amire te magad készülni tudsz, az az energia hatékony felhasználása. Ilyen pl.:

  • hőszigetelés: kiindulva abból, hogy a hazai ingatlanok többsége rossz hatásfokkal van szigetelve, így valószínű ezen te magad is javítani tudsz
  • alternatív, megújuló energiára átállás, legalább energiadiverzifikációval
  • fűtéskorszerűsítés (akár egy hatékonyabban működő kazán is megoldás)

Ha ezekkel még nem éltél, akkor tény és való, hogy ezek mind pénzbe fognak kerülni, ami a mostani inflációs környezetben még inkább jelentkezik majd. Viszont ki tudod számolni, hogy mikorra térül meg (ebben pl. a jelenérték számítás az, ami segít téged). Ha ez az időpont belátható, számodra is elfogadható időtávon belül jelentkezik, akkor megéri belevágni.
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.