Barion Pixel

Befektetői körkép 2022. április

Befektetői körkép

A mostani befektetői körképben a fő téma az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásai lesznek. Főképp azért, hogy akár magánemberként, akár befektetőként tudj rá készülni.

Befektetői körkép 2022. április

Előszó

Jelen cikk a tájékoztatást szolgálja, nem célja a befektetési tanácsadás, így nem is minősül annak. Nem felhívás sem az egyes pénzügyi instrumentumok vételére, sem eladására. Amennyiben ebben szeretnél segítséget kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel rendelkező munkatársunkkal beszélhess.

Amellett, hogy sok mindenkivel együtt bízom abban, hogy a háborús konfliktus mihamarabb a végéhez ér, a gazdasági hatásai még a békekötés után is velünk maradnak egy ideig.

Milyen hatásai lehetnek gazdaságilag a háborúnak?

Oroszország a világgazdaság vérkeringésében elsősorban a nyersanyagok területén van jelen, épp ezért a megszorítások hatása is itt fog jelentkezni leginkább.

Nyersanyagok ára (pl. fémek)

Az Európai Unióban felhasznált acél 20%-a import. Ennek a 20%-nak nagyjából 40%-a (azaz az egész mennyiség közel 8%-a) származott Oroszországból.
Bár ez a mennyiség összességében nem jelentős és vannak más acélbeszállítók is, ettől még feladatot jelent a megoldás.

Élelmiszerárak alakulása

Normál esetben március-áprilisban a mezőgazdasági munkák már javában folynak a földeken. Bár könnyen elképzelhető, hogy a háborús területektől akár csak egy kicsit is kintebb eső területeken a gazdák elkezdték a munkákat, és így van esély a betakarításra is. Az a termelési mennyiség viszont, ami normál esetben megterem és exportként megjelenik az Unióban, várhatóan nem fog összejönni.

Ne feledjük, hogy Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Bár Magyarországot ez közvetlenül nem érinti, közvetve viszont annál inkább. Ha belegondolsz, hogy az EU-ban a háború miatt magasabb lesz az élelmiszer ára, ez egy idő után megjelenik a munkások bérigényében is, ezzel együtt az ottani termékek árába is beépül. Így ezeket a termékeket már csak magasabb áron tudjuk importálni.

Élelmiszer termelés ára

Azt mondhatnád, hogy ha Ukrajna nem tud exportálni, akkor sebaj, megtermeljük magunknak, csak kicsit több műtrágya kell hozzá.
A probléma ott kezdődik, hogy a földgáz a műtrágya gyártáshoz elengedhetetlen, a földgáz ára viszont már a háború előtt is magas volt.
Ezzel talán kitaláltad, hogy sem az ukrán import, sem a saját termelés nem lesz idén valódi megoldás. Ezt pedig a piac be is árazta. Ha jól megnézed a búza árát, láthatod, hogy pont a háború kitörésével együtt ugrott egy nagyot.

A búza világpiaci ára

Ha már műtrágya és földgáz, el is értünk az olajhoz:

Magas olajár

Az szerintem előtted sem titok, hogy az olaj ára az egekbe szökött a háború kitörése óta.

Nyersolaj ára 2022
Ennek több oka is van, ezek közül a fontosabbak:

  • sok ország döntött úgy, hogy megpróbál teljesen függetlenedni az orosz olaj és gázimporttól
  • az így kieső termelést más forrásokból kell pótolni, a termelés felpörgetéséhez viszont idő kell, amíg be nem áll egy új egyensúly, addig a relatív hiány miatt megfigyelheted a magasabb árakat
  • lekapcsolták az orosz bankok egy jó részét a SWIFT rendszerről, így a vételár kiegyenlítése sem egyszerű, bár nem lehetetlen
  • a befektetők egy része fél attól is, hogy az Oroszország felől érkező olaj a legolcsóbb és leghatékonyabb szállítását lehetővé Barátság vezeték megsérül a háború miatt, így valamelyest ezt a jövőbeli félelmet is láthatod

Mi várható, ha marad a magas olajár?

Ha rövidtávon marad a magas az ára

A magánemberek oldaláról is és a vállalkozások oldaláról is várható a fogyasztás csökkentése. Ha a kereslet csökken, akkor ez idővel mérsékli az árakat is.
Nyilván le nem fog állni teljes egészében sem a közlekedés, sem pedig az ipari felhasználás, de várhatóan lesznek olyan szereplők, amelyek nem tudnak majd gazdaságosan működni ezekkel a feltételekkel.
Ha a termelésben is részt vevő ipari szereplők jelentős része áll le, akkor az áruhiányt eredményez, ez pedig inflációs nyomáshoz vezet.

 

Ha hosszútávon marad a magas az ára

Amennyiben nem sikerül rendezni a sorokat, úgy a magas energiahordozók ára beépül a termékek és szolgáltatások árába is. Ezt pedig egy bizonyos szint fölött nem tudja lekövetni a gazdaság. Az alábbi ábrán kékkel van jelölve az olaj hordónkénti ára, a szürke csíkok pedig a bármely okból megjelenő recessziót jelzik. Ha megnézed az alábbi ábrát, akkor láthatod, hogy sok esetben a jelentős olajár emelkedéseket a követő évben recesszió követte.

 

A nyersolaj ára és a recesszió
Forrás

Várható-e most recesszió az olaj miatt?

A rövid válasz: senki sem tudja.
Az, hogy mi számít magasnak, elég relatív. Ha csak rövidtávon, néhány éves periódusban nézed, akkor tény és való, hogy most egyrészt nagyon magasnak tekinthető az ár, másrészt pedig tény és való, hogy hirtelen emelkedett.

Kissé kintebb tekintve és úgy megnézve az árakat láthatod, hogy számszakilag ugyanennyi volt az olaj ára 2014-ben.

Nyersolaj ára 2012-2022

 

Azóta viszont sok év eltelt. Ha a dollár gyengülését is figyelembe veszed, akkor a 2014-es árfolyam mai árakra átszámolva 200-220 dollár körülinek felel meg, mégsem volt ott és akkor recesszió emiatt. Pedig a helyzet rosszabb volt, mint most.

Mi várható idehaza az üzemanyagok terén?

Jelenleg a magánszemélyeknél hatósági áras a benzin, ennek kivezetéséről még nincs egyértelmű döntés. Sem a konkrét időpontjáról, sem pedig arról, hogy fokozatosan vagy egy lépésben fog ez megtörténni.

Addig viszont az árkülönbözetet többek között a MOL viseli. Ezt úgy tudja ellensúlyozni, hogy orosz Ural típusú olajat vásárol. Lehet őket megszólni, hogy ezzel igazából a háborút finanszírozzák, de más értelmes lehetőségük nincs. Vagy beszüntetnék a termelést, ezzel viszont kiürülnének a benzinkutak és a befektetők sem lennének boldogok, vagy drágább olajat vennének, de ennek a más minőségnek a feldolgozására egyrészt a finomítókat is át kellene állítani, másrészt pedig hosszútávon a veszteség miatt ugyanaz lenne a vége, hogy leállítják a termelést, kiürülnek a kutak és a befektetők sem lennének boldogok.

Ha már befektetők, térjünk rá a befektetésekre.

Mi várható a befektetéseknél?

A korábbi befektetői körképekben már volt arról szó, hogy a 2022-es év elég rázósnak ígérkezik, és ekkor még szó sem volt az egészet megspékelő háborúról.

Azt látni, hogy a befektetéseknél az a fajta magabiztosság, ami a covid utáni fellendülésnél volt, az teljesen eltűnt. A piacok erősen volatilek, így sok ember nem tudja, hogy merre lépjen.
Amennyiben te is hasonló helyzetben vagy, kérj egy időpontot, hogy megnézzük, hogyan tudsz a jelen helyzetből is nyertesként kiszállni:

Addig is, míg nem találkozunk, térjünk vissza a részvényekre

A részvények

Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásainak megvoltak a maguk nyertesei, ez a trend valószínűleg marad, legalábbis a békekötésig és a gazdasági rendeződési. Ezek a nyertesek jellemzően a már említett iparágakból kerültek ki.

Olajipari részvények

Az egyik legnagyobb nyertes Norvégia. A képen épp a norvég olajipari vállalat dinamikusan emelkedő árfolyamait látod.

Equinor árfolyamLátszik, hogy bár korábban is mutatott eredményeket, az év elejétől vizsgálva viszont „megtáltosodott”. Mivel Norvégia jelentős olajmezőkkel bír, a kitermelés súlya várhatóan emelkedni fog.

Tekintettel arra, hogy Európában nagyon nagy igény jelent meg az orosz olajról való leválásra, a többi, európát kiszolgáló olajipari cégnél is hasonlókat lehet tapasztalni.

Műtrágya

Szintén kapcsolatban van az olajipari termékekkel, lévén, hogy a gázra épül.

Műtrágya gyártás árfolyamának felfutása

A cég csak kiragadott példa, nagyon sok, ezen a területen működő cégnél hasonlóan dinamikus emelkedés volt megfigyelhető. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdaságban nem csak tavasszal használnak műtrágyát, hanem feltrágyaként év közben is, így az igény a termékeik iránt várhatóan megmarad egész évben.

Ipari fémek

Az ipari fémek tekintetében nem csak a már említett acélipari cégek érhetnek el jó eredményt. A magas elektromos áram (jellemzően szintén szénhidrogénnel hajtott erőművekben termelik az áramot) miatt az alumíniumtermelés jó része is leállt. A megmaradó cégek viszont magasabb áron tudják a termékeiket értékesíteni, ezáltal ez az eredményeikben is megmutatkozik.

Alumíniumipar árfolyam

 

Ingatlan

Az újépítésű ingatlanok a teljes piac viszonylag kisebb részét teszik ki, így szerencsére az építőanyagok magas ára csak részben lesz hatással a végeredményre. Ami viszont nagyobb hatással van, az az alapkamat-emelés. Ez nem csak idehaza, hanem mindenhol máshol is megfigyelhető.

A hatása elindul onnan, hogy az emberek a bankokban ezáltal magasabb hitelkamatokkal találkoznak, drágábban, vagy sehogy sem jutnak finanszírozáshoz. Épp ezért vagy gazdasági okokból vagy kényszerből, de meggondolják, hogy most időszerű-e belevágni egy új lakás vásárlásába. A végeredmény pedig két irányba mehet el:

  • csökken az ingatlanok ára
  • marad az ingatlanok ára, de kevesebb tranzakció várható

Mind a két megoldás egy új egyensúlyhoz fog vezetni.

 
 

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.