Barion Pixel

Befektetői körkép 2021. december

Befektetői körkép

Az infláció témaköre foglalkoztatja azokat az embereket is, akiknek nincs befektetése, elvégre nekik a megélhetésük lesz egyre drágább. A befektetők körében pedig a magas infláció mellett a reálhozam kérdése válik kiemelten fontossá.

Befektetői körkép 2021. december

Előre bocsátom, hogy az itt olvasható cikk a tájékoztatást szolgálja, nem a befektetési tanácsadás kategóriája. Amennyiben neked ez utóbbira van szükséged, kérlek vedd fel a kapcsolatot velünk, és egy ezen a területen dolgozó munkatársunk fog téged kiszolgálni.

A globálisan jelenlevő magas inflációs szint miatt most az inflációt, mint a hozamot erősen befolyásoló tényezőt szem előtt tartva nézzük át a gazdasági folyamatokat.

Amerika

Az infláció a tengerentúlon várhatóan elhúzódóan jelen lesz. Ez több tényezőre is visszavezethető. Egyrészt a már meglévő, nagymennyiségű pénznyomtatásnak köszönhető. Minél több pénz van jelen egy gazdaságban, annál kevésbé lesz értékes az a pénznem.

USD állományváltozás

Bár nagyon sok ország élt és él a pénznyomtatás lehetőségével, így a rendszert valamelyest egyensúlyban tartják, de az Amerikai Egyesült Államok kivételesen sok pénzt nyomtatott annak érdekében, hogy a gazdaságát mihamarabb újraindítsa. Erről korábban már a novemberi körképben olvashattál.

Ha már most meglépnék azt, hogy nem csak a pénznyomdákat állítanák le, hanem elkezdenék kivonni ezt a pluszt a gazdaságból, ekkora pénztömeget akkor sem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Pláne nem úgy, hogy azzal az infláción kívül valami mást ne borítanának fel.

A másik ok, hogy már most is nagyon sok állás nincs betöltve. Ha a vállalkozások dolgozót szeretnének felvenni, akkor azért messze magasabb bért kell kínálniuk, mint például a covid előtt.

Amerikai munkanélküliségi ráta
Forrás

 Ezt a megemelt költséget pedig a vásárlók fogják kifizetni részben abból a pénzből, amit a gazdaságba pumpáltak.

Mivel az amerikai GDP jelentős részét a lakossági fogyasztás adja, az élénkítő csomag náluk a lakosság támogatását jelentette konkrétan készpénzzel, amit a karantén miatt nem nagyon tudtak elkölteni. Épp ezért az embereknek most van pénze arra, hogy a termékeket akár magasabb áron is megvegye.
Az amerikai elhúzódó magasabb inflációt támogatja az előbb említett két tényezőn kívül, hogy a FED a középtávú inflációs átlagot tekinti mérvadónak. Mivel eddig deflációs problémájuk volt, így most igaz, hogy túllépték a célsávot, de az átlag még mindig a cél alatt van. Épp ezért egész addig nem lépnek, míg a középtávú átlag ezt nem teszi indokolttá.

Európa

Európában más a helyzet, itt az infláció magas szintje várhatóan sokkal hamarabb lecseng. A hamarabb kifejezés ne tévesszen meg, még így is velünk maradhat akár néhány évig is, a rövidebb átfutás Európa teljesen más gazdasági megoldásainak köszönhető. Ez a megoldás nem jobb vagy rosszabb, mint bárhol máshol, csupán történelmi múltja miatt eltér.

A fentiekkel ellentétben Európában ilyen eseményeket figyelhetsz meg:

 • Már most is kisebb az európai infláció az amerikaihoz képest, így kevesebb problémát okoz.
 • A munkaerőpiac kevésbé rugalmas, több európai ország kormányzata a cégeket támogatta a munkaerő megtartásában, így a munkaerő kérdésköre kevésbé feszített
 • Az amerikai FEDtől eltérően az Európai Központi Bank az állampapírok vásárlásával nem növelte tovább a gazdaságban jelenlevő készpénzmennyiséget, mivel banki szereplőkön keresztül vásárolt.

Magyarország

A magyarországi inflációs helyzet alakulása kissé eltér a nagyobb országok gazdaságának fejlődésétől.

Magyarország export és importkitettsége jelentős. A legnagyobb részt mind az export mind az import irányból Németország veszi ki szűk egyharmados részesedéssel.
Ez a jelenlegi helyzetben azért tud fontos lenni, mivel az export fenntartásához a gyengülő forint versenyelőnyt jelent, de ugyanez a gyenge forint már kifejezett hátrány és fokozottabban hozzájárul az importált inflációhoz.

Németországban az infláció utoljára a ’90-es évek elején volt téma, de már 1994 óta annyira alacsony infláció van náluk, hogy ez már inkább deflációs probléma.
Ez a magyar gazdaság számára annyit jelentett, hogy a két hatás nagyjából kiegyensúlyozta egymást. Most viszont elsősorban a magas energiaáraknak köszönhetően a német infláció is 4% fölött jár, és ez az egy tény már önmagában is fűtené a magyar inflációt.

A hatósági árak (pl. 480 Ft-os benzin) bevezetése nem oldja meg a problémát, csak a vállalkozókra tolja ennek finanszírozását. Számukra az olaj csökkenő ára, vagy akár a covid miatti lezárás akár létkérdés is lehet.

Bár az MNB egyik fő feladata a forint stabilitásának fenntartása, ez a jelenlegi környezetben nem hogy nem könnyű, hanem egyenesen nehéz feladat, ezt a feladatot nehezíti, hogy a fiskális politika (a kormányzat) még mindig élénkítené a gazdaságot.

A gazdaság növekedésének fenntartása kulcskérdés a mostani helyzetben, ezt

 • alacsony kamatokkal,
 • hitelprogramokkal,
 • valamint az export miatt gyenge forinttal lehet támogatni.

Az infláció megelőzéséhez pedig pont a fordítottja lenne szükséges.

Az erős forint az összes importált terméket, ezzel együtt az olajat és földgázt is felhasználó iparágnak lenne kedvező. A forint stabilitását a magas kamatszint is támogatná, valamint a hitelprogramok leállítása egyrészt önmagában is hűtené a gazdaságot és segítené a stabilitást. A másik hatása, hogy csökkentené a gazdaságban jelenlevő pénzmennyiséget, ezzel is mérsékelné az inflációt.

Talán látod, hogy egyszerre a kettő nem valósulhat meg.

Az MNB az inflációt egyelőre a kamatemelés eszközével próbálja megfékezni, ennek megvalósulását idén már több lépcsőben is láthattad. Ám a legutóbbi lépésével nem ért véget, sok szakértő szerint nagyon is kevés volt a stabilitáshoz, így várható a további alapkamat emelés. Ez több irányból is hat a gazdaságra.

Hitelek

Ha a hiteloldalt vizsgáljuk, akkor a beruházások drágulnak. Emellett a jelzálogkamatok is megemelkednek, ugyanis a drágulást a bankok beárazzák.

Amennyiben fix kamatra szeretnéd felvenni a jelzáloghitelt, akkor mihamarabb tegyél lépéseket, ugyanis ennek az árában nem csak a mostani alapkamat szint van benne, hanem a későbbi biztonság is, így minél tovább vársz, a bankok annál drágábban tudják neked ezt adni.

Mielőtt megkérded, hogy mi a probléma a hitelprogramokkal, vagy más, hitelek mellett is igénybe vehető támogatásokkal:

Ezt a piac beárazza, méghozzá gyorsan, elvégre ha addig is volt rá pénze az embereknek, akkor a támogatással együtt méginkább lesz. Ez a lépés:

 • a hatékonyságot nem emeli
 • a tényleges célcsoportot nem feltétlen segíti (elvégre magasabb áron kapja meg ugyanazt, csak már több hitel kell hozzá)
 • az árakat felfelé tolja, amire most épp nincs szükség

Befektetések

Befektetések oldaláról a reálhozam csökkenése valószínű.

Viszonylag sok pénz van jelenleg bankbetétben, valamint állampapírban, azaz bátran kimondhatjuk, hogy a lakossági befektetők kockázatkerülőek. Ennek viszont ára van.

A jelenlegi magas inflációs szintet a kormányzat és a jegybank együttes erővel tudná megállítani, ehhez nagyon határozott lépéseket lenne célszerű tenniük, amivel nyilván sok minden más hatást is kiváltanának. Az apró pici lépésekkel komoly eredményt nem lehet most elérni, mert ezek hatása eltörpül a szükséges szint mellett. Ez a befektetők oldaláról azt eredményezi, hogy a pénzük vásárlóereje a kockázatkerülő portfólióban már rég nem elegendő az értéken tartáshoz sem.

Értékpapírok

Részvények

A korábbi befektetői körképekben szó volt arról, hogy a részvénypiacon szép eredményt érhettél el idáig is, és az elemzők szerint ez még egy darabig velünk is marad. Az alacsony hozamkörnyezet, valamint az egyszerre megjelenő pénzbőség ideális feltételeket teremtettek ahhoz, hogy a fel nem használt tőke keresse magának az utat.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy az út akadálymentes és nyílegyenesen felfelé tart.

Az októberi befektetői körképben volt arról szó, hogy van néhány rizikófaktor, amely megakaszthatja a fejlődést. Az egyik ilyen, már akkor is említett rizikófaktor volt ezek közül a covid újabb variánsa.
Mivel még nem tudni semmit sem erről a mutációról, így a befektetők bizonytalanok abban a tekintetben, hogy lesz-e újabb lezárás, vagy bármi más, a gazdasági életre komoly negatív hatással levő kormányzati intézkedés.

S&P 500 hozama

A befektetők egy dolgot nem szeretnek, ez pedig a bizonytalanság. Ennek a hatása a tőzsdék teljesítményén is látszott. Mivel még nincs se lezárás, se más meghozott intézkedés, ez inkább a pánik eredménye. Az, hogy rendeződik-e, és ha igen, akkor mikorra, az függ több tényezőtől is. Olyanoktól, mint például

 • egy lehetséges, akár teljes szektorokat érintő kényszerleállás.
 • a szállítmányozás további nehezítése akár azáltal, hogy az energiahordozók ára emelkedik, akár a vakcinák körül kialakult kötelező/választható ellentét végkimenetele

Miből választhatsz?

Jelenleg a saját kockázati szintednek megfelelően a részvények területén több irányba is elindulhatsz. A rövidtávú növekedési potenciál a növekedési részvényekben van jelen a még mindig sok helyen meglévő alacsony hozamkörnyezet miatt. Ennél viszont ott a kockázat, hogy ha változás áll be (pl. hitelkamat emelkedés), akkor ezen részvények hozamkilátása jelentősen csökkenhet.

Az értékalapú részvények esetében leginkább az osztalékfizetés az, ami számodra előnyt jelenthet, és tekintettel arra, hogy ezek a cégek részben a fizetett osztalékkal tartják stabilan az árfolyamukat, ez számodra jelenleg a biztonságosabb utat képviseli.

Ezeken kívül természetesen továbbra is várható, hogy az egészségügyi- valamint a kommunikációs szektorba tartozó cégek szolgáltatásaira kiemelt szükség lesz, így ott alulértékelt papírok választása esetén jó hozamkilátásod lehet.

Kötvények

A kötvények területén a legutóbb megjelent iránytűben is volt egy rész arról, hogy jelenleg gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen kötvényben gondolkodsz, bár lehet helye a portfóliódban, de nagy csodát ne várj tőlük. Jelenleg jellemzően nem tudják az infláció szintjét lekövetni, így pedig számodra negatív reálhozamot jelentenek.

Amerikai kötvénypiac

A fenti képen a 10 éves amerikai állampapír hozama látszik, hasonló mértékű hozamkilátással bír a többi ország államkötvénye is. Mivel a többi kötvénykibocsátó papírjait az állampapírhoz viszonyítva árazzák, így ott sem számíthatsz komoly szárnyalásra.

A saját portfóliódban a kötvényeket jelenleg leginkább a likvid részek fenntartására tudod használni. A kötvény által fizetett kamat nagyobb hozamot biztosít számodra ahhoz képest, mintha a teljes tartalékodat készpénzben tartanád. Egy jól kiválasztott kötvény viszonylag könnyen értékesíthető, így szükség esetén váltani tudsz. Tőkét építeni viszont ne most próbálj ezzel az eszközzel.

Olaj

Az olaj áráról szintén a novemberi körképben volt már szó. Ott és akkor még rekordmagasságban járt, és sok embert érdekelt, hogy mi várható. Akkor említettem, hogy az elemzések 60 dollár körül várják év végére az olaj hordónkénti árát, mivel a további emelés már önmagában is gerjesztené az inflációt, így ez ellen sokmindenkinek érdekében állt fellépni. Ennek eredménye megvalósulni látszott. Ez jórészt annak volt köszönhető, hogy növekedett a kitermelt mennyiség.

Nyersolaj ára 2021. december

Az Omikron variáns megjelenése pánikot generált, és ezzel csökkentette a kőolaj iránti igényt is, így most a kőolaj kitermelésétől nagyban függő nemzetek abban bíznak, hogy akár kormányzatilag akár más módon megállítják a további hirtelen zuhanást. Ez akár a tartalékok felszabadításának átütemezésével, akár a kitermelés módosításával is elérhető.

 

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.