Barion Pixel

Befektetői körkép 2021 szeptember

Befektetési körkép

Kína rövidtávon kihívás, de hosszútávon lehetőség.
A hónap leginkább kardinális témája nem más, mint Kína. Kína ugyanis új szabályozásokat vezetett be, ami komoly hatást gyakorolt több techrészvény árára.

Befektetői körkép 2021 szeptember
Sokan úgy vélik, hogy Kína a saját ipara ellen fordult, és 1-2 ágazatot egyszerűen ledarál. Tény és való, mint minden döntésnek, ennek is vannak nyertesei és vesztesei.

Bízom benne, hogy a cikk végére tisztábban fogod látni, hogy ledarálásról, legalábbis szándékos szétzúzásról szó sincs. Ha érted, hogy miért lépett Kína, fogod látni azt is, hogy itt ugyan egy rázós szakasz van, de ez hosszabb távon lehetőséget rejt.

Miért fontos Kína?

Kína az egyik legnagyobb gazdasággal rendelkező állam. Pusztán már a mérete miatt is gazdaságilag az egyik legvonzóbb terület a befektetők számára. Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, amely nagyon jelentős népességgel párosul.
Ha megnézed az ábrát, láthatod, hogy a kínai GDP nagyon jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt években, amit igazán még a covid sem vetett vissza.

Kína GDP változása

 

Most viszont a kínai döntések egy elég jelentős visszaesést értek el nagyon rövid időn belül több kínai cég részvényeinek árfolyamában.

A képet árnyalja, hogy ha megnézed a kínai MSCI indexet, akkor láthatod, hogy nagyjából 3 évente amúgy is van egy kis megtorpanás. Ez amolyan erőgyűjtés az azt követő fellendülés előtt, és ennek épp most jött el az ideje.

MSCI Kína

Miért most lépett Kína?

Ezek az események nem most indultak, voltak előszelek, amelyek már tavaly ősszel megjelentek. Ezek közül egy volt az Ali Baba amerikai tőzsdére való bevezetése és Jack Ma akkori nyilatkozata. A covid felgyorsított néhány eseményt, és mivel jövő tavasszal Kínában választások lesznek, így a szociális stabilitás kiemelt prioritást kap.

Kína gazdasága a covid alatt

A legutóbbi befektetői körképben említettem, hogy ott, ahol alacsony az infláció, ott az állam beavatkozik, és gazdaságélénkítést hajt végre. A képen láthatod, hogy Kína is abba a kategóriába esett, ahol erre szükség volt.

Globális infláció 2020

A legtöbb államhoz hasonlóan, Kína is élt azzal a lehetőséggel, hogy pénzt nyomtat. Csakhogy ezzel nem egészen azt a hatást érte el, mint amit szeretett volna. Az olló tovább nyílt, a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegényeket viszont nem sikerült felzárkóztatni.

Ez viszont szembemegy a kínai mentalitással.

A mostani döntés háttere

Van 3 fő trend Kínában, amelyek egy része már régen jelen volt a gazdaságban, mások most bukkantak elő.

Bevételi különbségek

Ez ugyan minden országban jelen van, de Kínában különösen romlott a helyzet, amikor a központi bank a covid miatt jelentős mennyiségű pénzt nyomtatott. A gazdagok tovább gazdagodtak, míg a hétköznapi ember nem sok hasznát látta ennek a lépésnek.
Ezt leginkább a fogyasztási szokásokon lehet a legjobban megfigyelni, valamint akár mérni is.

Idősödő népesség

Kína lakossága is öregszik. Bár az egy gyermekes politikát a kormány lazította, a születési ráta továbbra is csökken.
Ezt sokan a megélhetési költségek növekedésével magyarázzák. Azaz többek között a lakhatással, és az oktatással, amikre a mostani szabályozásváltozás szintén hatással volt.

Amerikai-Kínai gazdasági feszültség

Ez a téma önállóan is sok oldalt tenne ki, de a két ország kapcsolata finoman szólva sem felhőtlen, és a feszültségforrások egy része a már meghozott döntések következtében nem, vagy csak nagyon nehezen fordítható vissza.

Főbb szempontok a végrehajtással kapcsolatban

Stabilitás

A stabilitás itt a politikai és a szociális stabilitást jelenti. Azaz a nagy többség igényeinek kielégítését. És itt a „dolgozó nép” alatt nem csak a fizikai munkást, hanem a szellemieket is értik.
Ez egy sokmilliárdos országban nem is olyan könnyű, mint hiszed. Csak néhány szösszenet:

 • kiemelten figyelnek az ételfutárok egészségbiztosítására
 • korlátozzák a szellemi dolgozók túlóráját (ez nem egy hátrány, főleg ha home officeban 0-24-ben dolgozhatnál)
 • szabályozzák a lakással kapcsolatos kiadásokat
 • szintén szabályozzák az oktatás kérdéseit (ez még a kínaiak szerint sincs kiforrva, egyrészt biztosítani akarják a boldog gyermekkort, másrészt pedig meg kell találni az egyensúlyt az oktatás színvonalának fenntartásában a későbbi képzési rendszer érdekében)

Egyenlőség

Az egyenlőség alatt pedig nem csak a béregyenlőség jön kérdésként elő, hanem a lehetőségek közötti egyenlőség is.
Az oktatás szintén előjön, elvégre az iskolai rendszeren kívüli, fizetős, eddig sok befektetőt is vonzó oktatás nem teszi lehetővé az egyenlőséget a diákok között.

Az innováció mindig támogatott volt Kínában, és az is marad. Ez viszont egy politikailag érzékeny év Kínában. Az internetes nagy cégek pedig elértek egy akkora méretet, amikor a hatalmukat már nem a kínai elképzelés szerint használják. Azaz leginkább a versenytársak ellen használják, a kínai állam pedig nagyobb társadalmi felelősségvállalást vár.

Mi változott Kínában?

Kína fontosságáról és a végrehajtásról már volt szó, arról viszont még nem, hogy mégis mit tett, ami miatt vezető hír lett. Több döntést is hozott, ezek közül a fontosabbak:

Adatkezelés

A kínai adatkezelési szabályzat a világon az egyik, ha éppen nem a legszigorúbb lett. Emögött több ok is húzódik:

 • az adatokhoz a Kínai Állam nem fér hozzá, megfelelően használva viszont árucikk
 • az amerikai piacra lépett kínai cégek kijuttathatják a kínaiakról szóló adatokat, ettől pedig (valamennyire jogosan) tart Kína
 • az adatok kiadása nélkül is tovább erősödhetnek a cégek (ez emelte fel pl. a Facebookot és a Google-t is), amelyek már politikai súllyal is bírnak

Ez a döntése sok adatkezelésre épülő technológiai vállalat működését nehezítette meg.

Monopólium ellenes lépés

Kínában, mint a Földön sok helyen, az egyik legsérülékenyebb szektor a kis és középvállalkozás rétege. Ezzel a döntéssel egyrész elejét kívánja venni a már amúgy is óriáscégek további erősödésének (amelyek egy idő után akár szembe is mehetnének az állammal), valamint lehetőséget kíván biztosítani az új belépőknek. Azoknak, amelyek innovatívak, fejlődésre készek.

Ezek után is egyesülhet két nagyvállalat, de ezeket csak akkor hagyják jóvá, ha két eltérő területen mozognak.

Oktatás, lakhatás

A lakhatás kérdésénél szabályozta a lakhatás költségeit. Ez ugyan innen, Európából nézve furcsán hangzik, elvégre a szabad piaccal megy szembe, de ne feledd, hogy kommunista államról beszélünk, másak a lehetőségek és az értékrendek.

Az oktatásnál pedig egy új egyensúlyt igyekszik felállítani az állam. Nézzük a fő pontokat, és fogod látni, hogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben a kínai oktatásügy:

 • Minden gyermek egyenlő esélyekkel férjen hozzá az oktatáshoz
 • Bár eddig is szükségesek voltak az iskola utáni fizetett különórák a sikeres felvételihez, most már nincs lehetőség hivatalosan erre
 • Szeretnék a gyermekek terheit mérsékelni, azaz meghagyni a gyermekkort
 • Biztosítani szeretnék a felnövekvő generáció megfelelő tudásszintjét

Ezek eddig fizetett különórákkal valósultak meg olyan alkalmazásokon keresztül, amibe külföldi befektetők is dollármilliókat adtak. Ez jelenleg nonprofit jelleggel működhet tovább az egyenlőség jegyében.

Ledarál teljes szektorokat a kínai állam?

Nem ledarál, megváltoztat. Elvégre egyrészt adót fizetnek ezek a cégek is, valamint nagyon sok munkahelyet teremtettek és tartanak fenn, amelyre a kínai gazdaságnak is szüksége van.
Mindössze egy mindenki más által is hasznosnak ítélt irányba szeretné terelni a működésüket.
Elvégre most nem történt más, mint az, hogy a Kínai Állam fókuszt váltott. Addig, amíg ezek a techóriások kicsik voltak, megkapták a növekedés lehetőségét. Most viszont, hogy nagyok, az új, innovatív cégek kinevelésére megy a fókusz.

Mivel az elmúlt 20 évben az internetes felületen tevékenykedő cégek viszonylag nagy szabadságot kaptak, gyorsan is tudtak fejlődni. Mivel már az állam szemében túl nagyok, így „már nem annyira innovatívak”, viszont méretük miatt nagyobb társadalmi felelősségvállalást vár tőlük az állam. Épp emiatt néhány adóelőnyt, adókedvezményt is elvesztettek.

 

 

Mi a következő lépés?

Kína az innovációval kapcsolatban továbbra is támogató marad, így kitűnő lehetőség a befektetésre. Feltéve, ha megtalálod azokat a cégeket, amelyek alkalmazkodnak a szabályozáshoz.

A kínai piac mindig is volatil volt, talán az is marad. Az állami stratégia a lentről felfelé növekedés támogatása, nagyobb helyi csoportok létrehozásával.

A kínai kormányzás innentől extra elvárásokat támaszt az adatbiztonság kérdéskörében azokkal a cégekkel szemben, amelyek más országok tőzsdéin is meg kívánnak jelenni.

Mivel sok embert meglepett az, hogy Kína nagyon sok területet akar egy viszonylag rövid időn belül változtatni, így ezek a folyamatok vélhetően folytatódni fognak még egy jó darabig.

Hogyan érintette ez a kínai kisebb cégeket?

A legnagyobb fókuszt a stratégiailag is fontos innovatív cégek kapják. A legdinamikusabban az a technológiai, az egészségügyi és a fogyasztási szektorban jelenlevő cégek növekedtek az utóbbi időben.
Ilyen például:

 • félvezetők: az elektronikában sokat használt ágazat, részben az innováció, részben az amerikai szabályozás miatt kapott nagy hangsúlyt.
 • automatizáció: a robotika itt is megjelenik az emelkedő munkaerő költség miatt, mintegy kiváltva azt.
 • szoftverek: a covid ezen csak gyorsított, mivel ide tartozik az online rendelés, az irodai alkalmazás, a kommunikáció és még sok más

Hogyan érintette ez a kínai multikat?

Ezek a nagyvállalatok a kínai emberek mindennapjaiba olyan mértékben épültek be, hogy gyakorlatilag megkerülhetetlenek lettek.
Mivel dinamikusan növekvő vállalatokról van szó, így nem csak a kínai emberek, hanem a befektetők számára is vonzóak lettek olyannyira, hogy az amerikai tőzsdékre is bevezettek jópárat.

Az adatkezelési szabályzás módosítása bizonytalanságot generált a hogyan továbbról, és ha a befektetők valamit nem szeretnek, az pont a bizonytalanság.

Nézzünk néhány példát. Amit az árfolyamesések kapcsán látni fogsz, hogy ezek egyike sincs közvetlenül kapcsolatban a cégek tényleges gazdálkodásával, működésével vagy épp termelésével. Kivétel nélkül a bizonytalanság generálta negatív befektetői hangulat az esés oka.

A szabályozás változása a kínai és amerikai oldalról viszont vezethet oda, hogy ezeket a cégeket egyszerűen kivezetik az amerikai tőzsdéről.

Ali baba

Nem más, mint a kínai Amazon.

Ali Baba árfolyam

Velük kapcsolatban már tavaly ősztől lehetett hallani híreket, épp emiatt is látható a csökkenő árfolyam (ez amúgy év elejétől is megfigyelhető). Ami viszont szembeötlő, hogy a bejelentés utáni néhány hétben összesen többet zuhant az árfolyam, mint a megelőző néhány hónapban. Ez is mutatva a befektetők elbizonytalanodását, mivel nincs közvetlen kapcsolatban az Ali Baba tényleges teljesítményével.

Tencent

Tencent Holding árfolyama

A kínai kommunikációban rendszeresen használt felület, mivel chatként is működik. Fő profilja a videójáték, amit a Kínai Állam az „elme ópiuma”-ként mutatott fel, és kifejezetten károsnak ítélte a fiatalok körében.

A Tencent együttműködése jeleként (valamint a Kínai Állam „kérésére”) szigorította a fiatalok hozzáférését a videójátékokhoz, amely ezáltal átlag napi 1 óra alá csökkent. Ez egyrészt tényleges együttműködés volt a részükről, másrészt nagy lemondással nem járt, a teljes bevételük csak elenyésző részét adták a 18 éven aluliak.

DiDi Global

DiDi árfolyama az amerikai tőzsdén
Az amerikai Uber kínai megfelelője, annyi különbséggel, hogy több ügyfele van, mint ahány lakosa az USA-nak. Egyben talán az egyik legnagyobb vesztese a témának. Bár nem derült égből villámcsapásként érte őket, hogy a Kínai Állam változtatni kíván a szabályozáson, mégis belépett az amerikai piacra. Ezt lehet, hogy kapzsiságból tette, lehet, hogy kimaradástól való félelmében, de az sem kizárt, hogy a csodában bízott.

Mit jelent, ha kivezetik a kínai papírokat az amerikai tőzsdékről?

Az, hogy egyáltalán bevezették, azt jelenti, hogy annak az adott tőzsdének a szabályai szerint kell működniük. Nem csak méretben és forgalomban, hanem napi működésben, így számvitelben is. Az USA tavalyi évben hozott egy törvényt, miszerint ha nem tud feléjük elszámolni (azaz nem az anyaország felé, hanem feléjük), akkor kivezetik a tőzsdéről az adott cég papírjait.

Azáltal, hogy amerikai piacra léptek a kínai cégek, sokkal több emberhez jutott el a vásárlás lehetősége, nőtt a likviditás. Az árfolyama a megnövekedett kereslet miatt felfelé tartott (legalábbis ez lett volna a cél a szabályozásig), valamint még könnyebb volt a vétel és az eladás.

A kivezetés pont ezt fordítja meg. Természetesen csak akkor van probléma a befektetők oldaláról, ha csak azon az egy tőzsdén volt listázva a cég. Ha bárhol máshol is jelen van, akkor a papírokat továbbra is értékesíthetik, csak ezek után már nem az amerikai, hanem mondjuk a Hong Kongi tőzsdén.

Ettől függetlenül a kivezetés könnyen árfolyamesést hozhat magával.
Bár az internetnek köszönhetően ugyanazt a részvényt eladhatod bármelyik tőzsdén, ez sok embernek vagy kényelmetlen, vagy bármi miatt nem kivitelezhető, így inkább időben eladja, esetleg pusztán a kivezetés miatt elvesztette a bizalmát, túl kockázatosnak tartja a tartást, így inkább más helyet keres a pénzének.

Fektess-e be most kínai területre?

Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Egyrészt így látatlanban nem adhatok (lásd befektetési tanácsadásról szóló törvény) , másrészt egyértelmű válasz majd csak nagyjából egy pár év múlva fog lenni.

A kínai befektetés mellett szól

Árzuhanás

Az, hogy árzuhanás történt, jelentheti azt, hogy árengedménnyel vásárolhatsz be kedvenc kínai részvényedből.

A működés nem szűnik meg

Azok a cégek, amelyeket a leginkább érintett ez a változás, jellemzően már eléggé nagyok ahhoz, hogy ezzel együtt is talpon maradjanak. Amelyik nem volt az, az már nincs.  Ennélfogva szinte biztos, hogy úgy, ahogy eddig is nyereséget tudtak termelni, ez után is meg fogják tudni ezt oldani. Legfeljebb valamivel kevesebb lesz a nyereségráta.

Ciklikusság

A kínai részvényekre amúgy is jellemző egy nagyjából 3 évenkénti visszarendeződés, amolyan ciklikusság, és ennek amúgy is eljött az ideje, innen már felfelé várható az út.

A befektetés ellen szól

Eltérő kulturális környezet

Ne felejtsd el, hogy Kína teljesen más kulturális környezetet biztosít a cégek működésének. Valószínűleg más lesz a prioritásuk, mint amit te fontosnak tartasz.

Még nem látni az átalakulás végét

A mostani helyzet nem egy egyszereplős játék, így senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz a következő lépés, merre fog változni a helyzet. Mit lépnek a kínai multik, mit lépnek az amerikaiak, esetleg van-e újabb szereplő.

A kínai számvitel más

A kínai számvitel sokkal másabb mentalitású, sokkal inkább megengedő, mint az európai vagy a tengeren túli. Ennélfogva ne is számíts arra, hogy hiteles képet kapsz arról, hogy akár egy nagyvállalat életébe hiteles bepillantást nyerhetsz. Ez pedig elég nagy rizikót jelent.

Miért fontos ez számodra?

Ha van kínai kitettséged

Akár közvetlenül részvények formájában, akár befektetési alap (hagyományos befektetési alap vagy ETF formájában) részeként, akkor fontos tudnod, hogy mi várható.

Ha nincs kínai részvényed

Ekkor ugyan nincs szükséged döntést hoznod arról, hogy eladj-e vagy tartsd a részvényeidet, de a „Made in China” felirat biztos, hogy ismerősen cseng neked. Mindemellett attól, hogy neked nincs befektetésed Kínában, sok más befektetőnek világszerte viszont van. Épp emiatt volt sokkhatás az, amit Kína a saját belső adatkezelési szabályozásával tett.

 

Kérdések:

 1. Te mit látsz Kínával kapcsolatban, szerinted merre fog mozdulni?
 2. Te magad fektetsz-e / fektetnél-e be kínai területre?
 3. Hogyan látod az események hatását a globális piacokra?

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Investor overview September 2021
Német zászló Anleger Übersicht September 2021
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.