Barion Pixel

Befektetői körkép 2021 október

Befektetési körkép

A koronavírus okozta visszaesés most növekedésbe csapott át, ám a jegybankoknak közbe kell avatkozniuk, még mielőtt a felfutó gazdasággal együtt az inflációs szint is túlmegy egy célsávon.

Befektetői körkép 2021 október

 

Előszó

Az itt megjelenő írás a tájékoztatást szolgálja, az erről szóló törvény alapján sem része, sem egésze nem minősül tanácsadásnak.

 

 

Előzmények

2020 tavaszán egy nagyon hirtelen visszaesés történt a Covid-19 miatt. A karantén okozta visszaesés után jelentős és nagyon hirtelen növekedés volt látható világszerte.

Amerikai részvényindex 2020-2021

Ez a jelentős növekedés a költségvetési és monetáris politikai döntéseknek volt köszönhető világszerte, plusz pénzt nyomtak a gazdaságba akár közvetlenül eszközvásárlásokon keresztül, akár más módon.

Ez a „végtelen pénz” ígérete nagyon gyorsan talpra állította elsősorban a részvénypiacot. Emögött lemaradt a teljesítmény arányos növekedése.

A lemaradás oka

A szolgáltató szektor jelentős része vagy karanténban volt és egyben még mindig van, vagy nem tud hogyan tervezni a jövőt tekintve. A gyártó szektorban pedig az ellátási láncokban tapasztalható problémák miatt vannak fennakadások.

Mostani helyzet

Infláció

Napjainkban jelentős mértékű pénzromlást tapasztalhatsz meg, ennek több oka is van.

Ellátási hiány

A gépgyártásban és az autóiparban a chiphiány komoly problémát jelent. Erre a gyártók is reagáltak, mégpedig úgy, hogy kevesebbet termelnek, így a magasabb jövedelmezőséggel bíró árukat állítják elő a tömegtermék kárára.
Ennek hatása természetesen könnyen visszagyűrűzhet az autógyárakat kiszolgáló cégekhez, elvégre a kevesebb darabszám kevesebb megrendelést is jelent.

Spekulatív pozíciók

Elsősorban a nyersanyagáraknál volt ez megfigyelhető. Ezeknél a pozícióknál a befektető (jellemzően nagytőkés) egy adott irányú és mértékű elmozdulásra játszik. Ha ez nem jön be, akkor veszít rajta ő is, de egyben a nagymértékű eladás lenyomja az árakat.

Egyensúlytalanság a kereslet és kínálat között

Az egyensúlytalanság oka például, hogy a home office miatt sokan maradtak odahaza, és ha már így alakult, elkezdtek egyre többet költeni lakásfelújításra, valamint a bútorok cseréjére is.
Az építőanyagok piacán jelentkezett jelentős áremelkedés az újonnan épülő ingatlanok árában is jelentkezik.

A részvénypiacok állapota

A már említett pénznyomtatás jelentős mértékben növelte a gazdaságban jelen levő pénz mennyiségét, amely keresi az útját. Mivel nem csak 1-1 ország volt, aki ebben részt vett, így egy nagyon összehangolt stimulus érkezett a piacokra. Ennek következtében egy valódi rali alakult ki, nem lett valódi alternatívája a részvényeknek. A kötvényeknél alacsony hozamok vannak, és a bankbetétek után sem kapsz semmit.

A globális pénzkínálat növekedése szintén növelte a részvények iránti keresletet. Ha megnézed a képet, akkor azt láthatod, hogy az USA milyen mértékben növelte a dollár állományát.

Amerikai dollár állományváltozás 2008-2021
Forrás

 

Mit érthettél el a részvényekkel?

Gyakorlatilag szinte minden részvény jól teljesített eddig 2021-ben, kivéve a fejlődő piaci részvényeket.

Shanghai index

A szeptemberi befektetési körképben már volt arról szó, hogy Kína jelentősen változtatott a belső szabályozásán, mivel azt szeretné elérni, ahogy a kínai techóriások ne léphessenek az amerikai tőzsdére. Ez a visszaesés a fejlődő piacok indexeit is visszavetette, mivel nagyságrendileg egyharmad részben kínai papírokat tartalmaznak.

A fejlődő piacoktól eltekintve viszont gyakorlatilag bármely részvényindexet tekintjük, szép eredményt érhettél el.

Akár euróban, mondjuk az osztrák részvényindexet figyelve.

ATX Vienna index

Akár a Bux indexben forintban fektettél be.
BUX Budapest index

Kik voltak az igazi sztárok?

A növekedési részvények túlteljesítették az értékalapú befektetéseket. Ennek oka: nagyon olcsó finanszírozás, alacsony hozamkörnyezet. (A növekedési és értékalapú papírok közötti különbségről a részvényekről szóló cikkben olvashatsz.)

Ezek jellemzően technológiai cégek például az Apple, de említhetnénk a Google anyacégét az Alphabet-et is.

Alphabet árfolyam 2013-2021

Mitől nő meg ilyenkor az árfolyam?

Alacsony hozamkörnyezetben a hosszú távú cash flow diszkontált értéke felnagyobbodik.

A hosszú távú cash flow az az összeg, amit a következő években, vagy akár évtizedekben fog egy cég megtermelni. A pénz időértékéről szóló bejegyzésben olvashatsz arról, hogy az időben csak később megkapott összegeket csak úgy tudod összehasonlítani, vagy épp összeadni, ha egy közös időpontra, legtöbbször a mai napra számított összeget veszed figyelembe.

Ezt ezzel a képlettel tudod megtenni:

PV = FV / ( 1+r )n

Itt az r a diszkontráta, aminek mértéke függ a hozamkörnyezettől Láthatod, hogy ennek megfelelően, ha a hozamkörnyezet alacsony, akkor az 1+r értéke, valamint ennek hatványa is alacsonyabb lesz. Ekkor ugyanazt a hatást érted el, mintha a jövőbeni cash flowk összege nőtt volna meg.

Az árfolyamokat leginkább az ebbe vetett hit lendítette fel.

A következő időszakban ugyan növekedés még mindig várható, de ennek mértéke valószínűleg csökken.

 

Mi az, ami ebben az évben várható?

Fejlődő piacok

A fejlődő piaci indexek nagyságrendileg 1/3-a kínai cég. Amennyiben Kína rendezi sorait, valamint az ellátási láncban sem lesz fennakadás, ezeknél az indexeknél, illetve az ezekre épülő befektetéseknél jelentős növekedés várható.

Nyersanyagok

A nyersanyagok árát a spekulatív pozíciók jelentősen mozdíthatják, valamint emellett egy újabb karantén is hatással lehet rájuk.
2020 áprilisban a nyersolaj ára -38 dollár volt. Igen, jól olvastad, negatív volt az olaj ára.

Nyersolaj ára 2020

A karantén miatt akkora többlet volt, hogy a kitermelők fizettek, hogy valaki vegye át tőle. Az egyik nyertes Kína volt. Hamarabb is indult újra emiatt pont szüksége volt az olajra, a tároló kapacitása is megvolt és a nagyon alacsony áron beszerzett olajjal könnyebben tudta újraindítani a gazdaságot.

Arany

A befektetési arany értékmegőrző funkcióval bír. Épp ezért reálhozam érzékeny termék. 2019-ig komoly felfutást tapasztalhattunk meg az árfolyamában, de ezt a hozamnövekedés megfékezte. Amíg a részvények árának dinamikus emelkedése tart, addig az arany árában nem valószínű jelentős növekedés.

Az arany árfolyamváltozása és a részvényindex árfolyamváltozása

 

Ingatlan

Volt ugyan egy rövidebb megtorpanás, ami abból adódott, hogy nem tudta senki, a karantén és a válsághelyzet mit fog eredményezni.
A pénz viszont kereste az útját, az ingatlanok iránti kereslet önmagában is árfelhajtó hatású volt. Az építőanyagok és a munkaerő árában tapasztalt emelkedés szintén beépült az újonnan épült ingatlanok árába.

Itt megoszlanak a vélemények, hogy buborék van-e az ingatlan piacon vagy sem.
Megkezdett építések száma buborékot mutat-e? Nem, 2000-es években több volt
Az ingatlanárak emelkedése buborékot mutat? Ez már annál inkább. Az USA-ban 20% fölötti emelkedés már erre utalhat.

Magyarország

Az importtermékeken keresztül begyűrűzött egy magasabb szintű infláció. A gazdaságban amúgy is az európai átlag fölött jelenlevő pénzromláshoz ez még hozzátett, így ha a jegybank nem szeretné tovább gyengíteni jelentősen a forint vásárlóerejét, akkor muszáj kamatot emelnie, ám szükséges, hogy ezt fokozatosan vezesse be. Így ugyan később valósulnak meg az inflációs célok, de a gazdaságot kevésbé sokkolja. Ha nem emelne, akkor ugyan stimulálhatná tovább a gazdaságot, lásd Lengyelország, de ugyanúgy gyengítené a forintot ennek hatása, mint a lengyel zloty esetében történt. (A magasabb kamatszint tankönyv szerint, azaz minden más hatását mellőzve drágítja az adott valutát)

Ez a magasabb kamat növekvő hozamkörnyezetet is eredményezett, ám lassulás jöhet, az inflációs várakozások beépültek a várakozásokba.

Várható kockázatok

Újabb Covid-variánsok

Az újonnan megjelenő vírusmutációk könnyen okozhatnak turbulens időszakot a piacokon, vagy akár a növekedés jelentősebb megtorpanását is okozhatják.

Geopolitikai kockázatok

Erre az Afganisztánban zajló események is lehetnek példák, de bármely, instabil politikai helyzetben levő államot is fel lehet itt sorolni. Legfőképp azokat, amelyek szállítási útvonal környékén vannak.

Ár-bér spirál

A legfőbb kérdés, hogy elindul-e. Az emelkedő árak mellett a munkavállalók is azt fogják várni, hogy magasabb bérért dolgozzanak, ez pedig az inflációt bérinfláció irányából fogja növelni.

Inflációs szint

Itt a leginkább nagy kérdés, hogy tartós infláció lesz-e. Ezt még a szakértők sem tudják. Sokan úgy gondolják, hogy az ellátási láncok beszűkülése miatt egy palacknyak hatás jött létre, így a leesett kínálathoz képest magas kereslet tornázta fel az árakat. A kínálat rendeződése után visszaáll minden az eredeti szintre.

Ha tartós az infláció, az komoly problémákhoz vezethet, ugyanis itt a reálgazdaság teljesítménye (mint ahogy a cikk elején már volt róla szó) ezt nem indokolja. Ekkor könnyen stagfáció alakulhat ki.

Stagfláció

Ebben az esetben úgy emelkednek az árak, hogy nincs mögötte valós gazdasági növekedés. Ekkor a jegybankok keze meg van kötve, ha kamatot emel, akkor a beruházások szintje fog lecsökkenni (finanszírozási lehetőség csökken, költségek nőnek), ez magasabb munkanélküliséget eredményez, ez pedig kisebb kereslethez vezet, így ártanak a gazdaságnak.

Kamatcsökkentéssel pedig fűtik a gazdaságot, ezzel együtt növelik az infláció már amúgy is magas szintjét.

Az EU-n belül a német kormányváltás

Ez nyilván a gazdaságra is hatással lesz, és nem csak a németre, hanem teljes Európai Unióra.

Az amerikai részvényindexekben a technológiai cégek túlsúlya

Mondhatod, hogy akkor nem veszel technológiai részvényt, ez viszont nem ennyire egyszerű.

Az S&P500 –as részvényindexben amerika 500 legnagyobb cége van. Ha mindenki egyenlően kapna súlyt, akkor fél % körüli arány jönne ki. Az 5 legnagyobb cég jellemzően technológiai cég, és az arányuk az 5% körüli súlyt képviseli egyenként.

S&P 500 összetevői
Forrás

A történelem ismétli magát, de a gazdaságban az a szép, hogy nincs 2 ugyanolyan helyzet. A technológiai cégek hasonló felfutása viszont már okozott egy dot com lufit az évezred hajnalán. Ha most ugyanez megismétlődne, annak hatása többszöröse is lehetne az akkor megéltnél.

S&P 500 1990-2021
Ennek egyik oka, hogy az indexeket jelentős mennyiségű ETF követi. Ezek az indexkövető befektetési alapok nagyon jó hatékonysággal és olcsón dolgoznak, de nem tudják az ilyen helyzeteket kiszűrni. Mindig az adott részvény indexen belüli súlya szerint vásárolnak. Ennek megfelelően most épp túlsúlyozzák ezeket a papírokat, egy esetleges zuhanásnál pedig az előre rögzített logika miatt kötelezően eladják. Ezzel pedig tovább ronthatják a helyzetet.

 

Kérdések:

  1. Te mit látsz a gazdasággal kapcsolatban?
  2. Te magad mely területre fektetnél be, és melyikre nem?
  3. Mit gondolsz, meddig tart még a részvények emelkedése, mennyire lesz ez ciklikus?

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Investor overview October 2021
Német zászló Anleger Übersicht Oktober 2021
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.