Barion Pixel

Befektetői körkép 2021. november

Befektetési körkép

Meddig tart a magas infláció? Merre tart a világgazdaság?

Befektetői körkép 2021. november

 

Elöljáróban:

Ez a cikk a tájékoztatást szolgálja, így nem minősül befektetési tanácsadásnak. Amennyiben neked konkrét kérdésed merülne fel, vagy befektetni szeretnél, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egy licencekkel is rendelkező munkatársunk tudjon neked segíteni.

A karantén elmúlásával megnyílt a lehetőség arra, hogy újra „normális” életet éljen mindenki. Ez viszont nem jelenti azt, hogy most már rendben van minden.

A gazdaság fellendülésével együtt jár a magas infláció is.

 

 

Az infláció okai

Gazdaságélénkítés

A gazdaságélénkítés mindenhol megjelent, de mindenhol másképp.

Amerika

Az Amerikai Egyesült Államok jelentős mennyiségű készpénzt nyomtatott ki, hogy a gazdaságot újra talpra állítsa.
Mivel az amerikai munkaerőpiac annyira rugalmas, hogy az alkalmazottak jelentős részének egyáltalán nincs felmondási ideje, így ha egy cég a munkabéren szeretne spórolni, akkor akár már aznap délutántól nem kell fizetnie a munkabért az elbocsátott dolgozónak.
Épp ezért ott a GDP jelentős részét adó lakosságot támogatták. Ezzel elérték, hogy volt pénz a fogyasztásra, emiatt szükséges lett a gyártás, és ezzel együtt megmaradnak a cégek is.

Európa

Európa viszont más munkaerő gazdálkodással rendelkezik, és ezt a 2008-as válság is megmutatta. Hiába bocsátotta el egy cég a dolgozóit, a felmondási időre járó összeg még hónapokig terhelte a kasszát. Így a 2008-as válságból nagyon nehéz volt kilábalni amiatt, mert nem mertek felvenni dolgozót, nehogy jöjjön egy visszaesés, és újra hónapokig kelljen fizetni.
Ezt figyelembe véve sok európai kormány a cégeket támogatta annak érdekében, hogy ne bocsássa el a dolgozót, és annak legyen pénze a fogyasztásra.

A lecsökkent kínálat

Ez köszönhető a szállítási láncokon tapasztalható elakadásnak. Sok helyen már a kikötők sem tudnak akkora forgalmat lebonyolítani, amit az átrakodás igényelne, így nem is érkezik meg az adott áru a rendeltetési helyre.
A gyártók egy része a karantén alatt csődbe ment, így kevesebb a gyártó, ők nehezebben tudnak szállítani, a vevők viszont jóval többet szeretnének vásárolni.

Megnövekedett kereslet

A covid okozta karantén alatt leállt a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, mindenki kivárt. Tette ezt egyrészt a bizonytalanság miatt, mivel nem tudta, hogy marad-e munkája, másrészt nem is nagyon tudott elmenni és vásárolni. Emiatt a mostani válság egy nagyon hirtelen és nagyon mély visszaesést okozott.

Tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet
Forrás Tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet

A karantén megszűnte után viszont mindenki egyszerre gondolta elkölteni az addig felhalmozott pénzét. Ezt pedig lehetetlen lett volna kiszolgálni még a covid előtt is. Emiatt pedig önmagában is árfelhajtó hatású.

A végeredmény

Ennyire jelentős, globális inflációt utoljára a 70-es évek végén 80-as évek elején lehetett tapasztalni, emiatt nagyon kevés a gyakorlati tapasztalat ezzel kapcsolatban.
Az elemzők azt várják, hogy a következő 6-8 hónapban még mindenképp velünk marad emiatt egy magasabb szintű infláció. Ennyi idő mindenképp szükséges ahhoz, hogy rendeződjön a vásárlási láz, valamint egy új versenyhelyzet alakulhasson ki. Ez az új verseny már önmagában is elég lesz majd (az ellátási láncok rendeződésével) ahhoz, hogy visszaszorítsa az inflációt. A várakozások szerint valamivel a covid előtti szint fölött fog beállni az egyensúly.

Mit tehet egy jegybank az infláció szabályozására?

Egy nagyobb méretű ország jegybanknak alapvetően 3 eszköze van a gazdaság szabályozására.

  • pénzt nyomtat / leállítja a nyomtatást
  • amennyiben szükséges, a már kinyomtatott pénzt kiszivattyúzza
  • kamatot csökkent / emel

(A magyar jegybanknak a magyar gazdaság méretei miatt viszonylag kevés a lehetősége, ez leginkább a kamatemelésben merül ki.)

Milyen folyamatokat láthatsz a gazdaságban?

Amerika

Amerika adja a világgazdaság 25%-át, ezért fontos, hogy milyen folyamatokkal néznek szembe.

Fogyasztás

Itt a GDP 68%-a a lakossági fogyasztásból jön, épp ezért lépte meg azt, hogy a lakosságot támogatta közvetlen készpénzzel.
Ezt a pénzt viszont nem tudták elkölteni a karantén alatt. Most viszont, hogy a karantén helyzet megszűnt, valamint a karácsony is jön, el akarják költeni a pénzt.
Amerika eddig deflációs problémákkal küzdött, így döntésüknek megfelelően nem az infláció aktuális szintjét veszik alapul, hanem egy középtávú átlagot. Mivel ez az átlag még a célsávon belül van, így nem emelnek kamatot.
Az alacsony kamatszinttel arra ösztönzik a cégeket, hogy olcsó hitelt vegyenek fel a megnövekedett kereslet kielégítésére, ezzel is tovább pörgetve a gazdaságot, valamint vegyék vissza az elbocsátott dolgozókat.

A karantén hatására megugró munkanélküliségi ráta erőteljes csökkenéséből láthatod, hogy ez utóbbi célt elérték.

 

 

Amerikai munkanélküliségi ráta
Forrás

A lakosságnak nyújtott élénkítést célzó készpénz viszont egy olyan helyzetet eredményezett, hogy sokan többet keresnek így, mintha dolgoznának. Emiatt inkább nem dolgoznak. Jelenleg mintegy 3 millió ember hiányzik az amerikai munkaerő piacról.

Mit tehetnek a cégek a termelés fenntartásához?
  1. Egyik opció, hogy magasabb bért kínálnak.
  2. A másik lehetőség, hogy keresnek olcsóbb munkaerőt, mondjuk bevándorlókat alkalmaznak.
  3. A harmadik, amit leginkább kevésbé jó helyzetben levő cégek lépnek meg, hogy egyáltalán nem termelnek.

Mivel jelenleg a legtöbben, főleg kényszerből az első utat választják, ezt beépítik az áraikba, és ráterhelik a fogyasztóra. Ez tovább emeli az infláció szintjét.

Gazdasági helyzet

A karantén hatására visszaesett a gazdaság teljesítőképessége, így azonnal bekapcsoltak a pénznyomdák. Jól látható, hogy nagyon jelentős pénzt pumpáltak a gazdaságba annak érdekében, hogy egyensúlyba hozzák.

USD állományváltozás
Ez természetesen az államadósság jelentős mértékének megugrásával járt együtt. Ennek az eredménye is látszik, mind a gazdasági teljesítményben, mind az inflációban, amely jelenleg 5% körüli.

Mivel korábban deflációs gondokkal küzdöttek, az USA döntésének megfelelően nem az infláció jelenlegi szintjét, hanem egy középtávú átlagot figyelnek, így még nem várható náluk kamatemelés. Ez számodra annyit jelent, hogy ezen időszakon belül (kb 2022 végéig) még mindig várható a további emelkedés.

Kérdezheted, hogy miért nem omlik össze, mint egy kártyavár?

A kérdés helyénvaló, elvégre ha egyetlen állam tenne ilyet, annak azonnal elértéktelenedne a fizetőeszköze. A rendszert egyensúlyban és életben tartja, hogy mindenki ezt teszi, így egymást egyensúlyozzák ki.

Kína

Kína volt az egyetlen ország, amely tavaly bár GDP szempontjából kissé visszaesett, de nem került válságba. Ennek oka alapvetően az, hogy még időben haza tudta vinni a lakosságát, és azt a pénzt, amit amúgy külföldön költöttek volna el, az Kínán belül cserélt gazdát.

Milyen folyamatok zajlanak Kínában?

A szeptemberi befektetői körképben már volt arról szó, hogy Kína jelenleg több irányban is változásokat vezetett be. Erre sok kínai cég árfolyama, valamint az ezeket is tartó eszközalap árfolyama negatívan reagált.

Ez csak riadalom, Kína ugyanis a nagyon rövidtávú, inkább cégekre szabott növekedést feláldozta a hosszú távú növekedés oltárán.

Adatvédelem

Az Ali Babáról és a Tencentről már szeptemberben volt szó, amiről Kína döntése szól, az csak amiatt okoz riadalmat, hogy viszonylag gyorsan tudta megvalósítani. Elvégre a nyugati világban ezt már GDPR néven régóta ismerjük.

Harmonizáció

Kína termelését a keleti part nagyjából 500 km-es sávja adja. Bár a recesszióból nagyon gyorsan felállt, ez egy K alakú recesszió volt. Azaz elindult felfelé egy réteg, de a 80% még így is mélyszegénységben él, és saját magától semmi esély arra, hogy felemelkedjen.
Mivel itt sok milliárd emberről van szó, így a nyugalom megőrzése kiemelten fontos. A forradalmak elkerülése érdekében már a császárok is sok mindent megtettek annak idején, és most a mostani kínai vezetés is emellett döntött.
Emiatt volt szükség arra, hogy pl. az oktatást megreformálják. Elterjedt, hogy nagyon drága korrepetálás nélkül esélytelen egyetemre bejutni, ezzel pedig tovább nyílt az olló a társadalomban.
De a harmonizáció a társadalom összetételére is hatással volt. Ma már a legtöbben a szolgáltatásban dolgoznak, és egyre kevesebben a mezőgazdaságban, azaz egy jelentős középosztály alakul ki.

Mit jelent ez számodra?

Ha spekuláns vagy, akkor nem sok jót, mert nem tudni, merre fog mozdulni az árfolyam.
Közép-hosszútávon viszont a fundamentális elemzések azt mutatják, hogy erőteljes növekedés várható. 2030-ra a világ középosztályának várhatóan 2/3-a Kínában lesz, ez pedig erős hatást fog gyakorolni a fogyasztás összetételére.
Így ha neked egy unit-linked típusú vagy értékpapír számlán levő hosszútávú tőkeépítésed, befektetésed, vagy bármi másod van, akkor ez számodra egy beszállási pont lehetőségét kínálja.

Miért nem látszik a szárnyalás a kínai részvényeket tartalmazó befektetési alapokban?

A fundamentális elemzések növekedést mutatnak, amit a piacok jellemzően közép-hosszútávon követnek le.
Rövidtávon viszont a piac emocionális, elvégre emberek hoznak döntést. Ennek megfelelően elegendő egy rossz hír, és rövidtávon a visszaesés szinte garantált. Ez hosszabb távon rendezi a sorait.

Evergrande

Sokat hallani az ingatlanpiac óriásaként bemutatott Evergrande fizetési nehézségeiről. Bár hatalmas cégről van szó, amelynek csak az adósságállománya a magyar GDP duplája, de az egész cég eltörpül Kínával szemben.
Az egész cég az ingatlanpiac mindössze 2%-át teszi ki, innen vizsgálva pedig már nem is akkora nagy. Ami miatt a hírekbe bekerülhetett, az nem csak a számszaki nagysága, hanem az, hogy a probléma az Evergrande esetleges felszámolása után Kína teljes ingatlanpiacára, ezzel együtt bármeddig továbbgyűrűzhet.
Viszont ne felejtsük el, hogy Kína kommunista állam, ami ebből a szempontból kifejezetten jó hír. Ugyanis a hatalom erőteljesen központosított, ennek megfelelően a jegybankja sem független, így nagyon hatékonyan körbe tudja bástyázni a problémát, még mielőtt az bármilyen komolyabb gondot okozhatna.

Magyarország

Belátható időn belül nem várható a forint jelentős erősödése.

A gyenge forint előnye

Magyarország export kitettsége méreteihez képest nagy. Ezen belül az autógyártás a domináns legfőképpen Németország felé.
Mivel a chiphiány sok helyen azt eredményezte, hogy a gyártást leállították, az egyre gyengülő forint miatt egyre inkább megéri a magyar munkahelyeket megtartania az anyacégeknek, és valahol máshol leállítani a gyártást.

A koronavírus helyzet rendeződésével fellendülhet a turizmus, és a külföldi turisták szemében így Magyarország egy olcsó, versenyképes úti cél lehet.

A gyenge forint hátránya

A gyenge forinttal megvalósul az importált infláció. Ennek legkézenfekvőbb példája az olaj.
Amíg 1 USD 300 forintba kerül, addig a 80 dolláros olajért 24.000 forintot kell kifizetni hordónként. Ugyanez 310 forint / USD-nél már 24.800 forintba kerül anélkül, hogy egyetlen centet is mozdult volna az olaj ára.
Ez nyilván az ipari termelésbe, a fűtésbe, a közlekedésbe, a szállításba, és minden másba is továbbgyűrűzik.

Az olaj

A nyersolaj hordója jelenleg a 80 dollárt is meghaladja hordónként, és az elmúlt évben jelentős emelkedést figyelhettél meg.

A nyersolaj árának alakulása 2020-2021

 

Ennek oka keresleti és kínálati oldalról is megtalálhatóak.

Keresleti oldal

Hirtelen indult meg a gazdaság, mindenki fogyasztani akart. Ez az olaj részéről többszörös keresletet támasztott. Egyrészt az üzemanyag-ellátás szempontjából ugrott meg az olaj és az olajból előállított termékek iránt a kereslet, másrészt az olaj nem csak üzemanyag. Többek között a műanyaggyártásban is fontos szerepe van. Bár egyre kevesebb műanyagot igyekszik az emberiség felhasználni, ettől még mindig erőteljes igény van rá.

Kínálati oldal

Az OPEC ezt a mennyiséget nem bírta egyszerre a piac rendelkezésére bocsátani, így egy beszűkült kereslet miatt figyelhető meg az áremelkedés. Mindemellett főleg Amerikában voltak olyan palaolaj és palagáz kitermelő cégek, amelyek a karantén idején elvéreztek. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy megszűnt a kitermelő kút, csak nincs, aki üzemeltesse.

Mi várható?

A szakértők szerint hosszabb távon 55-60 dollár közé áll be az olaj ára a jelenlegi 80-ról. Azt jelenleg semmi nem indokolja, hogy jelentősen dráguljon, valamint a 100 dollár fölötti ár már önmagában is recessziós hatással bír, amit nagyon szeretnének elkerülni.

Környezetvédelem

Az egyre jobban látszik, hogy muszáj a fenntartható környezet érdekében tenni, és a zöld energia felhasználásával, valamint ésszerű tervezéssel ezt el is lehet kezdeni.

Üvegházhatású gázok kibocsátásának megoszlása szektoronként
A környezetvédelem előretörése jól jelzi, hogy fejlődik az általános életszínvonal. Elvégre amíg a születéskor várható élettartam 40 év, annak is jelentős része bányában, addig senkit nem fog érdekelni, hogy a szennyezett levegő vagy víz milyen hatással van az 50 évesekre. De ahogy a várható élettartam 75-80 év, és ehhez még egy jelentős mennyiségű gazdasági erő is társul, már egyből fontos lesz az életminőség.

Ennek jegyében Kína már nem csak hazai pályán nem épít szénerőműveket, hanem nem is ad el ilyen technológiát. Ez a szemlélet működik kicsiben is, ha megnézed a magyar nehézipari városokat, láthatod, hogy egyre több figyelmet szentelnek a környezetvédelemre.

Ennek gazdasági hatása

Megújuló energia

Egyre olcsóbban lehet majd előállítani ezeket. Míg 10 éve a napenergia felhasználása volt a legdrágább, ma már az egyik legolcsóbb energiaforrás.

Ingatlanhasznosítás átalakulása

Az ipari ingatlanok az üvegházhatású gázok jelentős százalékának kibocsátásáért felelősek. Ennek oka leginkább az üzemeltetés során szükséges energia. A gazdaságtalan tervezés miatt akár szükségtelen mértékben kell fűteni, vagy nyáron az árnyékolás hiánya miatt légkondicionálóval kell hűteni. Ennek átalakulása az ingatlanpiacra, ezen keresztül pedig az ingatlannal foglalkozó befektetési alapokra is hatással lesz majd.

 

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran a közösségi médiákban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Investor Overview November 2021
Német zászló Anleger Übersicht November 2021
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.