Barion Pixel

Befektetői körkép 2021 augusztus

Befektetői körkép

A covid hatása nem csak az egészségügyben volt megfigyelhető, hanem a pénzügyekben is. Ez a hatás viszont nem múlt még el, és közel sem volt nyomtalan. A negatív hatásokat hosszútávon képes vagy pozitívakra cserélni, ehhez már csak annyit kell tudnod, hogy milyen folyamatok zajlanak.

Befektetői körkép 2021 augusztus

A koronavírus hatása napjainkra

A 2020-ban indult karantén időszak okozta leállásokat szerintem nem kell bemutatnom. Arról, hogy mi van a koronavírus mögött gazdaságilag már olvashattál.

Ennek a hatására nem csak a fogyasztás esett vissza, hanem sok esetben a jövedelem is, és kimondva jól hangzik, hogy az infláció is, de ennek megvan a maga hátulütője.
Az inflációnak van egy egészséges és szükséges szintje, ami még hajtja a gazdaságot. Ha ez alatt van az aktuális szintje, akkor élénkítés szükséges, az inflációs célokon túllőve pedig mindenképpen hűteni kell, még mielőtt a gazdaság túlpörög.

Globális infláció 2020
Forrás

A képen láthatod, hogy 2020-ban az összes zölddel jelölt területen volt kihívás a gazdaság élénkítése, mivel vagy 0% körüli, vagy egyes esetekben ez alatti volt az infláció szintje. Ezeknél az országoknál szükséges volt a covid okozta válság kezelése gazdaságélénkítéssel, ami lehetőséget adhat neked arra, hogy kihasználd a válság előnyét.

Hogyan néz ki a gazdaságélénkítés?

Az emberek jelentős része felélte a tartalékait, a vállalkozások jó része vagy nem volt hitelképes, vagy nem volt számára megfelelő kondíciókkal rendelkező hitel elérhető, így az új tőke beáramlását kellett megoldani. Épp ezért kezdett nagyon sok központi bank (pl.: FED) nagy mennyiségben pénzt nyomtatni.

Amennyire a covid engedte, globálisan a gazdaság el is indult. A termelés sok helyen újraindult, az addig elmaradt beruházások, vagy csak sima lakossági vásárlások jó része megvalósult. Voltak termékek, amik bizonyos okok miatt (pl.: drágább munkaerő, nehezebb alapanyagbeszerzés) csak jóval drágábban voltak elérhetőek, mint a covid előtt, másoknak pedig a megnövekedett kereslet emelte az árát. Ez viszont magával hozta az infláció növekedését is. Jelenleg Magyarországon is 5% körül jár a szintje.

Magyar infláció 2020
Forrás

Mit lép az infláció növekedésére a jegybank?

Az infláció jelenlegi szintje már nem csak idehaza, hanem globálisan is átlépi az inflációs célokat, így szükséges a beavatkozás a jegybank részéről (mivel a jegybank felel a pénzügyi stabilitásért is). A gazdaság hűtését legkönnyebben az alapkamat szintjének emelésével tudják megtenni.

Ha megnézed a képet, akkor láthatod, hogy az alapkamat emeléshez a jegybankok, így az MNB is hozzákezdett már, hogy tartsák az inflációs célokat.

Alapkamat 2011-2021
Forrás

Az egyensúlyi ponthoz még nagyobb emelés lenne szükséges, ennek viszont megvan a maga veszélye. Mivel nem léphető meg a szükséges lépés anélkül, hogy máshol komoly károkat ne okozna, így marad az infláció magasabb szintje.

Az alapkamat emelés veszélye

Túlságosan viszont nem emelhetik meg az alapkamatot, mert akkor a hitelfelvételt is jelentősen megdrágítják.

Sok vállalkozás akár beruházási hitel, akár forgóeszköz finanszírozás szempontjából erősen támaszkodik a bankokra. A hiteltermékek ára (kamata) a jegybanki alapkamathoz igazodik, ennek hirtelen és nagy mértékű emelése sok vállalkozás létét veszélyeztetné, ami újra leálláshoz vezetne. Csak most nem a koronavírus miatt, hanem konkrétan a csődbement cégek miatt (akik nyilván nem tartják meg a munkavállalóikat sem).

 

Hogyan hat ez a befektetéseidre?

Az infláció a pénzed vásárlóértékét rontja. Minél magasabb a szintje, annál kevesebb terméket és szolgáltatást tudsz ugyanakkora pénzből megvenni. Ennek ellensúlyozására választhatsz olyan befektetést, amelynek hozamai az inflációs szint fölött vannak, így nem csak számszakilag nő a pénzed, hanem reálnövekedésben is vagy gyarapszik, vagy legalább az értékét tartja.

Megfelelő-e az állampapír a megnövekedett infláció ellensúlyozására?

Sokan állampapírban tartják a pénzüket. Az állampapír alkalmas arra, hogy kövesse az infláció aktuális szintjét. Jelenleg a korábbi alacsony szinthez kibocsátott papírok vannak leginkább forgalomban, valamint a mostani, emelkedő inflációs szint mellett szinte fix, hogy egy ideig még nem lesz képes az állampapír kamat követni az emelkedést. Így a jelenlegi papírokon elérhető hozam már nem igazán képes felvenni a versenyt az inflációs szinttel.

 

Állampapír kamatok
Forrás

Azaz ha hosszú ideig tartanád állampapírban a pénzedet, akkor veszítenél annak vásárlóerejéből.

 

 

 

Mit tudsz tenni a pénzed értékentartásához és gyarapításához?

Az egyszerű válasz nyilván az, hogy válassz olyan befektetési formát, amely alkalmas az értéken tartásra. Joggal kérdezheted, hogy mégis melyek ezek.

Ez egy áttekintés, kérlek, hogy ha eszközt választanál, akkor ezt legfeljebb kiindulási pontként használd, mivel ennyi információ nem elég a felelős döntéshozatalhoz. Ha konkrét kérdésed van, akkor a kapcsolat menü alatt tudsz elérhetőséget kapni hozzám.

A pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon, különben megvan az esélye annak, hogy veszteséget érsz el rajta. Akr az induló költségei miatt, akár az árfolyamváltozások miatt. Ennek megfelelően bármelyik eszközt is választod, a javasolt tartási ideje mindenképpen hosszútáv lesz.

Az ingatlan

Visszaestek az ingatlanárak, emiatt nyomott áron tudsz vásárolni, ezáltal az elérhető hozamod is nőhet.

Ingatlanok árváltozása
Forrás

Mielőtt fejest ugranál az ingatlanvásárlásba, vedd figyelembe az ebben rejlő lehetőségek mellett a veszélyeit is. Arról, hogy miért ne vegyél ingatlant a tömegszellemet követve, már olvashattál.

Az ingatlanalap

Az ingatlanok esetében a B opció, hogy ingatlan alapot választasz. Ha megnézed a grafikont, akkor láthatod, hogy bár volt a home office-ra átrendeződés miatt egy megtorpanás, összességében viszont nem lehetetlen kitermeltetni az ingatlanokkal az infláció szintjét.

Ingatlanalapok hozama 2020-2021
Forrás

A tőkepiaci befektetés

Az infláció globális szintjét ábrázoló ábrákon láthattad, hogy közel sem egyenletes az inflációs szint. A pirosas-narancsos színnel jelöltekben nem látok potenciált, mivel ott jelenleg is a gazdaság hűtése, vagy szinten tartása szükséges.

Fejlett piacok, Kína

A zölddel jelölt területeken, azaz a fejlett piacokon, valamint Kínában szükséges a gazdaság élénkítése. Ott, ahol élénkítés szükséges, ott jelentősebb növekedést is elérhetsz.

Miért valószínű, hogy jelentős növekedést érhetsz el?

Nos, a történelem ismétli önmagát.

A 2008-as válság után a FED részéről szükséges volt a beavatkozás, mivel szinte állt a gazdaság. 2015-ben ugyanúgy elkezdett pénzt nyomtatni, mint ahogy teszi most is.

 

S&P 500 teljesítménye
Forrás Az S&P 500 teljesítménye

 

Dow Jones teljesítménye
Forrás Dow Jones teljesítménye

 

A Dow Jones és az Standard & Poors a legnagyobb amerikai cégek papírjait foglalja magában, így jó képet mutat a gazdaság egészének teljesítményéről. Ha megnézed ezen indexek 2015 előtti, valamint utáni teljesítményét, akkor láthatod, hogy dinamikus növekedésen mentek keresztül közvetlenül a pénz gazdaságba áramlása után.

Mivel jelenleg is ugyanez a helyzet állt elő, ugyanezt a hatást valószínű.

 

Kérdések:

  1. A saját befektetéseidet hogyan hangolod össze a koronavírus generálta változással?
  2. Mit gondolsz, hány évig tarthat a felfutó szakasz a gazdaságélénkítés hatására?
  3. Mit teszel annak érdekében, hogy az infláció minél kevésbé érintsen?

Neked mi a véleményed a témáról? Kommentelj bátran, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Ezt a cikket angolul és németül is elérheted
Angol zászló Investor Overview August 2021
Német zászló Anleger Übersicht August 2021
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.