Barion Pixel

Vízkárok és a lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás és a vízkár

A lakásbiztosítás elengedhetetlen része otthonunk védelmének, különösen víz okozta károk esetén. Az ilyen típusú károk gyakran váratlanul következnek be, és komoly anyagi terhet jelenthetnek a tulajdonosoknak. Ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelő biztosítási védelemmel rendelkezzünk vízkár esetében is.

Vízkár és a lakásbiztosítás

Mielőtt legyintenél, hogy van lakásbiztosításod, úgyhogy lapozhatunk is, javaslom, hogy vedd elő a kötvényedet, és nézd meg, hogy konkrétan mi is az, amire fedezetet nyújt. Lesz benne elemi kár, ezen belül víz okozta kár is, ám közel sem biztos, hogy minden, vízzel összefüggő, no meg reálisan előforduló kárt meg fog neked téríteni.

További kártípusok
Tűz okozta károk Szél okozta károk
Vagyon elleni károk Természeti károk
Üvegtörés Felelősségbiztosítás

Víz okozta károk típusai

Víz okozta károk számos forrásból származhatnak, és akkor még a különböző halmazállapotokról nem is beszéltünk. Ezek a helyzetek sok kellemetlenséget, nem egyszer gyors cselekvést igényelnek, a lakásbiztosítás pedig lehetőséget nyújt a helyreállítás költségeinek fedezésére.

De nézzük is, hogy konkrétabban milyen altémák lehetnek a víz, mint elemi kár esetén:

 • viharkár
 • felhőszakadás
 • hónyomás
 • jégverés, jégkár
 • beázás
 • csőtörés (figyelj, itt lehet épületen belül vagy éppen kívül is az a cső!)
 • belvíz
 • árvíz
Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosítással Kockázatok kezelése a pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Alapcsomag a pénzügyekhezKattints a képre és nézd meg csomagban!

 

Mennyit fizet a lakásbiztosítás vízkár megtörténtekor?

A legtöbb lakásbiztosítás magában foglalja a vízkárokra vonatkozó fedezetet, de fontos ellenőrizni a szerződést és győződni róla, hogy a konkrét kockázatokra is kiterjed. A fedezet magában foglalhatja a javítások, újjáépítés és a sérült vagy elveszett tulajdonok helyreállításának költségeit is.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ha van lakásbiztosításod, akkor az egyet jelentene azzal, hogy biztosan megtéríti a biztosító a teljes károdat. A kártérítés mértékét a kötvényed tartalmazza, és a következőket mindenképp célszerű benne átnézni:

 • mely eseményekre terjed ki a kártérítés: a vízkár önmagában nem elég, ezen belül van-e fedezet az adott káreseményre
 • milyen mértékben térít: itt az összegszerűen megadott limit a kifizetés teteje, amit sok esetben figyelmen kívül hagynak (ezért is okoz gondot az alulbiztosítás)
 • van-e fedezet az ezzel összefüggő eseményekre: pl. a festés vagy az elfolyt víz mind pénzbe kerül, de már csak mint következmény jelenik meg

Miért fontos áttekinteni?

Egy biztosításnál vagy annak csak egy kis, kötvénybe beemelt „nyuszifülénél” két nagy hiba is elő tud fordulni, szerencsére nem egyidőben:

 • Van, de nem kell: a harmadik emeleten levő garzonodra is kérhetsz árvízvédelmet, de ekkor szinte fölöslegesen fizeted ki az ezzel együttjáró díjat
 • Nincs, de kell: ez nem kell túlmagyaráznom, de azt sem, hogy ez a nagyobbik gond

Gyors cselekvés fontossága

A vízkár gyakran súlyosabbá válhat, ha nem kezeled azonnal. A lakásbiztosítás bár nem óv meg, nem is ez a feladata, de segíthet gyorsan reagálni a problémára, és  a helyreállítás révén minimalizálhatod a károk mértékét. Az azonnali cselekvés (mind a kárenyhítés, kármegelőzés, mind a biztosító értesítése szempontjából) kulcsfontosságú lépés a hatékony helyreállítás érdekében.

 

Vízkár
Idáig azért nem szabad várni 🙂

Mikor kezdjünk hozzá a károk helyreállításának?

A károk enyhítése, illetve a további kár megelőzése a tulajdonos feladata és egyben jól felfogott érdeke. Ezt nem kell túlbonyolítani, szerintem te magad is így szoktál cselekedni. Észrevetted, hogy folyik a víz a fürdőből? Szaladsz a lavórért meg a felmosóért, hogy legalább a nappalit ne áztassa szét a víz, és egyben jobb ötlet híján a főelzárót is elzárod.

A károk teljes helyreállítását csak a kár bejelentése és ha szükséges, akkor a szemlézés után tedd meg. Gondolj bele: kihívod a kárszakértőt, hogy állapítsa meg a kár mértékét, de már csak patika állapotra felújított tipp-topp lakást talál. Esélye sincs ekkor bármit is megállapítani.

Ám ez nem jelenti azt, hogy muszáj romok között laknod akár hosszabb időn keresztül is. Konzultálj a biztosítóval illetve ha alkuszon keresztül kötötted, akkor az alkusszal, hogy  milyen mértékig javasolt a helyreállítás. Amit mindenképp javasolni fognak:

 • készíts fotókat, minél többet és minél több irányból (legyen inkább több, mint kevesebb)
 • őrizd meg a számlákat
 • a tönkrement holmit is őrizd meg

Mikor nem fizet a biztosító?

A biztosító néhány kézenfekvő, és kevésbé kézenfekvő esetben nem fog kártérítést fizetni. Ilyen lehet például:

 • a biztosításod nem terjed ki az adott káreseményre: az azt hittem, úgy tudtam, légyszi-légyszi itt már kevés lesz
 • nem fizetted be a biztosítási díjat: a fedezetlen szerődés gyakorlatilag felmondott szerződés, így te magad nem tettél eleget a kötelezettségednek
 • szándékosság: ez szerintem nem kell magyaráznom
 • bizonyíthatóan gondatlan voltál: súrolja a szándékosságot, ha te magad nem teszel meg mindent azért, hogy elkerüld a bajt (pl. csukd be az ablakot)
 • a káresemény értéke nem éri el az önrész mértékét: az önrész levonásával kezdik, csak a fennmaradó részt fizetik
 • rosszul jelented be a kárt: a biztosító nem műelemző, a vajon mire gondolt a költő nem az ő feladatkörük
 • túl gyors voltál a helyreállítással: lásd fentebb

A többi esetben viszont hasznodra van elemi kár ellen is a biztosítás.

Hogyan válasszunk megfelelő lakásbiztosítást?

Egy megfelelően kiválasztott és karbantartott biztosítás komoly védőhálót jelenthet a számodra baj esetén. Ehhez viszont megfelelően kell kiválasztani, és karban is kell tartani. De hogy mit is jelent ez?

A megfelelő kiválasztásnál figyelj a következőkre:

 • az otthonod értékét: egy nagyobb alapterülettel rendelkező, vagy az átlaghoz képest jobban felszerelt otthon esetében a biztosítás is magasabb lesz az átlaghoz képest
 • az ingatlan egyedi jellemzőit: a hegytetőre épült házat általában a belvíz és árvíz kevésbé fenyegeti, ellenben számos más káresemény annál inkább elképzelhető
 • a személyes igényeket: a saját élethelyzetednek és igényednek is helyet adhatsz az ésszerűség keretein belül
 • a biztosító által felkínált szolgáltatásokat: olvasd el az apróbetűt, sokszor az ördög abban rejlik. pl. adnak-e segítséget a következményekből fakadó károkra, úgy mint pl. festés
 • a vízkárral összefüggő károk fedezetét: vízkárra tipikus példa mondjuk egy vihar, ám egy viharkárnál nem csak a víz okozhat gondokat, hanem sokminden más is. pl. villámcsapás, áramkimaradás, a szél által megrongált tető vagy épp kidöntött fa

A karbantartás ennél azért egyszerűbb, „csak” irányban kell tartanod. Gondolok itt pl.: a következőkre

 • az ingatlan értéknövekedése (ez akár természetes módon, önmagától is megvalósulhat)
 • az ingatlan felszereltségének változása: ha beépítettél valamit vagy vettél valami értékeset, az csak akkor lesz biztosítva, ha azt a biztosító felé jelzed.

A megfelelő választás és a karbantartás bonyolultnak, macerásnak vagy simánt csak időtrablóan unalmasnak tűnhet. Ám mivel ez egy „szükséges rossz” annak érdekében, hogy ez a kérdés meg legyen oldva, szívesen segítünk neked. Vedd fel velünk a kapcsolatot a cikkben található űrlapon vagy a Kapcsolat menüponton keresztül.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.