Barion Pixel

Tűzkárok és a lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás és a tűzkár

A lakásbiztosítás alapvető célja, hogy megvédje otthonunkat és értékeinket a különböző káreseményektől. Az egyik legpusztítóbb és legrettegettebb ilyen esemény a tűzkár. Szerencsére viszonylag ritkán előforduló, ám annál hevesebb eseményről beszélünk.

Jó esetben nincs benne tapasztalatod, így nézzük meg most, hogy a tűzkár milyen formákban jelentkezhet, és hogyan nyújt védelmet a lakásbiztosítás ezen károk ellen.

Tűzkárok és a lakásbiztosítás

 

Lehet, hogy van lakásbiztosításod, de még mielőtt kellemetlen meglepetés lenne a vége, javaslom, hogy vedd elő a kötvényedet, és nézd meg, hogy konkrétan mi is az, amire fedezetet nyújt. Lesz benne elemi kár, ezen belül tűz okozta kár is, ám közel sem biztos, hogy minden, tűzzel összefüggő, no meg reálisan előforduló kárt meg fog neked téríteni.

További kártípusok
Víz okozta károk Szél okozta károk
Vagyon elleni károk Természeti károk
Üvegtörés Felelősségbiztosítás

 

Mi minősül tűzkárnak?

A tűzkár olyan káresemény, amely során a tűz pusztító ereje rongálja vagy teljesen megsemmisíti az ingatlant és annak tartalmát. A tűzkár többféle forrásból eredhet, és számos különféle következménye lehet. A leggyakoribb tűzkár típusok a következők:

Tűzeset

A klasszikus, lánggal égéses tüzek tartoznak ide, úgy mint:

 • Szándékos gyújtogatás: Olyan esetek, amikor valaki szándékosan okoz tüzet. (ebben az esetben a biztosító szinte biztos, hogy felteszi a kezét, lévén, hogy a szándékosság kizáró tényező)
 • Gondatlanságból eredő tűz: Elfelejtett égő gyertya, nem megfelelően eloltott cigaretta vagy tűzhelyen hagyott étel okozhat gondot

Robbanás

Az egyik lehetőség erre, amikor a kialakult túlnyomás hirtelen felszabadul (pl. kávéfőző felrobban), vagy valamilyen éghető anyag nagy sebességgel gyullad meg (pl. gáz- vagy porrobbanás)

 • Túlnyomás okozta robbanás: tipikus példa erre a kukta vagy a kávéfőző
 • Gázrobbanás: Szivárgó gáz vagy hibás gázberendezés okozta robbanás.
 • Vegyi robbanás: Vegyi anyagok, például festékek, oldószerek nem megfelelő tárolása és kezelése miatt jön létre.

Villámcsapás

Hogy kerek legyen a történet, itt 2 típust is megkülönböztetünk. Pont azért, mert bár villám okozza mind a kettőt, a közvetett nem feltétlen jár tűzzel, de sokmindent tönkretehet.

 • Közvetlen villámcsapás: A villám közvetlenül az épületbe csap, és tüzet okoz.
 • Közvetett villámcsapás: A villám okozta túlfeszültség elektromos berendezésekben tüzet idézhet elő.

Füst és korom

A nem megfelelő égés okozza. Ismerős lehet a kandallók, kályhák vagy fűtőberendezések nem megfelelő használata esetén keletkező füst és korom. Ám amíg a kéményben van, addig legfeljebb a kéményseprőnek okozhat munkát. Onnantól viszont, hogy káresemény során beszélünk róla, jogos lehet, hogy pl. a kormos falat újrafesd.

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosítással Kockázatok kezelése a pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Alapcsomag a pénzügyekhezKattints a képre és nézd meg csomagban!

 

Mit tegyünk tűzkár esetén?

Ha tűz üt ki otthonunkban, az első és legfontosabb lépés, hogy biztosítsuk a családtagok és önmagunk biztonságát. Az alábbi néhány alapvető lépést célszerű követni tűzkár esetén:

 1. Ha önmagad el tudod oltani a tüzet, akkor tedd meg mielőbb. Ám amennyiben ennél nagyobb a baj, a saját biztonságod az elsődleges.
 2. Értesítsd a tűzoltóságot, ezzel egyidőben az áramot és a gázt a főkapcsolónál kapcsold ki
 3. Készíts dokumentációt az oltás utáni állapotról. Készíts fényképeket és jegyzeteket a károkról, amelyek segíthetnek a biztosítási igény benyújtásakor.
 4. Értesítsd a biztosítót. Lehetőség szerint minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot velük.

Milyen károkra számíthatsz tűzkár esetén?

Ahogy láttad, tűzkárból is többféle van, és bár a lakásbiztosítás kiterjed a tűzkárokra, nem mindegy, hogy konkrétan mit is fizetsz. Ha tűzről és tűzkárról van szó, akkor az alábbiak mind-mind minimum kellemetlenséget, de sok esetben fizetnivalót jelentenek neked:

 • az ingatlan helyreállítása
 • az ingóságok pótlása (bútorok, személyes tárgyak, értékesebb eszközök éghetnek szét)
 • romeltakarítás
 • tisztítás
 • következménykárok: ez sokmindent foglalhat magában, kezdve azzal, hogy ha a tűz nem önállóan jelenik meg (pl. vihar esetében ott a szél és a víz is), vagy éppen továbbterjed.

Ahhoz, hogy ez számodra ne okozzon kellemetlen meglepetést, kérj tőlünk segítséget.

Mikor nem fizet a biztosító?

Tűzkár
A tűz komoly gondokat is okozhat

A biztosító bizonyos esetekben nem téríti meg a tűzkárokat. Ilyen esetek lehetnek:

 • Nem biztosított káresemények: Ha a szerződésed nem tartalmazza az adott tűzzel kapcsolatos káreseményt, akkor díjat sem számol rá, de kártérítést se várj
 • Nem fizetett biztosítási díj: A fedezetlen szerződés felmondottnak tekintendő, így a biztosító kockázatviselése is megszűnik
 • Szándékos károkozás: A szándékosan okozott károkat a biztosító nyilvánvalóan nem téríti meg.
 • Gondatlanság: Véletlenek vannak, ám a kárenyhítés és a kármegelőzés a te dolgod. Ha a tulajdonos vagy az általa megbízott személy gondatlansága bizonyítható (például nyitva hagyta a tűzhelyet), akkor sokkal nehezebb pénzt látnod.
 • Kis értékű károk: A kártérítés az önrész feletti részre értendő. Amennyiben ezt az önrészt nem éri el a káresemény értéke (mert sikerült gyorsan közbelépve pl.: csak a konyharuhát megpirítani), nem is beszélhetünk fölötte levő részről.
 • Helytelen kárbejelentés: A nem megfelelően bejelentett károkat a biztosító nem téríti. Itt könnyebb hibázni, mint ahogy azt első blikkre gondolnád, így célszerű odafigyelni, ismétlésre ugyanis nincs lehetőség.
 • Túl gyors helyreállítás: A kárszemle előtt végzett helyreállítás problémákat okozhat a kártérítésben. Őrizz meg mindent, ami bizonyíthatóvá teszi a kárt, patyolat tiszta és teljesen új ingatlanra a legjobb szándékkal sem fizet senki.

Hogyan válasszunk megfelelő lakásbiztosítást tűzkár ellen?

A tűzkár súlyos anyagi és érzelmi veszteséget okozhat, de a megfelelő lakásbiztosítás segítségével megóvhatjuk otthonunkat és értékeinket. Épp ezért fontos, hogy a megfelelő biztosítást válasszuk tűzkár esetére. Figyelni kell például a következőkre:

 • Az ingatlan értéke: Nagyobb értékű ingatlan esetében magasabb biztosítás szükséges.
 • Egyedi jellemzők: Például egy fa szerkezetű ház esetében nagyobb a tűzkár kockázata (és ezt elbírálásnál a biztosító kockázatkezelése is tudja).
 • Személyes igények: Lehetnek csak rád jellemző kérések is, ahhoz, hogy elégedett legyél, ne félj ezeket megosztani
 • Biztosító szolgáltatásai: Ellenőrizni kell, hogy a biztosító milyen szolgáltatásokat kínál, például csak a tűzkárt vagy annak következményeit is fizeti.
 • Tűzkár és a következmények fedezete: Egyszerű példa mondjuk egy villámcsapás okozta tűz. Ha megfelelő biztosítást szeretnél, akkor nem csak erre az egy eseményre kell figyelned, elvégre villám általában vihar esetében fordul elő, ekkor pedig esélyes a víz (beázás), a szél (elviszi a tetőt), az elemi károk (pl. kidőlő fa), valamint az egyéb károk (pl. áramkimaradás miatt tönkrement élelmiszer) előfordulása. Legyél körültekintő, és ellenőrizd, hogy ezek megvannak-e.

A biztosítás karbantartása is fontos, amely magában foglalja:

 • Az ingatlan értéknövekedésének nyomonkövetését: Érdemes az ingatlan értékének növekedését figyelemmel kísérni és a biztosítást ennek megfelelően rendszeresen módosítani.
 • Felszereltség változása: Az ingatlan felszereltségének változásait jelenteni kell a biztosítónak, máskülönben növekedés esetében ezt 0 értékkel biztosítják, csökkenésnél pedig továbbra is számolják a díjat.

A megfelelő biztosítás kiválasztása és karbantartása időigényes lehet, de szükséges a megfelelő védelem érdekében. Segítségért és további információkért kérj segítséget tőlünk. Ezt megteheted a cikkben levő űrlapon vagy a Kapcsolat menüponton keresztül.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.