Barion Pixel

Rettegett betegségek: Hogyan védekezzünk megfelelően?

Felkészülés a Váratlanra: az életmentő előrelátás

Az élet változó és előre nem látható fordulatai mindannyiunk életét befolyásolhatják.

Az egészségügyi kérdések különösen fontosak ebben az összefüggésben, hiszen a betegségek vagy balesetek mindenkivel előfordulhatnak. A privát egészségbiztosítás éppen ezen kiszámíthatatlanság ellensúlyozását szolgálja, különös hangsúlyt fektetve a rettegett betegségekre.

Privát egészségbiztosítás rettegett betegség ellen

Azzal talán nem mondok újat, hogy Magyarország sereghajtó, ha az egészségi állapotról van szó, ugyanis messze elmaradunk Nyugat-Európától. Ha ehhez az állami egészségügyi ellátás túlterheltségét is hozzáadjuk, az a tuti recept arra, hogy korábban haljunk meg, mint az az Unióban várható lenne.

A betegségből, és nem balesetből (esetleg bűncselekményből vagy öngyilkosságból) fakadó fő vezető halálokok gyűjtőneve a rettegett betegségek, pont azért, mert ezekben halnak meg a legtöbben.

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosításokkal Kockázatok kezelése a pénzügyeidben
Kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi alapozó képzésKattints a képre és nézd meg csomagban!

 

Miért fontos, hogy foglalkozzunk a rettegett betegségek témájával?

Először is tisztázzuk, hogy milyen betegségek tartoznak a rettegett betegségek gyűjtőnév alá:

 • Rosszindulatú daganatos megbetegedés
 • Szövetileg jóindulatú agydaganat
 • Szívizominfarktus
 • Agyi érkatasztrófa
 • Krónikus veseelégtelenség

Bár nem betegség, de ide sorolható még a szívkoszorúér-műtét illetve a szervátültetés is.

Ahogy látod, elsősorban a daganatos megbetegedések valamint a szív és érrendszeri problémákat rejt a fogalom. Csupa olyan finomság, ami vagy idő előtti távozást jelent, vagy akár jelentős életminőség-romlást.

Miért lett egyre gyakoribb a rettegett betegség?

Sokan okolják a megváltozott életmódot, a feldolgozott élelmiszereket, a felgyorsult élettempót. Ám a lelki okokról se feledkezzünk el: a mostani társadalom egyre magányosabb, és aki magányos, nagyobb valószínűséggel találkozik a rettegett betegségekkel.

 

Mi a megoldás a rettegett betegségek ellen?

A rettegett betegségek kialakulása előtt:
Privát egészségbiztosítás mint védőpajzs

A privát egészségbiztosítás olyan eszköz, amely a megelőzéstől a gyógyításig mindent magában foglal.

Megelőzés

Kiindulópontja a megelőzés, mert minden betegség gyógyításánál az egyik legfontosabb tényező az idő.
A szűrővizsgálatok és rendszeres orvosi ellenőrzések lehetőséget adnak arra, hogy a betegségek korai stádiumban felfedezhetőek legyenek.

Rendszeresség

Jó esetben tudod, hogy egy jó biztosítás is olyan, ami akkor is jó, ha veszteséges. Ekkor ugyanis fizeted, de nem történik baj.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha rendszeresen fizeted saját magad vagy a családod részére a biztosítási díjakat, akkor szeretnél is valamit kapni a pénzedért. Nyilván nem mész el csak azért egy műtétre, hogy fizessen a biztosító, de azért a szűrővizsgálatok már egy jó kiinduló pont lehet. És mivel rendszeresen fizeted a díjat, messze sokkal rendszeresebben lát téged orvos, mint ahogy enélkül történne.

Ez pedig a te esélyeidet növeli.

Magasabb szintű ellátás

Az ilyen biztosítások a szűrővizsgálatok mellett a magasabb szintű ellátást és gyógykezelést is lehetővé tesznek, amik nagyban hozzájárulhatnak a gyógyulási folyamat felgyorsításához.

De hogyan is történhet ez?

Szinte agyoncsépelt a külföldi gyógykezelés finanszírozása. Ám erre az esetek döntő többségében szerencsére nincs szükség, így te más irányból fogod ezt megtapasztalni.

A biztosító nem hülye. Inkább kifizet rendszeresen egy keveset, mint később jó sokat. Ugyanúgy, mint ahogy te is inkább kifizeted a kocsidra a rendszeres karbantartást, mint később javítás helyett restauráltatsz.

Mi is történhet ilyenkor?

Elmész szűrővizsgálatra, találnak valami gyanúsat, ami még csak gyanús. Ezért továbbküldenek egy olyan helyre, ahol megfelelően diagnosztizálnak.

A biztosítót két dolog érdekelheti, ami neki pénzt jelent:

 • a szolgáltatás finanszírozása (a vizsgálatok leszervezése)
 • a betegség megállapításánál kifizetett kártérítés

Ez utóbbi egy jelentős összeg, és ha el akarja kerülni, hidd el, meg fog tenni mindent 🙂 . Ebből pedig nyersz.

A Kritikus Pillanat:
Rettegett betegségek diagnosztizálása

Még a leggondosabb óvatosság és gondosság ellenére is előfordulhatnak váratlan események. Ilyenkor különösen fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő eszközökkel a kezeléshez és a rehabilitációhoz.

Hogyan működik egy megfelelő privát egészségbiztosítás?

Ehhez fussuk végig, hogy mi történik akkor, ha kimondja az orvos a betegnek a diagnózist.

 1. A beteg magába roskad, mintha tényleges halálos ítélet lenne (pedig sokszor van kiút)
 2. Kell neki nagyjából 1 hét, mire magához tér ebből a sokkból.
 3. Elkezdi keresni a megoldást.

A legkönnyebb, ha van a háta mögött védőháló. Ekkor ugyanis függően attól, hogy mit is kért a szerződésében, a legoptimálisabb esetben ez fog történni:

 1. A biztosító befogadja a kérelmet, és mivel ez egy sürgős eset, azonnal hozzákezd a megfelelő orvosi segítség leszervezésébe
 2. Amennyiben összegbiztosítást is tartalmaz a kötvény, kifizeti a megfelelő összeget, hogy a beteg gondoskodni tudjon a kieső jövedelemről, a gyógyszerekről, bármiről
 3. A leszervezett orvosi ellátáson a betegnek nincs más dolga, csak megjelenni, és gyógyulni. (Ez a szervezés és orvoskeresgélés nélkül is pont elég)

A privát egészségbiztosítás a rettegett betegségek, mint például a rák vagy a szívbetegségek, esetén a megfelelő orvosi kezeléshez és gyógyuláshoz szükséges forrásokat garantálja.

Bármi is történjen:
Pénzügyi Biztonság és Lelki Nyugalom

A cikk végére érve, talán felmerülhet a kérdés: Miért is érdemes ezen extra védelmet keresni?

A válasz egyszerű: a privát egészségbiztosítás nemcsak pénzügyi biztonságot nyújt, hanem lelki nyugalmat is. Sokkalta nagyobb az esélyed arra, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal időben felfedezik a problémát, így pedig nagyon kevés hatása lesz az életedre. Kevesebb ideig stresszelsz rajta, kevesebb ideig esel ki a munkából (illetve megmarad a munkád), az esélyeid nőnek.

Bár a 100%-os biztonságot földi halandó nem garantálhatja, de a rettegett betegségek diagnosztizálása esetén, ahol a hosszú és költséges kezelések szükségesek, a biztosító kártérítési összege jelentős segítséget nyújthat a betegnek és családjának. Ebből finanszírozhatók akár az életmentő gyógyszerek, akár a kiegészítő kezelések.

Összefoglalás: az előrelátás életeket menthet

Az élet tervezhetetlen, de felkészülni mindig lehet és kell. A rettegett betegségek és egészségügyi váratlan helyzetek elleni védelem érdekében a privát egészségbiztosítás olyan védőhálót nyújt, amelyben biztonságban érezhetjük magunkat.

Nem csak a fizikai, de a pénzügyi és lelki egészségünk érdekében is gondoljunk az előrelátó megoldásokra, melyek nem csak a váratlan pillanatokra, de azok megfelelő kezelésére is készen állnak.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.