Barion Pixel

Kötelező gépjármű biztosítás

KGFB – mire tudod használni

A KGFB (azaz a Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítás) sokszor előkerül. Legyen szó akár jármű vásárlásról, akár az éves fordulókor esedékes újrakötésről, de akár egy baleset kapcsán is fontos kérdés.

KGFB

A KGFB jelentése

A KGFB, mint a neve is mutatja, biztosítás.

Ez egy olyan felelősségbiztosítás, amelynél te, mint a gépjármű tulajdonosa kötsz szerződést a biztosítóval azért, hogy a gépjárművel általad esetlegesen okozott károkat a biztosító helyetted kifizesse a károsultnak.

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosítással Kockázatok kezelése a pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Alapcsomag a pénzügyekhezKattints a képre és nézd meg csomagban!

A KGFB-ről általában

Milyen gépjárműre kell Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítás?

A hatályos jogszabályok szerint csak gépjárművekre lehet kötni. Így többek közt

 • autóra,
 • buszra,
 • trolira,
 • teherautóra,
 • motorra,
 • robogóra (ez fontos, az ORFK külön felhívta a figyelmet erre egy cikkében) ,
 • quadra,
 • utánfutóra,
 • lakókocsira,
 • könnyű és nehéz pótkocsira,
 • valamint vontatóra.
 • forgalmi rendszámmal ellátott lassú járművekre is kell kgfb-t kötni.

A 300W teljesítményt el nem érő elektromos roller és elektromos kerékpár a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem minősül gépjárműnek, így rájuk nem köthető. (Ettől még célszerű más típusú felelősségbiztosítást kötni rájuk, az ezzel okozott károk enyhítésére.)

Milyen mértékig térít a KGFB?

A fedezet mértéke dologi károk esetén (azaz a járművekben, tárgyakban, csomagokban, egyebekben esett károknál) 1.220.000,- EUR-nak megfelelő forint, személyi sérüléses károk esetén 6.070.000 EUR-nak megfelelő forint összeghatárig terjed.

Miért szükséges ilyen magas fedezeti összeg?

Ha kiszámolod, akkor ezek forintban kifejezve csillagászati összegek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ekkora összeget mindig kifizetnek, ettől még nem mondható, hogy fölösleges ekkora hatalmas biztosítással rendelkezned.

A dologi károknál ez nagyjából 500 millió forint. Viszonylag könnyen összejöhet, ha néhány értékesebb autót sikerült lenullázni. És szerintem te is nyugodtabban alszol, ha tudod, hogy úgy indulhatsz útnak, hogy egyetlen rossz pillanat miatt okozott kárt áttolhatsz a biztosítóra.

A személyi sérüléseknél ez jóval 2 milliárd forint fölött van, de ott a káresemény is sokkal nagyobb lehet. Gondolj bele: ha van egy olyan sérült, aki szerencsére életben marad, de élete végéig lerokkan. A vétlen sérült kérheti, hogy ugyanúgy fizesd ki az okozott kárt (azaz azt az összeget, amit emiatt vagy nem kap meg, vagy ezzel az eseménnyel kapcsolatban el kell költenie), mintha csak a poggyásza ment volna tönkre.

De mi is kerül egy embernél ennyivel többe?

Egy tartósan rokkant ember kérhet pl. járadékot (mert mondjuk már nem tud vagy nem annyit tud dolgozni), amit biztosítás hiányában neked kellene az ő életének végéig fizetni, esetleg szüksége van rendszeres gyógytornára akár éveken át. Szélsőséges esetben pedig akár az ingatlanja átépítésére vagy cseréjére is szükség lehet. Elvégre tolókocsival lehetetlen lépcsőt mászni.

Hol érvényes a KGFB?

A területi hatály egy jó kérdés, főleg mostanában, amikor a covid karanténja után sok ember szívesen indul útnak. Természetesen autóval egészen messzire elmehetsz, ez viszont nem jelenti azt, hogy a biztosításod hatálya követni fogja az utazásodat.
Akkor vagy biztosítva, ha az Európai Gazdasági Térség és Svájc területén, valamint a Zöldkártya Rendszerbe tartozó területekre utazol. A Zöldkártya Rendszerbe tartozó területekről a MABISZ oldalán tájékozódhatsz.

Mennyi időre szól a KGFB szerződés?

A szerződés határozatlan időre szól, ez viszont nem jelenti azt, hogy be lennél betonozva. Az évforduló előtti 30. napig írásban felmondhatod a szerződést, hogy egy másik biztosítónál kösd újra.
Nyilván nem kell egy évet várnod és tulajdonképpen a semmiért fizetned, ha pl. eladtad az autódat. Ilyenkor érdekmúlással is megszűnik, és a többletdíjat visszatérítik neked.

Hogyan szűnik meg a KGFB?

A KGFB több módon is megszűnhet.

 • Az évforduló előtti 30. napig írásban jelzed a felmondási szándékodat, majd kötsz egy újat.
 • A gépjármű forgalomból történő kivonásakor
 • A gépjármű értékesítésekor
 • Díjnemfizetéskor (ekkor a biztosító mondja fel)

Mi történik, ha nincs KGFB szerződésed?

Mondhatod, hogy addig nem használod a járművet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ennyivel el is van intézve a történet, elvégre a törvény szerint kötelező ilyen típusú biztosítással rendelkezned.
És ebbe a hibába könnyebb belecsúsznod, mint azt elsőre hiszed.

Tipikus példa, hogy akár feledékenységből is, de elmaradsz a díjjal. Amennyiben a biztosítási díj az esedékességet követően 60 napon belül sem érkezik meg a biztosítóhoz, a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a szerződést. Ekkor csak az eredeti biztosítóhoz mehetsz vissza szerződést kötni, köteles vagy az elmaradt díjakat befizetni, és nem kaphatsz jobb feltételeket, mint ami az eredeti volt.
A másik példa, ha az egyik szerződésedet felmondtad, a másikat pedig még nem kötötted meg. (Vagy vettél egy autót, amire késedelmesen kötötted meg.) Ha akár egyetlen nappal is elcsúszol, és az időszakok nem fedik egymást, akkor fedezetlenségi díjat számolhatnak fel.

Ennek elkerülésére a legkézenfekvőbb megoldás, ha például van saját alkuszod. Ebben tudunk neked segíteni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy írj az űrlapon keresztül.

A fedezetlenségi díj

Amíg nincs saját KGFB-d, addig a MABISZ a kártalanítási számlájáról fizeti az esetleges általad okozott károkat. Ezt persze nem teszi ingyen.

Néhány példát hoztam arról, hogy 2023-ra vonatkozóan milyen napi díjakkal számol a MABISZ:

 

Személygépkocsi Ft/nap
0-37 kW 650
38-50 kW 800
51-70 kW 860
71-100 kW 1060
101-180 kW 1380
181- kW 1400
Motorkerékpár
1-12 kW 120
13-35 kW 180
36-70 kW 370
71- kW 530
Autóbusz
10-19 férőhely 980
20-42 férőhely 2700
43-79 férőhely 3220
80- férőhely 6670

 

Ilyen díjtételekkel pedig nagyon könnyen és gyorsan összejöhet a biztosító által kalkulált díj sokszorosa.

Mennyibe kerül a KGFB?

Nos, ez „attól függ”. Láthattad, hogy ha nincs, akkor kerül a legtöbbe. Ám nem véletlen kérdez akár már a legegyszerűbb netes kalkulátor is sok-sok mindent. Így a díj függ például

 • az autó típusától, teljesítményétől, a várható éves futásteljesítményétől
 • az üzemben tartó (mint vélhetően legtöbbet használó) életkora, lakhelye és bonus-malus besorolása

Mit jelent a Bonus-Malus?

A bonus-malus rendszer díjkedvezménnyel jutalmazza azokat az autóvezetőket, akik az előző biztosítási időszakban nem okoztak kárt, károkozás esetén pedig megvonja a kedvezményt, illetve pótdíjat állapít meg. Az előbbi a bonus, az utóbbi a malus. A bonus maximális fokozata a B10, míg a malusnál M04 az, amit még el tudsz érni.
Minél hosszabb ideig vagy kármentes, annál magasabb a bónusz fokozatod, a köteleződ díja pedig ezzel arányban mérséklődik.
A Bonus-Malus besorolási rendszerrel kapcsoaltban ajánlom figyelmedbe az MNB olvasmányosan összeszedett tájékoztatóját.

Amit tudnod kell a Bonus-Malussal kapcsolatban
 • ha biztosítót váltasz, az új biztosító el kell fogadja a már megszerzett fokozatot
 • amennyiben 2 évig nem tartasz üzemben járművet (pl. eladtad), akkor elveszíted a bónuszfokozatodat
 • az általad üzemben tartott 2. járműre nem érvényes, elvégre egyszerre csak 1 járművet vezethetsz. Így a sorban következő jármű nem kap díjkedvezményt.

 

Hogyan lehet KGFB szerződést kötni?

A szerződéskötésre több megoldásod is lehet:

Személyesen egy kiválasztott biztosítón keresztül

Ekkor a számodra szimpatikus biztosítóba személyesen befáradva (és a szükséges papírokat magadnál tartva) megkötheted a KGFB szerződésedet.

Online

Online kalkulátorból ma már van több is. Ezek használata általában könnyű, érthető és kifejezetten felhasználóbarát. Csak begépeled a szükséges adatokat, majd az összehasonlításból választasz egyet otthonod kényelméből.

Alkuszon keresztül

A kettő ötvözete. Akár otthonod kényelméből kötheted, de mégis emberrel beszélsz.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha akár önállóan is meg tudod kötni a biztosításodat, akkor mégis mi szükséged van alkuszra?

Több előnye is lehet annak, ha egy megfelelően felkészült szakember segít téged. Ilyen pl.:

 • Biztonságot nyújt: biztos lehetsz abban, hogy időben tájékoztatnak téged az évfordulóról, az esetleges elmaradt díjakról, vagy éppen a váltás lehetőségéről
 • Tudsz kérdezni: egy biztosítás akkor jó, ha csak fizeted, és nem használod. Ám amikor mégis használni kell, akkor előjön az, hogy sehol nem tanítják pl. egy kárbejelentő lap megfelelő kitöltését. Egy tanácsadó ismer téged, és szükség esetén végigvezet azon, hogy mit hogyan és hova írj.
 • Könnyen olcsóbb, mint önállóan: bár névlegesen ugyanazt a szerződést kötöd, de egy tanácsadó felhívhatja a figyelmedet az esetleges igénybe vehető kedvezményekre. Azokra is, amire egy kalkulátort szinte lehetetlen felkészíteni.

 

Mindegyik biztosító ugyanazt a biztosítást nyújtja?

A kérdésre a válasz egyszerre igen, és nem.

Ami miatt ugyanaz minden KGFB szerződés

Mivel a törvényi szabályozás és a fedezeti szint egyaránt mindenkire érvényes, így nagy csodákat ne várj. Az alapok tekintetében ugyanaz mindenhol minden.

Amiben eltérhet egyik kötelező biztosítás a másiktól

Itt kezdődnek az apró betűs részek.

A lista hosszú tud lenni, így csak a fontosabb kérdéseket nézzük meg, a különbségek tekintetében. A termékhez kapcsólódó kiegészítőkben már jóval nagyobbak a különbségek. Biztosíthatók az autóban ülő utasok, asszisztencia szolgáltatás, jogvédelem, vadkár, vihar és jégkár, kátyúkár, poggyász kár. Néhány esetben díjmentesen vagy nagyon csekély díj fejében.

Mennyire könnyű utolérni az ügyfélszolgálatot?

Saját tapasztalatot írok le: amíg fizetni akartam, bármikor utol tudtam érni az adott pénzintézetet. Utána már hiába telefonáltam, írtam e-mailt, tettem bármit. Évfordulóval nyilván mást választottam. Bár ez csak kellemetlen, egy kárrendezésnél kifejezetten fontos kérdés.

Milyen bónuszt, kiegészítő szolgáltatást ad a biztosító a szerződés mellé?

A kérdéseket több irányból is meg lehet közelíteni:

 • Ad-e díjkedvezményt akkor, ha pl. a család vagy a cég többi járművét, más szerződéseit is oda viszed, vagy ez számukra nem fontos?
 • Biztosít-e cserejárművet akkor, ha a tied baleset miatt használhatatlan?
 • Elérhetőek-e külföldről?
 • Mennyire bonyolult / adminisztratív az ügyintézésük?

A biztosítható járművek köre

Bár számodra törvény írja elő, hogy rendelkezned kell KGFB szerződéssel, a biztosítók számára nincs olyan előírás, hogy mindenkit ki kell szolgálniuk. Így dönthetnek úgy, hogy vagy elutasítanak, vagy csak aranyáron vállalják.

Megfelelő kártörténet mellett ezt ne vedd személyeskedésnek. A biztosítók a statisztikákat nézik. És ha azt látják, hogy pl. az elektromos autók nagyobb nyomatékát az átlag ember még nem tudja kezelni, és ezért lényegesen gyakoribbak a károk, akkor dönthetnek úgy, hogy bár eddig jó ügyfél voltál, de mivel elektromos autóra váltottál, így elválnak útjaitok.

Biztosító, vagy Egyesület?

Ha már a járműveket szűrjük, fontos kérdés a te oldaladról, hogy ki az, aki szolgáltat.

Egy biztosítóként üzemelő pénzintézet viszontbiztosítással rendelkezik és komoly törvényi megfelelőséggel kell rendelkezzen. Ennek nyilván költségei is vannak, így lehet, hogy egy néhány %-kal magasabb díjat számol fel, mint egy egyesület. Ám biztos lehetsz benne, hogy nem tűnnek el szőrén-szálán.

Egy egyesület, még ha Biztosító Egyesületnek hívja is magát, csak egy egyesület. Itt is vannak törvények, de lényegesen lazább a működés és nincs meg a biztosítókhoz hasonló több lábon állás. Így könnyen lehet, hogy bár te befizetted a díjat, jogosult lennél a szolgáltatásra, de időközben csődbe mennek. Így járt például a MÁV Általános Biztosító Egyesület sok-sok tagja is, amiről a MABISZ szemléjében is olvashattál.

 

Ahogy látod, a téma elég összetett ahhoz, hogy az összes pici résszel tisztában legyen mindenki. Így teljesen természetes, hogy ha kérdésed merül fel. Lépj velünk kapcsolatba, hogy megválaszolhassuk ezt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.