Barion Pixel

Időskori életbiztosítás

Szükséges vagy csak átverés az időskori életbiztosítás?

Az időskori életbiztosítás esetében sokszor hallani sokfélét, például azt, hogy napi 100 forintból is kihozhatod. Ez így marketing szempontjából nem rossz, de most nézzük meg, mit is takar valójában az időskori életbiztosítás.

életbiztosítás időseknek

Egy szerettünk elvesztése életkortól függetlenül is megrázó élmény érzelmileg. Bár az érzelmi traumát semmilyen szerződés sem tudja enyhíteni, de felkészületlenül érve minket, megfelelő előkészületek híján mindez még pénzügyi nehézségeket is eredményezhet.

Mit jelent az életbiztosítás az idősebb generáció esetében?

Az életbiztosítás, mint témakör életkortól függetlenül mindenkinél megegyezik. A standard, kockázati életbiztosítás esetén a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosított személy halála esetén a kedvezményezettként megjelölt személy vagy személyek számára kifizeti az előre meghatározott összeget.

Ezt a típusú biztosítást szokták kiegészíteni például balesetbiztosítással, amely egy esetleges baleset anyagi terheit hivatott csökkenteni.

Miért érdemes idősebb korban életbiztosítást kötni?

Az életbiztosítások nem csak fiatalok számára érhetőek el, mi több, nem csak számukra hasznosak. Idős korban is érdemes életbiztosítást kötni, hiszen ez számos előnnyel járhat, különösen a család anyagi biztonságának megőrzése szempontjából.

Online Képzések
Kockázatok kezelése az életben Kockázatok kezelése a pénzügyeidben
Kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi alapozó képzésKattints a képre és nézd meg csomagban!

Ilyen előny lehet például:

A család anyagi biztonsága

Az életbiztosítás biztosítja, hogy tragédia esetén a családtagok ne kerüljenek anyagi nehézségekbe. A kifizetett összeg segíthet fedezni például:

 • a temetési költségeket,
 • a fennálló adósságokat,
 • pótolhatja az elmaradt jövedelmet.

Egészségügyi költségek fedezete

Már egy egyszerűbb háztartási baleset is nagyobb problémát jelent egy idősebb ember számára, mint egy fiatalabb esetében, lévén, hogy lassabban regenerálódik az ember az életkor előrehaladtával. Idősebb korban ebből kifolyólag nagyobb eséllyel jelentkezhetnek problémák. Az életbiztosítás valamint a kiegészítő biztosítások fedezhetik a keletkezett költségeket, így tehermentesítve a családi kasszát.

Ilyen kiadás lehet pl.:

 • betegszállítás költsége
 • ápolás költsége
 • esetlegesen szükséges gyógyászati segédeszközök ára

Örökösödés tervezése

Az életbiztosítás segítségével az örökösödés is könnyebben tervezhető, hiszen az örökösök

 • adómentesen jutnak az összeghez
 • gyorsan jutnak pénzhez, lévén, hogy nem képezi az örökösödési eljárás részét
 • gördülékenyebben valósíthatják meg egy cég öröklését

Az időskori életbiztosítás típusai és kiegészítői

Kockázati életbiztosítás

Ez a típus az életbiztosítások legegyszerűbb formája. A biztosító a biztosított halála esetén fizet, és a szerződés időtartama alatt rendszeresen kell fizetni a díjat. Bár az idősebb korban kötött kockázati életbiztosítások gyakran magasabb díjjal járnak, de szükséges védelmet nyújthatnak.

Balesetbiztosítás

Balesetet kortól függetlenül bárki szenvedhet. Egy idősebb ember esetében már csak a lassabb gyógyulás is kihívásokat jelent, ezzel együtt pedig akár hosszabb távon is terhet jelenthet a balesettel összefüggő megnövekedett költségek fedezete. (Ilyen költségről fentebb már volt szó, például a kórházba járás vagy az ápolás költsége tartozhat ide.)

Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás, a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférés kortól függetlenül is fontosak lehetnek. Az egészségbiztosítás lehetővé teszi a hosszabb (és egészségesebb) életet, ám itt már kihívást jelenthetnek a fennálló betegségek.

Befektetéssel kombinált életbiztosítás

Ez a típus a kockázati és megtakarítási elemeket kombinálja, nem más, mint a klasszikus unit-linked életbiztosítás. A biztosított életben maradása esetén egy adott időpontban kifizetik a felhalmozott összeget, de halál esetére is nyújt védelmet.

Mivel ennek a típusnak megtakarítási és ezzel együtt tőkeképző funkciója is van, az örökösödés tervezésénél (hogy kinek mekkora összeget szánsz) érdemes ebben is gondolkodni.

Mire figyeljünk időskori életbiztosítás megkötésekor?

Családi helyzet

Figyelembe kell venni a családi helyzetet és a jövőbeni terveket. Ha vannak eltartott családtagok, meglévő hitelek, későbbi fontos, amolyan bakancslistás célok (pl. valamilyen cél támogatása), különösen fontos lehet a megfelelő biztosítás megkötése.

Egészségi állapot

Fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt alaposan tájékozódjunk az egészségi állapotunkról, hiszen a biztosítók gyakran kérnek egészségügyi felmérést. Az egészségi állapot jelentősen befolyásolhatja a biztosítás díját és feltételeit.

Költségek

Az időskori életbiztosítások díja már csak az életkor miatt is magasabb lehet, ezért érdemes alaposan mérlegelni a költségeket és az elérhető fedezeteket, hogy ár-érték arányban a legjobbat kaphasd. Fontos, hogy olyan biztosítást válassz, amelynek díját hosszú távon is tudod fizetni akár privát, akár céges megoldáson keresztül.

Szolgáltatások és feltételek

Minden biztosítási szerződés eltérő feltételekkel és szolgáltatásokkal jár. Érdemes alaposan áttanulmányozni a szerződéseket, és meggyőződni arról, hogy az minden szükséges fedezetet tartalmaz. Ebben természetesen tudsz segítséget kérni akár tőlünk is.

Gyakran ismételt kérdések az időskori életbiztosítással kapcsolatban

Mekkora összegre lehet életbiztosítást kötni?

A szükséges összeget szerződéskötéskor határozzuk meg az igények és lehetőségek figyelembe vételével. Ez az összeg szükség esetén a sokmilliós értékig is elmehet.

Mekkora összegre van szükség?

Az, hogy bizonyos összegű fedezetre a biztosító még lehetőséget ad, az nem jelenti azt, hogy kell is neked, illetve ugyanez fordítva is igaz lehet. Közel sem biztos, hogy a te igényeidet megfelelő biztosítást egyetlen pénzintézetnél fogod kipipálni.

Íme egy kis segítség, hogy mire is van szükséged:

Mekkora életbiztosításra van szükséged?

Egy kis segítség a használathoz:

 • Havi bevétel: egy tragédia esetén kieső személy havi jövedelme
 • Meglévő hiteltartozások: az összes, még ki nem fizetett hitel, legyen az bank felé vagy más irányban
 • Jövőben esedékes célok: amire mindenképpen szeretnél tőkét biztosítani
 • Meglévő életbiztosítás fedezete: a már meglévő szerződések által fizetendő kártérítés
Minimálisan szükséges életbiztosítás: 0 Ft

Optimálisan szükséges életbiztosítás: 0 Ft

A teljes védelmet biztosító életbiztosítás: 0 Ft

Szükséges-e orvosi vizsgálat a szerződés megkötéséhez?

A szerződés megkötéséhez az igényelt összeg alapján határozza meg a biztosító, hogy egyáltalán kér-e orvosi vizsgálatot, és ha kér, akkor milyet. Ám ettől nem kell megijedni, ez a te érdekeidet is szolgálja. (Egyfelől egy orvosi szűrővizsgálat fontos lehet biztosítás nélkül is, másfelől meg így biztosra veheted, hogy később ebből nem lehet vita.)

Hogyan lehet bejelenteni a szolgáltatási igényt?

Minden esetben szükség lesz az alábbi dokumentumokra vagy információkra:

 • a szolgáltatásra jogosult személyes okmányai
 • a kötvényszám, vagy kötvényszámok
 • szolgáltatási igénybejelentő lap

Haláleseti szolgáltatás bejelentésénél a következőkre is szükség lesz:

 • halotti anyakönyvi kivonat másolata
 • halottvizsgálati bizonyítvány másolata

A biztosító az esetleges csalások kizárása érdekében a biztosított fél halálával vagy betegségével kapcsolatban további iratokat is bekérhet, amennyiben ezt a biztosítási összeg kifizetésének jogossága vonatkozásában indokoltnak látja.

Mi történik, ha nincs kedvezményezett a szerződésben?

Amennyiben a biztosítási szerződésben kedvezményezettet nem neveztek meg, vagy ha a kedvezményezett idő előtt meghal, akkor a biztosított halála esetén a szolgáltatások kedvezményezettje a biztosított törvényes örököse.

Csak a hagyatéki végzésben megjelölt törvényes örökösnek fizet a biztosító?

Nem, ettől el lehet térni, és sokszor el is térnek az ügyfelek. A szerződésben a kedvezményezett vagy kedvezményezetteket név szerint is megjelölheti a szerződő. Név szerinti megjelölésnél nem kell megvárni a sokszor hosszúra nyúló hagyatéki végzést, mivel a szolgáltatási összeg nem része a hagyatéknak.

Kiskorú is lehet kedvezményezett?

Technikailag ennek semmi akadálya. Kedvezményezettek lehetnek az örökösök, vagy akit vagy akiket a szerződésben név szerint megjelölnek, életkortól függetlenül. Ám mielőtt az unokát vagy dédunokát jelölnéd meg, kérlek vedd figyelembe, hogy amíg a 18. életévét be nem tölti, addig nem férhet az összeghez akkor sem, ha amúgy jogosult lenne rá. Épp ezért nagyon kicsi gyermek esetében célszerűbb egy olyan gondviselőt megjelölni, akiben megbízol, hogy tragédia esetén a gyermekre költi ezt az összeget.

Hová lehet kérni a kifizetést és mennyi idő alatt érkezik meg a pénz?

A biztosító átutalással teljesíti a kifizetést a kedvezményezett által megadott bankszámlaszámra. Ha minden szükséges irat beérkezik, 8-15 napon belül érkezik meg a biztosítási összeget.

Megszüntethető-e az időskori biztosítás szerződés?

Az életbiztosítási szerződés, mint bármely másik életbiztosítás a szerződő a biztosított hozzájárulásával bármikor felmondhatja, ehhez egy írásos nyilatkozatot szükséges  a biztosítóhoz eljuttatni. (Mielőtt megszüntetnéd, kérlek vedd figyelembe, hogy azért indult a szerződés, hogy a család anyagi biztonságát segítse fenntartani, és adott esetben egy megszűnt szerződés helyett másikat már nem feltétlenül lehet indítani.)

Van-e az időskori életbiztosításnak területi hatálya?

A megkötésnél a területi hatály Magyarország, de a biztosító kockázatviselése az egész világra kiterjed.

 

Összegzés

Az időskori életbiztosítás fontos eszköz lehet a család anyagi biztonságának megőrzésében és az örökösödési tervezésben. Bár az idősebb korban kötött biztosítások díja magasabb lehet, a nyújtott védelem és a biztosított nyugalom megérheti a befektetést. Ne felejtsük el alaposan áttanulmányozni a különböző biztosítási lehetőségeket, és válasszunk olyan megoldást, amely legjobban illeszkedik a saját és családunk igényeihez.

További részletekért és személyre szabott tanácsokért fordulj hozzám bizalommal például a Kapcsolat oldalon keresztül.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.