Barion Pixel

Honnan tudod, hogy fölöslegesen fizeted a biztosításodat?

Hogyan lehet megkülönböztetni a szükséges és a szükségtelen biztosítást?

Van néhány kérdés, ami segít neked ezt eldönteni.

Melyik biztosítás kell neked?

A biztosítások nagyon sokrégű szolgáltatások, épp ezért könnyű elveszni az útvesztőben. Arról már korábban volt egy cikk, hogy melyik az a biztosítástípus, amelyikre feltétlenül szükséged van, és melyik az, amit mellőzni tudsz.

Most azt vesszük sorra, hogy te magad hogyan tudod eldönteni, hogy bár szükséges lehet az az adott típus (pl. lakásbiztosítás), de mégis kidobod a pénzt az ablakon.

A kérdés nagyon egyszerű, válaszolj az alábbi kérdésekre:

Érzelmi kötődés miatt biztosítod?

Előfordult már korábban, hogy valaki számára és csak számára nagy eszmei értékkel bíró, viszont piaci értelemben értéktelen tárgyat szeretett volna biztosítani.

Érthető, hogy neki fontos a nagymamától kapott örökség, egy biztosítás viszont a kár enyhítéséről szól. Teljesen mindegy, mennyit fizetne pl. lopás után egy biztosító, fix, hogy nem adja neked vissza az adott tárgyat.

Esélytelen a kár bekövetkezése?

Ingatlanok (lakás, telephely, stb) esetében vannak az extrém kockázatkerülők.
Természetes, ha életük munkáját nem szeretnék kockáztatni. Ha viszont bemennek a legelső olyan helyre, ahol ilyet tudnak kötni, és esetleg egy nem túl ügyfélbarát ügyintézőnek azt mondják, hogy „mindent fedezzen, nehogy baj legyen”, akkor szó szerint is mindent fog fedezni. Árvíz ellen is lesz védelmed az emeleti garzonnál, speciális üvegtörés ellen is fogsz védelmet kapni akkor is, ha a környékeden sincs ilyen, és a kertedben jégverés miatt tönkrement növényeket is fogják védeni egy panellakásban. És a lista jó hosszú tud lenni, közel sincs itt vége.

Többször van biztosítva az adott tárgy?

Furcsán hangzik, de van ilyen.

Vegyünk egy gépjárművet, amely rendszerint a házadnál a garázsban parkol. Vannak lakásbiztosítások, amelyekbe be lehet építeni a gépjárműlopást (tehát ha a garázsból meglovasítják). Viszont ha gépjárműlopás ellen (akárhonnan viszik el) a kocsin levő casco is fizet, akkor meglátásom szerint bőven elég az egyiknél választani ezt az opciót.

Nem ad elég fedezetet baj esetén?

Olcsó húsnak híg a leve. Vannak biztosítások bármely témakörben, amelyek erősen alulbiztosítanak. Így hiába fizetsz esetleg kevesebbet, mint más esetben, ár-érték arányban viszont kifejezetten drágák. Baj esetén pedig lehet, hogy csak a popsidat tudod kitörölni azzal, amit kártérítésként fizet.

Meg tudod-e önállóan oldani különösebb nehézség nélkül?

Figyelj! Itt nem azt kérdeztem, van-e ennyid. Mert lehet, hogy megengedhetsz magadnak akár 200 milliós kifizetést is. De lehet, hogy szívesen áttolnád ezt másra. Ebben az esetben a kérdésre nyilvánvalóan a nem a válasz.

Abban az esetben viszont, ha számodra nem okoz problémát újjáépíteni a telken egy szem magában álló romos szerszámosbódét teljes összeomlás után, nyilván, hogy fölösleges biztosítani.

Ha ezek bármelyikére „Igen”-nel válaszoltál, akkor arra a biztosításra konkrétan nincs szükséged.

Ha bizonytalan vagy, nem tudod, hogy a kötvényed mit is tartalmaz, itt tudod felvenni velünk a kapcsolatot. Ekkor az ezen a területen dolgozó munkatársunk segít neked eligazodni az útvesztőben. Garantálom, hogy nagyon érti a dolgát)

Honnan tudod, hogy mindenképpen szükséged van az adott biztosításra?

Itt is van néhány kérdés, amely segít neked tájékozódni. Mivel egy biztosító alapvetően vagy pénzt ad, vagy helyetted fizeti az igénybe vett szolgáltatást, így értelemszerűen a pénz lesz a kérdések fókuszában.

Nehézséget okozna önállóan a teljes újjáépítés?

Nem ragoznám túl, ma már leginkább a túl- illetve az alulbiztosításra szükséges figyelni. Ha 2 éven túl volt ez áttekintve, akkor egy kérdést mindenképp megér.

Gondot okozna a meglévő tartozás fizetése baj esetén?

Akár vagyoni kár, akár emberi életben / egészségben esett kár esetén a fennálló esetleges tartozások további fizetése sok embernél jelentenének problémát, ha segítség nélkül maradnak.

Nyilván egy ilyen helyzetben, ha azt saját zsebből kell finanszírozni, akkor egyszerre kell két irányba haladni. Egyik irány a már meglévő adósságod törlesztése, a másik pedig a keletkezett kár enyhítése, vagy a tragédia utáni új irány megoldása.

Ha komoly baj lenne, el kellene adnod az eddig megszerzett javaidat?

Sok esetben válaszút elé áll az ember: életben marad, de földönfutó lesz, vagy viszonylag gazdag marad, de halott. Ez érintheti őt is, és bármely családtagját is.

Ha nem a TB várólistájában gondolkodsz, akkor az egészségügyi kezelés komoly összeget emészthet fel főleg akkor, ha szükséges a szűrővizsgálatokon kívüli ellátás is. Ilyenkor viszont az ember az utolsó fűszálba is kapaszkodik, még akkor is, ha egészségesen arról nyilatkozott, hogy ő biztos nem.

Halálesetnél hagynál adósságot magad után?

Egy halálesetnél, ha kiesik az egyik fizetés, de hitelt kell fizetni, akkor a bank nem kérdez. Csak azt nézi, hogy megérkezett-e a számlára a szükséges összeg. Ezt egy életbiztosítás pótolni tudja, annak hiánya viszont kiszúrás az ittmaradottakkal. Pénzt se keresel, viszont fizessenek. Ez akkor is így van, ha neked akkor már tökmindegy.

Cégvezetőként fontos-e neked a cégedben a minél kevesebb táppénz?

Cégvezetőként okozna-e gondot neked vagy a cégednek, hogy munkatársaid vagy épp te magad kiesnétek a munkából táppénz miatt? Fontos-e, hogy mihamarabb munkába tudjatok állni?

A céges téma már érdekesebb tud lenni. Ha megnézed a TB finanszírozott kezeléseket, a várólista akár félév is tud lenni. Ha valami fáj, akár neked, akár a dolgozónak, akkor tegnapra kell a kezelés.

Ha el vagy foglalva a céged vezetésével, akkor valószínűleg nem viszed túlzásba a szűrővizsgálatokat. Ha a kocsidat gyakrabban viszed szervizbe, mint saját magadat, akkor sanszos, hogy előbb-utóbb ez megbosszulja magát. De hát ki fog fél napot ülni a váróban, amikor jobb dolgod is van?

Addig viszont, amíg valami fáj, sem te, sem a munkatársad nem tud 100%-ban a munkára koncentrálni. Ez viszont a cégnek kiesés, amit te, mint cégtulajdonos fizetsz, még ha nem is direktben.

Saját magad vagy családod betegsége számodra aránytalanul megterhelő lenne?

Itt értem ez alatt, hogy fizetni kell:

  • minden olyan gyógyszert, vitamint, táplálék kiegészítőt, stb. vigyetek a kórházba, melyeket a kezelőorvos javasol, de az intézmény nem tud biztosítani? (adott esetben lehet, hogy idehaza nem áll a rendelkezésre a gyógyszer)
  • a szükséges gyógyászati segédeszközöket még akkor is, ha a TB nem, vagy csak részben támogatja az eszközöket?
  • a kiesett kereső helyett is, hogy a család megtartsa a korábbi életszínvonalat. Mindezt annak ellenére, hogy a beteg/sérült családtag miatt esetleg csökkent a bevétel, viszont a kiadás a betegség/baleset miatt biztos, hogy nőtt.
  • szükség esetén az otthonod átalakítását, hogy a beteg/serült közlekedni tudjon.
  • az esetleges állandó betegápolót, ill. hosszabb időre gyógytornászt. (Egy gyógytornász alkalmanként kb. 5-10 000Ft! )

Szerencsére senki nem úgy kel fel, hogy aznapra valami rosszat tervez be. Ettől még megtörténhet. Bár csak néhány nyuszifüllel vannak jelezve, a fenti kérdések tízmilliós tételek is tudnak lenni. Ha nem épp 100 millió fölöttiek. (nem, nem elírás, és nem túlzás).

Gyakorlatilag 2 dolog fix ilyenkor:

  • akár 0-ig és hosszan kieső jövedelem,
  • adott esetben a csillagos eget verő költségek.

Sajnos történt már olyan, hogy valaki eladta mindenét (házat, kocsit, egyéb felhalmozott vagyont), csak hogy mentse szerette életét. Utána mit tesz, hogyan építi fel újra az egész életét?

Ha ezek közül bármelyikre „Igen” a válasz, akkor azt a kockázatot mindenképpen megéri biztosítani.

A testreszabott biztosítás megkeresésében segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot.

És ne feledd…

Hogy az igazi biztosítási kötvény továbbra is a közösség. Amikor baj van, a legtöbb ember attól a közösségtől vár segítséget, ahova tartozik. Tehát először a rokonoktól, barátoktól kérsz segítséget. Ők érdekeltek abban, hogy (remélhetőleg) újra a lábadra állj.

Tehát amit valójában teszel: a biztosítás valójában annak az összegnek a korlátozása, amelyet ezekre az emberekre terhelnél.

Kérdések:

  1. Mi alapján választasz magadnak biztosítást? Hogyan határozod meg a mértékét?
  2. Másképp döntesz-e cégvezetőként, mint magánemberként?
  3. Mit gondolsz, miért szükséges 2 évente átnézetni a biztosításokat független szakértővel? Jónak látod-e ezt megtenni akkor is, ha van alkuszod?

Ha kérdésed van, akkor kérj egy visszahívást a Kapcsolat menüben. Meglátásodat, hozzászólásodat szívesen olvasom a közösségi médiák kommentjeiben.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.