Barion Pixel

A privát egészségbiztosítás vagy a TB a jobb?

Egészségbiztosítás – Privát vs. Állami szektor

Mostanában nagyon sok hír röppen fel az államilag finanszírozott egészségügy gyakorlatilag katasztrofális helyzetéről. Hiába fizeti bárki TB járulékként az egészségbiztosítását, nem fix, hogy sorra kerül időben. Erre ad választ a privát egészségbiztosítás.

TB vs. Privát egészségbiztosítás

Az viszont, amit az amerikai filmekben látunk, hogy teljesen privát minden, idehaza nehezen lenne kivitelezhető és nem is biztos, hogy ez az út az ideális.
Nézzünk meg a köz- és a magán egészségügyi ellátás néhány tulajdonságát.

A fő kérdés, hogy neked melyik út az előnyösebb?

Melyik a jobb neked: csak a TB, vagy a TB és a privát egészségbiztosítás?

Ahhoz, hogy ezt könnyebben el tudd dönteni, hasonlítsuk össze a kettőt a főbb tulajdonságai alapján.

Közegészségügy

A TB finanszírozta egészségügy előnyei

Egyenlőség

Mindenki hozzá tud férni azokhoz az alap szolgáltatásokhoz, amelyek az életben maradáshoz elengedhetetlen. Ezt látod akkor, amikor vészhelyzetben senkitől sem kérik először a kötvényszámot ☺.

Mivel mindenki hozzáférhet az alapokhoz, így a teljesen szabadpiactól eltérően (ahol nincs ellátás, csak ha rendezve van a számla) jó esetben növekszik, de legalább nem olyan mértékben romlik a népesség egészének egészségi állapota, mint ellátás nélkül. Ennek köszönhetően a munka termelékenysége is növekszik. A közgazdaságban ezt hívják pozitív externáliának.

Nonprofit

Az egészségügy, már ami a TB finanszírozott részét illeti, nem profitorientált. Bár finanszírozásra szüksége van, de az orvosoknak és az ápolóknak általában és jó esetben nem kell pénzügyi ösztönző a jó munka elvégzéséhez, hanem a betegellátás motiválja. (Rendezett körülmények között a hálapénz, mint fogalom, ismeretlen, ez idehaza még csiszolásra szorul.)

Kötelező fizetni, de garantált a hozzáférés

Mivel mindenkinek kötelező az állami szektor finanszírozta egészségügyi ellátást fizetnie, így jogosult igénybe is venni azt (a várólisták hosszáról most nagyvonalúan tekintsünk el). Ez annyit jelent, hogy pusztán az egészségi állapota miatt nem zárhatnak ki senkit a rendszerből. Ezáltal nem érvényesül a „fordított kiválasztás”.

Szabadpiacon ugyanis a legkevésbé egészséges lenne az, aki a leginkább hajlandó szerződést kötni. Ezzel viszont felfelé tolná az árakat. Az emelkedő árak az egészségeseket tartaná vissza a szerződéskötéstől. Pont azokat, akikkel az ellátó akarna szerződni.

A népesség egészében oszlik el a rendszer ára, így a szegények és idősek is részt tudnak venni a kezelésben.

A TB finanszírozta egészségügy hátrányai

Korlátozott hozzáférés

A betegek „dolgoznak” azért, hogy egyes orvosokhoz bekerülhessenek, nincs lehetőségük a legjobb vagy legolcsóbb kezelést előre eldönteni. A várólisták hossza még inkább arra ösztönzi a betegeket, hogy vagy magánpraxis felé nyissanak, vagy a teljesen mindegy, csak mihamarabb végezzünk mentalitással álljanak hozzá.

Korlátozott igénybevétel

Ami „ingyen” van (a munkaadó által fizetett részt az emberek ritkán érzékelik), arra ritkán tekintenek értékként. Az emberek alábecsülik az ellenőrzés vagy a kezeléshez való hozzáférés előnyeit, nem fordítanak kellő figyelmet a szűrésekre. Ez ahhoz vezethet, hogy egyes betegségeket ellenőrizetlenül hagynak, súlyosbodnak és nehezen kezelhetővé válnak. Tény és való, nehézkes és sok idő a rendszeres szűrés, de sokan nem is tartják fontosnak.

Nézzük most ugyanezt a másik oldalról.

Privát egészségbiztosítás

A privát egészségbiztosítás előnyei

Hatékonyság ösztönzése

A privát szektor ösztönzi a hatékonyságot, mivel az ügyfél akkor fizeti be a követő éves díjat, ha elégedett.

Időhatékony

Nincs várólista, időpontra érkezik az ügyfél. Így sokkal könnyebb 1-1 szűrővizsgálat elvégzése (ez sok betegséget időben felismerhetővé tesz, ezzel könnyítve a gyógyulást). Ezáltal sokan sokkal szívesebben igénybe veszik.

Nincs várólista, nem kell orvost keresni

A közegészségügy hosszú várólistái itt felejtősek. Amikor a kereslet (tartósan) növekszik, a biztosító kapacitást bővít. Ezáltal teszi lehetővé a gyors kiszolgálást.

És orvost sem az ügyfél keres. Ha van saját orvosa, akivel elégedett, azt jelezheti, ha nincs, akkor keresnek neki.

Az egészségtudatosságot növeli

Sokan vannak vele úgy, hogy ha már úgyis gyorsan végeznek egy előre egyeztetett időpontban, és ráadásul fizetnek is érte, akkor szeretnék ezt kihasználni maximálisan. Ezáltal szívesebben mennek el akár szűrővizsgálatra, akár apróbb panaszaikkal kivizsgálásra.

Rendelkezésre állás

Akár a 7/24-es telefonos ügyelet sem az ördögtől való, ami megnyugvással tölt el sok ügyfelet. Már csak azért is, mert tudnak kihez fordulni. Ez fontos lehet akár egy beteg kisgyermek, vagy akár hirtelen felmerülő, de az életet nem veszélyeztető kérdések esetében. (Ez utóbbi esetben úgyis a mentőt hívod.)

Ár-érték arányban egyre jobb

A szolgáltató keresi az ügyfél kegyeit, ez árversenyhez vezet.
A kezeléseknél nem az állami költségvetés szabja a felső limitet, amely korlátozhatja a drága kezelésekhez való hozzáférést, a privát egészségbiztosításnál csak az ügyfél igénye (és ezáltal befizetett díja) a limit. Így ez akár életet is menthet.
A magán egészségügyi vállalkozások hatékonysági ösztönzőket kaphatnak, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak, mint a kormányzati szervek.

A privát egészségbiztosítás hátrányai

Fizetős szolgáltatás

Hatékony alternatíva azok számára, akik megengedhetik maguknak. Hogy drága-e? Nem, ezt nem mondtam, elvégre fentebb az ár-érték arány az előnyöknél szerepelt. Egy saját zsebből finanszírozott privát egészségbiztosítás még mindig olcsóbb, mint az egyes kezelések finanszírozása önállóan.

Ettől még kiszolgálás csak akkor van, ha a kötvény él.

A lefedettség hiánya

Addig, amíg háziorvos a kistelepüléseken is van, a privát egészségbiztosítás nem finanszírozható csak a nagyobb településeken.

Szükséges a TB

Ez nem váltja ki a TB-t, sok esetben a törvényi szabályozás miatt a háziorvos / szakorvos beutalója is szükséges egy adott ellátás igénybe vételéhez.

Összefoglalás

Mint az a fentiekből és az életből is kiderül, az állami szektor finanszírozta egészségügyi ellátás nem képes hatékonyan megbirkózni a rá nehezedő terhekkel. Sok kezelés a várólisták hosszú sora miatt vagy elmarad, vagy a betegség már olyan fokban súlyosbodik, hogy vagy nagyon nehéz, vagy lehetetlen visszafordítani.

Ennek terheit viszont az adott beteg és családja fizeti. Vagy közvetlenül, vagy közvetve. Közvetve, mert ha valami fáj, akkor könnyen kieshet a munkából, így kiesik a bevétel. Közvetlenül, mert ha akár kezelés, akár gyógyszer szükséges, akkor ott és akkor az már tényleges zsebbe nyúló tétel tud lenni.

Ha ennek a kezelésnek mégsem megy zsebből a fedezete, akkor a történetnek ott és akkor vége. Kivéve, ha van valaki, aki helytáll. Erre hivatottak a privát egészségbiztosítások, amelyeknél elsődleges szempont a hatékonyság. Kerül, amibe kerül.

Amennyiben kérdésed van, vagy megoldást szeretnél a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.