Barion Pixel

A lakásbiztosítás és a szél okozta károk

A szélkár és a lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás célja, hogy megvédje otthonunkat és értékeinket különféle káreseményektől. A szélkár különösen gyakori lehet, különösen például a nyári zivataros-viharos időjárás esetén. Ám mivel szél okozta kárból is többféle lehet, nem mindegy, hogy mit is biztosítasz.

A lakásbiztosítás és a szél okozta károk

 

Könnyen lehet, hogy van már lakásbiztosításod, épp ezért javaslom, hogy vedd elő a kötvényedet, és nézd meg, hogy konkrétan mi is az, amire fedezetet nyújt. Lesz benne elemi kár, ezen belül tűz vagy víz okozta kár is, ám közel sem biztos, hogy minden, a széllel összefüggő, no meg reálisan előforduló kárt meg fog neked téríteni.

További kártípusok
Tűz okozta károk Víz okozta károk
Vagyon elleni károk Természeti károk
Üvegtörés Felelősségbiztosítás

Hogyan okozhat kárt a szél?

A szélkár olyan káresemény, amely során a szél ereje rongálja vagy szélsőséges esetben akár teljesen megsemmisíti az ingatlant és a benne levő ingóságokat. A szélkárok többféle forrásból eredhetnek, és számos különféle következménye lehet. A leggyakoribb szélkár típusok a következők:

Viharkár

Klasszikus esemény, jön egy nagyobb égiháború, amely olyan, mint egy tüzesebb asszonyka: amikor jön heves, amikor megy, visz mindent.

Ekkor például a következők jelenthetnek gondot:

 • Épületrészek leválása: repülnek a tetőcserepek, az antennák, és minden egyéb, ami könnyebben mozdítható
 • Ablakok, ajtók sérülése: a huzat is becsaphatja, és így megrepedhet, de más tárgyat is nekifújhat a szél
 • Törmelék okozta sérülés: a szél egész egyszerűen összeszemeteli a lakásodat, vagy a besodort hulladék a vagyonodban is kárt tehet

Tornádó

Szerencsére nem gyakori, de a változó klíma miatt előfordult már hazánkban is. A tornádóra jellemző, hogy műszerek nélkül előre nem jelezhető, ám amikor megjelenik, akkor a szokásoshoz képest is nagyobb erővel csap le az adott helyen.

Felkapott, megmozdított tárgyak

Itt a tárgy jellegétől és méretétől függően több minden fordulhat elő:

 • Kidőlő fa: egy sokéves, akár több tonnát is nyomó fa kidőlése sokmindent megrongálhat, ez ellen nem sok mindent tehetsz (véletlen se próbáld meg megtámogatni, vagy akkor legallyazni, amikor már jön a vihar)
 • Kisebb tárgyak megmozdítása: a kerti bútor, a reklámtábla vagy ehhez hasonló méretű tárgy önmagában nem tűnik veszélyesnek. Ám ha ezeket gépjárműnek, üvegfelületnek fújja a szél, akkor azok könnyen sérülhetnek, vagy ha az ütközések miatt összetörnek mondjuk a kerti bútorok, akkor szintén károd keletkezik.
 • Porvihar: csökken a látótávolság (mint ahogyan azt az M1-es autópályán történteknél láthattad), illetve a porszemcsék sztatikus feltöltődése tüzet is okozhat

A széllel együtt megjelenő károk

Ezeket a károkat már nem önállóan a szél okozza, ám nagyon is köze van, mondhatni, szél nélkül nem valósulna meg. Gondolok itt például olyan eseményekre, amikor a vihar során a szél elviszi a tetőt, és a csapadék így már könnyen beáztatja az egész ingatlant.

Milyen kockázatokra kell számolnod, ha a szélkár a téma?

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosítással Kockázatok kezelése a pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Alapcsomag a pénzügyekhezKattints a képre és nézd meg csomagban!

 

A lakásbiztosítás kiterjed a szélkárokra, és többféle fedezetet nyújt az ilyen eseményekre. Ezek széleskörűek lehetnek, így csak néhány példa rá:

 • ingatlan helyreállítása: a szerkezeti elemek újjáépítése
 • ingóságok pótlása: az összetört, tönkrement ingóságok is bosszúságot okozhatnak
 • romeltakarítás: söprögetni nem fognak helyetted, de egy tető javítása sok-sok hulladékkal járhat
 • harmadik félnek okozott kár: a telkeden álló fát kidönti a szél, és miért ne pont a szomszéd teraszán áll meg
 • következmények: pl. beázás, tüzet fogó por, stb
Szél okozta kár
Mint ahol egy tornádó söpört végig

Mit tegyünk szélkár esetén?

Ha szélvihar következtében kár vagy várhatóan kár keletkezik otthonodban, az alábbi lépések segíthetnek a helyzet kezelésében:

 1. Kármegelőzés: ha még valamit tudsz tenni, tedd meg annak érdekében, hogy csökkentsd a gondot. Ami felborulhat, összetörhet, leeshet, stb, azt lehetőség szerint helyezd biztonságba.
 2. Személyes biztonság: győződj meg arról, hogy mindenki biztonságban van. Ha szükséges, menj még biztonságosabb helyre (másik ingatlan, pince, stb)
 3. Dokumentáció készítése: készíts fényképeket és jegyzeteket a károkról, amelyek segíthetnek a biztosítási igény benyújtásakor. Itt ne fukarkodj, készíts minél több képet, és őrizz meg minden számlát és tönkrement dolgot.
 4. Értesítsd a biztosítót: Minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot a biztosítónkkal, és jelentsd be a káreseményt. Bár a biztosítót határidő köti, egy komolyabb vihar őket is leterheli, ezért tartsd velük a kapcsolatot te magad is.
 5. Ideiglenes javítások: Nem csak a kár megelőzése, hanem az enyhítése is a te feladatod. A további károk megelőzése érdekében tegyél lépéseket (pl. ablakok lefedése), de ezt csak úgy, hogy a kárszakértő munkáját ne tegye lehetetlenné.

Mikor nem fizet a biztosító?

A biztosító néhány kézenfekvő, és kevésbé kézenfekvő esetben nem fog kártérítést fizetni. Ilyen lehet például:

 • a biztosításod nem terjed ki az adott káreseményre: csak a kötvényben meghatározott módon és összeghatárig fog fizetni.
 • nem fizetted be a biztosítási díjat: a fedezetlen szerődés gyakorlatilag felmondott szerződés, így te magad nem tettél eleget a kötelezettségednek
 • bizonyíthatóan gondatlan voltál: súrolja a szándékosságot, ha te magad nem teszel meg mindent azért, hogy elkerüld a bajt (pl. csukd be az ablakot)
 • a káresemény értéke nem éri el az önrész mértékét: az önrész levonásával kezdik, csak a fennmaradó részt fizetik
 • rosszul jelented be a kárt: nem a kötvényben szereplő tételekre hivatkozva kérsz kártérítést, vagy zagyvaság az egész. A biztosító nem műelemző, a vajon mire gondolt a költő nem az ő feladatkörük
 • túl gyors voltál a helyreállítással: ha a kárszakértő már nem tudja megmondani, hogy történt-e valaha is káresemény, akkor nem tudja neked leigazolni a jogosságot. Ezért is készíts fotókat és őrizz meg minden tönkrement tárgyat valamint számlát.

A többi esetben viszont hasznodra van elemi kár ellen is a biztosítás.

Hogyan válasszunk megfelelő lakásbiztosítást?

Egy megfelelően kiválasztott és karbantartott biztosítás komoly védőhálót jelenthet a számodra baj esetén. Ehhez viszont megfelelően kell kiválasztani, és karban is kell tartani. De hogy mit is jelent ez?

A megfelelő kiválasztásnál figyelj a következőkre:

 • az otthonod értéke: egy nagyobb alapterülettel rendelkező, vagy az átlaghoz képest jobban felszerelt otthon esetében a biztosítás is magasabb lesz az átlaghoz képest
 • az ingatlan egyedi jellemzői: az elhelyezkedés, az építési anyag, az ingatlan állapota és még sok más tényező hatással lehet arra, hogy konkrétan mire is van szüksgéged.
 • a személyes igényeket: a saját élethelyzetednek és igényednek is helyet adhatsz az ésszerűség keretein belül
 • a biztosító által felkínált szolgáltatásokat: olvasd el az apróbetűt, sokszor az ördög abban rejlik. pl. adnak-e segítséget a következményekből fakadó károkra, úgy mint pl. romeltakarítás
 • a szél okozta károk következményét fedezi-e: a vihar egy tipikus példa lehet erre, ám egy viharkárnál nem csak a viharos szél okozhat gondokat, hanem sokminden más is. pl. villámcsapás, áramkimaradás, vagy épp a beázó tető.

A karbantartás ennél azért egyszerűbb, „csak” irányban kell tartanod. Gondolok itt pl.: a következőkre

 • az ingatlan értéknövekedése (ez akár természetes módon, önmagától is megvalósulhat)
 • az ingatlan felszereltségének változása: ha beépítettél valamit vagy vettél valami értékeset, az csak akkor lesz biztosítva, ha azt a biztosító felé jelzed.

A megfelelő választás és a karbantartás bonyolultnak, macerásnak vagy simánt csak időtrablóan unalmasnak tűnhet. Ám mivel ez egy „szükséges rossz” annak érdekében, hogy ez a kérdés meg legyen oldva, szívesen segítünk neked. Vedd fel velünk a kapcsolatot a cikkben található űrlapon vagy a Kapcsolat menüponton keresztül.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.