Barion Pixel

6 ok, amiért szükséged van privát egészségbiztosításra

Mi az a 6 ok, ami miatt mindenképp kell neked privát egészségbiztosítás?

A privát egészségbiztosítás a TB keretein felül igénybe vehető szolgáltatás, amely gyorsabban biztosít számodra ellátási lehetőséget. És mint tudjuk, egy betegség esetén az idő az egyik legfontosabb tényező.

6 ok, amiért szükséged van privát egészségbiztosításra

Arról korábban már olvashattál, hogy mi a különbség a TB és a privát egészségbiztosítás között. Most azt nézzük meg, hogy miért előnyös számodra az, ha a TB mellett van a hátad mögött más egészségbiztosítás is.

1. Privát egészségbiztosítással nyugodtabbak az éjszakák

Meggyőződésem, hogy az egyik utolsó, ami miatt “aggódni szeretnél”, az a saját és hozzátartozóid egészsége. Privát egészségbiztosítással a hátad mögött biztos lehetsz abban, hogy ha problémád lenne, akkor megtesznek mindent érted. Bár az államilag finanszírozott keretek között is kitűnő orvosok dolgoznak, de ezek csak a hazai kezelést finanszírozzák. A privát egészségbiztosítás helyt áll akkor is, ha a gyógyulásodhoz külföldi kezelést kell megoldani.

Egy komolyabb betegség az embert lelkileg nagyon megviseli. Ekkor pont elegendő az a tudat, hogy baj van. A biztosító így felvállalja a megfelelő szakember felkutatását, időpont egyeztetését, valamint természetesen a számlát is ő állja. Ezzel a módszerrel neked már csak a gyógyulásra kell fókuszálni.

Online Képzések
Kockázatok kezelése biztosításokkal Kockázatok kezelése a pénzügyeidben
Kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi alapozó képzésKattints a képre és nézd meg csomagban!

2. Mielőtt túl késő lenne

Amíg egészséges vagy, addig egy privát egészségbiztosító garantáltan tárt karokkal fogad. Ekkor te még bármit választhatsz a palettából személyes ízlésed és lehetőségeid szerint. Az idő előrehaladtával viszont statisztikailag van nagy esélye annak, hogy a főbb betegségcsoportok közül valamelyik előfordul nálad is.

Sok embernek csak akkor jut eszébe az egészségével foglalkozni, vagy a privát kezeléseket akár olcsóbbá is tevő egészségbiztosításban gondolkozni, amikor valamilyen probléma előjön. Ez viszont azzal a hátránnyal jár, hogy a leginkább kardinális kérdést, magát a már meglévő betegséget fogja azonnal visszautasítani a biztosító, az ebből származó következménybetegségeket pedig egyedileg kezeli. (Lehet, hogy elfogadja, de az sem ritka, hogy kizárja, vagy csak felárral fogadja el.)

3. A privát egészségbiztosítás egy alternatíva a TB mellett

Tény és való, ahhoz, hogy bizonyos kezeléseket igénybe vehess privát úton, szükséges vagy a háziorvos, vagy a szakorvos beutalója. De akkor minek is kell neked privát biztosítás, ha gyakorlatilag a TB finanszírozott kezelésekhez hasonló szolgáltatást kaphatsz egy átlagos esetben?

A válasz egyszerű: Az idő és a kényelem.

Nem szeretnél fél évet várni, míg rád kerül a sor a várólistán? Szeretnéd, ha nem orvostól orvosig kellene ping-pong labda módjára szaladgálni?

Ezekre a témakörökre is alkalmas az egészségbiztosítási kötvényed. Ekkor ugyanis a biztosító helyetted szervezi le a szakorvost, neked pedig annyi a dolgod, hogy a fél év helyett néhány nap múlva megjelenj az általad kiválasztott helyen.

4. Megváltozott prioritások

Azok az ügyfelek, akik rendelkeznek privát egészségbiztosítással, jellemzően szeretik kihasználni a kínálkozó lehetőséget. Élvezik, hogy biztosak lehetnek abban, hogy rendszeres szűrővizsgálattal még időben észreveszik az esetleges elváltozásokat.
Az addigi “most nincs időm egy napot az orvosra szánni” mentalitás és az “előbb még ezt megcsinálom” fontossági sorrend pusztán annak hatására meg tud változni a te érdekedben, hogy előre egyeztetett időpontban és kényelmesen intézheted a szűréseket.

A mostani generáció egészségtudatosabb életmódot folytat a szüleihez viszonyítva. Ez pedig magával hozza azt is, hogy igénylik a meglévő orvosi hátteret. Biztonságot ad, ha van egy szakember, akit fel tud hívni egy adott témában. Így lehet, hogy már el sem kell menni az orvoshoz, mert telefonon megoldódott a kérdés.

5. Alacsonyabb egészségügyi kockázat

Megállapítja az orvos, hogy van valami baj, és sürgősen lépni kell? Ott várólista, és a probléma sok esetben meg is van oldva. Sokan ugyanis azért halnak meg, vagy jutnak nagyon rossz állapotban orvoshoz, mert nem jutnak időben megfelelő szintű ellátáshoz
Privát biztosítással a kezedben mindez gördülékenyebb. Időben egy jó orvoshoz bekerülni a legnagyobb kincs, amit ilyenkor kaphatsz.

Az idő mellett a kapcsolati tőke is sokat számít. Addig, amíg egy átlagos esetben a bajba került ember és családja megpróbál minden követ megmozgatni a „Nem tudsz valakit, aki bejuttat egy jó orvoshoz?” témakörben, ennek sikere sokszor a vak szerencsén múlik. Egy már meglévő privát biztosítással a hátad mögött a biztosító a saját, már szerződött partnerein keresztül keresi meg helyetted a szakorvost. Ezzel is növelve a gyógyulás esélyeit.

6. Az ingyenes ellátás is lehet drága

Ha csak a TB keretein belül gondolkodsz, akkor tény, és való, hogy hivatalosan egyetlen fillért sem fizetsz az orvosi ellátásért a már befizetett TB hozzájáruláson felül. Ez viszont nem jelenti azt, hogy olcsón megúsztad. A többletköltségek közé most a hálapénzt ne számoljuk. Vegyük inkább a következőket:

  • ahány vizsgálat, gyakorlatilag annyi napra esel ki a munkából
  • ha nem férsz be a választott orvos TB finanszírozta idejébe, akkor úgyis kifizeted számára a privát ellátást
  • elhanyagolt, vagy nem időben kezelt betegségnél a lábadozás ideje is jóval hosszabb tud lenni

Ezekben az esetekben könnyen lehet, hogy egy amúgy névlegesen fizetős szolgáltatás a számodra előnyösebb, ami nyilván nem zárja ki, hogy ugyanaz az orvos kezeljen továbbra is, mint aki eddig is tette.

Így hozod ki belőle a legtöbbet

A saját igényeid meghatározása

Anélkül, hogy tudnád, hogy mit is szeretnél, nagyon nehéz elindulni. Ez itt még a könnyebb lépés, nem muszáj teljesen képben lenned. Elegendő azt tudnod, hogy:

  • csak szűrővizsgálatra, vagy akár kezelésekre is használnád
  • te szeretnéd leszervezni saját magadnak a szolgáltatást (tehát pénzt kérnél baj esetén), vagy ezt a biztosítóra bízod (azaz szolgáltatást szeretnél a pénzedért kapni)
  • van-e olyan akár rettegett betegség, ami még nem érint, de szeretnéd magadtól a lehető legtávolabb tartani
  • van-e meglévő betegséged
  • van-e akár munkáltatón keresztül adott meglévő privát egészségbiztosításod

A privát egészségbiztosítás rendszeres használata

Itt természetesen a szűrővizsgálatokra és az esetlegesen szükséges, időben elvégzett kezelésekre gondolok. Elvégre a biztosítók azokat az ügyfeleket részesítik előnyben (ezáltal alacsonyabb árakkal, magasabb szolgáltatási lehetőségekkel kedveskedve nekik), akikkel várhatóan „nincs sok költség”.

A szolgáltatók összehangolása

Minden szolgáltató más és más területre fókuszál, neked viszont semmi sem írja elő, hogy kötelező egyetlen egyet választanod.

Lehetőséged van arra, hogy a különböző limiteket és szolgáltatási szinteket kínáló biztosítókat összehangold, ezáltal olcsóbban kapod meg ugyanazt. Nagyjából úgy, mintha egy nagy szereplőként versenyeztetnéd meg őket. Ezt rendszeres időközönként, akár évente is megteheted annak érdekében, hogy biztosan a legjobb ár-érték arányt kaphasd.

Ez bonyolultnak hangzik, és az is. Elvégre véletlen sincs két hasonló csomagajánlat. Viszont ezért vagyunk, hogy segítsünk.

+ 1 tipp: A munkáltató bevonása

Amennyiben céged van, ez a kérdés még életszerűbb. A munkáltatónak lehetősége van egészségbiztosítást kedvező adózással adni a dolgozóinak akár dolgozói csoportonként elkülönítve. Mivel minden cégnek más és más a cafeteriára vonatkozó lehetősége és nézete, így erre egységes képlet nem létezik. (Bár volt már arról egy cikk korábban, hogy mennyit ér egy munkatárs egészsége.)

A munkáltató bevonásával, vagy saját cégeden keresztül, céges biztosítás indításával lehetőséged van arra, hogy a magánzsebből kevesebb forrást vonjon el az egészséged biztosítása.

 

Jelentkezz tanácsadásra akár ezen az űrlapon keresztül, akár a kapcsolat menün keresztül, hogy megnézzük, melyik megoldás való leginkább neked.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.